Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:04 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.5.1997

Την ανάγκη επίλυσης των διαφορών Ελλάδας και Τουρκίας υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε χωριά του νομού Έβρου. "Βεβαίως υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα αλλά ελπίζω να βρεθούν λύσεις. Οι δε λύσεις μπορούν να βρεθούν κάλλιστα χωρίς καμία παραχώρηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία κανείς δεν έχει διάθεση ούτε επιθυμία να παραβλέψει", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα "Ελευθέρια" της Θράκης. Αύριο το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο Ηρώων της Αλεξανδρούπολης, θα επισκεφτεί την 12η μεραρχία πεζικού και θα παραστεί στη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στη κεντρική λεωφόρο της πόλης.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι βρήκε κατανόηση και συμπαράσταση στις ελληνικές θέσεις, ενώ απηύθυνε προειδοποίηση στην Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας. "Η συζήτηση εξελίχθηκε πάρα πολύ θετικά. Από πλευράς Λουξεμβούργου υπάρχει, για τα ιδιαίτερά μας προβλήματα, όχι μονάχα κατανόηση αλλά σε πάρα πολλά σημεία και ενεργός συμπαράσταση. Έχουμε περίπου κοινές θέσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν τη νέα συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει στο δεύτερο εξάμηνο αυτού του χρόνου, να συζητηθούν και οι οικονομικές επιπτώσεις της διεύρυνσης της Ενωσης, καθώς και τα θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μελλοντικά χρόνια και τους νέους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σημείωσε ο κ. Σημίτης. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της Κύπρου, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επισήμανε ότι οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν την ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σκληρές διατυπώσεις κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη περιλαμβάνονται στο 12ο τόμο των αρχείων του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, που θα παρουσιαστούν αύριο επισήμως. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής χαρακτηρίζει "πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη", την ενέργεια του Ανδρέα Παπανδρέου που δεν τον πρότεινε για την προεδρία της Δημοκρατίας το 1985. Γράφει, επίσης, ότι ο Α. Παπανδρέου είχε αναμφισβήτητες ικανότητες, -που είχαν ως υπόβαθρο τη δημαγωγία και την υποκρισία-, διακατεχόταν από σύμπλεγμα πατροκτονίας και δεν άντεχε να ζει στη σκιά του Κ. Καραμανλή. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας γράφει και για τις σχέσεις του με τον Κ. Μητσοτάκη, τις οποίες χαρακτηρίζει "ψυχρές έως δυσάρεστες" και σημειώνει ότι στις αρχές του 1992 τον εμπόδισε να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών, στο οποίο επρόκειτο να ανακοινώσει την αποδοχή σύνθετης ονομασίας για το σκοπιανό.

"Ο καθένας έχει τη δική του άποψη για τα πράγματα και για τα πρόσωπα. Αυτό που έχει σημασία είναι η καταγραφή με συγκεκριμένα, αντικειμενικά στοιχεία, και βεβαίως η μελέτη των ιστορικών, που θα αποφανθούν για την αξία και τη διάσταση κάθε προσώπου. Εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτή την κρίση". Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τη θέση ότι η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας είναι αλώβητη εξέφρασαν τα στελέχη του κόμματος προσερχόμενα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που εξετάζει τα εθνικά θέματα, τον κοινωνικό διάλογο και ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Αθανάσιος Τσαλδάρης επισήμανε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν βασικός πόλος της πολιτικής ζωής και των εξελίξεων, όμως, επισημαίνει ότι όσα σήμερα δίδει στη δημοσιότητα αποτελούν πράξεις, κρίσεις, ενέργειες και σκέψεις δικές του. Προσθέτει δε, ότι η Ν.Δ. είναι κόμμα πολυσυλλεκτικό, έχει πολλές τάσεις και πολλές προτιμήσεις, όμως κανείς δεν έχει αμφισβητήσει το πολίτευμα.

Η μετεξέλιξη της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης σε αμυντικό οργανισμό στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας αποτελεί το αντικείμενο της Συνόδου της Ένωσης που πραγματοποιείται στο Παρίσι. Στη σύνοδο τη χώρα μας εκπροσωπούν οι υπουργοί Εξωτερικών Θεόδωρος, Πάγκαλος και Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Στο περιθώριο της συνόδου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών άμυνας των έξι χωρών που μετέχουν στην πολυεθνική δύναμη που αναπτύχθηκε στην Αλβανία, ενώ με την τελική διακήρυξή της αναμένεται να υπάρξει αναβάθμιση του καθεστώτος των συνδεδεμένων μελών. Χθες το βράδυ κ. Πάγκαλος συναντήθηκε με την υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ, με αντικείμενο το πλαίσιο λειτουργίας των επιτροπών εμπειρογνωμόνων.

Γόνιμη και δημιουργική χαρακτήρισε τη συνεργασία του με το Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης, μετά την ολοκλήρωση της πρωινής συνεδρίασης του συμβουλίου, που αφιερώθηκε στα θέματα ευθύνης του υπουργείου Μεταφορών και τα οποία απασχολούν τους Έλληνες του εξωτερικού. Όπως είπε ο κ. Καστανίδης, αναζητήθηκαν εκείνες οι λύσεις που θα αντιμετωπίσουν με επάρκεια τα ζητήματα της μεταφοράς και της επικοινωνίας των ομογενών με τη Μητέρα- Πατρίδα. Συζητήθηκαν επίσης διευκολύνσεις, που είναι δυνατόν να δοθούν στους ομογενείς, τόσο από την Ολυμπιακή Αεροπορία όσο και από τον ΟΤΕ, κυρίως στην προσπάθεια και στην κατεύθυνση τόνωσης και ενδυνάμωσης των σχέσεων των ομογενών με το Μητροπολιτικό Κέντρο.

Σοβαρά προβλήματα καθαριότητας ενδέχεται να αντιμετωπίσει από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Θεσσαλονίκη, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αύριο το βράδυ στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι στο Σύνδεσμο, που έχουν κλείσει το Χώρο Υγειονομικής Ταφής των Ταγαράδων, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται σταδιακά στους δρόμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος η ημερήσια παραγωγή 1.200 τόνων απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης, καθώς επιτρέπεται η εναπόθεση στη χωματερή μόνο των νοσοκομειακών απορριμμάτων και των σκουπιδιών από τη λαχαναγορά και τις λαϊκές αγορές.

Εξήλθε το μεσημέρι από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος εισήχθη τα ξημερώματα για εξετάσεις μετά από πόνους στο στήθος. Ο κ. Κληρίδης υποβλήθηκε σε καθετηριασμό στην καρδιά και στεφανιογράφημα ενώ οι θεράποντες γιατροί εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από την κατάσταση της υγείας του. Από τις εξετάσεις διαπιστώθηκαν αλλοιώσεις στεφανιαίων αγγείων, στις οποίες δεν αποδίδεται από τους γιατρούς ιδιαίτερη ανησυχία. Αύριο, ο κ. Κληρίδης θα επιστρέψει στα καθήκοντά του. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης έστειλαν τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά 700% αυξήθηκαν οι εξαγωγές της χώρας μας προς τις ανατολικές χώρες, σε διάστημα επτά χρόνων, από το 1989 έως το 1996, σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία που παρέθεσε ο νομικός σύμβουλος του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), Κ.Κακουλίδης. Η εντυπωσιακή αυτή "έκρηξη" του όγκου των συναλλαγών της χώρας μας με τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ, συνοδεύεται και από την πραγματοποίηση ελληνικών επενδύσεων και τεχνικών έργων, για πρώτη φορά σε ευρεία κλίμακα, στο εξωτερικό. "Το γεγονός αυτό αποτελεί ιστορική καμπή για την νεώτερη ελληνική οικονομία, καθώς δίνει στην Ελλάδα, που περιοριζόταν ανέκαθεν στην εισαγωγή κεφαλαίων, τη δυνατότητα να συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών που κάνουν εξαγωγή κεφαλαίων", τόνισε ο κ. Κακουλίδης.

Με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου αρχίζουν στις 19 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 7 το βράδυ της Δευτέρας στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" με πολιτιστικό πρόγραμμα, με τίτλο "Ειρηνική-δημιουργική παρουσία του ελληνισμού στον Πόντο- Γενοκτονία Ποντίων", στο οποίο θα συμμετέχουν οι ποντιακοί σύλλογοι του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία που θα ξεκινήσει από το χώρο της ΔΕΘ και θα καταλήξει στο τουρκικό προξενείο, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.

Πεπεισμένος ότι το αλβανικό Δημοκρατικό Κόμμα θα ξανακερδίσει τις εκλογές, γιατί "ο λαός θα ψηφίσει το κόμμα που κατόρθωσε να αναχαιτίσει την ανταρσία με πολιτικά μέσα και όχι εκείνα που την προκάλεσαν", δήλωσε ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, στην πρώτη μετά από το ξέσπασμα των ταραχών συνέντευξη τύπου που έδωσε σε Αλβανούς και ξένους δημοσιογράφους. Ο Μπερίσα εκτίμησε ότι η συμφωνία της 9ης Μαΐου, στην οποία κατέληξαν τα πολιτικά κόμματα με τη διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανίτσκι, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθούν οι εκλογές διότι "είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα", απέφυγε ωστόσο να αναφέρει ο, τιδήποτε για την ημερομηνία των εκλογών.

Τη θέση του πρώτου ειδικού γραμματέα Αθλητισμού αναλαμβάνει εντός των ημερών στη Θεσσαλονίκη ο Στέλιος Αγγελούδης. Ο 38χρονος δικηγόρος, θα είναι ο πρώτος που θα καταλάβει τη νεοσύστατη θέση, με την ελπίδα, η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα να ανακάμψει αθλητικά και να αποκτήσει τους αθλητικούς χώρους που απαιτούνται για τους αθλητές. Στις 26 Μαΐου θα γίνει σύσκεψη, μεταξύ του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, του υφυπουργού Αθλητισμού και του κ.Αγγελούδη για να προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα των έργων.

Νέα άνοδο σημείωσαν και σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1602,14 μονάδες, σημειώνοντας βελτίωση κατά 0,41%. Η αξία των συναλλαγών, ανήλθε στα 23,9 δισεκατομμύρια δραχμές.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα συνεχιστούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά 12 30 νησιά του Αιγαίου από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 13 May 1997 - 17:05:52 UTC