Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.5.1997

Την ανάγκη επίλυσης των διαφορών Ελλάδας και Τουρκίας υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος σε δηλώσεις του από το μεθοριακό φυλάκιο των Καστανιών του νομού Εβρου, όπου περιοδεύει. Ο κ. Στεφανόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραχωρήσει κυριαρχικά της δικαιώματα. "Βεβαίως υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα αλλά ελπίζω να βρεθούν λύσεις. Οι δε λύσεις μπορούν να βρεθούν χωρίς καμμία παραχώρηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία κανείς δεν έχει διάθεση ούτε επιθυμία να το παραβλέψει", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μετά την επιθεώρηση που έκανε στους Ελληνες στρατιώτες, πέρασε στη νεκρή ζώνη και χαιρέτισε τον Τούρκο αστυνομικό διευθυντή του τελωνείου και τον Τούρκο στρατιώτη φρουρό. Στη συνέχεια ο κ. Στεφανόπουλος μετέβη στην Ορεστιάδα.

"Kοινωνικού χαρακτήρα" ήταν η χθεσινή συνάντηση του Θεόδωρου Πάγκαλου με την Τανσού Τσιλέρ, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στο Παρίσι, σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών. "Η συνάντηση έγινε παρουσία και άλλων υπουργών και στη διάρκειά της συζητήθηκε γενικά η κατάσταση στα Βαλκάνια, χωρίς να γίνει καμία αναφορά σε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα εργασίας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων", εξήγησε ο κ. Πάγκαλος. Από την πλευρά της, η κ. Τσιλέρ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, τα οποία χαρακτήρισε "ψυχολογικού χαρακτήρα".

Την πρώτη του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της FYROM, Κίρο Γκλιγκόροφ, στις 17 Ιουνίου, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Λευκού Οίκου.Ο Κίρο Γκλιγκόροφ θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-FYROM και στην ασφάλεια στο νότιο τμήμα των Βαλκανίων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας του ΟΗΕ, η επόμενη συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και FYROM, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας, θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου.

"Προκλητικές και ιδαίτερα επιζήμιες" χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τις δηλώσεις του υπαρχηγού του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, Τ. Μπιρ, ο οποίος στη διάρκεια επίσκεψής του στην Κύπρο, έκανε λόγο για ενίσχυση των δυνάμεων κατοχής στη Μεγαλόνησο.

Γόνιμη και δημιουργική χαρακτήρισε τη συνεργασία του με το Προεδρείο του Συμβουλίου Αποδημου Ελληνισμού ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου που αφιερώθηκε στα θέματα ευθύνης του υπουργείου Μεταφορών και τα οποία απασχολούν τους Έλληνες του εξωτερικού. Όπως είπε ο κ. Καστανίδης αναζητήθηκαν εκείνες οι λύσεις που θα αντιμετωπίσουν με επάρκεια τα ζητήματα της μεταφοράς και της επικοινωνίας των ομογενών με τη Μητέρα- Πατρίδα.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το περιεχόμενο του 12ου τόμου των αρχείων του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Ανδρέα Παπανδρέου, από το 1981 εως το 1985. Η παρουσίαση των 12 τόμων θα γίνει σήμερα το βράδυ, σε ειδική τελετή στο μέγαρο μουσικής της Αθήνας.

"Με έκπληξη ο ελληνικός λαός παρακολουθεί την προσπάθεια να πλαστογραφηθεί η νεότερη ιστορία του τόπου μέσω απομνημονευμάτων του Κ.Καραμανλή, που φιλοδοξούν να πάρουν την μορφή αρχείου". Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων σε δήλωσή του, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι "αφού έγινε απόπειρα να ξαναγραφεί η ιστορία της δεκαετίας του ΄60, τώρα γίνεται απόπειρα πλαστογράφησης της ιστορίας της δεκαετίας του ΄80".

Χωρίς τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών παρατάξεων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, ξεκινάει σήμερα ο κοινωνιοκός διάλογος. Κατά τη διάρκεια χθεσινής τους συνάντησης, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας αναζήτησαν τρόπους για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα. Ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κατηγόρησε πάντως τις παρατάξεις για μικροκομματική συμπεριφορά.

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, από τις 15 έως τις 18 Μαίου. Ο κ. Ρωμαίος, την Παρασκευή, 16 Μαίου, συνοδευόμενος από τον Κύπριο υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκο Κόση και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Α. Βασιλόπουλο, θα επισκεφθεί την Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, όπου και θα επιθεωρήσει παράταξη. Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής, που πραγματοποιούν στη Μεγαλόνησο 145 δόκιμοι υπαξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Βρετανία θα τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσαν οι Εργατικοί για το Κυπριακό, πριν από τις γενικές εκλογές στη Βρετανία, επισήμανε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντάγκλας Χέντερσον, κατά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάννο Κρανιδιώτη. Ο κ. Χέντερσον τόνισε επίσης ότι η Βρετανία αισθάνεται υποχρεωμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, και πρόσθεσε ότι θεωρεί βέβαιη την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί, δηλαδή έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

Αθωώθηκε από το μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος, που είχε συλληφθεί και είχε παραπεμφθεί σε δίκη -μαζί με άλλα τρία άτομα- για παράνομη λειτουργία του νεοδημιουργηθέντος θεάτρου "Fix" στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, το δικαστήριο καταδίκασε ερήμην σε φυλάκιση τριάντα ημερών- εξαγοράσιμη προς 1.500 δραχμές ημερησίως- τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη του θεάτρου επιχειρηματία Λάκη Ραπτάκη από τη Θεσσαλονίκη. Οι παραστάσεις της "Κυριακής των παπουτσιών" στο θέατρο ΦΙΞ διακόπτονται πάντως οριστικά.

Πρόταση νόμου για καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους, κατέθεσαν στη Βουλή, τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους Γιάννη Χαραλάμπους, Γιάννη Διαμαντίδη και Γιάννη Καψή, οι οποίοι υπογραμμίζουν την ανάγκη να καθιερωθεί μια μέρα μνήμης αυτής της γενοκτονίας για να μνημονεύουμε τα θύματα, για να προνοούμε για το μέλλον και για να νοιαστούμε γι'αυτή την τεράστια εθνική και πολιτιστική παρακαταθήκη, που τείνει να χαθεί στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Σπείρα αλλοδαπών δουλεμπόρων μετέφερε στο ελληνικό έδαφος, μέσω του ποταμού Εβρου, άλλους τριάντα οκτώ συνολικά ιρακινούς λαθρομετανάστες, έναντι αμοιβής. Αστυνομικοί του μεταβατικού αποσπάσματος Σουφλίου εντόπισαν στον επαρχιακό δρόμο Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας, σε μικρή απόσταση από τα ελληνοτουρκικά σύνορα ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο, αλλά όταν επιχείρησαν να το ελέγξουν ο οδηγός του αντιλήφθηκε την παρουσία τους, στάθμευσε το φορτηγό και εξαφανίστηκε.

Ποινική δίωξη για υπεξαίρεση, σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος δύο πρώην υπαλλήλων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης οι οποίοι φέρονται ότι απέσπασαν από τα ταμεία δεκάδες εκατομμύρια δραχμές. Σύμφωνα με μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν στην εισαγγελία μέλη της διοίκησης στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης οι δύο πρώην υπάλληλοι -έχουν ήδη απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους- κατάφεραν τους τελευταίους μήνες να αποσπάσουν με διάφορα τεχνάσματα περισσότερα από σαράντα εκατομμύρια δραχμές. Πρόκειται για τον προϊστάμενο των λογιστηρίων στον ΟΛΘ Γ. Γκλεζάκο και την ταμία Κ. Στρούγγαρη σε βάρος των οποίων ασκήθηκε χθες ποινική δίωξη για υπεξαίρεση, ενώ η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή για να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και άλλα άτομα στην υπόθεση.

Την επέμβαση των δικαστικών αρχών προκάλεσαν καταγγελίες που αφορούν παράνομες προσλήψεις προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρωπαϊκής Κατάρτισης ''CEDEFOP'', που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Δράκος, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε πρώην στέλεχος εταιρείας - που συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Κέντρο- διέταξε προκαταρκτική εξέταση και την ανέθεσε σε υφιστάμενο συνάδελφό του για να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα καταγγελόμενα.

Φθάνει το πρωί, για τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, αντιπροσωπεία της ελληνοαμερικανικής ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ , η οποία θα έχει σειρά επαφών με την κυπριακή πολιτική ηγεσία. Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ, και αύριο το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Σπύρο Κυπριανού. Αύριο το μεσημέρι τα μέλη της ομογενειακής οργάνωσης θα συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη, ενώ στη συνέχεια η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Το απόγευμα οι ομογενείς θα συναντηθούν με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Μανόλη Χριστοφίδη και το Δήμαρχο Λευκωσίας, Λέλλο Δημητριάδη. Η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από την Κύπρο το πρωί της Παρασκευής.

Πεπεισμένος ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα ξανακερδίσει τις εκλογές, γιατί "ο λαός θα ψηφίσει το κόμμα που κατόρθωσε να αναχαιτίσει την ανταρσία με πολιτικά μέσα και όχι εκείνα που την προκάλεσαν", όπως χαρακτηριστικά είπε, δήλωσε ο Πρόεδρος Σαλι Μπερίσα, στην πρώτη μετά από το ξέσπασμα των ταραχών συνέντευξη τύπου που έδωσε σε Αλβανούς και ξένους δημοσιογράφους. Ο Μπερίσα εκτίμησε ότι η συμφωνία της 9ης Μαίου στην οποία κατέληξαν τα πολιτικά κόμματα με τη διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανίτσκι, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθούν οι εκλογές διότι "είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα", απέφυγε, ωστόσο να αναφέρει οτιδήποτε για την ημερομηνία των εκλογών. Επανέλαβε, επικαλούμενος τη συμφωνία της 9ης Μαίου, ότι "δε θα υπογράψει διάταγμα για την προκήρυξη των εκλογών, αν προηγουμένως δεν έχουν διαλυθεί οι Επιτροπές Σωτηρίας στις επαρχίες του νότου", τις οποίες χαρακτήρισε ως "σύμβολο της ανταρσίας για την επιβολή "μεσαιωνικών καταστάσεων". Κατά τον Μπερίσα οι Επιτροπές αυτές αποτελούν σοβαρό εμπόδιο το οποίο όμως θα ξεπεραστεί με τις εκλογές, ενώ κάλεσε "τις πολιτικές δυνάμεις που τις συγκρότησαν να σταματήσουν να τις υποστηρίζουν για προχωρήσει η χώρα σε νέες εκλογές".

Οι δυνατότητες διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων, στο πλαίσιο της συνάντησης του αντιπροέδρου της ολλανδικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας, Χανς Βαν Μίρλο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Στογιάν Στάλεφ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας. Παράλληλα, στο Παρίσι ο κ. Στάλεφ συναντήθηκε με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χανς Βαν ντε Μπρουκ, με τον οποίον συζήτησαν ζητήματα των σχέσεων Βουλγαρίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφτασε χθες το απόγευμα στη Σόφια η επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη Βουλγαρία, Αν Μακγκέρκ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη χώρα, που θα διαρκέσει δυο εβδομάδες, η κ. Μακγκέρκ, μαζί με Βούλγαρους ειδικούς, θα εξετάσει τις τελικές παραμέτρους του κρατικού προϋπολογισμού της Βουλγαρίας για το 1998, το θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την οικονομική κάλυψή τους, καθώς και τα καινούρια νομοσχέδια που αφορούν στο τραπεζικό σύστημα.

Η οικουμενικότητα της ποίησης και της μουσικής ενώνει τους λαούς, όπως για παράδειγμα η εκδήλωση-αφιέρωμα στον Έλληνα ποιητή του Αιγαίου, Οδυσσέα Ελύτη, που πραγματοποίησαν, για πρώτη φορά, οι φοιτητές του Τμήματος Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου της Αγκυρας. Οι φοιτητές, σε μια κατάμεστη αίθουσα, απήγγειλαν αποσπάσματα από τα σημαντικότερα έργα του Ο. Ελύτη, με παράλληλη μετάφραση των αποσπασμάτων στην τουρκική γλώσσα και τραγούδησαν τρία μελοποιημένα ποιήματα σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επταμελές παιδικό συγκρότημα της ελληνικής πρεσβείας χόρεψε ελληνικούς χορούς, ενώ προβλήθηκε και βίντεο της ΕΤ-1 από την κηδεία του ποιητή.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 14 May 1997 - 6:40:18 UTC