Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:37 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25.6.1997

Χωρίς προβλήματα άρχισαν οι γενικές εξετάσεις για τα ανώτατα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα. Οι υποψήφιοι των τριών πρώτων δεσμών διαγωνίζονται αυτη την ώρα στο μάθημα της έκθεσης, ενώ αύριο θα τους ακολουθήσουν οι υποψήφιοι της τάτρτης δέσμης.Μέχρι τώρα, δεν σημειώθηκε κανένα πρόβλημα στην μετάδοση του θέματος, που θα γίνει γνωστό, όταν αρχίσουν να εξέρχονται απο τις αίθουσες οι πρώτοι υποψήφιοι.

Η εικόνα των αεροδρομίων επιδρά αρνητικά στην γενική εικόνα της χώρας , αυτή την τουριστική περίοδο, δήλωσε η υπουργός ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου. Η υπουργός αναφέρθηκε στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ολυμπιακή Αεροπλοία, τονίζοντας ότι "όλοι αυτοί που μιλούν για το πρόβλημα της εταιρείας, όπως και της Ολυμπιακής, καλό θα ήταν να μιλούν για τη βιωσιμότητα των εταιριών στο μέλλον".

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε χθές το βράδυ πολύωρη σύσκεψη με τα μέλη της πολιτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.Συζητήθηκαν θέματα προγραμματισμού, αλλά και η θέση του κινήματος μετά την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και τα νέα δεδομένα στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας.\

Η εκτελεστική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας που συνεδρίασε χθές υπο την προεδρία του Κώστα Καραμανλή, συζήτησε τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής στο Αμστερνταμ, αλλά και την πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν αρκετά μέλη της Ε.Ε. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υιοθέτησαν την πρόταση του επίτιμου προέδρου Κων.Μητσοτάκη για απ΄ευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απο το λαό.\\\

Ο υπουργός Εξωτερικών Θεοδ.Πάγκαλος και ο πρώην πρωθυπουργός Κών.Μητσοτάκης συζήτησαν χθές το βράδυ τις εξελίξεις στην Τουρκία και στην Αλβανία. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον υπουργό για τα αποτελέσματα που είχαν οι συναντήσεις του στην Αγκυρα, με την τουρκική πολιτική ηγεσία, κατα την πρόσφατη επίσκεψή του. Και οι δύο πάντως συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί κάθε βοήθεια στους βορειοηπειρώτες να μεταβούν στην Αλβανία και να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Η 1η διεθνής συνάντηση για την Ανάπτυξη του Κοινωνικού Διαλόγου στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης άρχισε στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ο.Κ.Ε (Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής) και τη συμμετοχή εκπροσώπων από 8 χώρες (Βουλγαρία, FYROM, Αλβανία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία, Κροατία, Σλοβενία, Τουρκία). Μιλώντας στη συνάντηση ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα προωθεί ένα συστηματικό διάλογο με τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και ένα σημαντικό βήμα έγινε με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη. Κάθε εποχή έχει το διάλογό της, κάθε περιοχή έχει τα δικά της θέματα. Το μεγάλο θέμα στη δικιά μας περιοχή είναι να αποκαταστήσουμε με κοινές δράσεις τη γεωπολιτική συνέχεια της Ευρώπης στο Νοτιοανατολικό της χώρο μέχρι τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τις Παρευξείνιες περιοχές, δημιουργώντας ένα ενιαίο συνεκτικό οικονομικό διαπολιτισμικό χώρο. Πρώτο βήμα, ένας κώδικας επικοινωνίας, π.χ. να ξεχάσουμε τη λέξη διείσδυση και να συνηθίσουμε τη λέξη συνεργασία".

Εκρήξεις, που οφείλονταν σε φιάλες υγραερίου προκάλεσαν ανησυχία χθές σε κατοίκους της περιοχής του πεδίου του Αρεως στην Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται κατοικίας των αξιωματικών. Αγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια, στην είσοδο γραφείων αποστράτων , που βρίσκεται στην περιοχή και τα έβαλαν. φωτιά. Κινητοποιήθηκε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που διεξάγει έρευνες.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Οι 16άρηδες και 17άρηδες βουλευτές, ψήφισαν ομόφωνα σειρά προτάσεων που αφορούσαν στην ενίσχυση του Απόδημου Ελληνισμού και στην κοινοβουλευτική εκπροσώπησή του, στην προώθηση αναπτυξιακών προγραμμάτων για τα ακριτικά νησιά και περιοχές και αυστηρές ποινές για παραπληροφόρηση των ΜΜΕ, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, οι νέοι ψήφισαν υπέρ της αύξησης των κονδυλίων για εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων για την αμυντική θωράκιση της χώρας, της κατάργησης της θανατικής ποινής ακόμα και για τους εμπόρους των ναρκωτικών, της αναβάθμισης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, της επιτάχυνσης του αναπτυξιακού προγράμματος της Ηπείρου, του ετήσιου απολογισμού των υπουργείων που θα δίνεται πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων, καθώς και της δημιουργίας συμβουλίων νεολαίας σε κάθε Δήμο.

Το θέμα της πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βικτόρια της Αυστραλίας, συζήτησαν ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Πρωθυπουργό της πολιτείας αυτής, Τζεφ Κέννετ. Ο Τζεφ Κέννετ ανακοίνωσε στον κ.Βενιζέλο την ίδρυση Ελληνικού Μουσείου στη Μελβούρνη, που είναι η τρίτη σε πληθυσμό, ελληνική πόλη, λόγω της συγκέντρωσης των ομογενών σ'αυτήν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποσχέθηκε στον κ.Κέννετ ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα συνεργασθεί με το Ελληνικό Μουσείο με περιοδικές εκθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων. Οπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι γνωστή η θετική στάση που έχει δείξει ο Πρωθυπουργός της Βικτόριας σε όλα τα προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ιδιαιτέρως δε, στο ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα από παλαιά ο κ.Κέννετ είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία από πρόθεση άσκησε ο επίτροπος του Διαρκούς Στρατοδικείου Ξάνθης για τη δολοφονία του 19χρονου στρατιώτη Σπυρίδωνα Ρωμιόπουλου, που έγινε το περασμένο Σάββατο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε μονάδα της περιοχής Έβρου. Ο επίτροπος κ. Γιώργος Μπέης μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης μεταβίβασε τη δικογραφία στη στρατιωτική Δικαιοσύνη και διέταξε περαιτέρω έρευνες, ενώ έδωσε εντολή να εκταφεί το πτώμα του άτυχου στρατιώτη προκειμένου να οδηγηθούν οι ανακριτικές αρχές στην εξιχνίαση του εγκλήματος που απασχολεί την κοινή γνώμη της χώρας τις τελευταίες μέρες.

Στη συνέντευξη του πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Κόκκινου σε εφημερίδα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Κόκκινος σημειώνει ότι και σήμερα, αν έπρεπε να λάβει θέση για το θέμα της παραπομπής στο ειδικό δικαστήριο του Ανδρέα Παπανδρέου, θα είχε την ίδια στάση. Αυτά τα θέματα είναι τόσο γνωστά στο λαό μας, ώστε ήταν σε γνώση του και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα και ανέδειξαν νικητή τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1993 και τον Κώστα Σημίτη το 1996, είπε ο κ. Ρέππας. Πρόσθεσε δε ότι θα ήταν καλό ο κ. Κόκκινος να μην επανέρχεται σε διαδικασίες που βάλλουν τόσο εναντίον του εαυτού του όσο και εναντίον της πολιτικής ζωής του τόπου.

Η αναζήτηση των αιτιών, που οδηγούν τη νεολαία στα ναρκωτικά και κατά συνέπεια στο θάνατο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρει το ΔΗΚΚΙ, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. "Η θέα ενός κόσμου με σκοτεινό ορίζοντα, που τον συνθέτουν , η ανεργία, η φτώχεια, η μιζέρια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και ο ατομικισμός, οδηγούν τους νέους στην αναζήτηση μιας στιγμιαίας ευεξίας, με αντίτιμο πολλές φορές τη ζωή τους", σημειώνει το ΔΗΚΚΙ.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και η κυβερνητική πολιτική ως προς τους εργαζομένους και οι συνέπειες της, αποτέλεσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος, "τα συμπεράσματα από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη στο Αμστερνταμ, επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ, ότι η λεγόμενη αναθεώρηση του Μάαστριχτ γίνεται ακόμα σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Αυτό ακριβώς εκφράζεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας, στην ενσωμάτωση της συμφωνίας του Σένγκεν, στη συνθήκη του Μάαστριχτ και σε άλλα μέτρα που κατέληξαν οι κυβερνήσεις των "15".

Στα ίχνη ενός ακόμα κυκλώματος διακίνησης παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων από χώρες της Βαλκανικής στην Ελλάδα, βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη, μετά τη σύλληψη λαθρομετανάστη από την Αλβανία, ο οποίος κατείχε 25 πλαστά χαρτονομίσματα των πέντε χιλιάδων δραχμών. Πρόκειται για τον 19χρονο, Μέλι Τσιότα, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη από άνδρες της ασφάλειας στην περιοχή του νέου σιδηροδρομικού σταθμού στη Θεσσαλονίκη.

Ενοπλη ληστεία με δράστες Αλβανούς λαθρομετανάστες, που ήταν οπλισμένοι με όπλο Καλάσνικοφ και πιστόλι, σημειώθηκε σε περιοχή του Νομού Καστοριάς. Οπως κατήγγειλε στις αστυνομικές αρχές, η 57χρονη Μαρία Παπουτσίδου, οι τρεις οπλισμένοι Αλβανοί επιχείρησαν αρχικά να κλέψουν το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο της που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι της, στην κοινότητα Πολυάνεμος Καστοριάς, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την ελληνοαλβανική μεθόριο. Μόλις έγιναν αντιληπτοί από την 57χρονη οι δύο από τους δράστες, εισέβαλαν στο σπίτι της, την απείλησαν με τα όπλα και στη συνέχεια άρχισαν να τη χτυπούν με γροθιές. Αφού πήραν το βιβλιάριο καταθέσεων της, με 500.000 δραχμές και την αστυνομική της ταυτότητα, την εγκατέλειψαν αιμόφυρτη και εξαφανίστηκαν. Ο γαμπρός της Παπουτσίδου που διαμένει σε παρακείμενο σπίτι, τους κατεδίωξε με τη κυνηγετική του καραμπίνα, αλλά οι τρεις Αλβανοί διέφυγαν προς το αλβανικό έδαφος.

Σε φυλάκιση δέκα πέντε μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε από το τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης πρώην φοιτητής εξωτερικού που κατηγορείται ότι κατάφερε να μετεγγραφεί στην Ελλάδα ως δήθεν καρκινοπαθής. Πρόκειται για τον Ιωάννη Σαρακατσάνη, από τις Σέρρες -γεωπόνο σήμερα στο επάγγελμα- ο οποίος μετά την αναστολή της ποινής από το τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης μπορεί πλέον να ασκεί κανονικά και "νόμιμα" το επάγγελμά του.

Το Κέντρο Δραστηριοτήτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες του Δήμου Συκεών διασκευάζει τον ¨Πλούτο¨ και τις ¨Ορνιθες¨ του Αριστοφάνη σε δύο παραστάσεις, την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου δημοτικού σχολείου Συκεών. Διαφορετική διάσταση στο νόημα και στο θέαμα των έργων προσφέρουν οι ερμηνείες των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Είναι η ευκαιρία των παιδιών να αποδείξουν τις δυνατότητές τους και ότι ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα και αξεπέραστα εμπόδια. Οι νέοι του Κέντρου Δραστηριοτήτων μέσα από παιχνίδια, ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς κατάφεραν να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την κοινωνική ένταξη.

Στην Αθήνα βρίσκεται, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρος, συνοδευόμενος από το Μητροπολίτη Κένυας και Ειρηνουπόλεως, Ειρηναίο. Ο Πατριάρχης Πέτρος, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας ανεπίσημα και για προσωπικούς λόγους, πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Σεραφείμ, υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, στους οποίους θα εκθέσει τα προβλήματα του Πατριαρχείου.

H συμβολή του Αποστόλου Παύλου στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού θα αποτελέσει το αντικείμενο διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, από σήμερα έως το Σάββατο στη Βέροια, πόλη όπου σώζεται το ιστορικό "Βήμα" από το οποίο ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το Ευαγγέλιο, σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες. Οι εργασίες του συνεδρίου, στις οποίες αναμένεται να λαβουν μέρος πλήθος Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, θα καταλήξουν σε λατρευτικές τελετές, με τη συμμετοχή Αρχιερέων, εκπροσώπων των Ορθόδοξων Πατριαρχείων, αλλά και τοπικών Εκκλησιών.

Τις αρχές του ψευδοκράτους του Ντενκτάς καταγγέλλει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ''ΚΙΜΠΡΙΣ'', ότι δε λαμβάνουν υπόψη τα προβλήματα των τουρκόφωνων προσφύγων από τη Βουλγαρία, επειδή όπως γράφει, πάρα πολλοί από αυτούς που εργάζονται στα κατεχόμενα, δεν μπορούν να φέρουν κοντά τους τις οικογένειές τους. Η εφημερίδα τονίζει μάλιστα ότι πολλές γυναίκες από τη Βουλγαρία, που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα ''προκειμένου να δουν τους συζύγους τους και αναμένουν να τους αγκαλιάσουν, αποστέλλονται πίσω, χωρίς να εκπληρώσουν την επιθυμία τους''.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει αποστείλει τη δική του απαντητική επιστολή στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Ωστόσο, υπάρχει χρόνος και ο ίδιος θα επιλέξει τη στιγμή που θα στείλει την επιστολή. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ''η καθυστέρηση δεν προϊωνίζει ότι θα υπάρχει άρνηση. Είναι δεδομένη η θετική απάντηση''. Ωστόσο, συμπλήρωσε, το γραπτό κείμενο δεν έχει σταλεί.

Μετά τη συμφωνία στα περίχωρα της Ρώμης, την οποία υπέγραψαν τα τρία μεγάλα αλβανικά κόμματα, για την ειρηνική και ομαλή μετάβαση στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, αυξάνουν οι ελπίδες διεξόδου της χώρας από το χάος και την αναρχία. Τουλάχιστον ένα ακόμα από τα δύο ζητήματα, αυτό του χρονικού ορίου για το κλείσιμο της κάλπης, φαίνεται να λύνεται αυτές τις ημέρες.Ο Πρέσβης, κ. Μπρουκσμάγιερ, εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Φρανς Βρανίτσκι, απείλησε την Κεντρική Επιτροπή Εκλογών, πως ''ο ΟΑΣΕ δε μπορεί να αναλάβει την κάλυψη με παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας, μετά τις 7 το απόγευμα, γιατί οι πολυεθνικές δυνάμεις δεν προσφέρουν προστασία μετά απ'αυτήν την ώρα''. Σημειώνεται ότι ο εκλογικός νόμος προβλέπει κλείσιμο της κάλπης στις 10 η ώρα το βράδυ.

Στις εκλογές της Κυριακής, εκτός από τους υποψήφιους που κατεβάζουν τα κόμματα, αρκετοί είναι αυτοί που κατεβαίνουν ανεξάρτητοι. Σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή Εκλογών, αυτοί ανέρχονται σε 20. Δύο απ'αυτούς είναι ξένοι υπήκοοι, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα απέκτησαν και την αλβανική υπηκοότητα. Μια Γαλλίδα, η Μαρία Μαρσάλ, επιχειρηματίας που εδώ και έξι χρόνια εργάζεται στην περιοχή Δυρραχίου, είναι ειδικός στα θέματα υδροδότησης και υπόσχεται πόσιμο νερό σε όλα τα χωριά της εκλογικής της περιφέρειας. Ενας Τούρκος υπήκοος, ο Χιγμί Κίντεν, επιχειρηματίας και πρόεδρος μιας εμπορικής εταιρείας, θα είναι υποψήφιος στα Τίρανα.

Την υποστήριξη των Μπουλέντ Ετζεβίτ και Ντενίζ Μπαϊκάλ εξασφάλισε ο αρχηγός του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ στον οποίο έχει ανατεθεί η εντολή σχηματισμού της 55ης τουρκικής κυβέρνησης. Απο την πλευρά της η Τανσού Τσιλλέρ απέρριψε της προτάσεις του κ Γιλμάζ ενώ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση απευθυνόμενη στον αρχηγό του Κόμματος Μεγάλης Πατρίδας είπε "Πηγαίνετε τώρα αμέσως και επιστρέψτε την εντολή σχηματισμού". Η κ Τσιλλέρ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Γιλμάζ αποτελεί ένα πλήγμα για τη δημοκρατία. Την υποστήριξη του στον Γιλμάζ εξέφρασε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος Μπουλέντ Ετζεβίτ με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα είναι κυβέρνηση εκλογών αλλά λύσης . Από την πλευρά του ο Ντενίζ Μπαϊκάλ μετά τη συνάντησή του με τον κ Γιλμάζ δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Γιλμάζ θέτοντας ως προϋπόθεση τη διεξαγωγή εκλογών ως τον Απρίλιο του 98. Στη συνέντευξή του ο κ Μπαϊκάλ τόνισε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν όχι με το ισχύον εκλογικό σύστημα αλλά με νέο, ενώ αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής επισήμανε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην πλήρη ένταξή της Τουρκίας στην ΕΕ, στην υποστήριξη του Ντεκτάς ενόψει των συνομιλιών που θα έχει στις ΗΠΑ τον ερχόμενο μήνα με τον Γλαύκο Κληρίδη ενώ μιλώντας για τα Ιμια τόνισε ότι η κυριότητά τουε αμφισβητείται .

Την πεποίθηση ότι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρουσιάζουν μια συνεχή άνοδο, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Γιώργος Αναστασόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τίτο Πέτκοφσκι, στο πλαίσιο της 5ης Πανευρωπαϊκής Διάσκεψης για τις συγκοινωνίες, που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι. Αυτό μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι ο κ. Αναστασόπουλος, κατέστησε σαφές στον κ. Πέτκοφσκι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει την ανάπτυξη της ΠΓΔΜ, ενώ υπογράμμισε και το ειλικρινές ενδιαφέρον της Ελλάδας προς την κατεύθυνση αυτή. Από την πλευρά του, ο κ. Πέτκοφσκι, ζήτησε από την Ε.Ε να επικυρώσει την εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΠΔΓΜ και αυτής και να στηρίξει οικονομικά τη χώρα του, με χρηματοδοτήσεις για αναπτυξιακά έργα.

Η ελληνική εταιρεία "TCM Fruits & Juices Manufacturing", έγινε ιδιοκτήτης του εργοστασίου παραγωγής κονσερβών "Βιταμίνα", στην πόλη Σταμπολίσκι της νότιας Βουλγαρίας, με την επίσημη μεταβίβαση του 55% του μετοχικού κεφαλαίου στην "TCM", όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Σπύρος Μανωλόπουλος. Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΚΜ, που έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, ώστε να ανταποκρίνεται στην αυξημένη ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς και την αναβάθμιση των κονσερβοποιημένων φρούτων και λαχανικών, θα ξεκινήσει με οικοδόμηση ιδιόκτητου σταθμού παραγωγής.

Διαλύεται οριστικά ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο", αφού οι πρόεδροι του Δημοκρατικού Κόμματος και της "Ενωσης Πολιτών Σερβίας", Ζόραν Τζίντζιτς και της Βέσνα Πέσιτς, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι διακόπτουν κάθε είδους συνεργασία με το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης, του Βουκ Ντράσκοβιτς. Τα τρία αυτά κόμματα, είχαν συστήσει το συνασπισμό "Ζάγιεντνο", ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός κατά τη διάρκεια των τρίμηνων διαδηλώσεων που διοργάνωνε καθημερινά στο Βελιγράδι, το χειμώνα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 25 June 1997 - 6:40:20 UTC