Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:23 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.6.1997

Η έκθεση του καθηγητή Ι.Στράου για τις αυξήσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για το 1998 και το 1999 προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις απο όλα τα κόμματα. Με την έκθεση προτείνεται αύξηση των μισθών και των συντάξεων που δε θα ξεπερνά το 4%. Στο μεταξύ, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι χθές διετράνωσαν για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στον κοινωνικό διάλογο.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εγκαινίασε χθές το βράδυ την έκθεση φωτογραφικού υλικού για τον Ανδρέα Παπανδρέου, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των παιδιών του.Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στο κτίριο εξέφρασε την άποψη ότι "όλοι πρέπει να θυμόμαστε τον Α.Παπανδρέου σαν τον οραματιστή ηγέτη και να τιμούμε και να σεβόμαστε τη μνήμη του".

Η Θεσσαλονίκη γίνεται και πάλι αύριο το επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.Εγκαινιάζεται απο τον Προεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο η έκθεση Θησαυρών του Αγίου Ορους, που ονομάστηκε απο ξένους δημοσιογράφους ως "η έκθεση του αιώνα". Στην τελετή αναμένεται να παραστούν ο Πρωθυπουργός Κ.Σημίτης , μέλη του υπουργικού συμβουλίου και πλήθος κόσμου.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ομογενειακής οργάνωσης ''Ομόνοια'', στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της, Γιώργος Λαμποβιτιάδης, ο αντιπρόεδρος, Ανδρέας Μάρτος και οι βουλευτές Βαγγέλης Ντούλες και Θωμάς Μήτσιος, είχε στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνος Πρεβεδουράκης και ο Γενικός Πρόξενος της χώρας μας στο Αργυρόκαστρο, Νίκος Κανέλλος. Τα στελέχη της ''Ομόνοιας'' εξέφρασαν στον υπουργό Εξωτερικών, τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με τις εκλογές της 29ης Ιουνίου στην Αλβανία και ζήτησαν να εξασφαλισθεί η μετάβαση και η επιστροφή των Αλβανών υπηκόοων που ζουν στην Ελλάδα. Πάντως, όπως είναι γνωστό, από την περασμένη Τρίτη, η ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα και το Γενικό Προξενείο στο Αργυρόκαστρο δε χορηγούν βίζες. Ο κ.Πάγκαλος διαβεβαίωσε ότι κανείς απ'αυτούς που πάνε στην Αλβανία να ψηφίσουν, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και θα μπορεί να επανέλθει νομίμως, αφού, όπως διευκρίνησε, ακολουθήσει μια απλή διαδικασία, σφραγίζοντας από την Εφορευτική Επιτροπή ένα άτυπο χαρτί.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από το ρυθμό αύξησης των φορολογικών εσόδων από τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες το πρώτο πεντάμηνο του '97, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς. Αντίθετα, κηρύσσοντας την έναρξη του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τελωνειακών Υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο για συνεχή συρρίκνωση των τελωνειακών εσόδων και για μικρή συνεισφορά τους στα έσοδα του προϋπολογισμού. "Το πρώτο πεντάμηνο ο ρυθμός αύξησης των εσόδων έφτασε στο 11.8%, έναντι του στόχου 15,6%, εκ των οποίων τα τελωνεία συνεισφέρουν μόνο το 4.3%. Στον αντίποδα, οι εφορίες έχουν ξεπεράσει το στόχο και παρουσιάζουν ρυθμό αύξησης 15.8%, ενώ με 11.8% τρέχουν τα μη φορολογικά έσοδα", τόνισε ο κ. Δρυς.

Η ουσιαστική πορεία της αποκέντρωσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές διευθύνσεις Μακεδονίας και Θράκης, σε σχέση με τις αρμοδιότητές τους, αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, υπό την προεδρία του Ειδικού Γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Γιάννη Μανιάτη και με τη συμμετοχή των περιφερειακών διευθυντών και φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο. Στη σύσκεψη αναλύθηκαν οι αναπτυξιακές ανάγκες που υπάρχουν, κυρίως σε θέματα υποδομής, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην άμεση λήψη μέτρων και αποφάσεων, στο πλαίσιο της γενικής στρατηγικής του υπουργείου Μεταφορών για αποκέντρωση, αλλά και την ενδυνάμωση του ρόλου της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και του εκσυγχρονισμού των φορέων. Οι προτάσεις και τα συμπεράσματα που προέκυψαν, θα επεξεργαστούν και θα αποτελέσουν τη βάση των αποφάσεων σε σύσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρη Καστανίδη.

Με την ομόφωνη έγκριση της πρότασης για σύνταξη λογιστικής έκθεσης από διεθνή εταιρεία, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν διεθνώς, για τον έλεγχο των οικονομικών χρήσεων 1993-1996, καθώς και με την ομόφωνη εκλογή της αρχηγού της ελληνικής αντιπροσωπείας, Μαρίας Αρσένη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), στη θέση της αντιπροέδρου της Συνέλευσης, ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες της Ολομέλειας της 9ης Ολομέλειας της ΟΣΕΠ. Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης, αναφέρθηκε στις σημαντικές αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τις τριήμερες εργασίες της Συνέλευσης, ενώ χαιρέτισε την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΟΣΕΠ.

Οι προοπτικές ουσιαστικής και στενότερης συνεργασίας στο πλαίσιο της ΟΣΕΠ, αποτέλεσαν το κύριο σημείο αναφοράς, στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης, με τον αντιπρόεδρο της Ρωσικής Δούμας, κ. Chilingarov. O κ. Chilingarov εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το έργο της Ελληνικής Προεδρίας στην PABSEC και μετέφερε στον κ. Κακλαμάνη πρόσκληση του Προέδρου της Ρωσικής Δούμας, να επισκεφθεί επίσημα την Μόσχα.

Νέα επίθεση κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής εξαπέλυσε το ΔΗ.Κ. ΚΙ., με αφορμή την έκθεση του καθηγητή Ι. Σπράου, για την Εθνική Οικονομία, που έγινε με εντολή του Πρωθυπουργού. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΗΚΚΙ, χαρακτηρίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, νεοφιλελεύθερη και αντιαναπτυξιακή. Επισημαίνει δε ότι για μία ακόμα φορά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος της πολιτικής αυτής.

Ανοίγει τις πύλες της, για δεύτερη χρονιά η Βουλή, για να υποδεχθεί τους "έφηβους βουλευτές". Αυτή τη φορά, η "Βουλή των Εφήβων", στη δεύτερη σύνοδό της θα είναι διευρυμένη και θα συμμετέχουν σε αυτήν, 50 ακόμα μαθητές της Β' Λυκείου από την Κύπρο και από ελληνικά σχολεία του απόδημου ελληνισμού, ενώ στους νέους 16άρηδες "βουλευτές", θα υπάρχουν και εργαζόμενοι μαθητές από τεχνικές και επαγγελματικές σχολές. "Η παρουσία στη "Βουλή των Εφήβων" μαθητών από την Κύπρο και τον απόδημο ελληνισμό προσδίδει στο πρόγραμμα μια ευρύτερη διάσταση, αφού δεν περιορίζεται στον ελλαδικό χώρο, αλλά επιδιώκεται η προσέγγιση του απανταχού Ελληνισμού", τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Το ενδεχόμενο πυρκαγιάς στο Αγιο Ορος και η πυροπροστασία της Μοναστικής Αθωνικής Πολιτείας, τόσο των κτιρίων, όσο και του δασικού περιβάλλοντος, αποτέλεσαν θέματα σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Αρναία Χαλκιδικής, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δημητρη Λαυρεντάκη, της Γ.Γ του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Χρύσας Μανωλιά, της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Ορους, καθώς και άλλων αρμόδιων φορέων. Ιδιαίτερη βαρύτητα, δόθηκε στην πρόσληψη εποχιακού προσωπικού για την επάνδρωση των πυροφυλακίων και της βάσης, στη συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού, στη ρύθμιση των προβλημάτων της ασύρματης επικοινωνίας, καθώς και στη συνεχή παρουσία υπαλλήλων του Δασαρχείου Αρναίας στο Αγιο Ορος, υπευθύνων για την αρχική άμεση επέμβαση και την σχετική κινητοποίηση.

Ο καθορισμός μιας στρατηγικής και του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα αποτελέσει το κύριο σημείο αναφοράς όλων των συμμετεχόντων, στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου, με θέμα "Διαχείριση και Τεχνολογίες αξιοποίησης βιομάζας και απορριμάτων". Στόχοι της ημερίδας είναι η ενημέρωση των περιφερειακών αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του τεχνικού δυναμικού, η ανταλλαγή απόψεων, η προώθηση της τεχνογνωσίας και η ανάδειξη και ενίσχυση των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Άρχισαν στη Μόσχα οι εργασίες της 5ης Συνδιάσκεψης Δημάρχων Μεγάλων Πόλεων, στην οποία μετέχει και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, προς τιμήν του οποίου λειτουργεί σε χώρο του Δημαρχείου Μόσχας, έκθεση με τίτλο: ''Αθήνα- Μόσχα'', με φωτογραφίες των δύο πόλεων και πορτρέτα των δημάρχων τους. Ο Δήμαρχος Μόσχας, Γιούρι Λουσκόβ, κατά το χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης της Συνδιάσκεψης, τόνισε ότι η Συνάντηση αυτή συμβάλλει στη φιλική ένωση των πόλεων, όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τις διεθνείς πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές εξελίξεις.

Στο πετυχημένο πέρασμα του διάσημου Ρώσου ποιητή Andrei Voznesensky από τη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των εκδηλώσεων της "Πολιτιστικής "Πρωτεύουσας", αφιερώνει η εφημερίδα Moskovskii Komsomolets ολοσέλιδο άρθρο. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο ποιητής αναφέρει ότι στη Θεσσαλονίκη απήγγειλε ποιήματα του και του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο "Υψιστης Φαντασίας" από το "Λογοτεχνικό Αρχείο Θεσσαλονίκης, ενώ χαρακτήρισε την έκθεση "Αρτεμις" του Κώστα Τσόκλη, την οποία επισκέφτηκε κατά την διαμονή του στην πόλη, πολύ ενδιαφέρουσα.

Εργα φημισμένων Ρώσων ζωγράφων, του 19ου και 20ου αιώνα που διακρίθηκαν κυρίως για την τέχνη της τοπογραφίας, παρουσιάζονται στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Την έκθεση με θέμα "Οι Ρώσοι Ζωγράφοι για την Ελλάδα", διοργάνωσαν στη Μόσχα η Ελληνική Πρεσβεία και το Μουσείο Πούσκιν σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Briullov, Vorobiev, Serov, Bakst, και άλλων, οι οποίοι επισκέφτηκαν και απεικόνισαν την Ελλάδα από τον 19ο ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η έκθεση εντάσσεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Πρεσβείας, που έχει ως στόχο να υπογραμμίσει τις πολιτιστικές σχέσεις 1000 ετών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

''Η Τουρκία με την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, παραβίασε τη συνθήκη Εγγύησης και τη διεθνή νομιμότητα. Ανέτρεψε τα πάντα, επισώρευσε δεινά και στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, διαμέλισε το νησί, το χρησιμοποιεί για προφυλακτήρα της και έρχεται προκλητικός ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών να δηλώσει κυνικά ότι τα τουρκικά πλοία της άσκησης ''Θαλασσόλυκος'' πραγματοποιούν εθιμοτυπική επίσκεψη στα λιμάνια του ψευδοκράτους και δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς''. Στην επισήμανση αυτή προέβη ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ομέρ Ακμπέλ, αναφορικά με τον κατάπλου τουρκικών πολεμικών πλοίων στα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου. Ο κ. Χριστοφίδης, υπογράμμισε πως ''το έγκλημα της εισβολής και κατοχής συνεχίζεται. Η Τουρκία στοχεύει να πλήξει τις επί θύραις συνομιλίες, προσβλέπει στη διαιώνιση του διαμελισμού και της διχοτόμησης''.

Στην Τουρκία αναμένεται σήμερα ο προεδρος Ντεμιρέλ να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τσιλέρ, που όπως δείχνουν τα πράγματα , έχει τη "δεδηλωμένη" στην τουρκική βουλή, μετά την ανακοίνωση του ηγέτη του ακροδεξιολύ κόμματος της Μεγάλης Ενότητας να στηρίξει την κυβέρνηση που θα σχηματίσει η Τσιλέρ.Χθές, ο Ντεμιρέλ είχε αλλεπάλληλες επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τους οποίους συζήτησε τρόπους για να βγεί η χώρα απο την πολιτική κρίση.

Υπάρχει ένταση στον βουλγαρικό στρατό, η οποία έχει προκύψει από την οικονομική κρίση στη χώρα, παραδέχτηκε ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Βουλγαρίας, στρατηγός Μίχο Μίχοφ, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στη Σόφια από τη νέα του θέση. Ο στρατηγός Μίχοφ ενημέρωσε για την αναμενόμενη απόφαση της κυβέρνησης Κόστοφ για συρρίκνωση κατά 10% του ανθρώπινου δυναμικού του στρατού και τη συγχώνευση μονάδων. Υπογράμμισε δε το ενδεχόμενο μείωσης της στρατιωτικής θητείας σε περίπτωση που ο νέος κρατικός προϋπολογισμός δεν προβλέψει ποσό που να αρκεί για τη σίτιση των στρατευμένων.

Τροποποίηση του νομοσχεδίου, που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για ψήφιση στη Βουλή, σχετικά με το "διακανονισμό" για την ανάρτιση σημαιών των μειονοτήτων, ενέκρινε σε συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Γκόστιβαρ. "Αν δεν γίνουν αποδεκτές οι τροποποιήσεις, δεν πρόκειται να εφαρμόσω καμία άλλη απόφαση της κυβέρνησης και είμαι έτοιμος να θυσιάσω τη θέση που κατέχω", ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Δήμαρχος του Γκόστιβαρ, Ρούφι Οσμάνι.

Κατηγορίες εναντίον του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, για συμμετοχή του σε οικονομικά σκάνδαλα, εκτόξευσε ο προέδρος του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής. Ο κ. Μπουλάτοβιτς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Τζουκάνοβιτς έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο παραοικονομίας, με το οποίο ελέγχει όλες τις οικονομικές συναλλαγές στο Μαυροβούνιο, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτικών του Μαυροβουνίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 20 June 1997 - 7:40:22 UTC