Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:12 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 17.6.97

Σε συμβιβαστική φόρμουλα για το πρόβλημα της απασχόλησης κατέληξαν οι ηγέτες των δεκαπέντε χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Αμστερνταμ. Η Γερμανία, που προβαλε τις περισσότερες αντιρρήσεις, αναγκάσθηκε να δεχθεί ενα "μη δεσμευτικό" κείμενο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που πρότεινε η Γαλλία και υπεστήριξαν οι άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη που έδωσε, δήλωσε πώς η φόρμουλα αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετω΄πιση της ανεργίας στην Ε.Ε. Πάντως οι ηγέτες των 15 δέχθηκαν να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής, πιθανώς τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούργο, στην οποία θα συζητηθούν μόνο τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν κατα της ανεργίας.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιαν. Παπαντωνίου δήλωσε ωστόσο, ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει "χαλάρωση" των κριτηρίων για την οικονομική και νομισματική ενοποίηση και πρόσθεσε πώς ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει ο ίδιος. Εγινε πάντως γνωστό, ότι το συμβου΄λιο των υπουργών οικονομικών αποφάσισε να έχουν οι υπουργοί τον έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος και όχι οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πετύχει την κατοχύρωση των συνόρων , ως εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, θα επιμείνει στο δικαίωμα όλων των χωρών να εκπροσωπούνται με ένα ,τουλάχιστον, επίτροπο στην ευρωπαϊκή επιτροπή.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα επιδειχθεί στην ιδιαιτερότητα της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Ορους και θα ζητηθεί η εξαίρεσή του απο τους κανόνες της συνθήκης του Σένγκεν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζακ Σαντέρ στην καθιερωμένη συνέντευξη που έδωσε πρίν απο την έναρξη της συνόδου κορυφής, αναφερόμενος στο θέμα της κατοχύρωσης των συνόρων της Ελλάδας, τόνισε πώς έτσι όπως διατυπώνεται η πρόταση της ολλανδικής προεδρίας "καλύπτει πλήρως τις ελληνικές θέσεις". Παράλληλα, η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο Πωλίν Γκρην δήλωσε πώς "πρέπει να κατοχυρωθούν τα σύνορα της Ελλάδας, ως εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ ζητούν 100 πανεπιστημιακοί επιστήμονες, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής στο Αμστερνταμ.Οι υπογράφοςντς "εκφράζουν "ζωηρή ανησυχία για τον υπερβάλλοντα ζήλο της ελληνικής κυβέρνησης στην άσκηση μιας πολιτικής απόλυτης ευθυγράμμισης και άνευ όρων υπακοής στο μοντέλο ευρωπαϊκής οικοδόμησης".

Σήμερα τελικά θα αποφασίσουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας αν θα απεργήσουν στη διάρκεια των γενικών εξετάσεων.Το υπουργείο Παιδείας πάντως, ευελπιστεί ότι οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά, χωρίς κανένα προβλημα, αφού ο μηχανισμός του υπουργείου βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Ο υφυπουργός Παιδείας Γιαν.Ανθόπουλος δήλωσε απο τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται ότι οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά στο προβλεπόμενο διάστημα. Αναφερόμενος στα αιτήματα των υπαλλήλων , ο υφυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει νέα επιδόματα.

Πραγματοποιούνται σήμερα επίσημες εκδηλώσεις στις Καρυές του Αγίου Ορους, για την έξοδο των Ιερών Κειμηλίων και την μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη, όπου το Σάββατο εγκαινιάζεται η Εκθεση Θησαυρών, απο τον Π΄ροεδρο της Δημοκρατίας. Τις σημερινές τελετές στις Καρυές θα παρακολουθήσουν οι υπουργοί Πολιτισμού Ε.Βενιζέλος και Μακεδονίας -Θράκης Φ.Πετσάλνικος, οι υφυπουργοί Παιδείας, Ι.Ανθόπουλος και Εθν.Οικονομίας Χρ.Πάχτας και εκπρόσωποι του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Στην Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται για επίσκεψη την Τετάρτη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Θα επισκεφθεί το νοσοκομείο "Παπανικολάου" και αργότερα το νοσοκομείο των δυτικών συνοικιών, όπου θα δώσει συνέντευξη τύπου. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τη διοίκηση του ιατρικού συλλόγου και στη συνέχεια θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία, στη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στον ιατρικό σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Στην Αλβανία στρέφεται το ενδιαφέρον των πολιτικών παρατηρητών, αφού 14 μέρες πρίν απο τις εκλογές της 29ης Ιουνίου διογκώνεται το κλίμα βίας. Χθες, άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον του αυτοκινήτου του γραμματέα του σοσιαλιστικού κόμματος ΜεΊντάνι, χωρίς ευτυχώς, να υπάρξουν θύματα. Παράλληλα, κατοικοι του Αυλώνα βγήκαν στους δρόμους και 'αρχισαν να πυροβολούν , όταν διέρρευσε η πληροφορία, ότι επ΄ρόκειτο να μεταβεί στην πόλη για προεκλογική ομιλία ο Σαλί Μπερίσα.Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δήλωσε πώς οι εκλογές "αποτελούν μονόδρομο για την Αλβανία" αλλά πρόσθεσε πώς ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά, ώστε να διαμορφωθεί ένα σταθερό πλαίσιο δημοκρατικών θεσμών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η "Ορθόδοξη Εκκλησία δεν εμπλέκεται στην πολιτική" αλλά επεσήμανε το χρέος που έχουν οι ορθόδοξοι Αλβανοί πολίτες να προσέλθουν και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δρομολογούνται οι εξελίξεις στην Τουρκία. Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί την Τετάρτη και ταυτόχρονα επισημοποίησε την απόφαση του κόμματός του να υποστηρίξει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπο την Τανσού Τσιλέρ. Ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ ωστόσο, είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις επιταγές του συντάγματος και να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μεσούτ Γιλμάζ, ηγέτη του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος της Μητέρας Πατρίδας.

Ο Φράνιο Τούτζμαν είναι ο μεγάλος νικητής, όπως αναμενόταν άλλωστε των προεδρικών εκλογών στην Κροατία. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Τούτζμαν, που είναι 75 χρόνων σήμερα, κέρδισε το 61% και εκλέχθηκε απο τον πρώτο γύρο.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 17 June 1997 - 6:40:13 UTC