Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.5.1997

Αδιάλλακτη παραμένει η σκοπιανή πλευρά στο θέμα του ονόματός της. Τη θέση ότι η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχθεί για την επισήμη ονομασία της άλλο όνομα πλην του "συνταγματικού" της, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε συνέντευξη που έδωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους. Ο κ. Τσερβένκοφσκι είπε ότι ο μόνος ο οποίος μπορεί να επιλέξει το όνομα είναι ο ίδιος ο λαός, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει τα περί συνθέτων ονομασιών. Πάντως είπε ότι η χώρα του προσέρχεται στις συνομιλίες για το όνομα στη Νέα Υόρκη με καλή θέληση, αλλά προσέθεσε ότι "υπάρχουν όρια τα οποία δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε", χωρίς να διευκρινήσει ποιά είναι τα όρια αυτά. Σχετικά την ενδιάμεση συμφωνία, ο κ. Τσερβένκοφσκι εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της και σημείωσε ότι η ζωή ήδη είναι πιο μπροστά από τις ρυθμίσεις της ενδιάμεσης συμφωνίας, ορισμένα από τα άρθρα της οποίας θεώρησε ότι είναι τελικά και δεν επιδέχονται αναθεώρηση, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των δύο χωρών.

Την πρόβλεψη ότι οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας - ΠΓΔΜ μπορούν να αγγίξουν και τα 500 εκ. δολάρια τον χρόνο εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της χώρας κ. Πετρέφσκι, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους. Ο κ. Πετρέφσκι είπε ότι προϋπόθεση για τη μεγάλη αυτή αύξηση των συναλλαγών, οι οποίες σήμερα ανέρχονται περίπου στα 146 εκ. δολάρια το χρόνο είναι να επιτευχθεί η συνεργασία στη βιομηχανία. Ο κ. Πετρέφσκι είπε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν, σημειώνοντας ιδιαίτερα τον τομέα των μεταφορών για τον οποίο τόνισε ότι περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων για τη χώρα του, διέρχονται μέσω των ελληνικών λιμανιών. Επίσης σημείωσε ως πιθανούς τομείς συνεργασίας την ενέργεια, όπου η αρχή γίνεται με τα πετρελαιοειδή, την υφαντουργεία, επειδή υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα των τροφίμων, του μετάλλου, των διαρκών καταναλωτικών προϊόντων και του τουρισμού. Επίσης είπε ότι εταιρίες των δύο χωρών θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τομέα των κατασκευαστικών έργων στον οποίο το επίπεδο συνεργασίας είναι χαμηλό, καθώς υπάρχουν πολλές δυνατότητες, αρκεί να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των διμερών συναλλαγών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Πετρέφσκι, ήταν το 1989 στα 120 εκ. δολάρια και το 1991 στα 147 εκ. δολάρια, για να πέσει το 1994 στα 36 εκ. δολάρια.

Tην πίστη τους για την εξέλιξη του θεσμού του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και τις οργανωτικές αδυναμίες που παρατηρούνται στην υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων ,εξέφρασαν τα εννέα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης,που αποτέλεσε και την έναρξη των εργασιών της 4ης Συνάντησης του κορυφαίου οργάνου, το οποίο εκπροσωπεί τα επτά εκατομμύρια των αποδήμων Ελλήνων.Τα μέλη του ΣΑΕ χαρακτήρισαν τη συνάντηση, ως την πλέον κρίσιμη και σημαντική, αφού για πρώτη φορά θα συνεδριάσει και η οργανωτική επιτροπή της 2ης ολομέλειας του ΣΑΕ, που θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του προσεχούς Δεκεμβρίου και μεταξύ των άλλων θα εκλέξει και το νέο προεδρείο του Συμβουλίου. Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντριου Αθενς, έκανε ένα σύντομο απολογισμό των δράσεων του προεδρείου στο χρονικό διάστημα των πέντε μηνών που μεσολάβησαν, από την προηγούμενη συνάντηση του προεδρείου το Δεκέμβριο του 96, αναφερόμενος στις περιοδείες, που πραγματοποίησε στο δοκιμαζόμενο ελληνισμό της Γεωργίας και της Ουκρανίας, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα.

Διήμερη περιοδεία στην περιοχή της Θράκης πραγματοποιεί στις 13 και 14 Μαίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, το Σουφλί, τις Φέρες, τις Σάππες, το μεθοριακό σταθμό του Ορμενίου και τις κοινότητες Δικαιών, Κυπρίνου, Ριζίων και Καστανέων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Θράκη με C-130 και θα διανυκτερεύσει στην Κομητηνή.

Μέτρα για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων μεταξύ των οποίων και ο περιορισμός στην κυκλοφορία των μεγάλων φορτηγών αυτοκινήτων στις Εθνικές Οδούς κατά τις ώρες αιχμής των μαζικών εξόδων από τα αστικά κέντρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γεράσιμου Γιακουμάτου, ο κ.Ρωμαίος γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί ''Ειδική Τροχαία'' στους δύο Εθνικούς δρόμους, όπου ανά 30 χλμ ένα περιπολικό θα επιτηρεί την κίνηση των αυτοκινήτων. Και πρόσθεσε ότι υπάρχει ήδη σχετική κοινοτική οδηγία που έχει τεθεί υπόψιν του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο είναι αρμόδιο.

Περισσότερα από πεντακόσια παιδιά που έπεσαν θύματα απαγωγέων και παιδεραστών, αναζητούνται αυτή τη στιγμή από την Ιντερπόλ σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο χιλιάδες περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων δεν αποκαλύπτονται ποτέ, αφού δεν καταγγέλονται από οικείους για διάφορους λόγους. Την ίδια ώρα περισσότερα από ένα εκατομμύριο ανήλικα αγόρια και κορίτσια σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή εμπλέκονται σε δίκτυα πορνείας. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο γύρω στα 550 παιδιά φεύγουν από τα σπίτια τους, για διάφορους λόγους, αλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιστρέφουν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη με την ολοκλήρωση των εργασιών της τριήμερης διεθνούς συνάντησης ανώτατων αστυνομικών της Ιντερπολ από 35 χώρες του κόσμου με θέμα την εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Συνάντηση με τετραμελή Αντιπροσωπεία του Προεδρείου των ΑΧΕΠΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Οργάνωσης, κ.Μακρή είχε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Κατά τη συνάντηση ο κ.Κακλαμάνης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για την παρούσα φάση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το θετικό πνεύμα, με το οποίο η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό, αλλά και τις δυσκολίες που συνεπάγεται η προσπάθεια αυτή.

Δημόσιος διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Στόχος του να ληφθούν υπόψη οι προβληματισμοί και οι απόψεις που υπάρχουν ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του Αμστερνταμ για την αναθεώρηση του Μάαστριχτ, προκειμένου να ακουστούν όχι μόνο οι απόψεις σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κοινωνικών ομάδων. Στις 19 Μαϊου η Επιτροπή θα καταθέσει το πόρισμα της για την πορεία της Διακυβερνητικής στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει στο τέλος του μήνα για το θέμα αυτό.

Αναστέλλεται για 12 μήνες, η πληρωμή των χρεών όλων των προβληματικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στο στάδιο της αποκρατικοποίησης, σύμφωνα με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά στη ''Διοίκηση, στελέχωση και οργάνωση της περιφέρειας''. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση δίνει ανάσα ζωής, τόσο στη SOFTEX, όσο και σε άλλες εταιρείες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Την άποψη ότι οι δύο πλευρές είναι ανοιχτές για άνοιγμα στον τομέα του πολιτισμού εξέφρασε, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ κ. Σλόμπονταν Ούνκοφσκι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πρόθεσης και των δύο χωρών χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο στην Θεσσαλονίκη, ενώ σημείωσε τη μεγάλη ώθηση που έγινε στον τομέα του πολιτισμού στις διμερείς σχέσεις, αν και σημείωσε ότι το πρόβλημα περί το όνομα εξακολουθεί να δημιουργεί γενικά εμπόδιο. Ο κ. Ούνκοφσκι χαρακτήρισε ιστορική στιγμή τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στα Σκόπια και γελοίες τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη χώρα, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν εξτρεμισμοί και από τις δύο πλευρές και απηύθυνε έκκληση να υπάρξει απαλλαγή του πολιτισμού από την πολιτική. "Προτιμώ να αναφέρομαι στον Αλέξανδρο ως "Μεγάλο" και όχι απλώς ως "Μακεδόνα"", είπε ο κ. Ούνκοφσκι, τονίζοντας τη σημασία που είχε για την ιστορία η συμβολή του Αλεξάνδρου.

Με κύριο θέμα στην ατζέντα του την επιβεβαίωση της κοινής πολιτικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζει στο Στρασβούργο, από τις 12 έως τις 16 Μαίου η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δύο μήνες πριν από την πιθανολογούμενη λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, καλείται να λάβει θέση στον κρίσιμο, αλλά και πιο προβληματικό, παράλληλα, τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής, δίνοντας με τον τρόπο αυτό το τελευταίο μήνυμα προς τους αρχηγούς των κρατών-μελών, που θα συνέλθουν τον ερχόμενο Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Άμστερνταμ.

Τάση ανάκαμψης εμφανίζει τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική υποδηματοποιία που από τις αρχές της δεκαετίας του '80 πήρε την κατιούσα, με βασικά χαρακτηριστικά τη δυσμενέστατη ανατροπή του εμπορικού ισοζυγίου εισαγωγών- εξαγωγών και το κλείσιμο περίπου 1000 επιχειρήσεων μικρού μεγέθους."Από τα 40 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια που απορροφά σήμερα η ελληνική αγορά τα 30 είναι εισαγόμενα, ενώ το 1981 ίσχυε η αντίστροφη σχέση", τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Κέντρου Δέρματος, Ζήσης Λελέκης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη λειτουργία Έκθεσης Παπουτσιών και Δερμάτινων Ειδών που θα λειτουργήσει από τις 17-19 Μαΐου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Με έναν ξεχωριστό και θεαματικό τρόπο θα γιορτάσουν τα παιδιά των δημοτικών παιδικών σταθμών της Θεσσαλονίκης τη Γιορτή της Μητέρας. Σήμερα, στις 10.30 το πρωί περίπου 300 παιδάκια από τις τάξεις των νηπίων των δημοτικών παιδικών σταθμών, θα συγκεντρωθούν στο άγαλμα της Μάνας, που βρίσκεται δίπλα στο Μακεδονία Παλλάς, όπου θα τραγουδήσουν και θα ζωγραφίσουν για τη μητέρα που γιορτάζει. Επίσης θα απαγγείλουν ποιήματα και θα τραγουδήσουν για την Aνοιξη. Στη συνέχεια θα επισκεφθούν την Ανθοέκθεση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου θα τους προσφερθούν λουλούδια προκειμένου να τα χαρίσουν στις μητέρες τους.

Διακήρυξη για την Εθνική Σωτηρία ψήφισε η νεοσύστατη Βουλή της Βουλγαρίας, ύστερα από τρίωρη συζήτηση σε ήπιο κλίμα. Στη Διακήρυξη που καταρτίστηκε με πρόταση της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", μετά από διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, διατυπώνονται οι αρχές τις συναίνεσης για τα μείζονος σημασίας εθνικά θέματα.

Στην ένταση που επικρατεί μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερμπακάν και των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για θέματα που αφορούν στους εξοπλισμούς και στο στρατηγικό αμυντικό σχεδιασμό- ένταση που χρονολογείται από την τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής αμυντικής βιομηχανίας το Νοέμβριο του 1996- αναφέρεται το αγγλόφωνο εβδομαδιαίο περιοδικό "8th DAY" και προσθέτει ότι στο επίκεντρο της έντασης βρίσκεται η πρόθεση του Στρατού να αγοράσει έως το έτος 2010 3.627 τάνκς. Η συνολική δαπάνη υπολογίζεται σε 14 δισ. δολάρια, σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι το τουρκικό Γενικό Επιτελείο προτιμάει ισραηλινά τανκς, όμως έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις και για γαλλικά, βρετανικά, γερμανικά και αμερικανικά άρματα μάχης. Ο κ. Ερμπακάν αποβλέπει στο "να σπάσει" τον έλεγχο των εξοπλιστικών αγορών από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 9 May 1997 - 6:05:16 UTC