Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:54 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.7.1997

Μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται απο τις πρώτες πρωινές ώρες και με τη συνδρομή των πυροσβεστικών αεροσκαφών για να τεθεί υπο έλεγχο το μέτωπο της φωτιάς στο Σεχ-Σού, που κινείται που το Πανόραμα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει αποτεφρωθεί το ένα τρίτο του δάσους, που περικλείει τη Θεσσαλονίκη.Τι πρώτες πρωινές ώρες δόθηκε εντολή σε 600-800 κατοίκους , να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, που βρίσκονται στην άκρη του χωριού πανόραμα, όχι τόσο γιατί κινδύνευαν απο την φωτιά, όσο γιατί η ατμόσφαιρα απο τους καπνούς είχε επιβαρυνθεί ιδιαίτερα και ο αέρας, εντάσεως μέχρι και 7 μποφόρ επιδεινωνε την κατάσταση. Θα πρέπει πάντως να σημειωθούν οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων κατάσβεσης, που κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων περίπου, απο το χωριό, στη διάρκεια της νύχτας, όπως ήταν ο στόχος κατα τον αρχικό σχεδιασμό, και να δώσουν την τελική μάχη με τις φλόγες και με τη βοήθεια των πυροσβεστικών αεροσκαφων. Τ'έσσερα απο αυτά κάνουν συνεχείς ρίψεις με το πρώτο φώς της μέρας.Ομως, ο δυνατός αέρας ήταν αφορμή για την αναζωπύρωση ένος μετώπου της πυρκαγιάς στην π[εριοχή Εξοχής και Ασβεστοχωρίου, όπου οι πυροσβέστες, οι δασοπυροσβέστες και οι κάτοικοι προσπαθούν να περιορίσουν και να σβήσουν τη φωτιά.

Για τη Μαδρίτη αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη. Η χώρα μας θα υποστηρίξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ των βαλκανικών χωρών όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία ενώ σε γενικότερο επίπεδο θα επιδιώξει να υπάρξει διατύπωση που θα αφήνει ανοιχτά τα όρια ένταξης και άλλων χωρών των Βαλκανίων στο μέλλον. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης δεν θα συζητηθεί ο νέος τρόπος λειτουργίας και η νέα δομή του ΝΑΤΟ που εξεταστούν τον Δεκέμβριο. Στο περιθώριο της συνόδου είναι πιθανόν να υπάρχουν συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων, Τούρκων και Αμερικανών εμπειρογνωμόνων με στόχο την προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώ δεν αποκλείεται για το ίδιο θέμα να συναντηθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ. Στο μεταξύ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Το Βήμα", ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος στο Αιγαίο.

Οι σοσιαλιστές στην Αλβανία επιβεβαιώνουν την εκλογική τους επικράτηση και στο χθεσινό δέυτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθη σε 32 περιοχές της γειτονικής χώρας. Δύο ακόμη έδρες φαίνεται να κερδίσει και το κόμμα της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , που με την αναλογική κατανομή και των εδρών επικρατείας πιθανόν να εκπροσωπείοται με πέντε βουλευτές στη νέα αλβανική βουλή. Στο μεταξύ σήμερα συναντώβνται στη Μαδρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος |Μπιλ Κλίντον και ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο.

Αρχίζουν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Οι συνομιλίες αυτές θα συνεχιστούν τον Αύγουστο στην Ελβετία ενώ καθοριστικός παράγοντας για την εκδήλωση αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό θα είναι οι προεδρικές εκλογές στη Μεγαλόνησο την Ανοιξη. Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης επικρίνει τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού με τη δήλωσή του ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο.

Τις τελικές προτάσεις τους για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, θα παρουσιάσουν αύριο οι ομάδες εργασίας που έχει συστήσει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου. Μεταξύ των κυριοτέρων θέσεων που θα αναπτύξουν οι ομάδες εργασίας, περιλαμβάνεται το αίτημα παροχής ουσιαστικών κινήτρων για την υποβοήθηση νέων παραγωγικών δυνάμεων του εμπορίου. Παράλληλα, αναμένεται να επισημανθεί η ανάγκη να εγκαταλειφθεί η εμμονή σε παρωχημένα μοντέλα ανάπτυξης για το εμπόριο. Οι εκπρόσωποι των εμπόρων αναμένεται ακόμη να ζητήσουν από την κυβέρνηση να μην αφήνει ανεξέλεγκτες τις δυνάμεις της αγοράς, χωρίς να έχει προηγουμένως διαμορφώσει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων.

Συνεχίζονται σήμερα οι Γενικές Εξετάσεις με τα μαθήματα των Γαλλικών των πρωί και των Ιταλικών το απόγευμα. Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη ενώ οι βαθμολογίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ενδεικτικά στοιχεία, στην Α΄και την Δ' Δέσμη παρατηρείται πτώση των βάσεων που κυμαίνεται από 80 έως 100 μόρια ανάλογα με τη σχολή. Στη Β΄και Γ΄Δέσμη οι βάσεις θα διαμορφωθούν στα περσινά περίπου επίπεδα.

Δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Νεγράδες Ιωαννίνων και στο Αμαράντο Κόνιτσας. Στις περιοχές αυτές κάηκαν συνολικά περίπου τέσσερις χιλιάδες στρέμματα. Στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς μετέχουν επίγειες και αεροπορικές δυνάμεις δασοπυρόσβεσης. Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στις φυτείες Αιτωλοακαρνανίας, στο Μαυροβούνι Θήβας, στη Μεγαλόπολη και στο Αργοστόλι αλλά και δεκατέσσερις ακόμη φωτιές σε όλη τη χώρα.

Στον Εβρο μετέβη ο πατέρας του άτυχου στρατιώτη Σπύρου Ρωμιόπουλου που έχασε τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε στρατόπεδο της περιοχής. Εν αναμονή του πορίσματος των έξι ιατροδικαστών που διενήργησαν την τρίτη νεκροψία στο πτώμα του Ρωιμόπουλου, ο πατέρας του δηλώνει ότι αν και αυτή η νεκροψία αποδίδει το θάνατο σε παθολογικά αίτια, ο ίδιος θα ζητήσει νέα εκταφή και εξέταση από ιατροδικαστές του εξωτερικού.

Άλλος ένας νέος έχασε τη ζωή του από την ηρωίνη. Πρόκειται για τον 23χρονο στρατιώτη Διονύση Προβατά 23 ετών που βρέθηκε νεκρός, από υπερβολική δόση ηρωίνης, σε γιαπί της περιοχής των Ανω Λιοσίων Αττικής.

Την ανίχνευση της επιφάνειας του πλανήτη Αρη άρχισε το μικρό τροχοφόρο ρομπότ που αποδεσμεύτηκε από το μη επανδρωμένο Αμερικανικό διαστημόπλοιο "Ανιχνευτής". Το μικρό ρομπότ συλλέγει πέτρες και άλλα υλικά από την επιφάνεια του εδάφους του Αρη προκειμένου να εξετάσει τη σύσταση του εδάφους και να διαπιστώσει εάν υπάρχει μορφή ζωής. Το ταξίδι του διαστημόπλοιου διήρκησε 7 μήνες και το πρόγραμμα κόστισε 150 με 200 εκατομμύρια δολάρια.

Την τέταρτη θέση πήρε τελικά η εθνική μας ομάδα μπάσκετ η οποία στον μικρό τελικό του 30ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που έγινε χθες στη Βαρκελώνη έχασε απο τη Ρωσία. Για άλλη μια χρονιά η Γιυογκοσλαβία ανεδείχθη πρωταθλήτρια Ευρώπης, αφού νίκησε στον τελικό την Ιταλία.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 7 July 1997 - 7:05:25 UTC