Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:24 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.2.97

Βήματα προόδου στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια διαπιστώνει έκθεση της Κομισιόν η οποία θα παρουσιασθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην μείωση του πληθωρισμού. Η έκθεση συνιστά επίσης μέτρα ώστε να μειωθεί στο 4,5% ο πληθωρισμός. Επίσης επισημαίνεται ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και του φοροσυλλεκτικού συστήματος, να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποίσεις.

Εγκάρδια ήταν η συνάντηση που είχαν στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Νέα Υόρκη ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννο Παπαντωνίου. Ο κ. Παπαντωνίου σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ταξίδι του στις ΗΠΑ τόνισε πως σκοπός του ταξιδιού υπήρξε η επαφή με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου της Αμερικής, τα ΜΜΕ και μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως τον υπουργό Εμποριου κ. Daley, για να συζητήσουν τις τάσεις της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές για την ενίσχυση της ελληνο-αμερικανικής οικονομικής συνεργασίας τόσο μέσα στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και των παρευξείνιων χωρών.

Τη δημιουργία στο Δήμο Συκεών του πρώτου από τα πέντε Κέντρα Πρόληψης κατά των ναρκωτικών, που θα δημιουργηθούν στο Πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, εξήγγειλε σήμερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη συμπρωτεύουσα, ο υφυπουργός Υγείας-Πρόνοιας, Μανόλης Σκουλάκης, επισημαίνοντας ότι το νέο πρόγραμμα έχει ως στόχο να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του, και να προσφέρει μία αξιόπιστη αντιναρκωτική πολιτική που έλειπε επί δεκαετίες από τη χώρα μας. Ο κ. Σκουλάκης πρόσθεσε ότι για αρκετά χρόνια η θωράκιση της κοινωνίας μας στην εισβολή των ναρκωτικών βασίστηκε από μόνη της στις παραδοσιακές αξίες και στη μεγάλη συνοχή των μελών της Ελληνικής Οικογένειας. Η θωράκιση αυτή όμως γρήγορα αποδείχθηκε ανεπαρκής και στις αρχές της δεκαετίας του '80 την αδιαφορία και τον εφησυχασμό διαδέχθηκε ο πανικός, που εκδηλώθηκε είτε ''ως κράτος καταστολής'', είτε ως ευαισθητοποίηση διά μέσου της ενημέρωσης, με στόχο την αποτροπή της χρήσης μέσω της ανάδειξης των αρνητικών συνεπειών της χρήσης των ουσιών.

Σε 350 Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες μίλησε στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, ολοκληρώνοντας τις επίσημες επαφές που πραγματοποιεί στο πλαίσιο της δεκαήμερης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας στα Βαλκάνια και παρουσίασε τις προοπτικές που διανοίγονται, μέσω της χώρας μας, για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος και κοινών ελληνοαμερικανικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου και της Μαύρης Θάλασσας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ονούρ Οϊμέν, εκφράζει την ελπίδα του ότι σύντομα θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος στα ελληνοτουρκικά. Ο Τούρκος υφυπουργός σε αποκλειστικές του δηλώσεις που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" παρατηρεί ότι στη φάση αυτή Αθήνα και Άγκυρα, "αποφάσισαν να μην κάνουν δηλώσεις". Ο Οϊμέν απαντώντας σε σχετική ερώτηση, λέει χαρακτηριστικά "πρέπει να μας δώσετε διορία μερικών ημερών, διότι όσο περισσότερες πληροφορίες δημοσιεύονται στον τύπο, τόσο οι πιθανότητες επιτυχίας μειώνονται". Ο Οϊμέν υποστηρίζει ότι κατά τις συνομιλίες που είχε στη Μάλτα με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Παπανδρέου, "σημειώθηκαν σημαντικές επιτυχίες", αλλά προσθέτει ότι οι δύο πλευρές "αποφεύγουν να δημιουργήσουν κλίμα ακραίας αισιοδοξίας". Σύμφωνα με τον Τούρκο υφυπουργό "είναι γνωστές οι απόψεις των δύο πλευρών και δεν είναι εύκολη υπόθεση η επίλυση διαφορών που κρατούν 15-20 χρόνια".

Είναι αφελές, άτοπο και επικίνδυνο να εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα από την επιτυχημένη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στα Σκόπια επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Μακεδονική Επιτροπή και την οποία συνυπογράφουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών , το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και η ιστορική κοινότητα Νυμφαίου Φλώρινας. "Διακηρύσσουμε ακόμη μία φορά ότι είμαστε έτοιμοι και ικανοί να προσφέρουμε δωρεάν τα πάντα στην φιλία αλλά ποτέ στο όνομά μας. Υποστηρίζουμε σθεναρά την τιμή και την αξιοπρέπεια των γειτόνων μας όσο και τη δική μας. Καλούμε σε πλήρη ετοιμότητα τον μακεδονικό λαό και προειδοποιούμε " σκληρόν προς τα κέντρα λακτίζειν" τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επιστολή με την οποία αιτιολογεί τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, που καταδεικνύει ότι το 85% των Ελλήνων δεν εμπιστεύονται την αμερικανική πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού, έστειλε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς. Στην επιστολή του ο κ.Αθενς επισημαίνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης Κλίντον έναντι της Ελλάδας είναι η καλύτερη των τελευταίων είκοσι πέντε χρόνων, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι άριστες προθέσεις των ΗΠΑ καταπνίγονται από τον κατακλυσμό απειλών και επιθέσεων της συμμάχου Τουρκίας.

Την αναγκαιότητα συνειδητοποίησης του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην οικονομική ζωή, τόνισε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι. Η κ.Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε ακόμη στο επιτακτικό αίτημα για την άρτια πληροφόρηση του "ασθενούς" φύλου όσον αφορά τις δυνατότητες συμμετοχής στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, τονίζοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των γυναικών της ελληνικής περιφέρειας, όπου επί το πλείστον λειτουργούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Νέα εποχή αρχίζει για την προβολή των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, καθώς το συντονιστικό όργανο των εμπορικών και οικονομικών γραφείων της χώρας μας στις ΗΠΑ, αλλάζει τακτική, προσανατολιζόμενο σε μια πιο δυναμική προώθηση των προϊόντων σε παναμερικανικές και διεθνείς εκθέσεις. "Μέχρι πρόσφατα, τα γραφείο μας είχε κάπως διαφορετικό ρόλο. Παρακολουθούσε κυρίως τα διμερή, μακροοικονομικά θέματα και δεν ασχολούνταν με τον βασικό στόχο του, που είναι η προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά και η δραστηριοποίηση του στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτών στη γενέτειρα", τόνισε ο Λεωνίδας Ανανιάδης, επικεφαλής του οργάνου που συντονίζει τη δράση των ελληνικών εμπορικών και οικονομικών γραφείων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, το ελληνικό Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου άρχισε και πάλι τη λειτουργία του. Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι η τάση μετανάστευσης των πολιτών από τις Νότιες περιοχές της χώρας και ειδικότερα από τα χωριά γίνεται όλο και πιο εκδηλη.

Αρχίζουν από αύριο στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις μνήμης για τη 82η επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας με μεγάλη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας τους Δήμου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον αρμενικό πολιτιστικό σύλλογο "Χαμαζκαϊν" και σολίστ τον διάσημο Αρμένιο καλλιτέχνη Jean Ter Merguerian. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου (Μεγάλη Τετάρτη) στο 8 το βράδυ συγκέντρωση διαμαρτυρίας και λαμπαδηφορία μπροστά στο Τουρκικό Προξενείο με πρωτοβουλία της Αρμενικής Νεολαίας "Σ.Τεχλιριάν". "Σκοπός των κινητοποιήσεων αυτών αλλά και των εκδηλώσεων που οργανώνονται από τους Αρμένιους όλου του κόσμου είναι να καταγγείλουμε στην ανθρωπότητα το αποτρόπαιο έγκλημα της γενοκτονίας που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος τους αρμενικού λαού το 1915.

"Περισσότερο από ικανοποιημένος", δήλωσε ότι επέστρεψε από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου μετά την υπογραφή στην Αθήνα πρωτοκόλλου χρηματοδοτικού προγράμματος αξίας 50 εκ. δολαρίων. Επίσης το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι έτοιμο να εγκρίνει στο Μαυροβούνιο πίστωση ύψους 40 εκ. δολαρίων. Ανακεφαλαιώνοντας την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Τουκάνοβιτς δήλωσε στην εφημερίδα "Μπλιτς" ότι είναι περισσότερο από ικανοποιημένος. Διότι στους ελληνικούς τραπεζικούς κύκλους, πράγμα πολύ σημαντικό, υπάρχει εμπιστοσύνη στην ποιότητα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο Μαυροβούνιο και ετοιμότητα όπως επί τη βάσει των συνηθισμένων προϋποθέσεων και τις οποίες το Μαυροβούνιο είναι έτοιμο να εκπληρώσει πλήρως να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι συμφωνίες.

Με κλάδο ελαίας υποδέχτηκαν σήμερα Ελληνοκύπριοι τους 450 Τουρκοκύπριους που εφθασαν το πρωί από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και κατευθύνθηκαν στο Τεκκέ Λάρνακας για προσκήνυμα με την ευκαιρία της μουσουλμανικής θρησκευτικής γιορτής των "θυσιών" γνωστής ως "Κουρμπάν Μπαϊράμ". Κατά την άφιξη τους, Ελληνοκύπριοι μπήκαν στα λεωφορεία που τους μετέφεραν στην Λάρνακα και αφου τους αγκάλιασαν τους έδωσαν σημείωμα το οποίο ανέφερε : "Συμπατριώτη Τουρκοκύπριε αγωνίσου και εσύ μαζί μας για μια ελεύθερη και ενωμένη πατρίδα".

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Kofi Annan αποφάσισε τον διορισμό του κ. Diego Cordovez από το Ecuador ως Ειδικού Εκπροσώπου του για το Κυπριακό, από τις 28 Απριλίου 1997, στη θέση του πρόσφατα παραιτηθέντος καθηγητής Han Sung-Joo. Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του Γενικού Γραμματέα τονίζεται ότι "ο Γ.Γ. είναι αποφασισμένος να πιέσει προς μια πιο έντονη προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Παράλληλα, ελπίζει ότι η τρέχουσα διαδικασία θα οδηγήσει σε κατ' ευθείαν συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, μέσα στους δύο ή τρεις επόμενους μήνες. Πρωταρχικό έργο του κ. Diego Cordovez θα είναι να προετοιμάσει και βοηθήσει τον Γ.Γ. να προεδρεύσει στους επόμενους γύρους στις ενδοκοινοτικές συνομιλίες".

Το κοινοβουλευτικό Κόμμα (ΡΡΚ) του Κοσσυφοπεδίου Αντεμ Ντεμάτσι ζήτησε από τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα "να αντιταχθεί στις πιέσεις των διεθνών παραγόντων που ολοένα και περισσότερο προσπαθούν να επιβάλλουν μια άδικη λύση για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου". Στην ανακοίνωση του ΡΡΚ αναφέρεται ότι ο Ρουγκόβα "αποκρύπτει την αλήθεια" διότι μετά τις επαφές που είχε με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένος με αυτές τις συναντήσεις παρόλο που σε αυτές παρατίθενται απόψεις ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να επιλυθεί εντός της Σερβίας.

Όλα τα μέρη της κυβέρνησης ενότητας στην Αλβανία είχαν συμφωνήσει πως οι γενικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν στις 29 Ιουνίου, όμως δεν έχουν συμφωνήσει ως προς τις προϋποθέσεις διεξαγωγής τους, δήλωσε ο Αυστριακός μεσολαβητής, πρώην καγκελάριος Φραντς Βρανίτσκι μετά τη συνάντησή και τις συνομιλίες που είχε με τον Αλβανό πρόεδρο Μπερίσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας Turkish Daily News. Η εφημερίδα αναφερόμενη στις πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία επισημαίνει ότι ο κ Βρανίτσκι συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τον Αλβανό πρόεδρο αφού ματαίωσε προγραμματισμένη επίσκεψη του στην Αυλώνα η οποία ελέγχεται από τους εξεγερθέντες.

Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιον" καταγγέλλει ότι η προσκείμενη στον Μπερίσα μυστική αστυνομία SHIK, έκανε ανάληψη από τις αλβανικές τράπεζες 4 εκατομμύρια δολάρια χωρίς την άδεια της κυβέρνησης Φίνο, λίγο μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο στο Αργυρόκαστρο όπου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα κόψει τα προβλεπόμενα για τις Μυστικές Υπηρεσίες κρατικά κονδύλια. Στο μεταξύ, νέες εσωκομματικές εξελίξεις σημειώνονται στις γραμμές του "Δημοκρατικού Κόμματος" του Μπερίσα. Με χθεσινή δήλωση τους 14 αντιφρονούντες του "Δημοκρατικού Κόμματος" αποφάσισαν να αποστασιοποιηθούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος λόγων της αντίθεσής τους στον Μπερίσα και να παραμείνουν στη Βουλή ως ξεχωριστή ανεξάρτητη ομάδα.

Στις 25 Απριλίου θα φτάσουν στην Αλβανία οι 800 Τούρκοι στρατιώτες προκειμένου να συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη που έχει αρχίσει να εγκαθίσταται στη χώρα, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν. Η εφημερίδα "Ραντικάλ" δημοσιεύει ότι κ Ταγιάν προέβη σε αυτή τη δήλωση λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του Σακίρ Βουκάζ.

Με δύναμη ενός λόχου πεζικού, ομάδα ειδικά εκπαιδευμένη στον πυρηνικό πόλεμο και επιτελικό αξιωματικό θα συμμετάσχει η Τουρκία στην διακρατική στρατιωτική άσκηση "Rescuer 97" που θα διεξαχθεί στα Σκόπια από τις 12 ως τις 16 Μαΐου στο πλαίσιο της συνεργασίας για την ειρήνη του ΝΑΤΟ. Ανακοίνωση της Γραμματείας των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων επιβεβαιώνει την είδηση αναφέροντας ότι στην άσκηση εκτός από την Τουρκία θα συμμετάσχουν η ΠΓΔΜ, οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία , η Σλοβενία και η Ιταλία.

Με τον Αμερικανό ομόλογο του, Ουίλλιαμ Κοέν συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι. Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, ο κ.Χαντζίσκι εξέφρασε ικανοποίηση από τη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος χαρακτήρισε την ΠΓΔΜ παράγων ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια. Όπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση του με τον κ.Κοέν συζήτησε θέματα συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και κυρίως στον τομέα της μετεκπαίδευσης των Σκοπιανών αξιωματικών, ενώ έγινε αναφορά και στην γενικότερη κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή της Βαλκανικής.

Η προχθεσινή συνάντηση στο Μπαντεν-Μπάντεν του Γερμανού καγκελάριου Κολ και του Ρώσου προέδρου Γιέλτσιν όσον αφορά την ένταξη της Ρωσίας και των άλλων κρατών της ανατολικής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ, καθώς και οι συνομιλίες που είχαν προηγηθεί μεταξύ του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Πρίμακοβ, επιβεβαίωσαν τη διάσταση απόψεων. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της νατοϊκής επέκτασης κυριάρχησε και στην πρόσφατη διάσκεψη κορυφής Κλίντον - Γιέλτσιν στο Ελσίνκι, κατά την οποία η στάση της Ρωσίας ερμηνεύτηκε ως διπλωματικός ελιγμός με στόχο την ενεργή συμμετοχή της Μόσχας στα διεθνή οικονομικά Forums, την ενίσχυση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων (μέσω της επιτάχυνσης του ρυθμού εισροής δυτικών κεφαλαίων), αλλά και την πολιτική στήριξη του Γιέλτσιν, οι κινήσεις του οποίου προκαλούν τις αντιδράσεις των κομμουνιστών και των εθνικιστών στην Μόσχα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 19 April 1997 - 16:05:22 UTC