Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:24 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.5.1997

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο εκλογικός νόμος και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων συζητήθηκαν το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με κεντρικό θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σε ό, τι αφορά στο θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, υπάρχει πρόταση αυτός να εκλέγεται στην τρίτη ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, γεγονός που προκαλεί σημαντικές διαφωνίες και στο κυβερνών κόμμα. Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι θα παραμείνει ως έχει ο χαρακτήρας του άρθρου του Συντάγματος για τα κρατικά πανεπιστήμια, ενώ για τον εκλογικό νόμο συζητείται να δημιουργηθεί συνταγματική διάταξη που να προβλέπει ότι ο κάθε εκλογικός νόμος που θα ψηφίζεται θα ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Η καθιέρωση ενός παγίου εκλογικού συστήματος, που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού των πολιτικών κομμάτων, υπάρχει στη σκέψη της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ερωτηθείς για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν ακραίες και επιζήμιες εξελίξεις και επισήμανε τη διαφωνία υπουργών στην πρόταση για εκλογή του Προέδρου, στην τρίτη ψηφοφορία με απλή πλειοψηφία. "Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι, η εκλογική αυτή διαδικασία να μην αποτελεί σημείο εντάσεων ή την αιτία δημιουργίας απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες συχνότατα συνεπάγονται και τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τη χώρα", είπε ο κ. Ρέππας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι οι νέες διατάξεις θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος και των θεσμών. Την ανάγκη αποσύνδεσης της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από εντάσεις, πιθανές πιέσεις και πιθανούς εκβιασμούς, υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Την ευθύνη της δολοφονίας του 42χρονου επιχειρηματία, Κώστα Περατικού, ανέλαβε με οκτασέλιδη προκήρυξή της η τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη". Το ειδικό τμήμα γραφολόγων και αναλυτών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας μελετά την οκτασέλιδη προκήρυξη, ενώ στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνεχίζονται οι γενικότερες έρευνες για τη δολοφονία του Περατικού. Από την έρευνα των δύο αυτοκινήτων δε βρέθηκαν σημαντικά στοιχεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Τις σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας, την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, καθώς και τις προσπάθειες της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ συζήτησε σήμερα στη Σόφια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, τον πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ και την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αικατερίνα Μιχάιλοβα. Οι κύριοι Καραμανλής και Κόστοφ υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση για συνεργασία και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ ο κ. Κόστοφ αποδέχθηκε πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, να γίνει στη Σόφια διάσκεψη των σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων κομμάτων της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το απόγευμα, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ.

Επίθεση εναντίον του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, και του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος του. Ο Πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ, πρότεινε τη λύση των δημοψηφισμάτων για τοπικά προβλήματα, χαρακτήρισε θολό το πολιτικό τοπίο και μίλησε για "πολιτική υποκρισία", ενώ άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα. Παράλληλα παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και τόνισε την ανάγκη εθνικής αφύπνισης.

Τη Δευτέρα θα αποφασίσουν για την πραγματοποίηση ή μη των κινητοποιήσεων τους μέσα στις γενικές εξετάσεις,οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι ζητούν να τους δοθεί το επίδομα των γενικών εξετάσεων. Σήμερα ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα στα περισσότερα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας. Μόνο 120 σχολεία θα συνεχίσουν τα μαθήματα και τον Ιούνιο, λόγω της πρόσφατης απεργίας των καθηγητών. Στο μεταξύ, αποχή διαρκείας από τις 17 Ιουνίου προανήγγειλαν οι πανεπιστημιακοί όλης της χώρας, εάν ως τότε δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την εξέλιξη των μελών του ΔΕΠ και αν δεν κατατεθεί το πανεπιστημιακό μισθολόγιο.

Την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση "Δικτύου Διαλόγου και Παρέμβασης για την Κεντροαριστερά" ανακοίνωσε σήμερα ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα της ΟΤΟΕ. Την Επιτροπή Πρωτοβουλίας απαρτίζουν 150 άτομα, μεταξύ των οποίων δήμαρχοι, στελέχη της αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, επαγγελματίες και συνδικαλιστές που υπογράφουν σχετικό κείμενο.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, για το θέμα των ναρκωτικών με αφορμή και τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, κατέθεσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στην ερώτηση της, η κ. Παπαρήγα χαρακτηρίζει "επικίνδυνη αντίληψη" τις απόψεις που διατυπώνονται για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά". Στο μεταξύ, οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, οργανώνουν πικετοφορία- διαμαρτυρία, για το πρόβλημα των ναρκωτικών την Τετάρτη 4 Ιουνίου. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7.30' μ.μ. από το χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου και θα καταλήξει στην Πλατεία Ναυαρίνου, όπου θα ακολουθήσουν ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Με την προϋπόθεση ότι ο κοινωνικός διάλογος θα είναι ειλικρινής και δεν καθορίζεται από προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης στηρίζει τη συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ στο τραπέζι του διαλόγου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο διάλογος αποτελεί την ουσία των δημοκρατικών διαδικασιών επίλυσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και πρέπει να στοχεύει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εθνικής οικονομίας και της χώρας, στην υπεράσπιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην επίλυση των προβλημάτων τους, καθώς και στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής.

Τους νομούς της Θράκης επισκέπτεται ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος σήμερα συναντήθηκε με εκπροσώπους της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των παραγωγικών τάξεων της περιοχής της Θράκης. "Η Θράκη είναι μια περιοχή της Ευρώπης που συμμετέχει ενεργά, ουσιαστικά, στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται, στην ανάπτυξη που επιδιώκουμε σε όλη την περιφέρεια της Ευρώπης", είπε ο κ. Παπουτσής και εξέφρασε την ελπίδα στα επόμενα χρόνια να παίξει η Θράκη έναν καθοριστικό ρόλο σε όλες τις οικονομικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Ο κ. Παπουτσής, αύριο θα παραστεί στο Συνέδριο Ευρωπαϊκού Εμπορίου και Διανομής στην Αλεξανδρούπολη, που πραγματοποιείται με την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Αρκετές επιτυχίες σε παγκόσμια κλίμακα παρουσιάζει η μέθοδος μακράς διάρκειας πρόγνωσης σεισμών, που θα αποτελέσει αντικείμενο του Παγκόσμιου Σεισμολογικού Συνεδρίου, τον ερχόμενο Αύγουστο στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος. Το συνέδριο, που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, θα λάβει χώρα ανάμεσα στις 18 και 29 Αυγούστου, με τη συμμετοχή περίπου 1.200 συνέδρων. Σύμφωνα με το σεισμολόγο του Εργαστηρίου, Βασίλη Καρακώστα, στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι στην Ελλάδα σημειώνεται ένας σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κάθε χρόνο.

Την κυβερνητική πολιτική για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τη χρηματοδότησή τους θα αναπτύξουν, την ερχόμενη Δευτέρα, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, και o υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, στη διάρκεια εκδήλωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, διοργανώνει ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης των προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Έκκληση στους καταναλωτές για ψυχραιμία και οικονομία στην κατανάλωση νερού, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεπεραστεί το όριο δυναμικότητας του δικτύου ύδρευσης και να έχουμε προβλήματα λειψυδρίας, απευθύνει ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ύδρευσης (ΟΥΘ), Δήμος Παπαδημητρίου. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το πρωί ζήτησε από όλους να αφήσουν απερίσπαστο τον ΟΥΘ να κάνει τη δουλειά του, ενώ απηύθυνε δραματική έκκληση προς την κυβέρνηση να εγκρίνει την κατ' εξαίρεση πρόσληψη 100 τεχνικών υπαλλήλων, γιατί, όπως είπε, κινδυνεύει με κατάρρευση η λειτουργική υποδομή του Οργανισμού, με απρόβλεπτες συνέπειες για το υδροδοτικό σύστημα της Θεσσαλονίκης.

Περίπου 20.000 ενεργητικοί και 7.000 παθητικοί καπνιστές χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ελλάδα, εξαιτίας νοσημάτων που έχουν σχέση με το κάπνισμα. Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής καρδιολογικής εταιρείας, με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, η χώρα μας μαζί με την Κούβα και την Κύπρο κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα των χωρών με τους περισσότερους καπνιστές. Το 60% των Ελλήνων ανδρών και το 30% των γυναικών καπνίζει. Πάντως, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες αξίζει κανείς να κόψει το κάπνισμα, αφού μετά από 15 χρόνια αποχής, η πιθανότητα να πεθάνει κανείς είναι ίδια με ενός ατόμου που δεν κάπνισε ποτέ.

Η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία αιφνίδιων θανάτων σε όλο τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο και στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό φτάνει το 51-52%. Αυτά τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Κρεμαστινός, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με την ευκαιρία του 3ου σεμιναρίου κλινικής καρδιολογίας που διοργανώνει η Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με τον καθηγητή η επεμβατική καρδιολογία δεν κατάφερε να ελαττώσει τα τελευταία χρόνο το ποσοστό των αιφ νίδιων θανάτων στη στεφανιαία νόσο.

Με την παραίτηση του Γιλντιρίμ Ακτουνά, από το κόμμα του Ορθού Δρόμου, η κυβέρνηση Ερμπακάν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού πλέον διαθέτει 275 έδρες, ενώ το όριο πλειοψηφίας είναι αυτό των 276 βουλευτών. Ωστόσο, πρακτικά η παραίτηση δεν σημαίνει ότι πέφτει ταυτόχρονα και η κυβέρνηση συνασπισμού. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ερμπακάν και Τσιλέρ για την αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα και την προκήρυξη εκλογών τείνουν να καταλήξουν σε συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του ακροδεξιού Κόμματος Μεγάλης Ενότητας, που διαθέτει επτά βουλευτές. Έτσι, η κοινοβουλευτική δύναμη της συμπολίτευσης, με την προσθήκη και των ακροδεξιών, είναι αυτή τη στιγμή 282 έδρες. Ωστόσο, πρόβλημα υπάρχει και αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης, που θα πρέπει να λάβει η νέα κυβέρνηση, σε περίπτωση που σχηματιστεί αυτή υπό την προεδρία της Τανσού Τσιλέρ.

"Η Κύπρος αποτελεί πλέον τμήμα της Τουρκίας", δήλωσε προκλητικά στα κατεχόμενα ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Κενάν Εβρέν, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Βατάν". Ο κ.Εβρέν αναφέρθηκε στο "άτυπο" κατά την έκφραση του, εμπάργκο που εφαρμόζεται κατά των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να συνεργαστούν με τους επιχειρηματίες της Αγκυρας.

Η εμφανής πλέον επικράτηση μιας "λογικής συγκατοίκησης" - όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα του μεθαυριανού β' γύρου των Γαλλικών εκλογών, είτε δηλαδή με Πρωθυπουργό σοσιαλιστή, είτε με Πρωθυπουργό της προεδρικής πλειοψηφίας- συνοψίζει το προεκλογικό κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Γαλλία. Η εντυπωσιακή πτώση της δεξιάς στον πρώτο γύρο των εκλογών, που "χρεώθηκε" αποκλειστικά σχεδόν στον Πρωθυπουργό, Αλέν Ζυπέ, με συνέπεια να αναγγείλει ο ίδιος την παραίτηση του την επομένη του δεύτερου γύρου, "όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα", προκάλεσε χθες βράδυ και μια τρίτη τηλεοπτική παρέμβαση του προέδρου, Ζάκ Σιράκ, με στόχο τη "συσπείρωση" των Γάλλων προκειμένου να καταστεί δυνατή η "οικοδόμηση μιας κοινωνίας πρωτοβουλίας και ευθύνης".

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα, μεταξύ του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος για το εκλογικό σύστημα, βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 29 Ιουνίου, επιτείνοντας έτσι τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο αναβολής τους. Η εμμονή του Δημοκρατικού Κόμματος για διεξαγωγή των εκλογών με το πλειοψηφικό σύστημα και η διάλυση των Επιτροπών Σωτηρίας στις επαρχίες του Νότου, όρος που θέτει ο Πρόεδρος Μπερίσα, προκειμένου να καθοριστεί η ημερομηνία των εκλογών, οξύνουν το πολιτικό κλίμα στη χώρα και ενισχύουν τις ανησυχίες για κατάρρευση της συμφωνίας της 9ης Μαϊου, που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Αλβανίας.

Οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με νεφώσεις στα κεντρικά ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7 έως 20 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 μέχρι 25 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 έως 24. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυρη με βαθμιαία εξασθένιση και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 30 May 1997 - 16:40:17 UTC