Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:56 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.6.1997

Με εκτενή αναφορά στην προσφορά και το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του, άρχισε την ομιλία του στην διήμερη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην καινοτομία της πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, που άλλαξε τον πολιτικό και οικονομικό χάρτη της χώρας. Έκκληση προς όλες τις πλευρές για σεβασμό της μνήμης του Ανδρέα Παπανδρέου απηύθυναν ο στενός συνεργάτης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Λιβάνης και ο βουλευτής Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος, Στέφανος Μανίκας. Σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, επισήμανε ότι δύο από τις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στον τομέα της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη έχει νόημα όταν ενδυναμώνει την ισχύ της οικονομίας και δεν λειτουργεί σε όφελος των συμφερόντων μικρών ομάδων, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη είναι ήδη πραγματικότητα, γεγονός που καταδεικνύουν τα μεγάλα έργα που εκτελούνται στη χώρα. Στην ομιλία της, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου των δημοσίων υπηρεσιών και αναφέρθηκε σε ένα νέο σχήμα ανάπτυξης που θα προκύψει μέσα από τις διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο ηγέτης του, Φελίπε Γκονζάλες, ο οποίος επισήμανε ότι δεν επιθυμεί να ξαναθέσει υποψηφιότητα. Τα σενάρια που ερμηνεύουν την κίνηση αυτή του Φελίπε Γκονζάλες, ο οποίος αναμόρφωσε τη μεταδικτατορική Ισπανία, είναι ότι επικρατέστερος διάδοχός του είναι ο Χαβιέ Σολάνα ή ότι το γεγονός αυτό αποτελεί ελιγμό του ιδίου προκειμένου να του ζητηθεί να παραμείνει στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και εκείνος να το αποδεχτεί.

Λεπτομερή ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Άμστερνταμ, έκανε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το νέο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. "Ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, που θα βοηθήσει και αυτό, αλλά όχι μόνο αυτό σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης", δήλωσε μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι κάποιες από τις λεπτομέρειες του θέματος θα εξεταστούν σε προσεχή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση του δημόσιου τομέα και η έναρξη μιας διαδικασίας για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με την καθιέρωση κλίμακας επτά βαθμών.

Η Ελλάδα δεν περιμένει από κανέναν τρίτο την επίλυση των προβλημάτων της. Αυτό που επιθυμεί είναι η συνδρομή και η αρωγή έτσι ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της Χάγης για τα νησιά των οποίων αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς σχετικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου Κέβιν Μπέικον, ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες έκανε δύο διαφορετικές δηλώσεις για το καθεστώς που ισχύει στις βραχονησίδες Ιμια. Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών όπου υπάρχουν ζητήματα διαφωνιών ανάμεσα σε δύο γειτονικά κράτη ήταν πάντα η μη δημοσιοποίηση της κυβερνητικής άποψης. Χαρακτήρισε, ωστόσο, θετικό το γεγονός ότι από το 1996 έχουν εκδοθεί χάρτες της αμερικανικής κυβέρνησης, που αναφέρουν τα Ιμια μόνο με την ελληνική ονομασία, σε αντίθεση με τους προηγούμενους χάρτες των ΗΠΑ, που ανέφεραν τα Ιμια και με την ελληνική, αλλά και την ισχυριζόμενη τουρκική ονομασία.

Στοιχεία για τα δύο νέα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας που αφορούν στο νέο μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών και το ανοιχτό πανεπιστήμιο έδωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Σε ό,τι αφορά στο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα, ώστε, οι καθηγητές να εργάζονται αποκλειστικά στο πανεπιστήμιο, αλλά και να προσελκυστούν επιστήμονες από το εξωτερικό. Εξάλλου, το ανοιχτό πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο. Η φοίτηση θα γίνεται εξ αποστάσεως, τα πτυχία που θα χορηγούνται θα είναι ισότιμα με των άλλων ανωτάτων σχολών της χώρας και θα έχουν δικαίωμα εγγραφής όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου άνω των 25 ετών. Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, προκειμένου να δώσει την τελική έγκριση στην κοινή υπουργική απόφαση για τους μισθούς του επιστημονικού προσωπικού των ΑΕΙ που εγκρίθηκε και από τον πρωθυπουργό.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την εκπαιδευτική της πολιτική, επισημαίνοντας ότι επιδίδεται σε αλληλοαναιρούμενες και αντιφατικές ασκήσεις επί χάρτου. "Κοινός στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων στο χώρο της παιδείας παραμένει η προσπάθεια δημαγώγησης της κοινής γνώμης, αλλά και της κομματικής εκμετάλλευσης της λαχτάρας των χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους, για πανεπιστημιακές σπουδές", επισήμανε ο κ. Κοντογιαννόπουλος.

Δήλωση συμπαράστασης προς το λαό της Θεσσαλονίκης και διαβεβαίωση επαγρύπνησης και κοινού αγώνα χαρακτήρισε ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, γέρων Καλλίνικος, την παρουσία των εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας στην επίσημη υποδοχή που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας. "Κατ΄αυτήν την κρίσιμη στιγμήν ο νεφελοσκεπής Άθως εκπέμπει μήνυμα παρακλήσεων, ειρήνης, προσοχής και προσευχής" πρόσθεσε ο γέρων Καλλίνικος αφήνοντας με αυτό τον τρόπο να εννοηθεί η ανησυχία της Ιεράς Κοινότητας για τη Συνθήκη του Σένγκεν. Αναφερόμενος στην ανησυχία που εξέφρασε ο Πρωτεπιστάτης, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργότερα, τόνισε ότι η αντίδραση του Αγίου Όρους είναι ήπια, διακριτική και ευγενέστατη. Παράλληλα, επισήμανε ότι τα προνόμια του Αγίου Όρους είναι κατοχυρωμένα σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα.

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα από τις Οργανώσεις του Κόμματος. Κορυφαία εκδήλωση, το Θρησκευτικό Μνημόσυνο που θα γίνει την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι στην εκκλησία του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών καθώς και το πολιτικό μνημόσυνο, μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στον μεγάλο απόντα, που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την ίδια μέρα το βράδυ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, περιλαμβάνει ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και ομιλία του φίλου του Ανδρέα Παπανδρέου και της Ελλάδας, Ζακ Λανγκ. Την ίδια ημέρα η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ενώ την Πέμπτη 26 Ιουνίου το βράδυ στον περίβολο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, θα διοργανώσει πολιτική εκδήλωση με ομιλητές τον Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, και τον καθηγητή ιστορικό, Παύλο Πετρίδη.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος αύριο θα περιοδεύσει στο νομό Κιλκίς. Ο κ. Καραμανλής το βράδυ θα συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Αύριο, στο Κιλκίς θα παρακολουθήσει το πρωί τη δοξολογία και την παρέλαση και αργότερα θα έχει επαφές με κομματικά στελέχη και εκπροσώπους τοπικών φορέων. Την Κυριακή, θα επισκεφθεί την Έκθεση Θησαυρών του Αγίου Όρους στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Σε διάβημα προς τις τουρκικές αρχές προέβη η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες που εξέφρασε ο ευρωβουλευτής, Α. Αλαβάνος με ερώτησή του, σχετικά με διακοπή και έλεγχο κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας. Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημείωνε ότι, “η Τουρκία ζήτησε από τις τουρκικές τράπεζες να παγώσουν κάθε οικονομική ενίσχυση που προορίζεται για τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία” και ζητούσε “την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον απαράδεκτο έλεγχο στους πόρους αυτών των οργανώσεων, που συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Στην απάντησή του ο Επίτροπος, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, τονίζει ότι η Επιτροπή συμμερίζεται τις ανησυχίες της ερώτησης σχετικά με το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Τουρκία και γνωρίζοντας το πάγωμα των πόρων που αναφέρονται στην ερώτηση, έδωσε εντολή στην αντιπροσωπεία της στην Άγκυρα να προβεί σε διάβημα προς τις τουρκικές αρχές.

Η άσκηση κοινωνικής πίεσης στις κυβερνήσεις των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην κατεύθυνση της προώθησης του εκσυγχρονισμού του θεσμικού τους πλαισίου, απαραίτητη προϋπόθεση για την προσαρμογή των οικονομιών τους στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί τον απώτερο στόχο της 1ης Διεθνούς Συνάντησης για την Ανάπτυξη του Κοινωνικού Διαλόγου στις χώρες της περιοχής, στις 24 και 25 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της διοργανώτριας ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, καθηγητής Ιωάννης Κουκιάδης, η εκδήλωση έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει σε ζητήματα συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων των χωρών αυτών και να λειτουργήσει, με τη θεσμοθέτησή της, ως μοχλός πίεσης για το θεσμικό εκσυγχρονισμό τους, πάγιο αίτημα των ενδιαφερομένων για επενδύσεις και εξωτερικό εμπόριο επιχειρηματιών.

Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 1997 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Όσα μέλη του Επιμελητηρίου επιθυμούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να εξοφλήσουν ή να διακανονίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις μέχρι και του έτους 1996, το αργότερο μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νόσων και κυρίως των ιογενών ηπατίτιδων Β και C μεταξύ των αθλητών και των αθλουμένων. Και αυτό γιατί είτε οι συμμετέχοντες σε διάφορα αθλήματα δεν γνωρίζουν, ότι είναι χρόνιοι φορείς ηπατίτιδας, είτε το αποκρύπτουν από τους συμπαίκτες τους και τους προπονητές τους. Αυτό τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια παθολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Μαρία Ραπτοπούλου-Γιγή μιλώντας στο 4ο Διεθνές Συνέδριο της Αθλητιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλλάς” της Θεσσαλονίκης.

Την ευγνωμοσύνη του στην Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία για τη φροντίδα των Ρώσων Ορθοδόξων που ζουν στην Κύπρο, εξέφρασε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Αλέξιος Β' ύστερα από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής, υπό τον Πρόεδρο της Σπύρο Κυπριανού, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία. Ο Ρώσος Πατριάρχης αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση της Αρχιεπισκοπής να παραχωρήσει οικόπεδο στη Λεμεσό για ανέγερση εκκλησίας για τους Ρώσους Ορθοδόξους, που ζουν στην Κύπρο. Στο μεταξύ, την πρόθεση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζι Πεϊντίνγκ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κατά τη συνάντηση ο Κινέζος αξιωματούχος μετέφερε στον κ. Κληρίδη την επιθυμία του Πεκίνου να κινηθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Εντολοδόχος πρωθυπουργός στην Τουρκία είναι ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ. Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, παρέδωσε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα την εντολή στο Γιλμάζ, ο οποίος αρχίζει τώρα τις επαφές του με τους ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων. Ο Γιλμάζ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο, δήλωσε ότι θα αρχίσει τις επαφές του την ερχόμενη Τρίτη, βλέποντας πρώτα την πρόεδρο του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλλέρ. Το γεγονός της παράδοσης της εντολής στο Γιλμάζ, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους της Τσιλλέρ και του ηγέτη του Κόμματος, Ευημερίας Ερμπακάν.

Εβδομήντα αρχηγοί κρατών αναμένεται να παρακολουθήσουν την ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη από 23-27 Ιουνίου. Η σύνοδος θα αποτιμήσει την επιτευχθείσα πρόοδο από την προηγούμενη συνάντηση κορυφής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη του 1992 στο Rio de Janeiro. Παρά την επίτευξη συμφωνίας σε πολλά θέματα της συνόδου του 1992, πολλές διαφορές απαιτούν λύσεις, κυρίως θέματα οικονομικά μεταξύ των βιομηχανικών και υπό ανάπτυξη κρατών, ιδιαίτερα μεταξύ Βορρά-Νότου.

Κάμψη θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική και βόρεια Ελλάδα από 18 έως 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 μέχρι 36 και στα νησιά του Αιγαίου από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Αύριο στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 20 June 1997 - 17:06:34 UTC