Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 8.5.1997

Οι κρατικές προμήθειες αλλά και ζητήματα του αγροτικού τομέα απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ειδικότερα για το θέμα των κρατικών προμηθειών το υπουργικό Συμβούλιο πρότεινε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η κυβέρνηση εξέτασε το πρόβλημα που δημιουργείται από τη σύγκρουση των επιχειρηματικών συμφερόντων και πρόσθεσε ότι με το ζήτημα θα ασχοληθεί η επιτροπή θεσμών η οποία θα παρουσιάσει τις σχετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπισή του. Για τα αγροτικά ζητήματα ο κ. Τζουμάκας έκανε μια γενική ενημέρωση ενώ αναφέρθηκε και στα τέσσερα νομοσχέδια που θα προωθηθούν άμεσα και αφορούν ζητήματα νέων αγροτών, το δασικό και άλλα μέτρα. Ο υπουργός Τύπου γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Γεωργίας καταρτίζει με ταχύς ρυθμούς το μητρώο των αγροτών το οποίο θα είναι έτοιμο την 1η Σεπτεμβρίου του 1997. Προανήγγειλε ακόμη την αύξηση των αγροτικών συντάξεων από τις 75 στις 100 χιλιάδες δραχμές και τη ρύθμιση του θέματος των αποζημιώσεων των αγροτών.

Το πρωί ο κ. Τζουμάκας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη τον οποίο ενημέρωσε λεπτομερώς για τα προβλήματα και τις προοπτικές του αγροτικού τομέα. Σε δηλώσεις του ο κ. Τζουμάκας επισήμανε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την προώθηση των τεσσάρων νομοσχεδίων του υπουργείου Γεωργίας καθώς και μέτρων για την αγροτική οικονομία. Στο μεταξύ αύριο φτάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, προκειμένου να συναντηθούν με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να θέσουν το αίτημά τους για την αποποινικοποίηση των κινητοποιήσεων. Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν ήδη προγραμματίσει συλλαλητήριο για τις 23 Μαΐου στη Λάρισα.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται σε κυβερνητικό επίπεδο με αντικείμενο τα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα το έργο των δύο επιτροπών εμπειρογνωμόνων. Θετικό βήμα χαρακτήρισε τη σύσταση επιτροπών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - Τουρκίας ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Μπίλ Κλίντον, Κέρι Κάβανο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τους αναπληρωτή υπουργό και υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και Γιάννο Κρανιδιώτη. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν θα υπάρξει απευθείας διάλογος μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας δήλωσε ότι "αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις". Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κάβανο έγινε μια επισκόπηση των προβλημάτων που διαμορφώνονται στην περιοχή των Βαλκανίων, μια αξιολόγηση της πορείας των συζητήσεων στο Κυπριακό, ενώ συζητήθηκαν ακόμη τα ελληνοτουρκικά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην κοινότητα. Στη συνέχεια ο κ. Κάβανο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή.

Η κυβέρνηση αισθάνεται ότι αποδείχτηκε περίτρανα πως η πολιτική που ακολουθεί στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι αυτή που εξέθεσε στον ελληνικό λαό. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ερωτηθείς για τη δήλωση του Γεράσιμου Αρσένη ότι εμμένει στις προσωπικές του θέσεις για τα εθνικά θέματα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως διαφωνία με τη δήλωση αυτή. Διευκρίνισε δε ότι ο κ. Αρσένης δεν διαφωνεί επί του πλαισίου των χειρισμών της κυβέρνησης στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, απλώς σαν κορυφαίο στέλεχος με εμβέλεια, έχει δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του για το πως πρέπει να ασκηθεί αυτή η πολιτική και αυτό πράττει. Σε ό,τι αφορά την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για το θέμα του καζίνο του Φλοίσβου, ο υπουργός Τύπου είπε ότι η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας σε ότι αφορά στη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Τη δημιουργία σώματος ειδικής τροχαίας για τις εθνικές οδούς προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γεράσιμου Γιακουμάτου. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Ρωμαίος, θα διατεθούν περιπολικά, ένα ανά τριάντα χιλιόμετρα, για την καλύτερη αστυνόμευση. "Υπάρχει ήδη πρόταση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Μεταφορών, τα Σαββατοκύριακα σε ορισμένες ώρες αιχμής, και σε μεγάλες εξόδους οι μεγάλοι δρόμοι να απαλλάσσονται από τις νταλίκες, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη και υπάρχει και κοινοτική οδηγία που δεν έχει εφαρμοστεί", είπε ο κ. Ρωμαίος, ο οποίος εξάλλου, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας. Είπε ακόμη ότι το 1996 έγιναν 4.451 έλεγχοι σε 64.570 άτομα και διαπιστώθηκαν 5.726 περιπτώσεις μέθης.

Βγήκε το μεσημέρι από το Ιατρικό Κέντρο ο Μίκης Θεοδωράκης, μετά την ολοκλήρωση των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη. Ο κ. Θεοδωράκης σε δηλώσεις του, εγκαταλείποντας το Ιατρικό Κέντρο, απηύθυνε ευχαριστίες στο ιατρικό κέντρο, τους θεράποντες ιατρούς και όλο το προσωπικό του, αλλά και τους δημοσιογράφους και τον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή τους σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του. "Καταρχήν αισθάνομαι ευτυχής, γιατί οι εξετάσεις δεν έδειξαν τίποτα σοβαρό, αλλά παρόλα αυτά παραμένω κουρασμένος και όπως είπαν και οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει τουλάχιστον για έξι μήνες να εγκαταλείψω κάθε δραστηριότητα, ώστε να αναλάβω τις δυνάμεις μου", είπε ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης.

Μειώθηκε στο 5,9% ο πληθωρισμός το μήνα Απρίλιο, από 6% που ήταν τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η νέα αυτή εξέλιξη προκαλεί αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς αυξάνονται τα δημόσια έσοδα και τα οικονομικά μεγέθη εξελίσσονται θετικά. Στο μεταξύ, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να στείλει άλλα 400.000 εκκαθαριστικά σημειώματα στους φορολογούμενους.

Άρχισε σήμερα, με μια ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο δημόσιος διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης. Την έναρξη του δημοσίου διαλόγου κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος τόνισε ότι προϋπόθεση επιτυχίας της όποιας αναθεωρητικής προσπάθειας της Συνθήκης του Μάαστριχτ είναι η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και συμμετοχής, η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, ο εκδημοκρατισμός των λειτουργιών της ένωσης και η μετατροπή της σε οργανισμό ασφάλειας. Στη σημερινή συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, μίλησε και ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος αντιτάχθηκε στις προσπάθειες δημιουργίας μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη. "Η κυβέρνηση υποστηρίζει με επιμονή την ενίσχυση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη, καθώς και την ουσιαστικοποίηση της Ευρωπαϊκής ιθαγένειας, έστω και ενάντια σε αντίθετες τάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης", επισήμανε εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. "Φιέστα προπαγάνδισης της αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση" χαρακτηρίζει την οργάνωση της εκδήλωσης με ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Πρόταση για τη δημιουργία μιας διακρατικής επιτροπής συνεργασίας, αποτελούμενης από τους οργανισμούς τυποποίησης όλων των Βαλκανικών χωρών, έκανε στους ομόλογούς του της Χερσονήσου του Αίμου ο πρόεδρος του ΕΛΟΤ, Γιώργος Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια του 1ου διεθνούς συνεδρίου για την τυποποίηση, που πραγματοποιείται από σήμερα ως το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Την πρόταση του κ.Βαρουφάκη, η οποία θα συζητηθεί εκτενέστερα κατά την αυριανή συνεδρίαση, επικρότησε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, που πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί ειδικό φόρουμ για την ποιότητα, το οποίο θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο ή τρία χρόνια.

Το πρόβλημα της εργασίας στην Ευρώπη θα απασχολήσει τη διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στο συνεδριακό κέντρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, στη Θέρμη, με οργανωτές το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Μακεδονικό Ινστιτούτο Εργασίας και τη συνεργασία του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας θα κηρύξει ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, παρέμβαση θα κάνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, και θα μιλήσουν ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, εκπρόσωποι των κομμάτων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Ηλίας Κοντόπουλος, τόνισε ότι η κατοχύρωση και διεύρυνση του κράτους πρόνοιας, η αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά και ουσιαστικά.

Τριάντα με σαράντα χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο τυφλώνονται κάθε χρόνο από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ενώ η διαβητική νεφροπάθεια είναι υπεύθυνη για το 30% των περιπτώσεων νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου. Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του 9ου Βαλκανικού και του 24ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ενδοκρινολογίας, ο διευθυντής του ενδοκρινολογικού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού της Αθήνας Κώστας Φαινέκος, βασική αιτία της ανάπτυξης και εξέλιξης των χρόνιων επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί η διαβητική μικραγγειοπάθεια που εκδηλώνεται κλινικά με αλλοιώσεις των αγγείων του βυθού του οφθαλμού (αμφιβληστροειδοπάθεια), των αγγείων του νεφρικού σπειράματος (νεφροπάθεια) και των αγγείων των νεύρων (νευροπάθεια).

Φορτίο με δέκα τόνους τροφίμων που συγκέντρωσε ο σταθμός της ελληνικής ραδιοφωνίας στα Γιάννενα, αναχώρησε σήμερα από την πόλη της Ηπείρου για τη Βουλγαρία. Τα τρόφιμα θα μοιραστούν σε ηλικιωμένους και παιδιά στις πόλεις Καζανλίκ στην περιφέρεια του Χασκόβου και Καλόφερ στην περιφέρεια Φιλιππούπολης.

Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης ομαδικής βίζας σε οργανωμένα γκρουπ Γιουγκοσλάβων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά και μεμονωμένα στους πελάτες των τουριστικών πρακτορείων, προβλέπονται στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Γιουγκοσλαβική Ένωση Πρακτορείων και η ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Πολίτικα", η χορήγηση ομαδικής βίζας σε οργανωμένα γκρουπ, θα πραγματοποιείται με τη μέχρι σήμερα διαδικασία, υπό την προϋπόθεση, το γκρουπ να αποτελείται από πέντε τουλάχιστον άτομα. Όσον αφορά τη χορήγηση βίζας μεμονωμένα στους πελάτες των τουριστικών πρακτορείων, η διαδικασία είναι επίσης διαφορετική. Εάν το πρακτορείο έχει υπογράψει συμβόλαιο για την επινοικίαση δωματίων στην Ελλάδα θα προσκομίζει αυτό το συμβόλαιο στην ελληνική πρεσβεία, η οποία στη συνέχεια θα χορηγεί βίζα στους πελάτες του πρακτορείου που θα ταξιδεύουν στην Ελλάδα οργανωμένα σε γκρουπ.

Στα Σκόπια αναμένεται σήμερα ο πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μισέλ Καμνπτεσί ο οποίος θα έχει σειρά επαφών προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ. Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται στα Σκόπια και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζλάτκο Μάτεσα. Ο Κροάτης πρωθυπουργός, αναμένεται να υπογράψει συμφωνία που θα αφορά στη δημιουργία ελεύθερης εμπορικής ζώνης παρόμοιας με αυτής που η ΠΓΔΜ έχει υπογράψει με τη Σλοβενία και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας.

Βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο σταδιακά σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο προβλέπονται στη βόρεια Ελλάδα τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών νωρίς το πρωί. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα διαλυθούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 έως 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 25 και στο Αιγαίο από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο νωρίς το πρωί θα υπάρξουν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. έως 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 8 May 1997 - 17:05:18 UTC