Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:27 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.5.1997

Την επίσημη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου κήρυξε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους να συμμετάσχουν σε αυτόν χωρίς δογματισμούς και μακριά από τη λογική της συντήρησης των κεκτημένων. Στόχος του διαλόγου είναι η έγκαιρη ένταξη της χώρας μας στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση και η βελτίωση της θέσης όλων εργαζομένων αλλά και ανέργων, είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι το τρίπτυχο των θέσεων της κυβέρνησης είναι ανάπτυξη, απασχόληση, ανταγωνιστικότητα. "Αν οραματιστούμε την Ελλάδα του 21ου αιώνα, τότε θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή Ελλάδα, μια Ελλάδα που θα συμμετέχει ισότιμα στην Ευρώπη, μια Ελλάδα για την οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαδικαστικά θέματα για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου ανέλυσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος επισήμανε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. Οι 22 κοινωνικοί φορείς που θα μετέχουν στο διάλογο, θα χωριστούν σε τέσσερις ή πέντε ομάδες, στις οποίες θα συζητηθούν τα 19 σημεία για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου, θα καταγράφονται οι απόψεις που θα διατυπώνονται, ενώ η οικονομική και κοινωνική επιτροπή θα καταθέσει όσα θέματα καταγραφούν στην κυβέρνηση. Εκείνη θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των συμφωνηθέντων. Στον κοινωνικό διάλογο προσήλθε σήμερα ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος ζήτησε άμεση φορολογική μεταρρύθμιση, μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, ενοποίηση των ταμείων και ειλικρινή διάλογο που θα εξασφαλίζει κοινωνική συνοχή. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Ιάσων Στράτος, επικρότησε την απόφαση της κυβέρνηση να προωθήσει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τάχθηκε υπέρ του περιορισμού του δημόσιου τομέα. Το πρωί, έξω από το Γενικό Λογιστήριο, οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι συνταξιούχοι εκφράζουν δυσπιστία για τον κοινωνικό διάλογο και κάνουν λόγο για προειλημμένες αποφάσεις.

Με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας ότι ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να γίνεται πάντα, αλλά δεν πρέπει να είναι αποσπασματικός, ελλιπής και προκατειλημμένος. "Σε αυτή την πρώτη συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, πέρα από μία καταρχήν ανταλλαγή απόψεων, βάλαμε τις βάσεις και συμφωνήσαμε να έχουμε μια τακτική συνεργασία για όλα εκείνα τα μεγάλα θέματα, που αφορούν αφενός μεν τους απασχολούμενους στο δημόσιο και αφετέρου το ρόλο, την αναβάθμιση, την καλύτερη λειτουργία, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του κράτους αυτού καθεαυτού", επισήμανε ο κ. Καραμανλής. Την ανάγκη αποφόρτισης του διαλόγου από ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Κουτσούκος.

Πολιτική φωνή της ολιγαρχίας χαρακτηρίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, την ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, κατά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου. Σημειώνει ακόμη ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων και προσθέτει ότι πρόκειται για μια παρότρυνση στην κεφαλαιοκρατία, να γίνει ακόμη πιο ασύδοτη.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαμφισβήτητα τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος συνέχισε την περιοδεία του στη Θράκη. Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει επανειλημμένα το σεβασμό της προς τις θρησκευτικές ιδιαιτερότητες των πολιτών της χώρας μας και χαρακτήρισε τις Σάπες, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. "Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σπουδαίο ότι αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν διαφορετικές ομάδες, οι οποίες, όμως, έχουν τόσους πολλούς δεσμούς μεταξύ τους, που καθημερινά, περισσότερο και εντονότερα σφυρηλατούνται, που οι διαφορές περνάνε χωρίς να τις καταλαβαίνει κανείς. Και αυτό είναι το σημαντικό", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η συνύπαρξη αυτή θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Ο κ. Στεφανόπουλος ο οποίος συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα "Ελευθέρια" της Θράκης παρέστη το πρωί σε δοξολογία στην Αλεξανδρούπολη και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της πόλης και παρακολούθησε τη μεγάλη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση. "Η μεγάλη επέτειος που γιορτάζουμε, τα Ελευθέρια της Θράκης, είναι τα Ελευθέρια όλης της Ελλάδος, γιατί την ελευθερία της Ελλάδος την εγγυάται η Θράκη", σχολίασε.

Με τον πρέσβη της Ολλανδίας στην Αθήνα κ. Βανκενμεγκερ συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, και συζήτησε μαζί του για τις εξελίξεις σχετικά με την πρωτοβουλία της Ολλανδικής προεδρίας για τη συγκρότηση επιτροπών εμπειρογνωμόνων σε Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Βανκενμεγκερ για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τώρα αναμένεται η πρόταση της Ολλανδικής προεδρίας για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν, μετά την απόρριψη από τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, της πρότασης για απευθείας συνομιλίες των επιτροπών εμπειρογνωμόνων.

Σε επίσημη εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσιάζονται το απόγευμα, οι δώδεκα τόμοι του αρχείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η δημοσιοποίηση των οποίων έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, τόσο στους κόλπους της κυβέρνησης, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δυσφορία εξέφρασαν στενοί συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ο Τηλέμαχος Χυτήρης και ο Κώστας Σκανδαλίδης, για την αναφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι το 1985, ο τότε πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε ως "κοινός απατεώνας", καθώς επέμεινε να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και την τελευταία στιγμή επέλεξε τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Δυσαρεστημένος φέρεται και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος το βράδυ δεν θα προσέλθει στην εκδήλωση για τη δημοσιοποίηση του αρχείου.

Τις αναφορές του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου σχολίασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. "Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ένας πολιτικός, ο οποίος τιμήθηκε όσο ουδείς άλλος στον ιστορικό πολιτικό κύκλο της μεταπολίτευσης, αφού για τρεις φορές αναδείχθηκε πρωθυπουργός της Ελλάδος με την ψήφο του ελληνικού λαού", είπε ο υπουργός Τύπου και πρόσθεσε: "Ήταν παρών με την πολιτική του δράση υπερασπιζόμενος το όραμα και τις ιδέες του. Δεν ένιωσε την ανάγκη και δεν είχε οποιοδήποτε άγχος προκειμένου να εξωραΐσει τη διαδρομή του γιατί στάθηκε απέναντι στο λαό και τιμήθηκε από το λαό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου στέκεται απέναντι στην ιστορία και είναι κοινή πεποίθηση ότι η προσφορά του θα αναγνωριστεί και θα τιμηθεί και από την ιστορία", κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τον τίτλο μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές αποστολές προς την Αλβανία, διεκδικεί η ελληνοβρετανική πρωτοβουλία συγκέντρωσης τροφίμων και φαρμάκων για τον δοκιμαζόμενο λαό της γειτονικής χώρας. Στους εικοσιπέντε τόνους τροφίμων που συγκεντρώθηκαν από το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης σε διάστημα ενός μόνο μήνα, χάρη στη γενναιοδωρία και την πρωτοφανή κινητοποίηση των Θεσσαλονικέων, προστέθηκαν τα αγαθά που πρόσφερε η βρετανική οργάνωση "International Child Care". Ως αποτέλεσμα της συντονισμένης αυτής προσπάθειας θα διανεμηθούν στους Αλβανούς συνανθρώπους μας 4000 οικογενειακά δέματα (στις περιοχές κυρίως Κορυτσάς-Μοσχόπολης) και δεκάδες τόνοι τροφίμων.

Πενήντα εκατομμύρια δραχμές θα διαθέσει το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος για τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας αντιμετώπισης του προβλήματος των αυθαιρέτων στη Χαλκιδική, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο νομάρχης, Βασίλειος Βασιλάκης, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης τουριστικών φορέων της περιοχής. Αναφερόμενος στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που εμφανίζεται οξυμένο στα θέρετρα της Χαλκιδικής, ο κ. Βασιλάκης ανακοίνωσε ότι σύντομα ξεκινά η διαδικασία κατασκευής δύο χώρων υγειονομικής ταφής.

Διημερίδα με θέμα την οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης στη νέα διεθνή συγκυρία οργανώνει η Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαΐου, στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου. Οι εργασίες της διημερίδας θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου με ομιλία της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου, ενώ θα ακολουθήσουν εισηγήσεις από τον βουλευτή, Γιάννη Μαγκριώτη, και εκπροσώπους φορέων. Στη συνεδρίαση της Κυριακής κεντρικός ομιλητής θα είναι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.

Περισσότερες και πιο έγκυρες πληροφορίες για την Ελλάδα, θα δημοσιεύονται στο εξής στις Γιουγκοσλαβικές εφημερίδες και θα μεταδίδονται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα μαζικής Ενημέρωσης αυτής της βαλκανικής χώρας, μετά από δύο σημαντικές συμφωνίες διμερούς συνεργασίας, που επιτεύχθηκαν στο Βελιγράδι από τον Γενικό Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρο Κουζινόπουλο με το Γενικό Διευθυντή του Ειδησεογραφικού πρακτορείου “Τανγιουγκ” Ζόραν Γιέβτζοβιτς και τον διευθυντή της εφημερίδας “Πολίτικα” του Βελιγραδίου Χάντζι-Ντράγκαν Αντιτς. Στη διάρκεια της επίσκεψης του στο Βελιγράδι ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, συναντήθηκε επίσης με την υπουργό Πληροφοριών της Σερβίας καθηγήτρια κα. Ραντμίλα Μιλεντίγιεβιτς η οποία δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τις δραστηριότητες για την ανάπτυξη του δικτύου διασύνδεσης των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων και εκτίμησε ως ιδιαίτερα σημαντική την προσφορά του Μ.Π.Ε. στην όλη προσπάθεια, καθώς και για την προετοιμαζόμενη από αυτό κοινή εμφάνιση των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων στο Internet.

Iσχυρότατο πλήγμα υπέστησαν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, μετά την υιοθέτηση από την ελεγχόμενη από το Δημοκρατικό Κόμμα Βουλή, αμφιλεγόμενου νέου εκλογικού νόμου, παρά τις εντονότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία απείλησε ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές. Χθες, το Δημοκρατικό Κόμμα με το πρόσχημα ότι έληγε η προθεσμία έγκρισης του νέου εκλογικού νόμου, κατέθεσε προς ψήφιση στη βουλή μονοκομματικό νομοσχέδιο, χωρίς προηγουμένως να ζητήσει τη γνώμη των άλλων κομμάτων, αλλά και του ΟΑΣΕ. Υπέρ του εκλογικού νόμου, ο οποίος υποβλήθηκε από τον Σαλί Μπερίσα, ψήφισαν, όπως ήταν αναμενόμενο οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης απείχαν από τη ψηφοφορία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι ο νέος εκλογικός νόμος ευνοεί το Δημοκρατικό Κόμμα, επειδή στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα, ενώ το σύστημα της απλής αναλογικής εφαρμόζεται σε μικρό αριθμό περιφερειών.

Διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, στον ηγέτη της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ. Tη Δευτέρα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός πρόκειται να παρουσιάσει στον Πρόεδρο Στογιάνοφ το σχήμα της νέας κυβέρνησης και το πρόγραμμά της για την επόμενη τετραετία, ενώ την Τετάρτη το ίδιο θα πράξει και στη Βουλή, παρουσία και των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σοφιάνσκι.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα συνεχιστούν και αύριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από 14 έως 31 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 16 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 14 May 1997 - 16:40:16 UTC