Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:24 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 6.5.1997

Τον κίνδυνο του απομονωτισμού επισήμανε στη διάρκεια της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, που τόνισε ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται θέσεις για εσωτερική κατανάλωση, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς στην ομάδα των "32". Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Αρσένης και άλλα δύο μέλη του Εκτελεστικού εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για τη συγκρότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ο υπουργός Παιδείας ζήτησε μάλιστα να συνέλθει ειδικά για το θέμα η Κεντρική Επιτρπή, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του Θεόδωρου Πάγκαλου.

''Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του πρέπει να προχωρήσουν στο έργο τους κανονικά και να μη φοβούνται ούτε την κριτική, ούτε την αντιπαράθεση, απ 'οπου κι αν προέρχεται. Διότι μπορούμε να πείσουμε με την πολιτική και με τις πράξεις μας'', δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι αντιρρήσεις των ''32'' ενοχλούν ή δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στον πρωθυπουργό και το Εκτελεστικό Γραφείο. Οι αντιρρήσεις των "32" θα συζητηθούν αύριο παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Οι καθηγητές Κρατερός Ιωάννου και Αργύρης Φατούρος θα είναι τα μέλη της ελληνικής ομάδας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Τουρκίας. Οι δύο καθηγητές θα ξεκινήσουν άμεσα διάλογο επί διαδικαστικών θεμάτων με τους Τούρκους συναδέλφους τους, μέσω σημειωμάτων τα οποία θα αποστέλλουν στον Εκπρόσωπο της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ. Από τουρκικής πλευράς, όπως έγινε γνωστό, την ομάδα απαρτίζουν ο Σουκρού Ελεκντάγ, πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και πρεσβευτής της χώρας στην Ουάσιγκτον και ο επίσης πρέσβης Σουάτ Μπιλγκέ.

Στην προώθηση των διμερών συνεργασιών των δύο Κοινοβουλίων, αλλά και στην από κοινού προσπάθεια για τη συνεργασία όλων των χωρών του Ευξείνου Πόντου, συμφώνησαν ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης και ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής Βουλής, κ.Τκατσένκο. Κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες εξετάστηκαν διαδικαστικά θέματα σχετικά με την προετοιμασία της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο, τα οποία θα συζητηθούν και κατά τη 14η συνάντηση των προεδρείων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΟΣΕΠ.

Αντιμετωπίζοντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, επέστρεψε αιφνιδιαστικά στην Αθήνα χθες το απόγευμα ο Μίκης Θεοδωράκης, διακόπτοντας για λόγους υγείας όλες τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του στη Δυτική Ευρώπη, αφού όμως έγινε κανονικά στο Βερολίνο, το βράδυ της Κυριακής, η πρώτη κατά σειρά κοινή συναυλία του με τον Τούρκο συνθέτη, Ζουλφί Λιβανελί, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Ο διάσημος Ελληνας μουσικοσυνθέτης, που στήριζε πολλά στην κοινή περιοδεία του με τον Λιβανελί, στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, αναγκάσθηκε να διακόψει τις εμφανίσεις του με προτροπή των γιατρών του, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, που κρίνεται προς το παρόν ελεγχόμενη και δεν εμπνέει ανησυχία. Οι υπόλοιπες πέντε συναυλίες αναμένεται ότι θα γίνουν κανονικά με τη συμμετοχή του Τούρκου καλλιτέχνη, αλλά τη θέση του Μίκη Θεοδωράκη θα καταλάβει, κατά πάσα πιθανότητα, η Μαρία Φαραντούρη.

Ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή εκατό εκατομμυρίων δραχμών, στον καθένα επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε τρεις Ούγγρους, οι οποίοι επιχείρησαν να εισάγουν στην Ελλάδα 37 κιλά ηρωϊνης. Πρόκειται για τον 19χρονο σπουδαστή βιομηχανικής σχολής Bela Farnadi από την πόλη Φάτα Αγκόστιαν της Ουγγαρίας και τον συμπολίτη του Milan Arendas 47 ετών. Το δικαστήριο καταδίκασε ερήμην με την ίδια ποινή και τον Zigo Norbert, από το Εστεργκομ της Ουγγαρίας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ο οποίος φέρεται ότι παρέδωσε στους συμπατριώτες του τα ναρκωτικά για να τα μεταφέρουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Περισσότερες από τριακόσιες περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ανηλίκων καταγράφηκαν στην Ελλάδα μόνο στη διάρκεια του 1995, από τις οποίες οι αστυνομικές αρχές σχημάτισαν δικογραφίες σε 264 περιπτώσεις. Ωστόσο, η σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων στην Ελλάδα δεν παρουσιάζει την έξαρση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Απω Ανατολής, της Κεντρικής Αμερικής και της Βαλτικής, αφού μόνο στις Φιλιππίνες 180.000 παιδιά ηλικίας έξι έως οκτώ χρονών έχουν εμπλακεί στα δίκτυα της πορνείας. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου της "Ιντερπόλ" με θέμα τα αδικήματα και ειδικότερα τη σεξουαλική εκμετάλλευση με θύματα ανηλίκους,που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Την ανάγκη μιας πολιτικής απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού, που πρέπει να είναι φιλική προς τον πολίτη, ενώ ταυτόχρονα θα αναδεικνύει τις αρχαιότητες και τα μνημειακά σύνολα, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Ευγένιος Γιαννακόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ολοκλήρωση της τριήμερης περιοδείας του στους νομούς της Θράκης και την Καβάλα. Υπογράμμισε δε, ότι πρόθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) είναι η επιτόπια εξέταση των ζητημάτων κάθε περιοχής, με σκοπό εντός του 1997 να έχει καλυφθεί το σύνολο των εκκρεμμοτήτων σε κάθε γεωγραφική περιφέρεια της χώρας. Αυτή η πολιτική, όπως επισήμανε, θα δημιουργήσει ένα είδος νομολογίας αποφάσεων για πολλά θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Περιοδεία στους Νομούς Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, με πρώτο σταθμό την πόλη της Καβάλας. Αύριο το πρωϊ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Νομαρχία Ξάνθης παρουσία του Νομάρχη των προέδρων των Νομαρχιακών Επιτροπών και εκπροσώπων φορέων. Το βράδυ της Τετάρτης θα μεταβεί στην Κομοτηνή για να παρευρεθεί σε εκδήλωση για την παρουσίαση των θέσεων του πρόσφατου συνεδρίου του ΣΥΝ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το γνωστό πακέτο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και το αίτημα για πτήσεις άοπλων αεροσκαφών επανέφερε η αμερικανική πλευρά κατά τις συνομιλίες των υφυπουργών Αμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ στην Κρήτη, ενώ στην Κύπρο αρχίζει η άσκηση "Τοξότης".

Νέα χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 1, 5 και 10 λιρών θα κυκλοφορήσουν από σήμερα, ενώ νέο χαρτονόμισμα των 20 λιρών αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του 1997. Παρουσιάζοντας χθες τα νέα χαρτονομίσματα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, υπογράμμισε ότι η έκδοση αυτή κρίθηκε σκόπιμη για λόγους αποτελεσματικής αναβάθμισης των στοιχείων ασφάλειας των χαρτονομισμάτων.

Υπέρ της ολοκλήρωσης της κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία, στο Μπέλενε, τάχθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σόφια, Λεονίντ Κερεστεζιάντς, ο οποίος επισκέφτηκε χθες τις εγκαταστάσεις του υπό ανέγερση Σταθμού. "Ο πυρηνικός σταθμός του Μπέλενε αποτελεί τη μοναδική λογική απόφαση για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών της Βουλγαρίας μέσα στα επόμενα 25-30 χρόνια", σημείωσε ο Ρώσος πρεσβευτής και υπογράμμισε το οικονομικό ενδιαφέρον της Μόσχας για συνεργασία με τη βουλγαρική πλευρά στην ολοκλήρωση της κατασκευής του Σταθμού, εξασφαλίζοντας σύγχρονη τεχνολογία υψηλής ασφάλειας. Για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε ( επί του Δούναβη, καθώς και ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι), εκτός του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που έχει ήδη επενδυθεί, χρειάζεται άλλο 1 δισεκατομμύριο δολάρια και εάν η απόφαση για την ολοκλήρωση της κατασκευής ληφθεί τώρα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αρχίσει μετά το 2005.

Νέα κρίση από σοβαρή έλλειψη καυσίμων - ανάλογης με εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου - απειλεί και πάλι τη Βουλγαρία. Στα μεγαλύτερα βουλγαρικά διυλιστήρια "Νέφτοχιμ" ( κοντά στην πόλη Μπουργκάς ) ήδη παρουσιάζεται σοβαρό πρόβλημα έλλειψης βενζίνης και καυσίμων ντίζελ. Σύμφωνα με τη βουλγαρική εφημερίδα "Τρουντ", τα αποθέματα του διυλιστηρίου μειώθηκαν σημαντικά σε 20. 700 τόνους πετρελαίου, ενώ η ημερήσια παραγωγή έπεσε κοντά στο επίπεδο παραγωγής της κρίσης του Φεβρουαρίου - από 15. 000 τόνους σε 6. 600 τόνους. Η εταιρία "Νέφτοχιμ" θα διακόψει τη λειτουργία της εάν μέχρι τη Δευτέρα τα διυλιστήρια δεν προμηθευτούν με πετρέλαιο, αναφέρει η εφημερίδα "Σταντάρτ" επεικαλούμενη δήλωση εκπροσώπων της επιχείρησης. Η ίδια προσθέτει ότι η έλλειψη καυσίμων οφείλεται στα μεγάλα χρέη που έχει η "Νέφτοχιμ" προς τους διάφορους προμηθευτές της.

Την Πολωνία θα επισκεφθεί από αύριο Τετάρτη και μέχρι την Παρασκευή ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μετά από πρόσκληση του Πολωνού ομολόγου του Αλεξάντερ Κβασνιεφσκι. Όπως ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, οι διμερείς σχέσεις, καθώς και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών, που θα έχει ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην Πολωνία. Σημειώνεται ότι ο πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Πολωνία από τον Νοέμβριο του 1993, που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Το θέμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα σχολεία φαίνεται πως ταλανίζει και συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στον τουρκικό κυβερνητικό συνασπισμό. Άλλη μια φωνή από το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα, αυτή του βουλευτή του Κόμματος Ευημερίας, Σαλίχ Καπουσούζ, τάχθηκε κατά της συμμόρφωσης του Ερμπακάν στις επιταγές του στρατού για οκταετή υποχρεωτική εκπαίδευση, ώστε να περιορισθεί η επιρροή των ισλαμιστών. "Δεν είναι δυνατόν να ετοιμάσουμε εμείς νομοσχέδιο γι' αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Καπουσούζ, όταν σε συνέντευξη Τύπου ρωτήθηκε για τις εκκλήσεις του στρατού να γίνει οκταετής η υποχρεωτική εκπαίδευση, παίρνοντας έτσι θέση στην αντιπαράθεση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και της κυβέρνησης Ερμπακάν, αλλά και γενικότερα του χώρου του πολιτικού ισλάμ στην Τουρκία.

Αίθριο καιρό σε όλη τη χωρα προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Οι ανεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3-4 μποφώρ και οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά της χώρας από 11-30 βαθμούς Κελσίου και στις νησιωτικές περιοχές από 14-26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 6 May 1997 - 6:40:14 UTC