Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:59 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.5.1997

Η τρομοκρατική οργάνωση "17η Νοέμβρη" ανέλαβε, με προκήρυξη που απέστειλε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", την ευθύνη για τη δολοφονία του εφοπλιστή Κώστα Περατικού. Στην προκήρυξη χαρακτηριζεται σκάνδαλο η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων της Ελευσίνας το 1992 και τονίζεται ότι "ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να επιτρέψει στους εφοπλιστές να τον εξαπατούν και να τον κλέβουν κατ΄εξακολούθηση". Επίσης ασκείται έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για την κρίση των βραχονησίδων Ιμίων.

Βελτιωτικές αλλαγές για τους αντιρρησίες συνείδησης, καθώς και για όσους προέρχονται από χώρες του τέως ανατολικού συνασπισμού και την Τουρκία, έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος στο νομοσχέδιο για τη θητεία που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε, καθιερώνεται μειωμένη θητεία εξάμηνης διάρκειας για όσους προέρχονται από χώρες του τέως ανατολικού μπλοκ ή την Τουρκία για λόγους εθνικούς και κοινωνικούς. Οπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, η διευκόλυνση που τους παρέχεται είναι υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία με αυτό τον τρόπο τους παρέχει κάποια δυνατότητα ομαλής ένταξης τους στο κοινωνικό σύνολο.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αρχίζει το απόγευμα τριήμερη περιοδεία στην Ηπειρο, επικεφαλής κλικαμακίου υπουργών και κομματικών στελεχών.

Πρωτοβουλία για το κυπριακό προανήγγειλε χθες από την Πορτογαλία ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπαρτμεντ, Νίκολας Μπερνς. Οπως είπε ο κ.Μπερνς, η Ουάσιγκτον σκοπεύει εντός του έτους να παρέμβει δυναμικά στις εξελίξεις, τονίζοντας παράλληλα ότι στηρίζει τον απευθείας διάλογο των Κληρίδη- Ντενκτάς. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπερνς, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, τόνισε ότι αν οι ΗΠΑ προσεγγίσουν το θέμα με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και επιδιώξει την εφαρμογή τους, "αυτό θα είναι μια πολυ καλή εξέλιξη". Ο κ.Πάγκαλος που συναντήθηκε με την ομόλογό του υπουργό των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ονούρ Οϊμέν μιλώντας στους δημοσιογράφους για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί κανείς να συζητήσει με κάποιον που τον απειλεί με μαχαίρι".

Αύξηση μισθών που θα κυμαίνονται γύρω στο 4% προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός. Ο κ.Παπαντωνίου τόνισε ότι θα επεκταθεί η μερική απασχόληση με μειωμένες αποδοχές και στις δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ κ.α.

Τον Ιούλιο αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηριου στο οποίο συζητήθηκε η προσφυγή της Κομισιόν κατά της χώρας μας για την υψηλή φορολογία που επιβάλλεται στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξεδήλωσε την πρόθεσή της να προσαρμαστεί με την κοινοτική νομοθεσία ως προς το καθεστώς των μεταχειρισμένων καταλυτικών αυτοκινήτων πριν εκδοθεί η καταδικαστική, όπως εκτιμούν ειδικοί εμπειρογνώμονες, απόφαση του Δικαστηρίου.

Τριάντα χιλιάδες τίτλοι βιβλίων παρουσιάζονται στο 16ο Φεστιβάλ Βιβλίου που εγκαινιάζεται, αναβαθμισμένο φέτος χάρη στη συμβολή του ΟΠΠΕΘ, στις 31 Μαϊου στην παραλία του Λευκού Πύργου από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο φετινό Φεστιβάλ, που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του Ζ΄ Πνευματικού Μαϊου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου, μετέχουν 300 εκδότες ενώ ο ΟΠΠΕΘ έχει διαθέσει ποσό 60 εκατομμυριών δραχμών για τα 150 νέα καλαίσθητα περίπτερα και εκθετήρια. Οπως εξάλλου ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) Μπάμπης Μπαρμπουνάκης φέτος για πρώτη φορά μετέχουν στο Φεστιβάλ και όλα τα πολιτικά κόμματα με τις εκδόσεις τους. Ο κ Μπαρμπουνάκης τόνισε ακόμη ότι η Θεσσαλονίκη αντιπροσωπεύει το 25% της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής επισημαίνοντας ότι την περασμένη χρονιά έσπασε ρεκόρ εκδόσεων με 5.000 τίτλους βιβλίων. Φέτος η διαδρομή του Φεστιβάλ θα είναι μικρότερη καθώς ο κάθε εκδότης θα έχει ένα μόνο περίπτερο.

Ιδέα για την καθιέρωση θεσμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και στην Ασία προωθούν οι Ιάπωνες διαχειριστές της European Union Japan Festival (EU). Οπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο γενικός γραμματέας της EU κ Κογκι, υπάρχει πρόθεση για την καθιέρωση θεσμού αντίστοιχου με αυτό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και στις ασιατικές χώρες για την ανάδειξη του πολιτισμού τους αλλά πρόκειται για ένα στόχο που δεν μπορεί να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα καθώς οι περισσότερες χώρες της Ασίας αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ενώ ο αμυντικός τους προϋπολογισμός έχει πενταπλασιαστεί κατά την τελευταία πενταετία. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις του Ιαπωνικού Φεστιβάλ που εντάσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη ΄97, στη διάρκεια των οποίων θα ανακοινωθεί και η ίδρυση προξενείου της Ιαπωνίας στην πόλη.

Ενα νέο πρόγραμμα του ΟΤΕ για τα περιστατικά των πυρκαγιών, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα κλήσης στους πολίτες από καρτοτηλέφωνα, χωρίς τηλεκάρτα των αριθμών τριών αρμόδιων υπηρεσιών, το 191, 199 και 100, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Κύριο αντικείμενο της σύσκεψης η αντιπυρική προστασία των δασών, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, όπου βαρύτητα δόθηκε στη χρησιμοποίηση του αφρού από τα αερσκάψη για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ υπογραμμίστηκε και η επιτακτική ανάγκη της πρόληψης, μέσω της ενημέρωσης του κοινού από τα ΜΜΕ.

Νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι ο Μιχάλης Χατζηπροκοπίου, με αντιπρυτάνεις τους Αρη Ιγνατιάδη και Γεώργιο Τσιώτρα. Στο δεύτερο γύρο των πρυτανικών εκλογών στο οικονομικό Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε, ο συνδυασμός του κ. Χατζηπροκοπίου έλαβε 81 ψήφους, έναντι 59 του αντιπάλου του, Αναστάσιου Κάτου. Στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση προσήλθαν να ψηφίσουν 152 εκλέκτορες, ενώ υπήρξαν και 12 λευκά.

Τρεις μικροπυρκαγιές - οι πρώτες του φετεινού καλοκαιριού - ξέσπασαν χθες γύρω από τη Θεσσαλονίκη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, χωρίς ευτυχώς να λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις. Το απόγευμα εκδηλώθηκε φωτιά από άγνωστη αιτία σε δασική περιοχή του Σέιχ - Σου, στο ύψος του ζωολογικού κήπου, αλλά η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής απεσόβησε τον κίνδυνο επέκτασης. Κάηκαν συνολικά διακόσια στρέμματα πευκοβελόνες. Σε άλλη περιοχή του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Νεάπολης, ξέσπασε δεύτερη πυρκαγιά - και αυτή από άγνωστη αιτία - η οποία κατέστρεψε 200 περίπου στρέμματα πευκοβελόνες χωρίς να επεκταθεί στο πευκοδάσος. Εξάλλου, περισσότερα από 200 στρέμματα αθέριστα σιτηρά αποτεφρώθηκαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από αναμένο τσιγάρο έξω από την κοινότητα Λητή Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία οι ζημιές υπολογίζονται σε 2.000.000 δραχμές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο στην πορεία της προς της Ευρωπαϊκή Ένωση, και ταυτόχρονα θα στηρίζει τις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού. Τη σημαντική αυτή διαβεβαίωση έδωσε στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη, ο Ισπανός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέ Μαρία Χιλ Ρόμπλες, διευκρινίζοντας παράλληλα, ότι η μη επίλυση του Κυπριακού, δεν αποτελεί εμπόδιο στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέματα που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το Κυπριακό πρόβλημα, συζήτησαν κατά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Επίτροπο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Θολό είναι το προεκλογικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη γειτονική Αλβανία. Αν και σε 29 ημέρες οι Αλβανοί θα κληθούν να εκλέξουν το νέο Κοινοβούλιο, κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα θα οδηγηθεί τελικά σε εκλογές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο συνεχίζει τις συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις, δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα πάει ή όχι σε εκλογές. Χθες το απόγευμα η κεντρική εκλογική επιτροπή, με ανακοίνωσή της, καλεί τα κόμματα της χώρας να παρουσιάσουν μέχρι τις 2 Ιουνίου τις λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές.

Την άποψη ότι το μέλλον της χώρας του βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Κίρο Γκλιγκόροφ, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, μετά την επιστροφή του από τη Χάγη. Ο Σκοπιανός πρόεδρος επικεντρώθηκε στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς Ανατολάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας του "να βρεθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, που αποτελεί μια αγορά περισσοτέρων από 350.000.000 ανθρώπων". Αναφερόμενος ειδικότερα στο ΝΑΤΟ, ο κ. Γκλιγκόροφ σημείωσε ότι αποτελεί εκείνον τον αμυντικό μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση ξεσπάσει ανά τον κόσμο.

Τις προβλέψεις για τους μακροοικονομικούς δείκτες της Βουλγαρίας έως το 2005, σε περίπτωση που οι κανόνες του Νομισματικού Συμβουλίου στη χώρα εφαρμοστούν "ψύχραιμα και τελεσίδικα", παρουσίασε στη Σόφια ο οικονομολόγος Ιβάν Αγγελοφ, στο πλαίσιο σεμιναρίου για την μακροοικονομική και διαρθρωτική πολιτική της Βουλγαρίας σε συνθήκες λειτουργίας Νομισματικού Συμβουλίου μέσα στα επόμενα 3-4 έτη. Σύμφωνα με την έκθεση του κ. Αγγελοφ, ο ετήσιος πληθωρισμός για το 1997 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1700-1900%, το 1998 αναμένεται η μείωσή του στο 40-50%, το 1999 οι προβλέψεις είναι για 20-25%, το 2000 για 15-16%, ενώ το 2005 για 5-6% ετήσιο πληθωρισμό.

Με μια επιστολή - προσφορά προς τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μίρκο Μαριάνοβιτς, τον αρμόδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις υπουργό Μίλαν Μπέκο, τον υπουργό Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών, Σβέτολικ Κονσταντίβοτς, καθώς και στο διευθυντή του PTT Σερβίας, Αλέκσα Γιόκιτς, δηλώνουν τη συμμετοχή τους στον ''αγώνα δρόμου'' για την αγορά των τηλεπικοινωνιών στη Σερβία, η εταιρεία ''BK Group'' και οι αμερικανοί εταίροι της. Στην επιστολή επισημαίνεται η απόφαση τους για κοινές επενδύσεις, ενώ αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της ''BK Group'' και πλειοψηφών μέτοχος της εταιρείας για την κινητή τηλεφωνία, έχει την εξουσιοδότηση της αμερικανικής εταιρείας ''Millicon International Cellular'' (MIC) και της εταιρείας του για συνομιλίες για την τοποθέτηση νέου operators στην κινητή τηλεφωνία.

Τη βεβαιότητά του ότι η Αθήνα θα διοργανώσει άριστα και με απόλυτη επιτυχία, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997, τη μεγαλύτερη, όπως είπε, αθλητική διοργάνωση σ'όλον τον κόσμο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), Πρίμο Νεμπιόλο, ο οποίος έφθασε χθες στη χώρα μας. O κ. Νεμπιόλο θα προεδρεύσει στις εργασίες του συμβουλίου της IAAF που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στην Αθήνα. ''Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στη διοργάνωση μεγάλων αγώνων και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα. Σας δώσαμε το μεγαλύτερο δώρο που έχουμε και θα το φέρετε σε πέρας με επιτυχία. Ευχή μου, είναι να εξηγήσετε και στους Ελληνες συμπατριώτες σας, πόσο σημαντικό είναι αυτό το αθλητικό γεγονός'', υπογράμμισε στις δηλώσεις του στο Ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού, τονίζοντας ότι ''έχουμε ένα κοινό στόχο, ταξιδεύουμε στην ίδια βάρκα και θα πετύχουμε''.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 30 May 1997 - 6:05:18 UTC