Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 6.6.1997

Τη θέση ότι το Σύνταγμα είναι ένα κείμενο το οποίο απαιτεί την σε μέγιστο βαθμό συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. "Με αυτή την έννοια θα επιδιώξουμε να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση για το σύνολο των διατάξεων που είναι υπό αναθεώρηση", είπε ο κ. Ρέππας. Μεταξύ των προτάσεων της Ν.Δ. περιλαμβάνονται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας, η σύσταση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, η κατάργηση της θανατικής ποινής και η προστασία του πολίτη από το ηλεκτρονικό φακέλωμα. "Πιστεύουμε ότι η ενδυνάμωση της δημοκρατίας και ο εκσυγχρονισμός των θεσμών αποτελούν τα βάθρα πάνω στα οποία θα στηριχτεί η πορεία του τόπου για το 2000", δήλωσε ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης που κατέθεσε την πρόταση. "Χωρίς θόρυβο και τυμπανοκρουσίες καταθέσαμε μια πρόταση ουσίας και το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη", είπε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Φουντάς.

Ζητήματα που αφορούν στην κοινωνική προοπτική της συνθήκης του Μάαστριχτ αλλά και θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη συζητά με τους Eυρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Μάλμοε της Σουηδίας. Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε το πρωί με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, με τον οποίο συζήτησε πολιτικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ πρότεινε οι θέσεις του κ. Ντελόρ να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του συνεδρίου. Αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους νεοεκλεγέντες πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Γαλλίας, Τόνι Μπλερ και Λιονέλ Ζοσπέν, οι οποίοι στο συνέδριο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών έδωσαν έμφαση στην κοινωνική διάσταση της Ευρώπης και έκαναν λόγο για ιστορική ευκαιρία για την γηραιά ήπειρο. Νωρίτερα ο κ. Σημίτης προήδρευσε σε σύσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην οποία διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει μια ελαστική ερμηνεία των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

Συναντήσεις με Κοινοτικούς αξιωματούχους και μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχε το πρωί στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος το βράδυ θα έχει συνεργασία με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ενόψει της ανάληψης εκ μέρους της χώρας του, της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας, ενώ έθεσε ζητήματα που αφορούν στη σύγκλιση της οικονομίας της με αυτή των eυρωπαϊκών χωρών. "Αυτά τα ζητήματα αφορούν άμεσα την Ελλάδα. Πέραν, δε, τούτου, οφείλουμε να αποδεικνύουμε ότι είμαστε ενεργώς συμμετέχοντες στην υπόθεση της οικοδόμησης του ευρωπαϊκού μας αύριο και ότι δεν εμφορούμαστε με μια στενόκαρδη ή στείρα, καμιά φορά, εθνοκεντρική αντίληψη", είπε ο κ. Καραμανλής. Κατά τις συναντήσεις του με τους Κοινοτικούς Eπιτρόπους, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθεσε όλα τα θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, δίνοντας προτεραιότητα στη θεσμική ισορροπία και ισοτιμία στη Διακυβερνητική, τη ρήτρα πολιτικής αλληλεγγύης, την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και την προοπτική στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.

Για τα εθνικά μας θέματα και την εξωτερική πολιτική της χώρας μας ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο Δημήτρης Τσοβόλας τάχθηκε κατά της αναγνώρισης των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για τη διαδικασία βήμα προς βήμα διαλόγου με την Τουρκία. "Διολισθαίνουμε σε έναν διάλογο με την Τουρκία που μπορεί να μετατρέψει τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις σε λειτουργικές διαφορές", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, ο οποίος εξάλλου εξέφρασε φόβους για ενδεχόμενο προώθησης λύσης συνομοσπονδίας στο Κυπριακό.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται λίγο πριν την έναρξη της τελικής διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα συνέλθει από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουνίου στο Στρασβούργο. Η Ολλανδική προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσουν το Ευρωκοινοβούλιο για τη Σύνοδο Κορυφής στο Άμστερνταμ και θα συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα εκλογικά αποτελέσματα στη Βρετανία και τη Γαλλία.

Tην υιοθέτηση ενός προγράμματος δράσης με σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης και την επιτάχυνση της συνεργασίας, αναμένει από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών που αρχίζει στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, κ.Αντριάν Σεβερίν. Σε συνέντευξη του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με την ευκαιρία της συνόδου, ο κ.Σεβερίν τονίζει ότι η συνάντηση θα δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι χώρες που συμμετέχουν διαθέτουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ευκαιρία για τη Βουλγαρία να παρουσιάσει τις θέσεις της νέας κυβέρνησης της στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θεωρεί τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των βαλκανικών χωρών στη Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ρατκο Βλάικοφ. Απαντώντας σε ερώτηση του Μ.Π.Ε. για τις προσδοκίες της Βουλγαρίας, ο κ. Ράτκο Βλάικοφ, σημείωσε τις ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις που θα έχει και η επιχειρηματική συνεργασία στην περιοχή. Εξάλλου την πεποίθηση της χώρας του ότι πρέπει να ακολουθηθεί ο ευρωπαϊκός δρόμος της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά και την ικανοποίηση της για το ότι οι χώρες της περιοχής δείχνουν να ξεπερνούν τα προβλήματα τους, εκφράζει με δήλωση του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κ.Μπλεγκογιά Χατζίνσκι.

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει σήμερα η Υπουργός Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη, κατόπιν πρόσκλησης από την Oμοσπονδία Νησιών Αιγαίου Αμερικής και Καναδά, για το χρονικό διάστημα από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου 1997. Σκοπός της επίσκεψης είναι η γνωριμία και η ανταλλαγή απόψεων με την Oμογένεια, όπως και η συνάντηση της με ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες. Θα συναντηθεί επίσης με Αμερικανούς πολιτικούς. Στη Νέα Υόρκη θα παραβρεθεί αύριο σε Πανομογενειακή Συνάντηση στο Χιώτικο Σπίτι. Επίσης, στο πρόγραμμά της περιλαμβάνεται συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Oυάσιγκτον, όπου θα έχει επαφές με τους ομογενείς πολιτικούς, κ. Μπιλιράκη και κ. Σαρμπάνη, όπως και με την βουλευτή, Κάρολιν Μαλόνι. Την Τρίτη 10 Ιουνίου θα συναντηθεί με τον βοηθό Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, κ. Αdair στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) ήρθε πρώτη στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη των διοικητικών συμβουλίων των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης νομού Θεσσαλονίκης. Η ΠΑΣΚ συγκέντρωσε 1096 ψήφους και 14 έδρες, η ΔΑΚΕ 646 [8], η Αγωνιστική Συνεργασία 599 [6], η Δημοσιουπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών 324 [3], η Ριζοσπαστική Κίνηση 101 και οι Ανεξάρτητοι 53.

Οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, Ακης Τσοχατζόπουλος και Θεόδωρος Πάγκαλος, θα είναι ομιλητές σε ημερίδα με γενικό τίτλο "Η εθνική στρατηγική σήμερα", που οργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο της HELEXPO-ΔΕΘ (Περίπτερο 8). Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα παρουσιάσει εισήγηση με θέμα "Η πολιτική ασφάλειας και άμυνας σήμερα, βραχίονας της εθνικής στρατηγικής" και ο κ. Πάγκαλος εισήγηση με θέμα "Η εξωτερική πολιτική μας σήμερα. Προκλήσεις και προοπτικές". Εξάλλου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει αύριο το βράδυ σε συγκέντρωση κομματικών στελεχών της Θεσσαλονίκης, την πρώτη από τότε που αναδείχθηκε στην ηγεσία του κόμματος. Η ομιλία θα γίνει στις 7μ.μ στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ.

Με αποκαλυπτικές μαρτυρίες, που ενέχουν χαρακτήρα ντοκουμέντου, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, επιχειρεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκρυπτογράφηση της πολιτικής ιστορίας των ετών 1961-1967 μέσα από το βιβλίο του "Η ταραγμένη εξαετία", στο οποίο περιγράφει τον αγώνα της Ενωσης Κέντρου κατά του ελέγχου της εξουσίας από το παρακράτος των ανακτόρων. Το βιβλίο του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου θα παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα διαλέξεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, από το δικηγόρο Στέλιο Νέστορα, το δημοσιογράφο Νίκο Μέρτζο, τον καθηγητή Παύλο Πετρίδη και τον ίδιο τον συγγραφέα.

Εντείνονται οι διεργασίες των πολιτικών κομμάτων στην Αλβανία, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασιών-συμμαχιών ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 29ης Ιουνίου, ενώ παρά το κλίμα έντασης και ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί από τις πρόσφατες βομβιστικές ενέργειες, τα κόμματα συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Σημείο αναφοράς των προεκλογικών τους διακηρύξεων είναι, η μελλοντική δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας και η ανασυγκρότηση των θεσμών του κράτους. Ήδη ανακοινώθηκε η υπογραφή της προεκλογικής και μετεκλογικής πολιτικής συμφωνίας του Σοσιαλιστικού και Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, βάσει της οποίας θα έχουν κοινούς υποψηφίους σε 56 μέχρι 60 εκλογικές περιφέρειες. Τα δύο κόμματα ανακοίνωσαν ότι είναι ανοικτά για συνεργασία με κεντρώα και δεξιά κόμματα.

Με την παρουσίαση και ψήφιση των εκθέσεων "Η Ευρώπη στον τομέα των τεθωρακισμένων", "Η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και η χρησιμοποίηση των δορυφορικών μέσων στην πρόληψη και αντιμετώπιση των σοβαρών κρίσεων" και "Η κοινοβουλευτική συνεργασία στην κεντρική Ευρώπη", των βουλευτών, Diaz de Mera, Le Grand και Jacquat αντίστοιχα, ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της 43ης συνόδου της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της ΔΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Στην επεξηγηματική έκθεση , που συνοδεύει το σχέδιο σύστασης της εισήγησης του κ.Jacquat και στην οποία υπάρχουν αναφορές σχετικές με την Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρενέβη ο Τούρκος βουλευτής, κ. Γκιουρέλ, που συμμετείχε ως εκπρόσωπος χώρας συνδεδεμένου μέλους. Κατά τον κ.Γκιουρέλ η έκθεση αγνοεί το γεγονός ότι παράλληλα με το μοναδικό αναγνωρισθέν κοινοβούλιο στην Κύπρο, ένα άλλο κοινοβούλιο εκπροσωπεί τον τουρκοκυπριακό λαό.

Άστατος καιρός θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στο Ιόνιο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις ενώ στο Αιγαίο παροδικές νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Στην ηπειρωτική χώρα ο καιρός θα είναι άστατος, με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 έως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 28 ενώ στην νησιωτική χώρα από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με πιθανή βροχή ή καταιγίδα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 6 June 1997 - 17:05:15 UTC