Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:11 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.6.1997

Η πολιτική βούληση των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε μια νέα συνθήκη για την Ευρώπη υπογραμμίστηκε στις σημερινές εργασίες της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν σήμερα θέματα Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ενώ η ολλανδική προεδρία παρουσίασε τις προτάσεις της για ορισμένες τροποποιήσεις. Τέθηκαν ακόμη ζητήματα κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, θεσμικά προβλήματα, αλλά και το θέμα της ευελιξίας. Η Ελλάδα θεωρεί θετική την αναφορά του κοινού κειμένου της Συνόδου στο απαραβίαστο των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για συζήτηση επί του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

Την αναστολή των κινητοποιήσεων κατά την περίοδο των Γενικών Εξετάσεων προτείνει στα πρωτοβάθμια σωματεία το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας. Η οριστική απόφαση πάντως αναμένεται την Παρασκευή. Ωστόσο, οι υπάλληλοι αποφάσισαν να κάνουν στάσεις εργασίας πριν και μετά τις εξετάσεις, καθώς και καταλήψεις ΤΕΙ και υπηρεσιών του υπουργείου. Τη διαβεβαίωση ότι οι Γενικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά έδωσε σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αγγελος Ζησιμόπουλος. Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κυβερνών κόμμα προωθεί το νέο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, που προβλέπει σημαντικές αυξήσεις στους πανεπιστημιακούς που δεν έχουν άλλη εργασία εκτός πανεπιστημίου.

Συνάντηση είχαν σήμερα το πρωί στη Ρηγίλλης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ), Ευάγγελος Κουλουμπής. Θέμα της συνάντησης ήταν τα προβλήματα και οι προοπτικές του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ο κ.Κουλουμπής προσκάλεσε τον κ.Καραμανλή να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ την Πέμπτη για να παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματός του για το β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει πολύ θετικά το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αποτελεί την προϋπόθεση ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος χαρακτήρισε ως "παράθυρο ευκαιρίας" την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμπεριλάβει την Κύπρο στα νέα μέλη της και να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN International, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, o κ.Κρανιδιώτης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ενώ παράλληλα επέστησε την ευθύνη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βυζαντινή λαμπρότητα άρχισαν το πρωί στις Καρυές οι τελετές για την "Έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους" με την συμμετοχή των υπουργών Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, Μακεδονίας Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου και των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας, Χρήστου Πάχτα και Παιδείας, Γιάννη Ανθόπουλου. Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την υποδοχή των επισήμων από τους εκπρόσωπους της Ιεράς Κοινότητας μπροστά από τον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, ενώ ακολούθησε δοξολογία. Ο Αγιος Πρώτος, γέροντας Καλλίνικος, χαρακτήρισε την έξοδο των Κειμηλίων ως μεγάλη πράξη θυσίας και προσφοράς. Αντιφωνώντας τον γέροντα Καλλίνικο, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ευχαρίστησε την Ιερά Κοινότητα, εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, για την γενναιοδωρία και την ικανότητα που υπέδειξε να συλλάβει τα μηνύματα των καιρών. Στο μεταξύ, ειδικό ηλεκτρονικό αφιέρωμα στους θησαυρούς του Αγίου Όρους παρουσιάζει από χθες στον κόμβο του στο Internet, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προβάλλοντας όλο τον πλούτο των κειμηλίων αυτού του κόσμου ονείρου για τους Δυτικούς και προσευχής για τους Ορθοδόξους, που για πρώτη φορά στην χιλιετή ιστορία της βγαίνουν έξω από την Αθωνική Πολιτεία.

Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής σημασίας περιλαμβάνει η Ημερήσια Διάταξη της 9ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη. Επίσης, θα συζητηθούν τα συμπεράσματα της 9ης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο, οι νέες εξελίξεις για τη δημιουργία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα εξεταστεί η έκθεση προόδου του Προεδρείου και της Μόνιμης Επιτροπής και θα εγκριθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός για το 1997. Κατά τη λήξη της Συνόδου της Αθήνας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, του οποίου λήγει η εξάμηνη θητεία που άρχισε το Δεκέμβριο του 1996, θα παραδώσει την Προεδρία στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Dimitru Motspan.

Με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη συναντάται σήμερα, ο Γεωργιανός ομόλογός του, κ. Zhvania, ο οποίος άρχισε σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Βουλής της Γεωργίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο. Θα συναντηθεί επίσης με τους Προέδρους της Ν.Δ. , Κώστα Καραμανλή, του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο και του ΔΗ.Κ.ΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα. Θα έχει ακόμη επαφές με μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και αύριο, θα παρακολουθήσει την έναρξη των εργασιών της 9ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΟΣΕΠ.

Την άμεση επαναλειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ζητάει με επιστολή του προς την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, που υποστηρίζει ότι η Επιτροπή αδρανοποιήθηκε από τις αρχές του 1997. Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, ο εμπορικός κόσμος της Ελλάδας περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πορίσματα των εργασιών της Επιτροπής, καθώς εκτιμάται ότι θα συνδράμουν στην κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων του εμπορίου, κυρίως σε ό,τι αφορά πράξεις παράνομου και αθέμιτου ανταγωνισμού, που δεν καλύπτονται από την ισχύουσα πεπαλαιωμένη νομοθεσία.

Για έκτη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί στη Σαμοθράκη το Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο από τις 19 και 22 Ιουνίου, με θέμα "Βαλκάνια και ΜΜΕ". Το Συνέδριο διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Σαμοθράκης σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΗΕΜΘ και την ΠΟΕΣΥ. Σε σημερινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ ο νομάρχης Έβρου, Γ. Ντόλιος, τόνισε ότι κάθε χρόνο και κάθε Ιούνιο το συνέδριο είναι σημαντικό γεγονός τόσο για το νομό Έβρου, όσο και για τη Σαμοθράκη και αποτελεί στοιχείο ταυτότητας του νομού αλλά και ταυτόχρονα ελεύθερο βήμα έκφρασης και λόγου. Από την πλευρά του ο Αρ. Μανωλάκος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ανέφερε ότι ο προσανατολισμός της θεματολογίας του Συνεδρίου σχετίζεται με το πανευρωπαϊκό έτος κατά της εθνοφοβίας και του ρατσισμού.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαίωμα να εκτιμήσει και να αξιολογήσει τυχόν πρόοδο στο Κυπριακό και να αποφασίσει κατά πόσο δικαιολογείται η άφιξη των ρωσικών πυραύλων S-300. Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μεγαλονήσου, Μανώλης Χριστοφίδης, χαρακτηρίζοντας σωστές τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Γεβκένι Πριμακόφ, ότι οι πύραυλοι δεν θα σταλούν εάν η Κύπρος αποστρατικοποιηθεί και του Αμερικανού εκπροσώπου, Νίκολας Μπερνς για επίτευξη προόδου. Ο κ.Χριστοφίδης, χαρακτήρισε ορθή τη θέση Πριμακόφ, ότι αν ληφθεί απόφαση για αποστρατικοποίηση δεν υπάρχει λόγος το οπλοστάσιο της Κύπρου να ενισχυθεί με τους πυραύλους S-300.

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απείλησε να παραχωρήσει στην Τουρκία τα λιμάνια στην κατεχόμενη Κύπρο. Οι απειλές του Ντενκτάς εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με την αντιπροσωπεία του τουρκικού πολεμικού στόλου, τα οποία έχουν καταπλεύσει στα λιμάνια της κατεχόμενης Κερήνειας και Αμμοχώστου. Ο Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοσταθμό που λειτουργεί στα κατεχόμενα, ισχυρίστηκε ότι "οι Ελληνοκύπριοι ετοιμάζονται να παραχωρήσουν στην Ελλάδα λιμάνι στη νότιο Κύπρο" και προειδοποίησε πως "ό,τι πράξουν εκεί θα πράξουμε το ίδιο εδώ". Κάλεσε δε τον Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, "να δεί την πραγματικότητα και να απαλλαγεί από τις "πιέσεις" διότι ούτε οι Τουρκοκύπριοι, ούτε τα εξήντα πέντε εκατομμύρια πληθυσμού της Τουρκίας δεν θα επιτρέψουν, όπως είπε, να γίνει το νησί ελληνικό".

Την έκθεση "Το Πολεμικό Ναυτικό-Ξύλινα Τείχη" εγκαινιάζει στις 8.30 το βράδυ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, στο αρματαγωγό "Ικαρία" στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Πολεμικού Ναυτικού στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ιδιαίτερη θέση μεταξύ των εκθεμάτων της έκθεσης, έχει η αθηναϊκή τριήρης "Ολυμπιάς", η ναυπήγηση της οποίας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σύγχρονης πειραματικής αρχαιολογίας. Για να ναυπηγηθεί η "Ολυμπιάς" χρειάστηκαν σχεδόν δώδεκα χρόνια, την κωπηλατούσαν περίπου 176 κωπηλάτες και η ταχύτητά της έφτανε τους 12 κόμβους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κωπηλάτες που ήταν μέσα στην τριήρη δεν ήταν δούλοι, αλλά ευκατάστατοι ευγενείς της εποχής εκείνης και πλήρωναν χρήματα για τη συντήρηση του σκάφους.

Το κύμα βίας που σαρώνει την Αλβανία και έχει δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και τρομοκρατίας, αλλά και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην προετοιμασία των εκλογών, απειλούν την ομαλή διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 29ης Ιουνίου. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για ενδεχόμενο αναβολής ή και ματαίωσης των εκλογών γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες της Δύσης για επίταση της κρίσης στην Αλβανία, καθώς οι επικείμενες εκλογές θεωρούνται ως ένα βήμα για την έξοδο από την δραματική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Ιδιαίτερη ένταση ωστόσο υπάρχει μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού τα οποία καθημερινά καταγγέλλουν ότι στελέχη τους συλλαμβάνονται και κακοποιούνται για λόγους αντεκδίκησης και εκφοβισμού των ψηφοφόρων.

Ανοδο θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί με βαθμιαία εξασθένιση. Τις πρωινές ώρες στα δυτικά η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17 έως 37 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 19 μέχρι 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 17 June 1997 - 16:40:34 UTC