Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:13 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 19.5.97

Αντιπαρατίθενται για πρώτη φορά σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο νέος αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, για την πορεία της οικονομίας.

Φόβοι για την πρόκληση επεισοδίων στη Λευκωσία εκφράζονται, λόγω της προγραμματισμένης για σήμερα, στις 9:30 το βράδυ, συναυλίας των Σάκη Ρουβά και Μουράτ Κουτ. Την ύπαρξη σχετικού κινδύνου επισήμανε και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών, που διοργανώνει αντικατοχική εκδήλωση στις 8 το βράδυ. Για τον έλεγχο της κατάστασης μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται από χθες στη γύρω περιοχή, η πρόσβαση στο χώρο απαγορεύτηκε, και σε απόσταση 500 μέτρων από το χώρο της συναυλίας τοποθετήθηκε οδόφραγμα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κύπρο υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή υποκρύπτει πρόθεση για τη νομιμοποίηση του κατοχικού καθεστώτος. Αντιεκδήλωση προκειμένου να μπουν στο περιθώριο οι εκδηλώσεις των Ποντίων, για τη σημερινή ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους, χαρακτηρίζουν τη συναυλία οι ποντιακές οργανώσεις. Πάντως, μεγάλο μέρος των εισιτηρίων που αναλογούν στους Ελληνοκυπρίους δε διατέθηκαν. Την ίδια στιγμή, στους δύο καλλιτέχνες προτείνουν τα μέλη της Γραμματείας Αθήνας του βραβείου Ιπεκτσί να απονεμηθεί το διεθνές "Ειδικό Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί" της επόμενης διοργάνωσης. Στη σχετική ανακοίνωση εκτοξεύονται σαφείς κατηγορίες εναντίον όλων αυτών που αντιτίθενται στην πραγματοποίηση της συναυλίας.

Με ναυάγιο απειλούνται οι εκλογές στην Αλβανία, λόγω της στάσης του ελεγχόμενου από τον πρόεδρο της χώρας "Δημοκρατικού Κόμματος", το οποίο υπαναχωρώντας από τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τα άλλα κόμματα, για διενέργεια εκλογών στις 29 Ιουνίου με το σύστημα της απλής αναλογικής, προσπαθεί να επιβάλλει ένα πλειοψηφικό σύστημα που θα του επιτρέψει να συνεχίσει τον έλεγχο της χώρας, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης για μη συμμετοχή στις εκλογές, αν δεν αναθεωρηθούν άρθρα του εκλογικού νόμου. Πάντως ο Σαλί Μπερίσα ξεκίνησε ήδη την προεκλογική του εκστρατεία, με επίσκεψή του στο Λάτσι, μια κωμόπολη 30 χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων. Σε ομιλία του μάλιστα στην ίδια πόλη τόνισε προκλητικά: "Δεν πρόκειται να υποχωρήσω στις πιέσεις του σοσιαλιστικού κόμματος". Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης τονίζεται ότι, σε περίπτωση που οι εκλογές δεν διενεργηθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, υπάρχει πιθανότητα η Ε.Ε. να επανεξετάσει την υποστήριξή της προς τη χώρα. Υπογραμμίζεται δε ότι τα αλβανικά κόμματα έχουν προθεσμία μερικών μόνο ημερών για να ξεπεράσουν το πολιτικό αδιέξοδο. Σε μια προσπάθεια διεξόδου από το αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές.

Με τον ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιασέρ Αραφάτ, και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ισραήλ και τη Γάζα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, κ. Βάισμαν, τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Νταβίντ Λαβί.

Ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί και εμπειρογνώμονες οκτώ χωρών, μεταξύ των οποίων και Ελληνες, συμμετέχουν στη στρατιωτική άσκηση "Αετός Ειρήνης '97", που -στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την Ειρήνη"- διεξάγεται στη Στρατιωτική Ακαδημία της Βουλγαρίας. Στην άσκηση αυτή, όπως ανακοινώθηκε, συμμετέχουν διοικητές μεγάλων μονάδων και ειδικοί από την Ελλάδα, ΗΠΑ, Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Αλβανία και Βουλγαρία.

Νέα μικροεπεισόδια και αντεγκλήσεις σημειώθηκαν χθες στην κοινότητα Πετραλώνων Χαλκιδικής, μεταξύ εκπροσώπων της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και μελών της Ανθρωπολογικής Εταιρίας, με αφορμή τη διαχείριση του ομώνυμου σπηλαίου. Αιτία της έντασης, που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, αποτελεί η εφαρμογή δικαστικής αποφασης του πολυμελούς πρωτοδικείου της Αθήνας -που επικυρώθηκε πρόσφατα και από τον Αρειο Πάγο-, σύμφωνα με την οποία η διαχείριση του σπηλαίου και του μουσείου ανατίθεται και πάλι από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού στην Ανθρωπολογική Εταιρία της Ελλάδος. Η διαμάχη ανάμεσα στην κοινότητα Πετραλώνων και την Ανθρωπολογική Εταιρία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια, με προσφυγές στα δικαστήρια και από τις δύο πλευρές.

"Εθνικό κεφάλαιο" χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του μεγάλου συνθέτη και της παρουσίασης στη Θεσσαλονίκη του βιβλίου του καθηγητή Παύλου Πετρίδη "Ο Πολιτικός Θεοδωράκης 1940-1996". Αναφερόμενος στο βιβλίο του Παύλου Πετρίδη, ο κ Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το έργο εκδόθηκε σε μία εποχή, που διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, εμφανίζεται μία στροφή στην αναδίφηση της πρόσφατης ιστορίας, που αποδεικνύει πως η νεότερη πολιτική ιστορία ενός τόπου και ιδίως στην Ελλάδα, είναι ένα ενεργό στοιχείο της πολιτικής μας κατάστασης και συγκυρίας. Ως σύμβολο ζωής που ταυτίζεται με την προσωπική ζωή του καθενός, χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Nομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος αναφερόμενος στο συνθέτη τον χαρακτήρισε ως το "Αξιον Εστί" της σύγχρονης πολιτιστικής δραστηριότητας. Στο περιεχόμενο του βιβλίου αναφέρθηκε ο ίδιος ο συγγραφέας, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με μία προσωπικότητα που ακόμη ζει. Ο κ. Πετρίδης ανάφερε ότι η συγγραφή του βιβλίου άρχισε πριν τρία χρόνια και πως τον τίτλο του τον έβαλε ο ίδιος ο Θεοδωράκης. Σημειώνεται ότι ο συγγραφέας χρησιμοποίησε το αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτελείται από 12.000 σελίδες, ενώ στο έργο αναλύεται ολόκληρη η πολιτική πορεία του συνθέτη από την ένταξη του στην αριστερά μέχρι τις ημέρες μας.

Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το 2000 θα έχει ολοκληρωθεί η Εγνατία Οδός έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τα κονδύλια για τα 140 χιλιόμετρα, για τα οποία δεν υπάρχει χρηματοδότηση, με τη στιαδιακή αύξηση των διοδίων, τη λήψη δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και άλλους πόρους.

Στον Τούρκο συγγραφέα, κουρδικής καταγωγής, Γιασάρ Κεμάλ, θα απονείμει το βραβείο ειρήνης η "Ένωση Χρηματιστηρίων των Γερμανών Βιβλιοπωλών", για την άφοβη στάση του στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το βραβείο πρόκειται να απονεμηθεί στον Γιασάρ Κεμάλ τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Φρανκφούρτη.

Βοήθεια ύψους 12 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων έχει χορηγήσει η κυβέρνηση της Γερμανίας για τις μεταρρυθμίσεις στη Βουλγαρία κατά το 1997, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος.

Ο Ιρανός σκηνοθέτης Αμπάς Κιαροστάμι και ο Ιάπωνας Σοχέι Ιμαμούρα μοιράστηκαν το "Χρυσό Φοίνικα", για τις ταινίες τους "Η γεύση του κερασιού" και "THE EEL" αντίστοιχα, με τη λήξη του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Για το σύνολο της προσφοράς του στο χώρο της 7ης Τέχνης τιμήθηκε ο Αιγύπτιος κινηματογραφιστής, Γιουσέφ Σαχίν. Το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού απονεμήθηκε στον Σον Πεν, για την ερμηνεία του στην ταινία του Νικ Κασαβέτης "She΄s so lovely". Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ταινία "Nil by Mouth" του Βρετανού κινηματογραφιστή Γκάρι Ολντμαν τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερη ηθοποιίας η Κάθι Μπουρκ.

Τουλάχιστον 200 άτομα σκοτώβθηκαν το τελευταίο διήμερο στην Κινσάσα, την ώρα που οι αντάρτες αναλάμβαναν τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύσουας του Ζαϊρ. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της νέας ηγεσίας της χώρας προειδοποίησε ότι ο εξόριστος ηγέτης Μομπούντου θα καταδιωχθεί όπου κι αν πάει και ζήτησε από το Παρίσι να μην του παραχωρήσει άσυλο, γιατί αυτό θα θεωρηθεί ως μη φιλική πράξη προς το λαό του Ζαϊρ.

Σχεδόν αίθριος είναι σήμερα το πρωί ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα. Το μεσημέρι όμως και το απόγευμα θα συννεφιάσει τοπικά στα ηπειρωτικά και ενδέχεται να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι πνέουν ασθενείς, τοπικά στα πελάγη βόρειοι βορειοδυτικοί μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει το μεσιμέρι τους 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 32 και στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές του 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 19 May 1997 - 8:05:47 UTC