Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.6.1997

Η αξία της ανθρώπινης δημιουργικότητας σε μια κοινωνία ελευθερίας ήταν το θέμα της έκθεσης στο οποίο διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι της Δ΄ Δέσμης. Το θέμα προερχόταν από απόσπασμα στιχομυθίας που πραγματοποιήθηκε παλιότερα μεταξύ δύο από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες του αιώνα μας, του Νόαμ Τσόμσκι και του Μισέλ Φουκώ. Βατό και αναμενόμενο χαρακτήρισαν το θέμα της έκθεσης οι υποψήφιοι, αν και δεν έλειψαν οι μαθητές που το θεώρησαν δύσκολο. "Κάθε εξέταση έχει την αυτοτέλειά της και είναι αρμοδιότητα της Κεντρικής Επιτροπής Γενικών Εξετάσεων, η οποία κάνει το έργο της με σοβαρότητα και υπευθυνότητα", δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αγγελος Ζησιμόπουλος. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το μεσημέρι το υπουργείο Παιδείας, η αποχή των υποψηφίων στο μάθημα της Έκθεσης αυξήθηκε φέτος στο 13,66 % από 11,32% που ήταν πέρσι. Αύριο οι υποψήφιοι της Α΄ και Β΄Δέσμης διαγωνίζονται στη Φυσική και της Γ' στα Αρχαία Ελληνικά, ενώ οι τελειόφοιτοι των τεχνικών επαγγελματικών λυκείων στα Μαθηματικά.

Απήχθη στη 1.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, ο πρώην πρόεδρος της οργάνωσης της "Ομόνοιας" στον νομό Αργυροκάστρου, Θεόδωρος Μπεζιάνης. Τον Μπεζιάνη απήγαγαν τέσσερις άγνωστοι στην περιοχή Γράψη της Βορείου Ηπείρου οι οποίοι διέφυγαν με ένα κίτρινο αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες προς άγνωστη κατεύθυνση. Το πρωί, το θύμα βρισκόταν στα Ιωάννινα και επέστρεψε το μεσημέρι στην Αλβανία. Η οικογένεια του πρώην προέδρου της οργάνωσης, είναι ιδιοκτήτρια μιας βιομηχανίας αναψυκτικών στην περιοχή του Αργυροκάστρου και εκδίδει μια ελληνόφωνη εφημερίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπεζιάνης, ήταν ένας από τους κατηγορούμενους της "Ομόνοιας" στην πολύκροτη "Δίκη των πέντε" που έγινε πριν από τρία χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή οποιαδήποτε πληροφορία για τυχόν πολιτικό χαρακτήρα της απαγωγής ή λύτρα που αναμένεται να ζητήσουν οι τρεις άγνωστοι.

Λιγότερα από τρία εικοσιτετράωρα απομένουν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, το καθεστώς Μπερίσα κλιμακώνει τις προκλήσεις του, ενώ οι συμπλοκές μεταξύ των μαφιόζικων συμμοριών υπό τα βλέμματα της πολυεθνικής δύναμης προδιαγράφουν το κλίμα τρομοκρατίας και νοθείας της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας. Εξαίρεση στις κινήσεις της πολυεθνικής δύναμης, αποτελεί το ελληνικό τμήμα, που αναλαμβάνει την επιτήρηση επικίνδυνων περασμάτων των οδικών αρτηριών, ενώ ο αλβανικός Νότος ζητά την αυξημένη παρουσία των Ελλήνων στρατιωτών.

Συνάντηση με την επιτροπή διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος ενημερώθηκε για την πρόοδο των προετοιμασιών. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την επιτροπή για την παρουσίαση του έργου της και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια αυτή. Αναφερόμενος στους λόγους της διεκδίκησης των Αγώνων, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι οι Ολυμπιακοί μπορούν στην αρχή του 21ου αιώνα να ξαναβρούν στην χώρα μας το δυναμικό περιεχόμενο που κληροδότησε η κλασική παράδοση. Επισήμανε δε ότι, η σημερινή Ελλάδα είναι σε θέση να διοργανώσει με επιτυχία μεγάλες αθλητικές συναντήσεις και πως η εμπειρία των πρόσφατων Ολυμπιακών αγώνων σε χώρες συγγενικές, όπως η Ισπανία, απέδειξε ότι τα κέρδη για τη διοργανώτρια χώρα μπορεί να είναι σημαντικά. "Για μας η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η μεγάλη πρόκληση για τη διπλή ανάδειξη της Ελλάδας στην αυγή του 21ου αιώνα. Της ισχυρής και δημιουργικής Ελλάδας, που ξέρει να ανταγωνίζεται, να συναγωνίζεται και να κερδίζει", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα ότι η καλή μέχρι σήμερα πορεία θα ευοδωθεί ώστε να ανοίξουμε τον 21ο αιώνα με μια αντάξια σελίδα.

Τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του Άμστερνταμ, η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι προτάσεις του Συνασπισμού για περιφερειακή αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση, δημιουργία ανεξάρτητης αρχής διαφάνειας και ελέγχου και προγραμματικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων της ευρύτερης αριστεράς αποτέλεσαν το επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού. "Είναι φανερό ότι ο Συνασπισμός έχει διαφορετικές θέσεις, εκτιμήσεις, προσεγγίσεις και προτεραιότητες ως προς αυτά τα θέματα", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: "η κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται, για τον Συνασπισμό, πρέπει να συνοδευτεί από προοδευτικές στροφές και τομές σε όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα".

Στο Ιστορικό Αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών ξεναγήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Την ξενάγηση έκαναν ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος και η διευθύντρια του Αρχείου, Φωτεινή Κωσταντοπούλου. Ο κ. Στεφανόπουλος ενημερώθηκε επί τόπου για τις εργασίες ταξινόμησης και μηχανοργάνωσης που γίνονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε στην εργασία που γίνεται γύρω από διεθνείς συνθήκες, συμφωνίες, ανταλλαγές επιστολών και άλλα σημαντικά έγγραφα. Όπως μάλιστα επισήμανε, ο κ. Πάγκαλος και συμφώνησε και ο κ. Στεφανόπουλος, η δουλειά που γίνεται έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις ολοένα εντονότερες απαιτήσεις της Τουρκίας για ανατροπή του στάτους κβο. Στη συνέχεια, ο κ. Στεφανόπουλος δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την πρόεδρο της Βουλής της Νορβηγίας, κ. Kristl Grondahl, που επισκέπτεται τη χώρα μας.

Την πλήρη ανεξαρτησία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου εγγυήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος προσδιόρισε και τους άξονες τους οποίους θα πρέπει να κινηθεί, στην εναρκτήρια συνεδρίαση του οργάνου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου, συνταγματολόγος Στέφανος Κασιμάτης, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τις εγγυήσεις της ανεξαρτησίας του οργάνου και τόνισε ότι η αποστολή των συμβούλων είναι μεγάλη και οι επιτυχίες δύσκολες. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μάκης Κοψίδης, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει τις ευθύνες της για τα άθλια φαινόμενα που αναπαράγονται καθημερινά από ορισμένα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια. "Μνημείο υποκρισίας" χαρακτήρισε τις δηλώσεις Σημίτη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του κόμματός του από τη σύνθεση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Τη σημασία που αποδίδει η Νορβηγία για τον εκδημοκρατισμό στην Τουρκία και στο σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, υπογράμμισε η πρόεδρος του νορβηγικού κοινοβουλίου, κ.Kristl Grondahl, σε δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος την ενημέρωσε για την κατάσταση στα Βαλκάνια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ο κ.Κακλαμάνης από την πλευρά του χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη κάθε πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας την ανάγκη ενός ενεργότερου ρόλου προς την κατεύθυνση αυτή από την Ευρώπη.

"Η κυβέρνηση εντείνει την προσπάθειά της μέσω της δημιουργίας κέντρων πρόληψης σε είκοσι έξι πόλεις της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της κοινωνίας μας που είναι η χρήση και η διάδοση των ναρκωτικών" δήλωσε το μεσημέρι, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. "Πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει πιο έντονη η συνεργασία της πολιτείας με τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες. Το θέμα αυτό μας αγγίζει όλους", κατέληξε ο Υπουργός Τύπου. "Ημέρα ευθύνης" χαρακτηρίζει τη σημερινή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης ινδικής κάναβης τάχθηκαν με ανακοινώσεις τους οι νεολαίες του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Σε δική του ανακοίνωση το ΚΚΕ επικρίνει τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, που προτείνει τη δυνατότητα των χρηστών ινδικής κάναβης να καλλιεργούν μικρή ποσότητα για δική τους χρήση. Ο Συνασπισμός επισημαίνει ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν αντιμετωπίζεται με ευκαιριακές προσεγγίσεις επετειακού χαρακτήρα, ούτε με πολιτικές που εξαντλούνται στην καταστολή. Την ανάγκη του διαλόγου και της λήψης μέτρων κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των χρηστών, υπογραμμίζει το ΔΗΚΚΙ.

Την ίδρυση εταιρείας πτήσεων τσάρτερ ως προϊόν συνεργασίας της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και των "Μακεδονικών Αερογραμμών", αποφάσισε ο όμιλος της Ολυμπιακής Αεροπορίας και η προκήρυξη της σχετικής μελέτης θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα από την ηγεσία των "Μακεδονικών Αερογραμμών", τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, Χάρης Καστανίδης, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων των ανακαινισμένων αιθουσών του αεροδρομίου "Μακεδονία". Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα συγκλονιστικών οργανωτικών αναδιατάξεων στην Ολυμπιακή Αεροπορία, με σκοπό να καταστεί ο αξιόπιστος εθνικός αερομεταφορέας και υπογράμμισε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης.

Τη δυσαρέσκειά του για τα περιορισμένα αποτελέσματα, συγκριτικά με τις αρχικές φιλοδοξίες, που επιτεύχθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στο Άμστερνταμ, στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Παρασκευάς Αυγερινός, στην ολομέλεια του Σώματος. Ειδικότερα, ο κ.Αυγερινός, σε συζήτηση για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαρακτήρισε "διστακτικά τα βήματα που έγιναν στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης", ενώ τόνισε ότι "η ενσωμάτωση στη Συνθήκη των αποστολών τύπου Πέτερσμπεργκ δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της αμυντικής ταυτότητας της Ένωσης". Όσον αφορά στο κεφάλαιο της απασχόλησης, ο κ. Αυγερινός εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία,, τονίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να ήταν πολύ πιο φιλόδοξες και ότι πολλά τελικά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν.

Εκτός κινδύνου είναι το πλήρωμα του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου "Αρμάτα", στο οποίο ξέσπασε φωτιά, ενώ έπλεε ανοιχτά της Κεφαλονιάς. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που σημειώνει ότι οι έντεκα Ελληνες και δεκαέξι αλλοδαποί που βρίσκονται στο πλοίο είναι σώοι. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από τον Τάραντα της Ιταλίας, χωρίς φορτίο με προορισμό τη Συρία.

Αποστολή στη Ρουμανία οργάνωσε και θα πραγματοποιήσει το Γραφείο Διαβαλκανικής Συνεργασίας του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης στις 29 Ιουνίου, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου, Χρύσα Μανωλιά και με εκπροσώπους των οικονομικών και παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας. Στην αντιπροσωπεία του Υ.ΜΑ.Θ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Γραφείου Διαβαλκανικής Συνεργασίας, του Γραφείου του Υπουργού, καθώς και εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων στο Υ.ΜΑ.Θ. του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τριήμερο συνέδριο, στο πλαίσιο του προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ- Εκπαίδευση και Πολιτισμός", αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, με θέμα "Η πολιτισμική αγωγή στην Ευρώπη. Δυνατότητες ανάπτυξης στην υποχρεωτική εκπαίδευση". Στην οργάνωση του συνεδρίου συμμετέχουν τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, ως συνεργαζόμενα στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή του προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ".

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι στο Βορειοανατολικό Ιράν με αποτέλεσμα να καταστραφούν δεκαπέντε χωριά. Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι στην περιοχή σπεύδουν σωστικά συνεργεία, ωστόσο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για αριθμό θυμάτων. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που πλήττει τη χώρα μετά τη θεομηνία του περασμένου μήνα στην οποία έχασαν τη ζωή τους 1.500 άτομα.

Την παραίτησή της από το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ, υπέβαλε σήμερα άλλη μία βουλευτής του κόμματος, ζητώντας την περιφρούρηση του λαϊκού δημοκρατικού κράτους. Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην τουρκική πολιτική σκηνή θεωρούνται ευνοϊκά για τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος στηρίζει τις ελπίδες του για σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης στις διαρροές από το κόμμα της Τσιλλέρ. Πάντως, την 1η Ιουλίου ο Γιλμάζ αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του και στις 13 Ιουλίου προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα υποβάλλει τον κατάλογο με τους υπουργούς στον πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος αναμένεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων, να τον επικυρώσει. Μέχρι τις 8 του μηνός θα παρουσιάσει στη Βουλή τις προγραμματικές του δηλώσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση, που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία. Παρά το γεγονός όμως, ότι θα γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες, το μεγάλο πρόβλημα του Γιλμάζ είναι ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα, σαφής προοπτική υπερψήφισης του κυβερνητικού σχήματος.

Πτώση σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1530,34 μονάδες σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 0,86%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 40,8 δισεκατομμύρια δραχμές.

Με το ντέρμπι ΠΑΟΚ - ΑΕΚ θα ανοίξει στις 31 Αυγούστου η αυλαία του 19ου επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Η κλήρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε παραλιακό κέντρο της Γλυφάδας στην Αθήνα, ανέδειξε για την πρώτη αγωνιστική τα εξής παιχνίδια: Ολυμπιακός - Εθνικός, Πανιώνιος - Παναθηναϊκός, Παναχαϊκή - Ηρακλής, Βέροια - Καβάλα, ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, Καλαμάτα - Πανηλειακός, Ξάνθη - ΟΦΗ, Απόλλων - Ιωνικός, και Προοδευτική - Αθηναϊκός.

Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο το απόγευμα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Το πρωί η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 33 βαθμούς και στα νησιά από 20 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 26 June 1997 - 17:40:53 UTC