Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:43 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ- 5.5.97

Επέστρεψε στην Αθήνα το απόγευμα ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος χθες το βράδυ οδηγήθηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου μετά από ξαφνική αδιαθεσία που ένιωσε μετά από την πρώτη συναυλία στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ευρώπη από κοινού με τον Τούρκο συνθέτη Ζουλφί Λιβανελί. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα μετά την διαρκείας τριών ωρών συναυλία του, αλλά σύμφωνα με τους ιατρούς του νοσοκομείου η κατάσταση της υγείας του είναι υπό έλεγχο. Τη θέση του Μίκη Θεοδωράκη στις υπόλοιπες προγραμματισμένες συναυλίες θα πάρει η Μαρία Φαραντούρη.

Νέος κύκλος ελληνοτουρκικών επαφών αρχίζει σήμερα, με τη βραδινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, με τον Τούρκο ομόλογό του Ονούρ Οϊμέν, στο περιθώριο του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνέρχεται στο Στρασβούργο. Στη συνάντηση αναμένεται να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο των εργασιών των επιτροπών εμπειρογνωμόνων.

Ο Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας δήλωσε σήμερα ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε μετακίνηση των γνωστών τουρκικών θέσεων κατά τη συνάντηση Πάγκαλου - Τσιλέρ. Απλώς η κ. Τσιλέρ δεν ανέφερε το "casus belli", αλλά δεν διατύπωσε και μία διαφορετική θέση σχετικά με το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

Υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, υπό όρους, τάχθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Η κ. Παπαρήγα είπε ότι θα πρέπει να αποκλειστεί η λογική της πατριωτικής αδιαλλαξίας και του πραγματισμού και πρόσθεσε πως όχι μόνο είναι αναγκαίος ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αναγκαία θα μπορούσε να ήταν και μια ελληνοτουρκική συμφωνία υπό δύο όρους. Πρώτον, κατά τη διάρκεια του διαλόγου να μην υπάρξει αμφισβήτηση εθνικών συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες. Δεύτερον, να μην παραβλέπεται το γεγονός ότι υπάρχει ένα γενικότερο Αμερικανό-ΝΑΤΟικό σχέδιο, που αν και δεν προβάλει ανοιχτά τα δικά του ενδιαφέροντα για το Αιγαίο, έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για την περιοχή-και ειδικότερα για το Αιγαίο-επειδή είναι δίαυλος επικοινωνίας και ζώνη επιρροής.

''Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του πρέπει να προχωρήσουν στο έργο τους κανονικά και να μη φοβούνται ούτε την κριτική, ούτε την αντιπαράθεση, απ 'οπου κι αν προέρχεται. Διότι μπορούμε να πείσουμε με την πολιτική και με τις πράξεις μας'', δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι αντιρρήσεις των ''32'' ενοχλούν ή δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στον πρωθυπουργό και το Εκτελεστικό Γραφείο. Αναφερόμενος στα θέματα που απασχόλησαν την Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνεδρίασε το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο κ.Σκανδαλίδης σημείωσε ότι κύριο θέμα ήταν αυτό της ''μεγάλης διαδικασίας που θα γίνει το Σαββατοκύριακο, με την πρόσκληση όλων των Γραμματειών των Νομαρχιακών Επιτροπών και Τομεακών Επιτροπών από όλη τη χώρα και το περιεχόμενο που θα πάρει''. ''Μια πολιτική συζήτηση που'', όπως είπε, ''είναι ευρύτερη και θα ασχοληθεί με όλα τα θέματα της πορείας του ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα και στο μέλλον, και τον προγραμματισμό που έχουμε για το σχεδιασμό μας''. Η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ ασχολήθηκε και με τη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαϊου, καθώς επίσης και με το θέμα του νέου ιδιόκτητου κτιρίου του ΠΑΣΟΚ. Οπως σημείωσε ο κ.Σκανδαλίδης, δε συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά, ενώ το θέμα των εκδηλώσεων στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου θα συζητηθεί με την επιστροφή στην Ελλάδα, του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου.

Νέο επεισόδιο με ταχύπλοο σκάφος στην Κέρκυρα. Το σκάφος προσέγγισε τα ξημερώματα σε πλωτή εξέδρα στη θέση ''Κομμένο'', κοντά σε τροχόσπιτο, όπου κοιμόταν ο έμπορος σκαφών αναψυχής Ρουσέτος Δαμίγος. Όταν ο Δαμίγος ακούγοντας θόρυβο βγήκε από το τροχόσπιτο να δει τί συμβαίνει, οι άγνωστοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του. Άνδρες του Λιμενικού μόλις άκουσαν τους πυροβολισμούς έτρεξαν αμέσως επιτόπου αλλά οι άγνωστοι, που εικάζεται ότι ήταν μέλη της αλβανικής μαφίας που ήθελαν να κλέψουν κάποιο σκάφος, τράπηκαν σε φυγή.

Σε παράνομους μετανάστες που προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να περάσουν από το Κουσάντασι στη Σάμο ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα τα δύο πτώματα που εκβράστηκαν στις ακτές του νησιού. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τουρκία, στο σκάφος επέβαιναν δεκαεπτά λαθρομετανάστες, μάλλον από το Ιράκ, πέντε από τους οποίους αγνοούνται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερωτήσεις για το αρχείο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και τις τριβές που προκάλεσε η δημοσιοποίησή του, είπε ότι ο Κ.Καραμανλής είναι ένας εξέχων πολιτικός παράγοντας, που προσδιόρισε τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και όσα περιέχονται στο αρχείο του αποτελούν εκδοχή της ιστορίας, ιστορική πηγή και υλικό για τον ιστορικό του μέλλοντος.

Τις έντονες ανησυχίες της για τις αρνητικές εξελίξεις στα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, η ΤΕΔΚ υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης που αφορούν την Αυτοδιοίκηση έχουν ως άμεσο επακόλουθο τη συρρίκνωση των οικονομικών της πόρων με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί κυρίως στον αναπτυξιακό της ρόλο. Σχετικά με το πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας", αφού εκφράζει την υποστήριξη στην πολιτική συνενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, υπογραμμίζει ότι θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα, αφού θα ανακατανείμει οικονομικούς πόρους από τους ήδη υφιστάμενους Δήμους προς τους νέους που θα δημιουργηθούν, κάτι το οποίο σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποτελεί ουσιαστικό και βάσιμο λόγο αντίδρασης και διεκδίκησης πρόσθετων πόρων για την Αυτοδιοίκηση. Καταλήγοντας, η ΤΕΔΚ καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της, ιδιαίτερα για τα οικονομικά θέματα των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τον πρέσβη της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ, ότι εφόσον διαπιστωθεί ότι βουλευτές επισκέπτονται τα κατεχόμενα, τότε θα προβεί στις ανάλογες ενέργειες. Αυτό δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανόλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για επίσκεψη βουλευτών της ρωσικής Δούμας στα κατεχόμενα. Επίσης, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για "την επίσημη θετική συμπαράσταση της ρωσικής κυβέρνησης στην Κύπρο".

Το Κυπριακό θα αποτελέσει το κυρίαρχο θέμα στις συναντήσεις που πρόκειται να έχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει από τις 18 έως τις 23 Μαΐου στην Κίνα. Αυτό δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο ο πρέσβης της Κίνας Γιν Ζουοτζίν, ενώ σημείωσε ότι στις επαφές του κ. Κληρίδη με την πολιτική ηγεσία της Κίνας θα τεθούν και τα διεθνή ζητήματα και θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων. Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή θα ενδυναμώσει τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Σόφια ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νικήτριας των εκλογών της 19ης Απριλίου στη Βουλγαρία, Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, και της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη θέσπιση κοινής διακήρυξης αρχών εξόδου από την κρίση στη χώρα, την οποία προτείνει η νικήτρια δύναμη στις υπόλοιπες παρατάξεις της νέας Βουλής. Η ημερήσια διάταξη των εργασιών της Βουλής, η σύσταση και ο αριθμός των επιτροπών συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση των προέδρων της ΕΔΔ, Ιβάν Κόστοφ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος θα είναι και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπως αποφάσισε χθες η ηγεσία του Κόμματός του.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Μπογκομίλ Μπόνεφ επιβεβαίωσε σήμερα επίσημα τα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, ότι οι τοπικές υπηρεσίες ασφάλειας απενεργοποίησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, που είχε τοποθετηθεί στην περιοχή του αεροδρομίου της Σόφιας λίγο πριν περάσουν από το σημείο εκείνο οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και της Ρουμανίας, Εμίλ Κωνσταντινέσκου. "Πράγματι βρέθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός τύπου χειροβομβίδας με σημαντική ισχύ στην περιοχή. Η ανάκριση θα δείξει εάν πρόκειται για προμελετημένη τρομοκρατική ενέργεια εναντίον των δυο Προέδρων", τόνισε ο κ. Μπόνεφ, μιλώντας στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο.

Στα όρια της φτώχειας βρίσκεται ο μισός πληθυσμός της ΠΓΔΜ ενώ το πρόβλημα της ανεργίας η οποία σημειώνει ανοδικές τάσεις δημιουργεί επιπρόσθετα κοινωνικά προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην τακτική ευρωπαϊκή έκδοση του "Ευρωβαρόμετρου" απόσπασμα των οποίων δημοσιεύει η εφημερίδα "Ντνέβνικ", η ανεργία ξεπέρασε το 30% των ικανών προς εργασία ατόμων ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται καθημερινά με την ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιρειών. Στο διάστημα 1990-94 το κόστος ζωής τριπλασιάστηκε ενώ το ίδιο διάστημα σημειώθηκε μείωση των εγγεγραμμένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Το 1990 το ποσοστό ήταν 96,6% ενώ το 1994 73,9%. Η ανεργία πλήττει τις νεαρές κυρίως ηλικίες και εκτιμάται ως ένας από τους λόγους μείωσης των γάμων. Αντίθετα αύξηση παρουσιάζουν τα εκτός γάμου γεννημένα παιδιά ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε το 1994 και έφθασε το 8,5% σε σύγκριση με το 1990 που ήταν 7%. Σύμφωνα με το "Ευρωβαρόμετρο", το 10% των οικογενειών της ΠΓΔΜ ζει από τις οικονομικές παροχές της Κοινωνικής Πρόνοιας, όμως το επίδομα που αντιστοιχεί σε μια πχ πενταμελή οικογένεια δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες της.

Την πεποίθηση ότι η καθυστέρηση της παράδοσης των τριών φρεγατών από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, αποτελεί ουσιαστικό εμπάργκο, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου και με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του βοηθού υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ James Lodal. Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ", σημειώνοντας ότι ο κ. Ταγιάν υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από αμερικανικές εταιρείες, προτάσεις για την αγορά ελικοπτέρων αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Καλοκαιρινές θερμοκρασίες επιφυλάσσει ο Μάιος. Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3-4 μποφόρ και οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν στην ηπειρωτική χώρα από 11-30 βαθμούς και στη νησιωτική από 14-26 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 5 May 1997 - 16:40:16 UTC