Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:56 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 1.5.1997

Με μία συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, όπως και τις άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά τρεις ξεχωριστές στην Αθήνα, γιορτάστηκε σήμερα η εργατική Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Αριστοτέλους, με πρωτοβουλία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) στην οποία συμμετείχε και η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ που κράτησε διαφορετική στάση από αυτή στην Αθήνα. Παρά τη βροχή περίπου 2500 άτομα πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε μέχρι τη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του "Μνημείου του Εργάτη", στο σημείο που έπεσε ο πρώτος νεκρός στην εξέγερση της 9ης Μάη του '36. Την αντίθεση των εργαζομένων σε κάθε σκέψη για μείωση του χρόνου εργασίας με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών, υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Ηλίας Κοντόπουλος, ο οποίος επισήμανε μεταξύ των άλλων:"Απορρίπτουμε κάθε σκέψη για ανατροπή όσων μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας αποτελούν κατακτήσεις για τους εργαζόμενους. Δεν δεχόμαστε τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, την κατάργηση των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης".

Ενας ακόμα από τους βαρειά τραυματισμένους επιβάτες του μοιραίου λεωφορείου που συγκρούστηκε χθες με όχημα μεταφοράς αυτοκινήτων στην Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας, ο Ιωάννης Φουρίδης, υπέκυψε το μεσημέρι στα τραύματά του και έτσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους έξι. Από τους υπόλοιπους τραυματίες ένας μόνος είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Με αφορμή τη νέα συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρης Τσοβόλας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Με τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων και τις αλλεπάλληλες συναντήσεις Πάγκαλου- Τσιλέρ, η κυβέρνηση του "Νέου ΠAΣΟΚ", εμμένοντας στη μυστική διπλωματία και ερήμην του ελληνικού λαού και του Ελληνισμού, προχωρεί σε απαράδεκτο και εθνικά επικίνδυνο ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, ενθαρρύνοντας τις διεκδικητικές βλέψεις της Αγκυρας, σε Αιγαίο και Κύπρο. Το ΔΗΚΚΙ, καταγγέλει στον ελληνικό λαό και τον Ελληνισμό, τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθεί, υπενθυμίζοντας της ότι η Ελλάδα δεν είναι "τσιφλίκι" της".

Αντιπροσωπεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας με επικεφαλής το Νομάρχη κ.Παγκρατη, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στους Αγίους Σαράντα. Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της επαρχίας Θ.Παπαγκικα, η αντιπροσωπεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας, εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει την επαρχία των Αγίων Σαράντα με διάφορα είδη στον τομέα της ιατρικής, όπως και στην επιδιόρθωση διαφόρων κρατικών ιδρυμάτων που έχουν υποστεί ζημιές. Οι σύμβουλοι της επαρχίας των Αγίων Σαράντα, ευχαρίστησαν την ελληνική αντιπροσωπεία για τη βοήθεια που πρόσφερε το νοσοκομείο της Κέρκυρας, αφού βρήκαν νοσηλεία εκεί αρκετοί Αλβανοί τραυματίες. Επίσης έγινε γνωστό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας θα χορηγήσει οικονομική βοήθεια 50 εκατομμυρίων δραχμών στους Αγίους Σαράντα.

Δυσαρέσκεια προκάλεσε σε ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, σχόλιο του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, με βάση το οποίο θεωρούσε διάφορες εθνικές κοινότητες, μεταξύ των οποίων και τη δική μας, ως "συνηγόρους των κυβερνήσεων των χωρών τους". Ερωτηθείς σχετικά, για το ρόλο της κινέζικης κυβέρνησης στις προσπάθειες επηρεασμού της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο πρόεδρος Κλίντον είπε: "Εάν αποδειχθεί πως το Πεκίνο προσπαθεί να επηρεάσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική, ο λαός δεν θα πρέπει να υποθέσει ότι υπάρχουν αμαρτωλά κίνητρα. Αρκετοί φίλοι μας ανά τον κόσμο, με τους οποίους είμαστε στενοί σύμμαχοι, έχουν φίλους στις ΗΠΑ που συνηγορούν υπέρ της πολιτικής αυτών των κυβερνήσεων, όλη την ώρα. Δύο εμφανή παραδείγματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, το Ισραήλ και η Ελλάδα". Παράγοντες της Oμογένειας τόνιζαν ότι τα κίνητρα για τη στάση την οποία τηρούν σε βασικά θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που σχετίζονται με την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι η πίστη στις θεμελιώδεις αρχές της Αμερικής."Δρούμε ως Αμερικανοί πολίτες και όχι ως πράκτορες ξένων συμφερόντων", ανέφεραν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η προστασία και η προώθηση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αρχές στις οποίες στηρίζεται η αμερικανική κοινωνία.

Νεαρός βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας από μπαλκόνι πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής. Πρόκειται για τον 24χρονο Παναγιώτη Γεωργίλα ο οποίος βρέθηκε νεκρός από ενοίκους πολυκατοικίας στην πρασιά της οικοδομής στην οδό Καυταντζόγλου 12. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης- που ερευνά όλα τα ενδεχόμενα- ο 24χρονος έπεσε από το παράθυρο του κλιμακοστασίου που βρίσκεται μεταξύ του 6ου και του 7ου ορόφου.

Μια ακόμα υπόθεση παράνομης μεταφοράς Αλβανών λαθρομεταναστών αποκάλυψαν οι αστυνομικές αρχές στη Δυτική Μακεδονία. Ανδρες μεταβατικού αποσπάσματος συνέλαβαν σήμερα 48χρονο αυτοκινητιστή ο οποίος μετέφερε με φορτηγό στο ελληνικό έδαφος- έναντι αμοιβής- εικοσιτέσσερις συνολικά λαθρομετανάστες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Καστοριάς ο Κώστας Αθανασόγλου, ήρθε σε επαφή με άτομα που διοχετεύουν στην Ελλάδα λαθρομετανάστες και τις νυχτερινές ώρες παρέλαβε από αφύλαχτη περιοχή των ελληνοαλβανικών συνόρων τους αλλοδαπούς. Εξω από το Αργος Ορεστικό Καστοριάς, αστυνομικοί που είχαν στήσει μπλόκο βρήκαν τους λαθρομετανάστες στοιβαγμένους στην καρότσα του φορτηγού και τους συνέλαβαν, ενώ κατέσχεσαν και το όχημα. Μεχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό το χρηματικό ποσό που εισέπραξε ο αυτοκινητιστής για τη μεταφορά.

Με κινηματογραφικά αφιερώματα, συναυλίες και εκθέσεις φωτογραφικών ντοκουμέντων συνεχίζονται αύριο και μεθαύριο οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ΟΠΠΕΘ ΄97 σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. "1917-1997 , 80 χρόνια Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης" είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας και ιστορικού υλικού από αρχείο του ΕΚΘ που εγκαινιάζεται αύριο στις 11 το πρωί στο Πολιτιστικό κέντρο του Δικηγορικού Συλλόγου. Εξάλλου καθημερινά από τις 3 Μαϊου μικρά μουσικά σχήματα θα εμφανίζονται στον εκθεσιακό χώρο. Το μεγάλο κινηματογραφικό αφιέρωμα στην εργατική Πρωτομαγιά αρχίζει αύριο στις 8 το βράδυ στην πλατεία Δικαστηρίων με την ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν "Η απεργία" ενώ αμέσως μετά θα αρχίσει το μουσικό μέρος της βραδιάς με την εμφάνιση του σεξτέτου πνευστών Hyper Brass Band. Το κινηματογραφικό αφιέρωμα θα συνεχιστεί το Σάββατο με την προβολή της ταινίας του Μπίπερμαν "Το αλάτι της γης" ενώ θα ακολουθήσει συναυλία acid jazz-funk με τους Grasshoppers.

Σαραπέντε εκατομμύρια Βρετανοί ψηφοφόροι προσήλθαν σήμερα στις κάλπες για την ανάδειξη των μελών της νέας Βουλής των Κοινοτήτων. Τα πολιτικά κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο των Βρετανών, με περισσότερους από πενήντα υποψηφίους, είναι δεκατρία, μεταξύ αυτών και τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα, οι συντηρητικοί του Τζων Μέητζορ και οι εργατικοί του Τόνι Μπλερ. Το νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει από την σημερινή εκλογική αναμέτρηση θα έχει 659 μέλη, οκτώ περισσότερα από το προηγούμενο. Τις έδρες του κοινοβουλίου διεκδικούν 3777 υποψηφιοι, ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων στην ιστορία των βρετανικών εκλογών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και 685 γυναίκες που αντιστοιχεί σε λιγότερο του 1/5 του συνολικου αριθμού υποψηφίων.

Με κεντρικά συνθήματα ''Ειρήνη - Ψωμί - Δημοκρατία'' και ''Στροφή προς την Ευρώπη'', αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν σήμερα στους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου πορεία διαμαρτυρίας, συμμετέχοντας έτσι στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Διοργανωτής της σημερινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ήταν η Ενωση Ανεξάρτητων Εργαζομένων και σ'αυτήν συμμετείχαν μεταξύ άλλων αρκετοί φοιτητές, συνταξιούχοι και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τις αρχές να τους επιτρέψουν όλα εκείνα τα δικαιώματα με τα οποία αναιρέθηκαν τα κεκτημένα τους και επανέλαβαν το αίτημά τους για πολιτικές αλλαγές στη χώρα, οι οποίες όπως ανέφεραν αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Γιουγκοσλαβία χαρακτηρίστηκε από κάποια σχετική μαζικότητα, όσον αφορά στη συμμετοχή σ'αυτόν. Η σημερινή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

Φέτος η Πρωτομαγιά στην Τουρκία γιορτάστηκε με αρκετούς περιορισμούς και φυσικά πολύ αυστηρά αστυνομικά μέτρα. Χιλιάδες αστυνομικοί από το πρωί στην Κωνσταντινούπολη είχαν πάρει θέσεις. Η συγκέντρωση την οποία διοργάνωσαν οι δύο μεγάλες συνομοσπονδίες ΝΤΙΣΚ και ΤΟΥΡΚΙΣ πραγματοποιήθηκε στις ένδεκα το πρωί στην πλατεία Αμπιντέϊ Χουρριέτ.

Συγκέντρωση-πορεία υπό το σύνθημα "Δουλειά, ψωμί, δημοκρατία", πραγματοποίησαν σήμερα στη Σόφια οπαδοί του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με την ευκαιρία της εργατικής Πρωτομαγιάς. Την αισιοδοξία του για την γρήγορη επανασυγκρότηση των δυνάμεων των σοσιαλιστών μετά την εκλογική ήττα της 19ης Απριλίου ώστε να ανακτήσουν τον καθοριστικό τους ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, εξέφρασε ο ηγέτης του ΒΣΚ, Γκεόργκι Παρβάνοφ. "Υποδεχόμαστε τη σημερινή εορτή με πολλά ερωτηματικά. Δεν ξέρουμε πόσοι γονείς αύριο δεν θα μπορούν να πάνε ψωμί στα παιδιά τους, πόσοι μαθητές δεν θα μπορέσουν να πάνε σχολείο τον Σεπτέμβριο, πόσοι ασθενείς δεν θα μπορέσουν να αναρρώσουν", επισήμανε η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Εμίλια Μασλάροβα, αναφερόμενη στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Την κοινωνική και οικονομική ασφάλεια της εργατικής τάξης ζήτησε η Ένωση Συνδικάτων της ΠΓΔΜ, με αφορμή τη γιορτή της εργατικής Πρωτομαγιάς. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό όργανο της γειτονικής χώρας, τονίζεται ότι παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του κράτους για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα της εργατικής τάξης, ενώ αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ανέργων και των απολυμένων εργατών. Να σημειωθεί ότι ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς στη γειτονική χώρα δεν πέρασε χωρίς προβλήματα. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, στην κεντρική πλατεία του Τέτοβο, καθώς και στις μεγαλύτερες οδούς, από το πρωί κυματίζουν αλβανικές σημαίες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, την εντολή για τον στολισμό της πόλης με αλβανικές σημαίες έδωσε ο δήμαρχος της πόλης, Αλαντίν Ντεμίρι, παραβιάζοντας έτσι την διάταξη του συντάγματος, η οποία επιτρέπει την ανάρτηση σημαίας ξένης χώρας, μόνο σε περίπτωση που αυτή συνοδεύεται από την σκοπιανή σημαία.

Σημαντικό βήμα για την μελλοντική ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν η συμφωνία συνεργασίας και η συμφωνία για τις μεταφορές που υπέγραψαν την Τετάρτη στο Λουξεμβούργο ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Χανς Βαν Μίρλο. Όπως τόνισε στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, οι συμφωνίες αποτελούν καλή βάση για εντατικοποίηση της μελλοντικής συνεργασίας στην κατεύθυνση Βρυξέλλες-Σκόπια και των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών-μελών της Κοινότητας και της ΠΓΔΜ σ' όλους τους τομείς.

Σε κατάσταση διάλυσης, εξακολουθεί να βρίσκεται ο αλβανικός στρατός, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του αρχηγείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, 150 αξιωματικοί του στρατού λιποτάκτησαν το τελευταίο δίμηνο, όταν εκδηλώθηκε η λαϊκή εξέγερση που συντάραξε συνθέμελα τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε πριν λίγες μέρες στο κοινοβούλιο ο υπουργός Αμυνας Σαγκίρ Βουκάϊ, ο οποίος απαντώντας σε σχετική επερώτηση για την κατάσταση στο στράτευμα, δήλωσε ότι όταν ανέλαβε το υπουργείο, ουσιαστικά δεν υπήρχε στρατός, ενώ τώρα το υπουργείο κατόρθωσε να ανασυγκροτήσει τρείς ταξιαρχίες μεταφορικών μέσων, αρμάτων μάχης και ειδικών δυνάμεων. Τις ευθύνες για τη διάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων - ο κ.Βουκάϊ -τις καταλόγισε στο "Δημοκρατικό Κόμμα" του Μπερίσα και στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί από σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνωφ ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ. Τον κ.Στογιάνωφ συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Στογιαν Στάλεφ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός T.Τοτομίρωφ. Στις συνομιλίες που θα έχει ο Βούλγαρος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στη γαλλική πρωτεύουσα, εκτός από τις διμερείς σχέσεις θα εξεταστούν και ζητήματα που αφορούν στην υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 1 May 1997 - 17:05:20 UTC