Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.6.1997

Ανοίγει αύριο η αυλαία των Γενικών Εξετάσεων με το μάθημα της Εκθεσης για τις τρεις πρώτες δέσμες. Αύριο το πρωί οι υποψήφιοι των γενικών Λυκείων θα πρέπει να βρίσκονται στα 376 εξεταστικά κέντρα και δύο ώρες αργότερα στα 14 κέντρα οι υποψήφιοι των τεχνικών και επαγγελματικών Λυκείων που δίνουν για πρώτη φορά φέτος εξετάσεις. Μήνυμα απηύθυνε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης. "Οι προετοιμασίες για τις γενικές εξετάσεις έχουν ολοκληρωθεί", είπε ο κ. Αρσένης και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια κορυφαία στιγμή που δεν αποτελεί όμως τη μοναδική ευκαιρία στη ζωή. Κάλεσε δε τους μαθητές να προσέλθουν στις εξετάσεις με ψυχραιμία και αισιοδοξία. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε μήνυμά του κάνει λόγο για απρόσωπο και αποσπασματικό σύστημα εξετάσεων και προσθέτει: "Το άλμα της ποιοτικής αναβάθμισης ξεκινά από την Παιδεία".

Συνεδριάζει από το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τη σημερινή συνεδρίαση απασχολεί το θέμα του Ιδρύματος "Ανδρέα Παπανδρέου" και η αξιοποίηση του αρχείου του. Πάντως η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η δημιουργία ενός ιδρύματος, το οποίο θα τιμά τον Ανδρέα Παπανδρέου και θα προσφέρει στη νεότερη ιστορία της χώρας μας, στους ερευνητές και σε όλους τους πολίτες στοιχεία πολύτιμα και χρήσιμα για τη ζωή και το έργο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Διήμερη περιοδεία στο νομό Σερρών θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στις 28 και 29 Ιουνίου. Ο κ. Στεφανόπουλος θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 84η επέτειο από την απελευθέρωση των Σερρών από τον τουρκικό και βουλγαρικό ζυγό.

Με την ψήφιση προτάσεων ολοκληρώθηκε το απόγευμα στη Βουλή το πρόγραμμα "Βουλή των Εφήβων", στο οποίο μετείχαν 350 έφηβοι εκ των οποίων οι 300 είναι από Λύκεια της Ελλάδος, οι 25 από Λύκεια της Κύπρου και οι 25 από Λύκεια του Απόδημου Ελληνισμού. Οι έφηβοι βουλευτές μίλησαν σήμερα παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου σε μια πανηγυρική συνεδρίαση. Μαθητές από την Βόρειο Ηπειρο και την Κύπρο εξέφρασαν κραυγή αγωνίας για τον τόπο τους, ενώ συζητήθηκαν ακόμη θέματα εθνικής πολιτικής, οικονομίας, εκπαίδευσης, δημόσιας διοίκησης, κοινωνικής πολιτικής κ.α.

O υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, βρίσκεται από χθες για εξαήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στις Διατλαντικές δραστηριότητες της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης. O κ. Τσοχατζόπουλος πέραν της ομιλίας του προς τους υπουργούς Αμυνας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤO, έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Oυίλιαμ Κοέν, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στροντ Τάλμποτ, καθώς και με την Ελληνίδα γερουσιαστή, Oλυμπία Σνόου και τον Ελληνα γερουσιαστή, Πολ Σαρμπάνις. Επίσης θα μιλήσει στην επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, καθώς και σε Αμερικανούς επιχειρηματίες για θέματα που αφορούν την άμυνα και την οικονομία.Την Πέμπτη ο κ. Τσοχατζόπουλος θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, όπου θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Σπυρίδωνα και θα μιλήσει σε πανομογενειακή συγκέντρωση στην Αστόρια.

Η Ελλάδα δεν απορρόφησε κανένα κονδύλιο από το ποσό των 11 δισεκατομμυρίων δραχμών που προβλέπονταν από ευρωπαικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών τα έτη 1994, 1995 και 1996. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Π. Φλυνν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου. Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, ο κ.Αλαβάνος δήλωσε ότι :"Η Ελλάδα σήμερα δε χρειάζεται τις σχολικές βιβλιοθήκες, αφού το σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση δεν απαιτεί μόρφωση, ούτε σε βάθος ούτε σε πλάτος, αλλά απομνημόνευση και μόνο απομνημόνευση. Είναι καιρός όμως, να βάλουμε τελεία και παύλα σε αυτό το σύστημα που οδηγεί τα παιδιά στην αμάθεια και στην απόγνωση και να ανοίξουμε τις σχολικές βιβλιοθήκες, να ανοίξουμε επίσης τις πύλες των Πανεπιστημίων στην ελληνική νεολαία".

Επιστήμονες στο εργαστήριο τοξικολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιχειρούν από σήμερα να εξιχνιάσουν κάτω από ποιες συνθήκες έχασε τη ζωή του ο 19χρονος στρατιώτης Σπυρίδων Ρωμιόπουλος, που υπηρετούσε σε μονάδα του Εβρου. Με εντολή του προέδρου του Διαρκούς Στρατοδικείου Ξάνθης, άνδρες της στρατονομίας μετέφεραν από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης στο εργαστήριο τοξικολογίας του ΑΠΘ τα σπλάχνα του άτυχου στρατιώτη και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης. Στο μεταξύ, η εισαγγελία Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε σήμερα δικαστική έρευνα - με καταθέσεις μαρτύρων- για τις συνθήκες θανάτου του στρατιώτη μετά την πανελλήνια έκταση που προσέλαβε η υπόθεση.

Από την 1η Ιουλίου θα είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ομαδικής εστίασης και αναψυχής να διαθέτουν έντυπα δελτία παραπόνων, για χρήση από τους Ελληνες και αλλοδαπούς πελάτες τους, σύμφωνα με αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης, για την προστασία του καταναλωτή. Τα δελτία πρέπει να είναι τριπλότυπα αριθμημένα, με φύλλα διαφορετικών χρωμάτων και τοποθετημένα σε ειδική θήκη, σε εμφανές σημείο στην έξοδο του καταστήματος. Επίσης, σε σημείο του τιμοκαταλόγου του καταστήματος πρέπει να αναγράφεται στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά η ένδειξη: "Το κατάστημα υποχρεούται να διαθέτει έντυπα δελτία, σε ειδική θήκη δίπλα στην έξοδο, για τη διατύπωση οποιασδήποτε διαμαρτυρίας". Η διάταξη προβλεπόταν να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου, λόγω όμως ελλειπούς ενημέρωσης ιδιοκτητών και πελατών, η έναρξη εφαρμογής της μετατέθηκε για την 1η Ιουλίου.

Ως χώρα με πολύ χαμηλή εγκληματικότητα και σταθερή δημοκρατία, σκιαγραφεί το Στέητ Ντιπάρτμεντ την Ελλάδα, στο πλαίσιο των ταξιδιωτικών συμβουλών που παρέχονται τηλεφωνικά σε όσους Αμερικανούς ενδιαφέρονται να την επισκεφτούν. Στις ταξιωτικές συμβουλές του αμερικανικού Υπουργείου προς τους τουρίστες, περιλαμβάνεται αναφορά στη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", με την επισήμανση όμως, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πλήξει τουρίστες, αλλά μόνο κυβερνητικούς επισήμους διαφόρων εθνικοτήτων. Στο τμήμα των πληροφοριών που αφορούν τη Μεγάλη Βρετανία υπογραμμίζονται οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις του "ΙRA", ενώ για τη Γαλλία υπενθυμίζονται τα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών διαβατηρίων. Η τρομοκρατική δράση των Βάσκων και η υψηλή εγκληματικότητα συγκαταλέγονται στα μειονεκτήματα της Ισπανίας, ενώ η μάστιγα των ναρκωτικών αποτελεί ανατρεπτικό παράγοντα για μια επίσκεψη στην Ολλανδία.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ φιλοδοξεί να ζητήσει στις 13 Ιουλίου ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει. Αυτό προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί ο Μεσούτ Γιλμάζ με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Καλεμλί. Ο Γιλμάζ συναντήθηκε ακόμη με τους ηγέτες της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μπουλέντ Ετζεβίτ και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, η υποστήριξη των οποίων είναι πλέον δεδομένη. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα και στην Τανσού Τσιλλέρ, η οποία ωστόσο χαρακτηρίζει όσα συμβαίνουν "πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας". Ως αποτέλεσμα οι ελπίδες του Γιλμάζ στηρίζονται στις διαρροές βουλευτών από το σχήμα της Τσιλλέρ.

Η κατάσταση στην Αλβανία και οι συνθήκες διεξαγωγής των επικείμενων βουλευτικών εκλογών είναι από τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης που έχουν εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της θερινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο με τη συμμετοχή των σαράντα κοινοβουλίων των κρατών μελών του οργανισμού. Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης, Γερμανίδα βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Λένι Φίσερ, σε συνέντευξη τύπου τόνισε ότι "αν και δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη διεξαγωγή των εκλογών, ωστόσο είναι καλύτερο να γίνουν από το να μην γίνουν καθόλου".

Και δεύτερο γύρο συνομιλιών ανάμεσα στον Προεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, προβλέπει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αφού τον ενημερώνει για τις συνομιλίες που θα γίνουν από 9 έως 13 Ιουλίου , του γνωστοποιεί ότι οι συνομιλίες "θα αποτελέσουν την αρχή μιας διαδικασίας, που πρέπει να συνεχιστεί για όσο διάστημα απαιτείται για να επιτευχθεί συμφωνία για συνολική λύση". Ο γενικός γραμματέας προβλέπει η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών να γίνει τον Αύγουστο και αν χρειαστεί, να υπάρξει και τρίτη συνάντηση, που θα οριστεί αργότερα.

Στο Γκρατς βρίσκεται ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Αλέξιος ο Β', προκειμένου να συμμετάσχει στην Οικουμενική Σύνοδο των εκκλησιών. Τον υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα, ο πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας, Τόμας Κλέστιλ, ο οποίος παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του προκαθήμενου της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Διεθνές συνέδριο με θέμα "Πολιτισμός και Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" θα πραγματοποιηθεί από τις 26 μέχρι τις 29 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Ενωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια. Στο συνέδριο αυτό θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι που διαμορφώνουν την πολιτιστική ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία είναι υποχρεωμένη να ζήσει η Νοτιοανατολική Ευρώπη, τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, Νίκος Ευθυμιάδης. Στα θέματα που θα συζητηθούν, ξεχωρίζουν ο ρόλος της εκπαίδευσης, η Οθωμανική κληρονομιά, η σημασία της οικονομίας, τα κίνητρα των μεγάλων δυνάμεων και οι συνέπειες τους στη Ν.Α. Ευρώπη, η θρησκεία, οι πολιτιστικές και εθνικές μειονότητες.

Με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, της τέχνης και των γραμμάτων, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 27 ως τις 29 Ιουνίου το διεθνές συμπόσιο με τίτλο "Εμπειρίες και Οράματα" που συνδιοργανώνουν ο ΟΠΠΕΘ και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικών Πρωτευουσών και Μηνών σε συνεργασία με το Ιδρυμα "Μελίνα Μερκούρη" και την Ενωση Ευρωπαίων Συγγραφέων. Το πρόγραμμα του συνεδρίου παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος του ΟΠΠΕΘ, Δημήτρης Σαλπιστής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού, Πάνος Θεοδωρίδης και ο συντονιστής της "Αθήνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης" και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Δικτύου Πολιτιστικών Πρωτευουσών και Μηνών, Σπύρος Μερκούρης.

Βόρειοι άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο, στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα, το βόρειο Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 17 έως 31 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 34 και στη νησιωτική χώρα από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 24 June 1997 - 18:05:16 UTC