Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.6.1997

Νέα δεδομένα διαμορφώνει στην Αλβανία η διαφαινόμενη επικράτηση των Σοσιαλιστών του Φατός Νάνο. Ο σοσιαλιστής ηγέτης δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα ελέγχουν τα δύο τρίτα του αλβανικού κοινοβουλίου και κάλεσε τον Σαλί Μπερίσα, να παραιτηθεί από την προεδρία της χώρας. Έκκληση στις εφορευτικές επιτροπές όλης της Αλβανικής επικράτειας απηύθυνε ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο, προκειμένου να συντομεύει η καταμέτρηση των ψήφων και να μεταφερθούν τα αποτελέσματα όσο το δυνατόν γρηγορότερο στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Στον αλβανικό Νότο η κρίση φαίνεται να έχει εκτονωθεί και δεν ακούγονται πλέον πυροβολισμοί, καθώς ιδιαίτερα θετικός είναι ο αντίκτυπος από το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα που ευνοεί τους Σοσιαλιστές. Στο εξής, φλέγον θέμα είναι η επιστροφή των όπλων αλλά και το θέμα των χρημάτων που έχασαν οι Αλβανοί πολίτες στα παρατραπεζικά συστήματα. Το μεσημέρι, στη Δερβιτσάνη, κηδεύτηκε ο φρουρός της προξενικής κατοικίας, Χρήστος Κολλάς, που δολοφονήθηκε χθες από ένοπλο εν ώρα καθήκοντος. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, σημειώθηκε και νέο αιματηρό επεισόδιο στον Αυλώνα, όταν από επίθεση ενόπλων σκοτώθηκε ένα άτομο.

Το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζεται στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής στην Αλβανία και τη λειτουργία των θεσμών, δήλωσε το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας Τύπου Γιάννης Νικολάου, εκφράζοντας ικανοποίηση για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τις καλές σχέσεις με την Αλβανία εξέφρασαν μετά από συνάντησή τους, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εκλογική διαδικασία στη γειτονική χώρα. "Ο δρόμος της Αλβανίας από εδώ και πέρα θα είναι δύσκολος, χρειάζεται την πλήρη υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ενώ ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε ικανοποίηση για τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές, αλλά και το κόμμα της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκφράζει την ελληνική μειονότητα. Πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην Αλβανία χαρακτήρισε την εκλογική διαδικασία στη γειτονική χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. "Η Ελλάδα είχε υποστηρίξει εδώ και μήνες την ανάγκη να διεξαχθούν εκλογές και να αποκατασταθεί η κυβέρνηση από μια νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει τον τόπο στην δημοκρατική και οικονομική αποκατάσταση", είπε ο κ. Παπανδρέου. Την ανάγκη ομαλοποίησης της κατάστασης στην Αλβανία υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Καβάλα. Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Αλβανό Σοσιαλιστή ηγέτη, Φατός Νάνο, απέστειλε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, είχαν το μεσημέρι ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης και ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ. Όπως δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης, μετά το τέλος της συνάντησης, συζήτησαν για την απογευματινή εκδήλωση που θα γίνει στο ξενοδοχείο "Κάραβελ" με θέμα: "Ποια Ευρώπη θέλουμε; Σκέψεις για το σχεδιασμό μιας αναπτυξιακής στρατηγικής". Βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, ενώ έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Από τους πολιτικούς αρχηγούς θα παραστεί και θα κάνει παρέμβαση ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Στη διάρκεια της συνάντησης τους οι κ.κ. Σημίτης και Σκανδαλίδης, συζήτησαν και για τον προγραμματισμό δουλειάς του ΠΑΣΟΚ, μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει στο Ναύπλιο στις 18-19 Ιουλίου με θέμα την Αυτοδιοίκηση.

Πολύ καλά προετοιμασμένοι και ψύχραιμοι έπρεπε να είναι οι μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ δέσμης για να απαντήσουν στα σημερινά θέματα των Πανελλήνιων Εξετάσεων για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Ερωτήματα που απαιτούν συνδυασμό κεφαλαίων και επιστράτευση της κριτικής ικανότητας των υποψηφίων, για να απαντηθούν κυριάρχησαν στα μαθήματα της Βιολογίας και της Ιστορίας, για τη Β΄ και Γ΄ δέσμη, ενώ οι μαθητές της Α΄ κλήθηκαν να καταδείξουν πόσο καλά κατανόησαν το κεφάλαιο των παραγώγων. Κατά τα άλλα, οι γενικές εξετάσεις συνεχίστηκαν, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με τα θέματα να παραδίνονται στους υποψηφίους περίπου στις 8π.μ., και το ποσοστό αποχής ανά δέσμη να κυμαίνεται γύρω στο 9% στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αύριο, οι εξετάσεις θα συνεχιστούν με το μάθημα της Πολιτικής Οικονομίας για τους υποψήφιους της Δ΄ δέσμης, ενώ οι υποψήφιοι των ΤΕΛ θα διαγωνιστούν στην Πολιτική Οικονομία, τα Εφαρμοσμένα Ηλεκτρονικά και την Αντοχή Υλικών.

Η αναγκαιότητα της συνεργασίας των μέσων ενημέρωσης για την ανάπτυξη των Βαλκανίων και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή, επισημάνθηκε στο διαβαλκανικό συνέδριο με θέμα "Ειρήνη και ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: ο ρόλος των ΜΜΕ", που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διοργάνωσης ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συνέδριο θα συμβάλλει στον προβληματισμό και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ειρήνη, ασφάλεια και οικονομική συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και υπογράμμισε το ρόλο της χώρας μας στη συνεργασία αυτή. Στην εναρκτήρια παρέμβασή του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης, υπογράμμισε ότι ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης στην εδραίωση της ειρήνης είναι αυτονόητος και σημείωσε ότι θα ήταν εποικοδομητικό, τα μέσα ενημέρωσης να προβάλλουν πρωτοβουλίες συνεργασίας στα Βαλκάνια. Προσφώνηση στο συνέδριο απηύθυναν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, καθηγητής Παύλος Πετρίδης καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Πρακτορείου, Σπύρος Κουζινόπουλος, που τόνισε ότι το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας του Μ.Π.Ε. για την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας των μέσων ενημέρωσης, ώστε να πέσουν τα σύνορα στον ευαίσθητο τομέα της ενημέρωσης.

"Η ελληνοβουλγαρική συνεργασία είναι πρωτίστης σημασίας για την ασφάλεια των Βαλκανίων, για τις θετικές εξελίξεις στην περιοχή", τονίζει ο Πρόεδρος της Ελλάδας, Κωστής Στεφανόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τρουντ" της Σόφιας. Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Βούλγαρου ομολόγου του, Πέταρ Στογιάνοφ, στην Ελλάδα, ο κ.Στεφανόπουλος εκφράζει την ελπίδα πως θα δοθεί ευκαιρία, η Αθήνα και η Σόφια να εκφράσουν την κοινή βούλησή τους για αποφάσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και υπογραμμίζει πως η Ελλάδα δεν ανησυχεί για τη βελτίωση των βουλγαροτουρκικών σχέσεων. "Η Ελλάδα παρέχει την αμέριστη συμπαράστασή της στον Ευρωατλαντικό προσανατολισμό της Βουλγαρίας", διαβεβαιώνει ο Έλληνας Πρόεδρος.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη αυτή τη στιγμή ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μεγαλονήσου, αναφερόμενος στις πληροφορίες που υπάρχουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως στόχο την επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας κορυφής Κληρίδη - Ντενκτάς. Ο Γλαύκος Κληρίδης, από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, λίγο πριν την αναχώρηση του για την Αθήνα, τόνισε ότι στην ελληνική πρωτεύουσα δεν θα συζητηθεί οποιαδήποτε αλλαγή των θέσεων στο Κυπριακό. Ερωτηθείς για την επίσκεψη του στην Ελλάδα σημείωσε ότι σε αυτήν θα συζητηθούν θέματα στρατηγικής στο χειρισμό του Κυπριακού, ώστε να υπάρχει συντονισμός μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης.

"Η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη, έως ότου γίνει αποδεκτή η χρήση διεθνώς της "συνταγματικής" ονομασίας της χώρας μας", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, σε συνέντευξή του εφ΄όλης της ύλης στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων. Ο κ.Χατζίνσκι διαμήνυσε ότι στην περίπτωση, που ενδεχομένως επιβληθεί οποιαδήποτε άλλη λύση από αυτή που επίσημα προτείνει η σκοπιανή κυβέρνηση, δεν θα γίνει αποδεκτή. Απαντώντας στην ερώτηση αν διαβλέπει ότι το θέμα τελικά θα τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, παρατήρησε ότι "προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για τέτοιες προθέσεις", ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν στο μέλλον".

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, παρουσίασε σήμερα στον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον κατάλογο των υπουργών της κυβέρνησής του. Στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, που έχει 38 μέλη, υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ισμαήλ Τζεμ και υπουργός Αμυνας ο βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν. Με βάση την κατανομή των χαρτοφυλακίων, το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ, αναλαμβάνει 21 υπουργεία, η Δημοκρατική Αριστερά του Μπουλέντ Ετζεβίτ, 10 υπουργεία και το Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας 5. Στην κυβέρνηση Γιλμάζ, ο Ετζεβίτ αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 13 Ιουλίου.

Το βιοτεχνητό ήπαρ, η επαναστατική ανακάλυψη του Έλληνα καθηγητή της Ιατρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Γιώργου Δημητρίου, θα έρθει μέχρι το τέλος της χρονιάς και στη χώρα μας και θα αποτελέσει "γέφυρα ζωής" για ασθενείς που βρίσκονται σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια και περιμένουν να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα για μεταμόσχευση. Το ελπιδοφόρο μήνυμα έδωσε ο καθηγητής της χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Γιάννης Παπαδημητρίου, από το 3ο Ελληνοϊταλικό Συνέδριο Αγγειολογίας - Αγγειοχειρουργικής, που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική. Με το βιοτεχνητό ήπαρ, ένα μηχάνημα που μοιάζει με τεχνητό νεφρό, αλλά η λειτουργία του είναι πολυπλοκότερη, συνδέονται οι ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται σε ηπατικό κώμα. Η μονάδα του βιοτεχνικού ήπατος στην Ελλάδα, θα είναι το τρίτο κέντρο που θα λειτουργήσει στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Μικρή πτώση θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 έως 33 βαθμούς, στα ηπειρωτικά από 20 έως 36 και στη νησιωτική χώρα από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγη συννεφιά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 30 June 1997 - 17:05:34 UTC