Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:39 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15.5.1997

Σύσκεψη για τα εθνικά θέματα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, Θεόδωρου Πάγκαλου και Ακη Τσοχατζόπουλου πραγματοποιείται σήμερα. Βασικό αντικείμενό της οι τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, κυρίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις σχέσεις Ελλάδας-FYROM.

Την επίσημη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου κήρυξε χθες ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους να συμμετάσχουν σε αυτόν χωρίς δογματισμούς και μακριά από τη λογική της συντήρησης των κεκτημένων. Στόχος του διαλόγου είναι η έγκαιρη ένταξητης χώρας μας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση και η βελτίωση της θέσης όλων των εργαζομένων και των ανέργων, είπε ο πρωθυπουργός που προειδοποίησε ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος "θα οδηγήσουμε τη δραχμή σε υποτίμηση, την πληθωρισμό σε αύξηση, τον εξωτερικό δανεισμό σε ανοδική πορεία και την απασχόληση και την ευημερία σε κάθετη πτώση". Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το τρίπτυχο των θέσεων της κυβέρνησης είναι ανάπτυξη, απασχόληση, ανταγωνιστικότητα.

Καμία συνδικαλιστική παράταξη δεν εκπροσωπήθηκε, πλην της ΠΑΣΚΕ, στη χθεσινή επίσημη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως σε ό,τι αφορά την αναφορά του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στα κεκτημένα των εργαζομένων. Αίσθηση άλλωστε προκάλεσε δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Γεωργίου Ράλλη, που υποστήριξε ότι, αν ο Ανδρέας Παπανδρέου ασκούσε την πολιτική που ασκεί σήμερα η κυβέρνηση Σημίτη, η χώρα θα ευημερούσε.

Σε επίσημη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής παρουσιάστηκαν χθες, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, οι δώδεκα τόμοι του αρχείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το περιεχόμενο των οποίων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τόσο στους κόλπους της κυβέρνησης, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν παρέστησαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά και ο Γιώργος Σουφλιάς.

Tραγικό θάνατο από αδέσποτη σφαίρα βρήκε χθες στον Αυλώνα 42χρονος μηχανολόγος από την Αθήνα, την ώρα που έπινε αμέριμνος καφέ σε παραθαλάσσιο κατάστημα. Πρόκειται για τον Σταμάτη Γκάγκαση, πατέρα δύο παιδιών, που είναι ο πρώτος Ελληνας που χάνει τη ζωή του από τη στιγμλή που ξέσπασαν οι ταραχές στην Αλβανία.

"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να οδηγηθούμε δι' ολισθήσεως στο διάλογο με την Τουρκία, διότι τότε θα προκύψουν ζημιογόνα για την Ελλάδα αποτελέσματα", προειδοποίησε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα που οργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα Εθνικά Θέματα στην αίθουσα Τελετών της Παλιας Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Κρίνοντας ότι ο τουρκικός επεκτατισμός συνεχίζει να υφίσταται, παρά τις τελευταίες εκδηλώσεις καλής θέλησης, ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι μόνο με ξεκάθαρες θέσεις και σαφείς όρους διαλόγου θα καταφέρουμε να πείσουμε τους διεθνείς οργανισμούς για τα δίκαιά μας, ώστε να συμμορφωθεί η Τουρκία με τους νόμους που ισχύουν για όλες τις χώρες.

''Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να επιδιώξει πολυεπίπεδη συνεργασία στα Βαλκάνια με ρεαλιστική εκτίμηση των προβλημάτων και χωρίς υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της. Τα σοβαρότερα προσκόμματα σ'αυτή την προσπάθεια θα τα προβάλει η Αγκυρα, η οποία συστηματικά θα υπονομεύει κάθε ενέργεια της Ελλάδας για ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τους βόρειους γείτονες''. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Αναστάσιος Πεπονής, μιλώντας στην ίδια ημερίδα. Ο κ.Πεπονής είπε ότι παραμένει αναλλοίωτη η πολιτική της Τουρκίας και η επιδίωξή της να διαδραματίσει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή και ότι αυτός ο ρόλος αναγνωρίζεται στο δυτικό κόσμο.

Τη θέση ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει επανειλλημμένα το σεβασμό της προς τις θρησκευτικές ιδιαιτερότητες των πολιτών της χώρας μας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στην Αλεξανδρούπολη. Μιλώντας σε εκδήλωση στις Σάπες, ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε την πόλη αυτή ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. "Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σπουδαίο ότι αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν διαφορετικές ομάδες, οι οποίες, όμως, έχουν τόσους πολλούς δεσμούς μεταξύ τους, που καθημερινά περισσότερο και εντονότερα σφυρηλατούνται, που οι διαφορές περνάνε χωρίς να τις καταλαβαίνει κανείς. Και αυτό είναι το σημαντικό", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε ότι η συνύπαρξη αυτή θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Σημαντική ώθηση στην ενεργοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα της ανάπτυξης και της δημιουργίας βιομηχανικών υποδομών δίνει η υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη του Προγράμματος των Ιδιωτικών Υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία υπογράφηκε χθες. Το νέο αυτό πρόγραμμα διεκδικεί μια μοναδική για τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, πρωτοπορία, από τη στιγμή που για πρώτη φορά ιδιωτικοί φορείς επιφορτίζονται με το έργο της κατασκευής και λειτουργίας υποδομών, έργο, το οποίο παραδοσιακά μέχρι σήμερα ανήκε στον δημόσιο τομέα. Εξάλλου, για πρώτη φορά τοπικοί φορείς καλούνται να ασκήσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης και φέρουν την ευθύνη για την εφαρμογή της.

Υπάλληλος στο ΙΚΑ Ξάνθης καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της επαρχιακής πόλης με την κατηγορία ότι έβαλε φωτιά στα αρχεία για να μην κατηγορηθεί για ...κατάχρηση. Πρόκειται για την Ελισάβετ Τσεκμέ, πρώην διοικητική υπάλληλο στο τμήμα συντάξεων του ΙΚΑ Ξάνθης, η οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για εμπρησμό από πρόθεση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στις αρχές Ιουλίου 1995 έγιναν στην κεντρική υπηρεσία του ΙΚΑ καταγγελίες για κατάχρηση ποσού σαράντα εκατομμυρίων δραχμών από υπαλληλους της υπηρεσίας, οι οποίοι εξέδιδαν επιταγές σε άτομα που δεν δικαιούνταν. Οι υποψίες επικεντρώθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πρόσωπο της υπαλλήλου, αλλά λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί ο έλεγχος στα γραφεία ξέσπασε πυρκαγιά. Από το πόρισμα της πυροσβεστικής, αλλά και από τις δικαστικές έρευνες που επακολούθησαν αποκαλύφθηκε ότι τη φωτιά στα γραφεία την έβαλε η Τσεκμέ για να εξαφανίσει τα έγγραφα.

Η υγεία του Προέδρου Κληρίδη, είναι καλή και τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε είναι ικανοποιητικά. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, το συμπέρασμα από όλα όσα έλαβαν χώρα είναι ότι ''ο Πρόεδρος είχε απλώς υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις προληπτικού χαρακτήρα, που απέδειξαν μεταξύ άλλων ότι διαθέτει και νεανική καρδιά''. Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για άλλες εξετάσεις. Επανέλαβε ότι πρόκειται για προληπτικές εξετάσεις, τις οποίες όπως είπε, ο κάθε πολίτης οφείλει να κάνει όταν αισθανθεί κάποια ενόχληση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, επιβεβαίωσε ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επικοινώνησε με το Προεδρικό Μέγαρο και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση για τον Πρόεδρο Κληρίδη. Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, ο Ραούφ Ντενκτάς τηλεφώνησε προσωπικά στο Προεδρικό Μέγαρο την ώρα που ο Πρόεδρος Κληρίδης βρισκόταν στο Γενικό Νοσοκομείο.

Συμβιβασμό από τους δύο ηγέτες της Κύπρου, ζήτησε ο Καναδός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Μάικλ Μπελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μπελ είπε ότι ο Πρόεδρος προέβη σε μία ''θαυμάσια ενημέρωση'' για τις προοπτικές των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Επίσης αναφέρθηκε στις επισκέψεις που θα έχει στην Αθήνα αργότερα, αυτήν την εβδομάδα, και στη συνέχεια στην Αγκυρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα παρουσιάσει στον Καναδό υπουργό Εξωτερικών μία πλήρη έκθεση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό. ''Σίγουρα, η μεγάλη επιθυμία μας είναι να δούμε μία συμφωνία για να λυθεί αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα'', σημείωσε ο Καναδός αξιωματούχος.

Λεπτομέρειες σχετικά με τις προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για απευθείας συνομιλίες, θα αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων του Κύπριου Προέδρου, με το βοηθό του Γ.Γ. του ΟΗΕ Σερ Κίεραν Πρέντεργκαστ. Στη δήλωση αυτή προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσελ, ότι πιθανόν οι προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα προς τους ηγέτες των δύο πλευρών για σύγκλιση απευθείας συνάντησης να φτάσουν περί τα τέλη Μαϊου. ''Ολα αυτά θα εξαρτηθούν από την αυριανή συνάντηση'', τόνισε. Επισήμανε δε ότι ο κ. Φεϊσέλ ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφές που είχε στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς και για κάποιες λεπτομέρειες για την άφιξη του Σερ Κίεραν Πρέντεργκαστ, ενώ επανέλαβε ότι η συνάντηση του κ. Κληρίδη με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

''Θα ήταν ανόητο να πω ότι κάτι θα γίνει'' στο Κυπριακό, δήλωσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο Ανώτατος Πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, Σπύρος Μακρής. ''Δεν μπορώ'', είπε, ''να σας δώσω αυτήν την ελπίδα''. Ο κ. Μακρής, ηγείται 13μελούς αντιπροσωπείας της ΑΧΕΠΑ, που έφθασε στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη.

Διάσταση απόψεων παρατηρείται στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της κοινής στρατιωτικής άσκησης ΗΠΑ - Τουρκίας - Ισραήλ, που συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του υπαρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τσεβίκ Μπιρ στο Τελ Αβίβ. Και ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν δήλωσε ότι αναβλήθηκε η άσκηση, τόσο ο υπουργός Αμυνας, Τουρχάν Ταγιάν, όσο και ο βοηθός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατατζανλί, έσπευσαν να διαψεύσουν τη δήλωση του πρωθυπουργού. Ο κ.Ταγιάν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, δήλωσε ότι δεν υφίσταται θέμα αναβολής της άσκησης, τονίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία, η οποία δεν έχει καθορισθεί ακόμη. Παρόμοια δήλωση έκανε και ο βοηθός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας τακτικής ενημέρωσης του Τύπου. Στο μεταξύ, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αγκυρα, Σβι Ελπελέγκ δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν του έχει γνωστοποιήσει τίποτε για αναβολή της άσκησης, ενώ υπογράμμισε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.

Η Σερβία παραχωρεί το δικαίωμα, τόσο σε πολίτες της όσο και σε ξένους, εκμετάλλευσης των φυσικών της πλούτων για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, έναντι φυσικά αποζημίωσης. Με νόμο που ψήφισε η Βουλή της Σερβίας, επιτρέπεται η εκμετάλλευση φυσικών πλούτων της χώρας, όπως δάση, ποταμοί, αεροδρόμια, σιδηροδρομικές γραμμές και λοιπών αγαθών, από ιδιώτες, είτε Σέρβους είτε ξένους. Το ανώτατο χρονικό διάστημα εκμετάλλευσης των πλούτων ορίζεται σε 30 χρόνια.

Από το Παρίσι επέστρεψε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Στογιάν Στάλεφ, έλαβαν μέρος στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου των υπουργών της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική προτεύουσα. Στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το ζήτημα σχετικά με την παροχή χρηματικής και τεχνολογικής βοήθειας στη Βουλγαρία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη και για τον εξοπλισμό των χωρών, δήλωσε κατά την άφιξή του στη Σόφια, ο κ. Ανάνιεφ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 15 May 1997 - 6:40:14 UTC