Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:48 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 1.7.1997

''Οι ψηφοφόροι έστειλαν το Δημοκρατικό Κόμμα στην αντιπολίτευση'', δήλωσε ο ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, σε σύντομο τηλεοπτικό μήνυμά του, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη χώρα και διαβεβαίωσε τους Αλβανούς πολίτες ότι η ψήφος και η βούλησή τους θα γίνουν πλήρως σεβαστές. Ο Σαλί Μπερίσα επισήμανε ότι οι εκλογές που διεξήχθησαν στην Αλβανία, ''ήταν ο μόνος δρόμος για να προσφερθεί η δυνατότητα στη χώρα να βγει από την κρίση'', παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός του, και κάλεσε τα μέλη και τους οπαδούς του να χειριστούν με κουράγιο και αξιοπρέπεια το προχθεσινό αποτέλεσμα και να συνεχίσουν όλοι μαζί ασταμάτητα τις προσπάθειες για την παγίωση της Δημοκρατίας. ''Σας καλώ να συνεχίσουμε μαζί αταλάντευτα αυτό το δύσκολο δρόμο, αλλά αποφασιστικό για το μέλλον μας'', τόνισε ο Σαλί Μπερίσα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο στους πολίτες της χώρας του, που παρά τις αντίξοες, όπως σημείωσε, συνθήκες, προσήλθαν στις κάλπες, όσο και στους διεθνείς παρατηρητές, τις κυβερνήσεις που συμμετείχαν στην αποστολή ''Αλμπα'' και ειδικά στην ιταλική κυβέρνηση, στον ΟΑΣΕ και στον πρώην καγγελάριο Φράντς Βρανίτσκι, που χωρίς τους οποίους, είπε, δε θα διεξάγονταν οι εκλογές. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το απόγευμα στα Τίρανα ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Φατός Νάνο ανακοίνωσε τη μεγάλη νίκη του κόμματός του στις προχθεσινές εκλογές, ενώ σημείωσε ότι το κόμμα του κέρδισε το 55% των ψήφων, και από τη δεύτερη κατανομή κέρδισε και 22 βουλευτές.

Η αναγκαιότητα της συνεργασίας των ΜΜΕ για την ανάπτυξη των Βαλκανίων και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων ομιλιών στο διαβαλκανικό συνέδριο με θέμα "Ειρήνη και ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Ο ρόλος των ΜΜΕ" που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Τη βεβαιότητα ότι το συνέδριο θα συμβάλλει στον προβληματισμό και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών όσον αφορά την ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξέφρασε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κηρύσσοντας στη Θεσσαλονίκη την έναρξη των εργασιών της διοργάνωσης.

Tη σύνταξη χάρτας για τους Βαλκάνιους δημοσιογράφους, στην οποία θα διατυπώνονται οι βασικές και απαραβίαστες αρχές των λειτουργών της ενημέρωσης και της πληροφόρησης, πρότεινε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΑ, Γιάννης Τζανετάκος, κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με τίτλο "Ειρήνη και την ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη-Ο ρόλος των ΜΜΕ". Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου υιοθέτησε την πρόταση και εισηγήθηκε τη δημιουργία επιτροπής που θα την επεξεργαστεί προκειμένου να καταλήξει στη διατύπωση του πλαισίου μιας τέτοιας χάρτας.

Τη διοργάνωση μέσα στο 1998 ενός μεγάλου συνεδρίου των Βαλκανικών δημόσιων ραδιοφώνων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το θάνατο του Ρήγα Φερραίου, πρότεινε σήμερα ο Θανάσης Γεωργακόπουλος, διευθυντής του πρώτου προγράμματος της ΕΡΑ, μιλώντας στο συνέδριο για το ρόλο των ΜΜΕ στην ειρήνη και την ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΠΕ). Ο κ.Γεωργακόπουλος πρότεινε το συνέδριο να πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Ρήγα Φερραίου. «Μπορούμε να συζητήσουμε, όχι μόνο για να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά και για να αποφασίσουμε κανόνες βαλκανικής δεοντολογίας και άλλα πολύ σημαντικά πράγματα: την ανταλλαγή ειδησεογραφικού υλικού, ενημερωτικών, επιμορφωτικών και μουσικών εκπομπών και την καθιέρωση διαδικασιών αλληλογνωριμίας», τόνισε ο κ.Γεωργακόπουλος.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν από το αποτέλεσμα των αλβανικών εκλογών οι εκπρόσωποι των εφημερίδων "Κοha Yone" και "Ζeri i Populit", που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με τίτλο "Ειρήνη και Ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη-Ο ρόλος των ΜΜΕ". Ως σημαντική εξέλιξη, που θα σηματοδοτήσει τον απεγκλωβισμό του αλβανικού λαού από τη δεινή πολιτική και οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αλβανία, χαρακτήρισε τη νίκη της Αριστεράς ο Αlfred Dalipi, διευθυντής της εφημερίδας "Zeri i Populit".

"Η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη έως ότου γίνει αποδεκτή η χρήση διεθνώς της "συνταγματικής" ονομασίας της χώρας μας", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι σε συνέντευξή του εφ΄όλης της ύλης στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων. Ο κ.Χατζίνσκι διαμήνυσε οτι στην περίπτωση που ενδεχομένως επιβληθεί οποιανδήποτε άλλη λύση από αυτή που επίσημα προτείνει η σκοπιανή κυβέρνηση δεν θα γίνει αποδεκτή. Απαντώντας στην ερώτηση αν διαβλέπει ότι το θέμα τελικά θα τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, παρατήρησε ότι "προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για τέτοιες προθέσεις", ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν στο μέλλον". Υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις ελληνοσκοπιανές συνομιλίες έως ότου να επιτευχθεί η πρότασή της για διεθνή χρήση του "συνταγματικού" της ονόματος, τόνισε: "Κάθε άλλη λύση που θα επιβληθεί από οποιαδήποτε πλευρά δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από μας".

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συζητήσει το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σε διμερές επίπεδο σύμφωνα με τις σχετικές συστάσεις της UNESCO, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Βρετανό υφυπουργό Εθνικής Κληρονομιάς, αρμόδιο για τις Τέχνες, τα μέσα ενημέρωσης και την ευρωπαϊκή πολιτιστική συνεργασία, Μαρκ Φίσερ, ο οποίος εκπροσωπεί τη χώρα του στο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι έδωσε στη βρετανική πλευρά μνημόνιο με τις ελληνικές θέσεις σε σχέση και με τα επιχειρήματα που κατά καιρούς έχει αναπτύξει το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατέστησε σαφές δε προς το Βρετανό συνάδελφό του ότι το ζήτημα των Μαρμάρων δεν τίθεται στο όνομα της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής ιστορίας, αλλά στο όνομα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, της διεθνούς πολιτιστικής ευαισθησίας και κυρίως στο όνομα της ακεραιότητας του ίδιου του ενιαίου μνημείου του Παρθενώνα που αξιώνει την επιστροφή των Μαρμάρων.

''Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει ανάγκη από υψηλούς βαθμούς αποδοχής της από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και μόνον ο Πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει τη βάση της πολιτικής νομιμοποίησης και της κοινωνικής αποδοχής του ευρωπαϊκού φαινομένου. Μόνο που ο Πολιτισμός πρέπει από την άποψη αυτή να γίνεται αντιληπτός όχι ως αισθητική απόλαυση, ως καλλιτεχνική δημιουργία ή ως ιδιαίτερη πνευματική ευαισθησία, αλλά ως το βασικό στοιχείο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής''. Αυτό τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ιταλική πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου χρηματοδοτικού μηχανισμού στον τομέα του Πολιτισμού και τη γαλλική πρόταση για την ανάγκη να προετοιμαστεί μελέτη για την κοινοτική φορολογική μεταχείριση των πολιτιστικών αγαθών και υπηρεσιών.

Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν εκατόν τέσσερις επιβάτες αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο παρουσίασε βλάβη σε μια από τις τουρμπίνες, στη διαρκεία απογείωσης στο αερόδρομιο της Καβάλας. Όπως ανακοινώθηκε από τις αερολιμενικές αρχές στο αεροδρόμιο της μακεδονικής πόλης το αεροσκάφος, τύπου ¨Μπόινγκ¨- 747- που εκτελούσε την πτήση 951 από Καβάλα για την Αθήνα μπήκε στον αεροδιάδρομο και άρχισε να τροχιοδρομεί κανονικά. Σε κάποια στιγμή και ενώ το αεροσκάφος άρχισε να απογειώνεται παρουσίασε ξαφνικά βλάβη μια από τις τουρμπίνες, πιθανόν από κάποιο πουλί που προσέκρουσε στην τουρμπίνα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Το ¨Μπόινγκ - 747¨ άρχισε να χάνει ύψος, αλλά ο κυβερνήτης, Κ.Ζαφειράκης, κατάφερε έγκαιρα να επανακτήσει τον έλεγχο και με ψυχραιμία, αφού έκανε έναν κύκλο πάνω από το αεροδρόμιο το προσγείωσε δίνοντας αίσιο τέλος στην αγωνία των επιβατών. Στη διάρκεια της προσγείωσης έσκασαν κάποια λάστιχα του αεροσκάφους, ενώ παρουσιάστηκε και κάποια μικρή βλάβη στα φρένα, χωρίς όμως την παραμικρή επίπτωση. Οι επιβάτες του αεροσκάφους επιβιβάστηκαν σε υπεραστικά λεωφορεία και έφθασαν στο αεροδρόμιο ¨Μακεδονία¨ Θεσσαλονίκης απ' όπου αναχώρησαν για την Αθήνα με άλλο αεροσκάφος της ΟΑ.

Στα εννέα από τα 100 τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μείζονος Θεσσαλονίκης χάνουν της ζωή τους ένας ή και περισσότεροι άνθρωποι, όπως προκύπτει από κοινό ερευνητικό πρόγραμμα του ΤΕΙ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που αναφέρεται στο χρονικό διάστημα 1992-1996, για το 75% των ατυχημάτων ευθύνεται ο οδηγός, και συμβαίνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό το φθινόπωρο και το καλοκαίρι, ανάμεσα στις 12μ.-6μ.μ., και σε συγκεκριμένα επικίνδυνα σημεία της πόλης.

Την ανησυχία τους σχετικά με την καθυστέρηση της υλοποίησης της διμερούς συμφωνίας διάνοιξης τριών νέων συνοριακών διόδων και οδικών αρτηριών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, εκφράζουν οι δήμαρχοι της Ξάνθης, της Κομοτηνής και της Δράμας και των βουλγαρικών πόλεων Σμόλιαν, Κίρτζαλι και Γκότσε Ντέλτσεφ με κοινό ανακοινωθέν τους που απέστειλαν στις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Οι δήμαρχοι τονίζουν ότι το γεγονός της μή τήρησης των προθεσμιών που προβλέπει η συμφωνία, θέτει υπό αμφισβήτηση το άνοιγμα των τριών συνοριακών διόδων έως το τέλος του 1998. "Ενόψει της εξαιρετικής σημασίας των οδικών συνδέσεων για τη μελλοντική ανάπτυξη των περιοχών μας, επιμένουμε για γρήγορες και δυναμικές πράξεις, για από κοινού αποδεκτές λύσεις στο πνεύμα της καλής γειτονίας μεταξύ των δυο κρατών", επισημένεται στο ανακοινωθέν.

Φυλάκιση τεσσάρων ετών, επέβαλε το τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε 37χρονο φανοποιο που κατηγορείται ότι σκότωσε με το αυτοκίνητό του και στη συνέχεια εγκατέλειψε πεζό. Πρόκειται για τον 37χρονο Παναγιώτη Σουγιουλτζή, ο οποίος παραπέμφηκε σε δίκη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και για εγκατάλειψη θύματος τροχαίου. Εκτός από την ποινή το δικαστήριο αφαίρεσε και το δίπλωμα οδήγησης του κατηγορουμένου για έξι μήνες. Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της 28ης Μαϊου 1992 στη Λεωφόρο Στρατού, στη Θεσσαλονίκη με θύμα τον Γιώργο Τζώλη, ο οποίος την ώρα που βάδιζε προς το σταθμευμένο αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο του δράστη. Ο Σουγιουλτζής εγκατέλειψε το θύμα, αλλά λίγο αργότερα συνελήφθη από αστυνομικούς της άμεσης δράσης που τον καταδίωξαν. Στην απολογία του ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς του θύματος και ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται τί έγινε το βράδυ εκείνο επειδή ήταν ... μεθυσμένος. Ο 37χρονος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι εάν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες, είναι έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο απόσυρσης της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν είναι έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο απόσυρσης της υποψηφιότητάς του, σε περίπτωση που υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό στις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση ύπαρξης ουσιαστικής προόδου, όπως διευκρίνισε, είναι έτοιμος να εξετάσει εκ νέου τα πράγματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ εξέφρασε την ανησυχία του για την επιτυχία του Νομισματικού Συμβουλίου, που αρχίζει τη λειτουργία του από σήμερα στη Βουλγαρία, με μήνυμά τους προς τον βουλγαρικό λαό, το οποίο απηύθυνε από το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας. Το Noμισματικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον κ.Στογιάνοφ, δεν είναι το "θαυματουργό φάρμακο, που μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα των Βουλγάρων πολιτών, αλλά δεν είναι και το δηλητήριο που μπορεί να σκοτώσει τη Βουλγαρία".

Στην ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ θα αγωνίζεται από την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο Μπάνε Πρέλεβιτς. Ο πρώην παίχτης του ΠΑΟΚ και της ιταλικής Κίντερ Μπολόνια, αποφάσισε να επιστρέψει και πάλι στην Ελλάδα και να συνεχίσει την καριέρα του. Ο Πρέλεβιτς, διέκοψε το συμβόλαιο του με την ιταλική ομάδα διότι ήταν δυσαρεστημένος από τον μικρό χρόνο συμμετοχής που είχε στην Κίντερ Μπολόνια. Αρχικά είχε επαφές με τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Το ενδιαφέρον, όμως, του τριφυλιού ατόνισε μετά την πρόσληψη του Σλόμπονταν Σούμποτιτς και ο Μπάνε κατέληξε στην ΑΕΚ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 1 July 1997 - 6:40:15 UTC