Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:41 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 16.6.97

Μέσα σε έντονες αντιπαραθέσεις, κυρίως ανάμεσα στη Γαλλία και την Γερμανία άρχισε το πρωί η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Αμστερνταμ. Η Γαλλία επιμένει στη συμφωνία για προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, πράγμα που δεν δέχεται να συζητήσει η Γερμανία. Διαφωνίες υπάρχουν και σε άλλα σημαντικά ζητήματα, που αφορούν στην υπογραφή της αναθεωρημένης Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πετύχει την κατοχύρωση των συνόρων , ως εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, θα επιμείνει στο δικαίωμα όλων των χωρών να εκπροσωπούνται με ένα ,τουλάχιστον, επίτροπο στην ευρωπαϊκή επιτροπή.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα επιδειχθεί στην ιδιαιτερότητα της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Ορους και θα ζητηθεί η εξαίρεσή του απο τους κανόνες της συνθήκης του Σένγκεν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζακ Σαντέρ στην καθιερωμένη συνέντευξη που έδωσε πρίν απο την έναρξη της συνόδου κορυφής, αναφερόμενος στο θέμα της κατοχύρωσης των συνόρων της Ελλάδας, τόνισε πώς έτσι όπως διατυπώνεται η πρόταση της ολλανδικής προεδρίας "καλύπτει πλήρως τις ελληνικές θέσεις". Παράλληλα, η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο Πωλίν Γκρην δήλωσε πώς "πρέπει να κατοχυρωθούν τα σύνορα της Ελλάδας, ως εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ ζητούν 100 πανεπιστημιακοί επιστήμονες, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής στο Αμστερνταμ.Οι υπογράφοςντς "εκφράζουν "ζωηρή ανησυχία για τον υπερβάλλοντα ζήλο της ελληνικής κυβέρνησης στην άσκηση μιας πολιτικής απόλυτης ευθυγράμμισης και άνευ όρων υπακοής στο μοντέλο ευρωπαϊκής οικοδόμησης".

Στην Αλβανία στρέφεται το ενδιαφέρον των πολιτικών παρατηρητών, αφού 14 μέρες πρίν απο τις εκλογές της 29ης Ιουνίου διογκώνεται το κλίμα βίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δήλωσε πώς οι εκλογές "αποτελούν μονόδρομο για την Αλβανία" αλλά πρόσθεσε πώς ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά, ώστε να διαμορφωθεί ένα σταθερό πλαίσιο δημοκρατικών θεσμών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η "Ορθόδοξη Εκκλησία δεν εμπλέκεται στην πολιτική" αλλά επεσήμανε το χρέος που έχουν οι ορθόδοξοι Αλβανοί πολίτες να προσέλθουν και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Αύριο τελικά θα αποφασίσουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας αν θα απεργήσουν στη διάρκεια των γενικών εξετάσεων.Το υπουργείο Παιδείας πάντως, ευελπιστεί ότι οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά, χωρίς κανένα προβλημα, αφού ο μηχανισμός του υπουργείου βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Ο υφυπουργός Παιδείας Γιαν.Ανθόπουλος δήλωσε σήμερα απο τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται ότι οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά στο προβλεπόμενο διάστημα. Αναφερόμενος στα αιτήματα των υπαλλήλων , ο υφυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει νέα επιδόματα.

Με τις ομιλίες των κ.Ι.Ανθόπουλου και Γρ.Νιώτη συνεχίστηκαν το πρωί οι εργασίες του Δ΄παγκόσμιου συνεδρίου του ποντιακού ελληνισμού, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Θεσσαλονίκη. Ο κ.Ανθόπουλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για την αναγνώριση των πτυχίων απο πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα του εξωτερικού, αν και θα γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις. Απο την πλευρά του ο κ.Νιώτης επεσήμανε ότι ως το τέλος του μήνα θα κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο , που αφορά τους επαναπατρισθέντες απο τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Το απόγευμα αναμένεται η ομιλία του υπουργού Πολιτισμού κ.Ε. Βενιζέλου.

Αρχισε απο το μεσημέρι η επιστροφή των χιλιάδων εκδρομέων που εκμεταλλεύθηκαν το τριήμερο της αργίας του Αγίου Πνεύματος.Η τροχαία έχει πάρει έκτακτα μέτρα για την ομαλή κυκλοφορία στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.Ομως και αυτή η έξοδος δεν ήταν αναίμακτη, αφού 20 άτομα έχαν τη ζωή τους και 289 τραυματίστηκαν σε 240 τροχαία ατυχήματα που έγιναν απο το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.Στην επιστροφή πα΄ντως αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των εκδρομέων στα διόδια, αφού απεργεί το έκτακτο προσωπικό της υπηρεσίας διοδίων.

Στην Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται για επίσκεψη την Τετάρτη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Θα επισκεφθεί το νοσοκομείο "Παπανικολάου" και αργότερα το νοσοκομείο των δυτικών συνοικιών, όπου θα δώσει συνέντευξη τύπου. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τη διοίκηση του ιατρικού συλλόγου και στη συνέχεια θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία, στη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στον ιατρικό σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Περίεργη υπόθεση πυροβολισμών εναντίον στρταονόμου -σκοπού, στην οδό Κατεχάκη στην Αθήνα, ερευνούν οι αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με την καταγγελία του σκοπού δύο ή τρία άτομα, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, πυροβόλησαν εναντίον του , χωρίς να τον πετύχουν. Η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων να εντοπιστεί το αυτοκίνητο και να συλληφθούν οι επιβαίνοντες δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Δρομολογούνται οι εξελίξεις στην Τουρκία. Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί την Τετάρτη και ταυτόχρονα επισημοποίησε την απόφαση του κόμματός του να υποστηρίξει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπο την Τανσού Τσιλέρ. Ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ ωστόσο, είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις επιταγές του συντάγματος και να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μεσούτ Γιλμάζ, ηγέτη του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος της Μητέρας Πατρίδας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 16 June 1997 - 12:51:33 UTC