Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:29 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.5.1997

Συνεδριάζει σήμερα η κυβερνητική επιτροπή υπο την προεδρία του πρωθυπουργού Κ.Σημίτη για να συζητήσει την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.Ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος θα ενημερώσει τα μέλη της για τις επαφές που είχε με την Τνσού Τσιλέρ,αλλά και τη στάση των ευρωπαίων εταίρων στο συμβούλιο σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.

Στους 48 έφθασαν οι νεκροί και στους 500 οι τραυματίες,απο τροχαία δυστυχήματα, στην πιό αιματηρή έξοδο, που σημειώθηκε απο το πρωί της Μεγ. Πέμπτης έως σήμερα.

Ενας ακόμα από τους βαρειά τραυματισμένους επιβάτες του μοιραίου λεωφορείου που συγκρούστηκε προχθες με όχημα μεταφοράς αυτοκινήτων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, ο Ιωάννης Φουρίδης, υπέκυψε χθες στα τραύματά του και έτσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους έξι. Από τους υπόλοιπους τραυματίες ένας μόνος είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Στο μεταξύ άλλα τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους χθες το απόγευμα σε τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν στους νομούς Δράμας και Ξάνθης και σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές τα αίτια αποδίδονται και πάλι στην υπερβολική ταχύτητα σε συνδυασμό με την ολισθηρότητα του οδοστρώματος. Νεαρός οδηγός ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου και η φίλη του σκοτώθηκαν σε επαρχιακό δρόμο, έξω από την κοινότητα Μαυρολεύκης Δράμας, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε και έπεσε μέσα σε ποτάμι. Νεκροί ανασύρθηκαν ο 23χρονος οδηγός Γιώργος Παπαδόπουλος, του Ιωάννη, κάτοικος Δράμας και η Ιωάννα Παλτόγλου, 27 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση, το αυτοκίνητο ξέφυγε από το δρόμο και αφού παρέσυρε το προστατευτικό κιγκλίδωμα, έπεσε μέσα στο ποτάμι. Εξάλλου, σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε αργά το απόγευμα στο 13ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Ξάνθης - Αβδήρων σκοτώθηκε ο 53χρονος οδηγός του ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου Θωμάς Μπατζακίδης, από τη Χρύσα Ξάνθης. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε, γλίστρησε στο βρεγμένο οδόστρωμα και ανατράπηκε.

Οι Εργατικοί ύστερα απο 18 ολόκληρα χρόνια κέρδισαν τις χθεσινές εκλογές στη Μ.Βρετανία.Με ποσοστό 47% περίπου εξασφαλίζουν άνετη πλειοψηφία και θα σχηματίσουν κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τόνι Μπλερ."Θα δικαιώσω την εμπιστοσύνη σας" δήλωσε ο Μπλέρ στο μήνυμά του.Ενώ σαφής ήταν και ο Τζον Μέητζορ, που παραδέχθηκε την συντριπτική ήττα του κόμματός του και αναμένεται σήμερα να υποβάλει την παραίτησή του στη βασίλισσα.

Με μία συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, όπως και τις άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά τρεις ξεχωριστές στην Αθήνα, γιορτάστηκε η εργατική Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Αριστοτέλους, με πρωτοβουλία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) στην οποία συμμετείχε και η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ που κράτησε διαφορετική στάση από αυτή στην Αθήνα. Παρά τη βροχή περίπου 2500 άτομα πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε μέχρι τη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του "Μνημείου του Εργάτη", στο σημείο που έπεσε ο πρώτος νεκρός στην εξέγερση της 9ης Μάη του '36.

Με αφορμή τη νέα συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρης Τσοβόλας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Με τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων και τις αλλεπάλληλες συναντήσεις Πάγκαλου- Τσιλέρ, η κυβέρνηση του "Νέου ΠAΣΟΚ", εμμένοντας στη μυστική διπλωματία και ερήμην του ελληνικού λαού και του Ελληνισμού, προχωρεί σε απαράδεκτο και εθνικά επικίνδυνο ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, ενθαρρύνοντας τις διεκδικητικές βλέψεις της Αγκυρας, σε Αιγαίο και Κύπρο. Το ΔΗΚΚΙ, καταγγέλει στον ελληνικό λαό και τον Ελληνισμό, τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθεί, υπενθυμίζοντας της ότι η Ελλάδα δεν είναι "τσιφλίκι" της".

Αντιπροσωπεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας με επικεφαλής το Νομάρχη κ.Παγκρατη, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στους Αγίους Σαράντα. Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της επαρχίας Θ.Παπαγκικα, η αντιπροσωπεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας, εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει την επαρχία των Αγίων Σαράντα με διάφορα είδη στον τομέα της ιατρικής, όπως και στην επιδιόρθωση διαφόρων κρατικών ιδρυμάτων που έχουν υποστεί ζημιές. Οι σύμβουλοι της επαρχίας των Αγίων Σαράντα, ευχαρίστησαν την ελληνική αντιπροσωπεία για τη βοήθεια που πρόσφερε το νοσοκομείο της Κέρκυρας, αφού βρήκαν νοσηλεία εκεί αρκετοί Αλβανοί τραυματίες. Επίσης έγινε γνωστό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας θα χορηγήσει οικονομική βοήθεια 50 εκατομμυρίων δραχμών στους Αγίους Σαράντα.

Δυσαρέσκεια προκάλεσε σε ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, σχόλιο του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, με βάση το οποίο θεωρούσε διάφορες εθνικές κοινότητες, μεταξύ των οποίων και τη δική μας, ως "συνηγόρους των κυβερνήσεων των χωρών τους". Ερωτηθείς σχετικά, για το ρόλο της κινέζικης κυβέρνησης στις προσπάθειες επηρεασμού της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο πρόεδρος Κλίντον είπε: "Εάν αποδειχθεί πως το Πεκίνο προσπαθεί να επηρεάσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική, ο λαός δεν θα πρέπει να υποθέσει ότι υπάρχουν αμαρτωλά κίνητρα. Αρκετοί φίλοι μας ανά τον κόσμο, με τους οποίους είμαστε στενοί σύμμαχοι, έχουν φίλους στις ΗΠΑ που συνηγορούν υπέρ της πολιτικής αυτών των κυβερνήσεων, όλη την ώρα. Δύο εμφανή παραδείγματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, το Ισραήλ και η Ελλάδα". Παράγοντες της Oμογένειας τόνιζαν ότι τα κίνητρα για τη στάση την οποία τηρούν σε βασικά θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που σχετίζονται με την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι η πίστη στις θεμελιώδεις αρχές της Αμερικής."Δρούμε ως Αμερικανοί πολίτες και όχι ως πράκτορες ξένων συμφερόντων", ανέφεραν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η προστασία και η προώθηση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αρχές στις οποίες στηρίζεται η αμερικανική κοινωνία.

Σαρανταπεντάχρονος άεργος συνελήφθη από την ασφάλεια Κοζάνης την ώρα που έκρυβε μικροποσότητες ναρκωτικών σε εγκατελειμμένο ... εικονοστάσι της περιοχής. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης, ο Φώτης Μουρατίδης συνελήφθη ενώ τοποθετούσε στο εικονοστάσι, που βρίσκεται στο 16ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Κοζάνης - Πτολεμαϊδας, 3,5 γραμμάρια ηρωίνη. Σε έρευνα που επακολούθησε, οι αστυνομικοί βρήκαν στην τσέπη του μικροποσότητα κοκαϊνης. Ο 45χρονος υποστηρίζει ότι τα ναρκωτικά προορίζονταν για δική του χρήση.

Νεαρός βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας από μπαλκόνι πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής. Πρόκειται για τον 24χρονο Παναγιώτη Γεωργίλα ο οποίος βρέθηκε νεκρός από ενοίκους πολυκατοικίας στην πρασιά της οικοδομής στην οδό Καυταντζόγλου 12. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης- που ερευνά όλα τα ενδεχόμενα- ο 24χρονος έπεσε από το παράθυρο του κλιμακοστασίου που βρίσκεται μεταξύ του 6ου και του 7ου ορόφου.

Μια ακόμα υπόθεση παράνομης μεταφοράς Αλβανών λαθρομεταναστών αποκάλυψαν οι αστυνομικές αρχές στη Δυτική Μακεδονία. Ανδρες μεταβατικού αποσπάσματος συνέλαβαν 48χρονο αυτοκινητιστή ο οποίος μετέφερε με φορτηγό στο ελληνικό έδαφος- έναντι αμοιβής- εικοσιτέσσερις συνολικά λαθρομετανάστες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Καστοριάς ο Κώστας Αθανασόγλου, ήρθε σε επαφή με άτομα που διοχετεύουν στην Ελλάδα λαθρομετανάστες και τις νυχτερινές ώρες παρέλαβε από αφύλαχτη περιοχή των ελληνοαλβανικών συνόρων τους αλλοδαπούς. Εξω από το Αργος Ορεστικό Καστοριάς, αστυνομικοί που είχαν στήσει μπλόκο βρήκαν τους λαθρομετανάστες στοιβαγμένους στην καρότσα του φορτηγού και τους συνέλαβαν, ενώ κατέσχεσαν και το όχημα. Μεχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό το χρηματικό ποσό που εισέπραξε ο αυτοκινητιστής για τη μεταφορά.

Στην Ελλάδα οδηγούν τα ίχνη της διεθνούς σπείρας, που εξαρθρώθηκε από τις γερμανικές τελωνειακές αρχές στο Μόναχο, τη στιγμή που τα μέλη της επρόκειτο να διακινήσουν στην αγορά, έναντι δισεκατομμυρίων δραχμών, πλαστά έργα τέχνης κορυφαίων ζωγράφων. Από τους δράστες συνελήφθησαν και ήδη προφυλακίστηκαν πέντε άτομα, από τους οποίους οι τέσσερις είναι πρώην Ανατολικογερμανοί και ο πέμπτος Έλληνας. Τα στοιχεία των συλληφθέντων δεν ανακοινώθηκαν, καθώς οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Στην υπόθεση, που φαίνεται ότι έχει τεράστιες διαστάσεις, εμπλέκεται ένας ακόμη Έλληνας, κατά πάσα πιθανότητα ζωγράφος. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έφτιαξε τους πίνακες, ισχυριζόμενος στη συνέχεια ότι αποτελούν έργα διάσημων ζωγράφων, όπως οι Ρενουάρ, Σεζάν, Κλέε, Καντίνσκι, Ομέρ και Βαν Γκογκ. Λόγω και της συμμετοχής Ελλήνων στο μεγάλο "κόλπο", οι έρευνες επεκτάθηκαν και στη χώρα μας, όπου οι διωκτικές αρχές αναζητούν τον ζωγράφο-"εγκέφαλο" της σπείρας, αλλά και συνεργάτες του, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται και άλλοι, πέραν των πέντε που κρατούνται στη Γερμανία.

Ενα στεφάνι στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, φόρο τιμής στη μνήμη των 37 ανθρώπων που σκοτώθηκαν εκεί, την Πρωτομαγιά του 1977, όταν ''άγνωστοι'' άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, από κτίριο κοντά στην πλατεία, κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης για την Πρωτομαγιά, εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων της χώρας. ''Σα σήμερα πριν από 20 χρόνια, 37 εργάτες σκοτώθηκαν εδώ. Τώρα είναι σαφές ότι οι δολοφόνοι τους ήταν οι συμμορίες που με τα γεγονότα στο Σουσουρλούκ, αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν στο ίδιο κράτος'', δήλωσε ο γενικός γραμματέας της εργατικής συνομοσπονδίας DISΚ, Κεμάλ Νταϊζάλ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η αστυνομία είχε αποκλείσει με ειδικές δυνάμεις της και τεθωρακισμένα οχήματα την πλατεία όπου απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις εδώ και δύο δεκαετίες. Να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα δεν έχει απαγγελθεί σε κανέναν κατηγορία, για τις δολοφονίες αυτές, την Πρωτομαγιά του 1977.

Με κεντρικά συνθήματα ''Ειρήνη - Ψωμί - Δημοκρατία'' και ''Στροφή προς την Ευρώπη'', αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου πορεία διαμαρτυρίας, συμμετέχοντας έτσι στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Διοργανωτής της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ήταν η Ενωση Ανεξάρτητων Εργαζομένων και σ'αυτήν συμμετείχαν μεταξύ άλλων αρκετοί φοιτητές, συνταξιούχοι και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τις αρχές να τους επιτρέψουν όλα εκείνα τα δικαιώματα με τα οποία αναιρέθηκαν τα κεκτημένα τους και επανέλαβαν το αίτημά τους για πολιτικές αλλαγές στη χώρα, οι οποίες όπως ανέφεραν αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Γιουγκοσλαβία χαρακτηρίστηκε από κάποια σχετική μαζικότητα, όσον αφορά στη συμμετοχή σ'αυτόν. Η συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

Συγκέντρωση-πορεία υπό το σύνθημα "Δουλειά, ψωμί, δημοκρατία", πραγματοποίησαν στη Σόφια οπαδοί του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με την ευκαιρία της εργατικής Πρωτομαγιάς. Την αισιοδοξία του για την γρήγορη επανασυγκρότηση των δυνάμεων των σοσιαλιστών μετά την εκλογική ήττα της 19ης Απριλίου ώστε να ανακτήσουν τον καθοριστικό τους ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, εξέφρασε ο ηγέτης του ΒΣΚ, Γκεόργκι Παρβάνοφ. "Υποδεχόμαστε τη σημερινή εορτή με πολλά ερωτηματικά. Δεν ξέρουμε πόσοι γονείς αύριο δεν θα μπορούν να πάνε ψωμί στα παιδιά τους, πόσοι μαθητές δεν θα μπορέσουν να πάνε σχολείο τον Σεπτέμβριο, πόσοι ασθενείς δεν θα μπορέσουν να αναρρώσουν", επισήμανε η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Εμίλια Μασλάροβα, αναφερόμενη στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Την κοινωνική και οικονομική ασφάλεια της εργατικής τάξης ζήτησε η Ένωση Συνδικάτων της ΠΓΔΜ, με αφορμή τη γιορτή της εργατικής Πρωτομαγιάς. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό όργανο της γειτονικής χώρας, τονίζεται ότι παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του κράτους για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα της εργατικής τάξης, ενώ αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ανέργων και των απολυμένων εργατών.

Διήμερη επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποιεί ο Ρίτσαρτ Σίφτερ, βοηθός του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον και σύμβουλος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Στο αεροδρόμιο της Σόφιας, ο κ. Σίφτερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενεργό συμμετοχή της Βουλγαρίας στη συνάντηση των χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, και επισήμανε την ανάγκη εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στις παρευξείνιες χώρες. Ακόμη, ο κ. Σίφτερ ανακοίνωσε ότι στο τέλος του Μαΐου στη Σόφια πρόκειται να γίνει συνάντηση της ομάδας εργασίας για τα προγράμματα ανάπτυξης της υποδομής των χωρών- μελών του ΟΟΣΕΠ, στην οποία θα λάβουν μέρος οικονομικοί παράγοντες και από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ.

Σε κατάσταση διάλυσης, εξακολουθεί να βρίσκεται ο αλβανικός στρατός, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του αρχηγείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, 150 αξιωματικοί του στρατού λιποτάκτησαν το τελευταίο δίμηνο, όταν εκδηλώθηκε η λαϊκή εξέγερση που συντάραξε συνθέμελα τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε πριν λίγες μέρες στο κοινοβούλιο ο υπουργός Αμυνας Σαγκίρ Βουκάϊ, ο οποίος απαντώντας σε σχετική επερώτηση για την κατάσταση στο στράτευμα, δήλωσε ότι όταν ανέλαβε το υπουργείο, ουσιαστικά δεν υπήρχε στρατός, ενώ τώρα το υπουργείο κατόρθωσε να ανασυγκροτήσει τρείς ταξιαρχίες μεταφορικών μέσων, αρμάτων μάχης και ειδικών δυνάμεων. Τις ευθύνες για τη διάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων - ο κ.Βουκάϊ -τις καταλόγισε στο "Δημοκρατικό Κόμμα" του Μπερίσα και στην προηγούμενη κυβέρνηση.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 2 May 1997 - 6:40:16 UTC