Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:29 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.7.1997

Σε πύρινο κλοιό συνεχίζει να βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, καθώς η λαίλαπα της φωτιάς που εκδηλώθηκε από το απόγευμα της Κυριακής κατακαίει το Σέιχ Σου, τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πρωτεύουσας της Μακεδονίας. Η φωτιά πλησιάζει κατοικίες στο Πανόραμα, ενώ εκκενώθηκαν το ξενοδοχείο "Νεφέλη" και το Χαρίσσειο Γηροκομείο στη Μαλακοπή. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης την οποία δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι επτά μποφόρ που πνέουν στην περιοχή. Τέσσερα μέτωπα πυρκαγιάς βρίσκονται σε εξέλιξη από το μεσημέρι: στο Πανόραμα και στον Ελαιώνα κυρίως, αλλά και στο Ρετζίκι και στον Εύοσμο κοντά στην ΕΚΟ, που είναι νέα εστία. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο της φωτιάς, αλλά πολλές μικρές εστίες που αναζωπυρώνονται. Δεκάδες ασθενοφόρα βρίσκονται στην περιοχή, ενώ μεταφορικά φορτηγά αδειάζουν τα τελευταία σπίτια που έχουν μέτωπο στη φωτιά. Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης κ.Καπόλας για να διερευνηθεί εάν προκύπτουν ευθύνες σχετικά με την καθυστέρηση των πυροσβεστικών αεροπλάνων στη μεγάλη φωτιά που συνεχίζει να κατατρώει το Σέϊχ Σου. Μηνυτήρια αναφορά θα καταθέσει στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης και βουλευτής Σερρών, Ευγένιος Χαϊτίδης, επειδή μέτρα που είχαν ληφθεί το 1992 - 1993 καταργήθηκαν από τον δασάρχη Θεσσαλονίκης, κ.Θεοδωρούδη, στον οποίο ο κ.Χαϊτίδης καταλόγισε μεγάλες ευθύνες. Ο αρχιπυραγός κ.Καρακίτσος δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι όλα πήγαιναν καλά μέχρι νωρίς το πρωί και ενώ οι δυνάμεις πίστεψαν ότι είναι θέμα λίγων λεπτών να ελέγξουν πλήρως τη φωτιά, ξαφνικά οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση, στράφηκαν σε βόρειους και σε λίγα λεπτά η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου.

Το απόγευμα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Σοφιανός παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι η καταστροφή ξεπερνά τα δέκα χιλιάδες στρέμματα σε σύνολο τριάντα χιλιάδων, ποσοστό δηλαδή 40%. Για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών σε όλη την Ελλάδα έκανε λόγο ο κ. Παπαδόπουλος ενώ ο κ. Σοφιανός επισήμανε ότι με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Αλέκου Παπαδόπουλου οι δυνάμεις πυρόσβεσης από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα κινηθούν προς τη Θεσσαλονίκη. Οι κύριοι Πετσάλνικος, Παπαδόπουλος και Σοφιανός διαβεβαίωσαν ότι το δάσος θα προστατευθεί και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι θα διατεθούν κονδύλια από το νομαρχιακό πρόγραμμα για αναδασώσεις. Οσον αφορά στο νομικό καθεστώς του δάσους, αυτό είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και από μία διάταξη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης με την οποία περιχαρακώνεται και δεν υπάρχει περίπτωση οικοπεδοποίησης. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το συντονισμό των προσπαθειών πυρόσβεσης, στο Γ' Σώμα Στρατού, υπό τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο. Προέχει η κατάσβεση της φωτιάς είπε ο κ.Υπουργός και το θέμα των υπαιτίων θα τεθεί στη συνέχεια. Το πρωί σε δηλώσεις του ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας αναγνώρισε ότι ο σχεδιασμός για τα δύο αεροπλάνα που θα στάθμευαν στη Θεσσαλονίκη ήταν ανεπαρκής για ένα τέτοιο συμβάν.

Η φωτιά κατακαίει και άλλες περιοχές της χώρας. Ανοιχτά μέτωπα φωτιάς υπάρχουν στη Δεσκάτη Ιωαννίνων, το Μαντούδι Εύβοιας, την Κοιλάδα Κοζάνης, τη Βιζίτσα του Πηλίου, στα Γιάννενα, την Κόνιτσα, τη Λιβαδιά, την Εύβοια, τα Χανιά, την Καλλιθέα Λάρισας, το Δομοκό, τον Αλμυρό, την Αταλάντη, το Δενδροχώρι, τα Γρεβενά, τον Αμάραντο, την Παναγία Τρικάλων και την Γραβιά. Συνολικά το Σαββατοκύριακο εκδηλώθηκαν 56 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, 11 από τις οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι υπόλοιπες είτε έχουν κατασταλεί είτε έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Το υπουργείου Αιγαίου ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αναλάβει τη στήριξη των δήμων και κοινοτήτων του Αιγαίου για τον εφοδιασμό τους με πυροσβεστικά οχήματα. Χρηματοδότησε ήδη με τριάντα εκατομμύρια δραχμές την αγορά εννέα πυροσβεστικών στα Δωδεκάνησα.

Την εκτίμηση ότι αυτή την ώρα θα ήταν πρόωρο να διατυπωθούν εκτιμήσεις για ευθύνες στην εκδήλωση των πυρκαγιών διατύπωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας Τύπου, Γιάννης Νικολάου. "Στις περιπτώσεις τέτοιων καταστροφών με τέτοια έκταση μετώπων είναι βέβαιο ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι δεν είναι επαρκής η κάλυψη", είπε ο κ. Νικολάου. Για ανεξήγητη βραδύτητα, με την οποία κινήθηκαν οι δασικές και πυροσβεστικές δυνάμεις στη μεγάλη φωτιά του Σέιχ Σου, κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε για το θέμα: "Ο υπουργός Γεωργίας είναι υπόλογος στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Και αυτός και η κυβέρνηση, διότι διέλυσαν τις δασικές υπηρεσίες και πράγματι παρέδωσαν τη χώρα στο έλεος των πυρκαγιών". Σε ανακοίνωσή του για τις πυρκαγιές, το ΚΚΕ εκτιμά ότι δεν πρόκειται για ανεπάρκεια, αδιαφορία ή ανικανότητα των κυβερνήσεων, αλλά για πολιτική τους επιλογή ώστε να μπορούν κάθε φορά να εξυπηρετούνται τα μεγάλα συμφέροντα αισχροκέρδειας της γης. Έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη λειτουργία των σταθμών δασοπροστασίας στην περιφέρεια, απευθύνει το ΔΗΚΚΙ και σημειώνει την ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων της Διακομματικής Επιτροπής για την προστασία των δασών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, τόνισε: "Για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα καίγεται και η κυβέρνηση φλυαρεί. Η χώρα βρίσκεται παραδομένη στις φλόγες και το κράτος είναι ανίκανο να προλάβει ή να περιορίσει τις καταστροφές. Η καταστροφή στο Σέιχ Σου και τα χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους φωτογραφίζουν την προκλητική ανικανότητα του κράτους και τις κραυγαλέες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και των στελεχών της". Στη Θεσσαλονίκη έφτασαν εσπευσμένα οι Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής και της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς.

Με σίγουρη την ένταξη στο "νέο ΝΑΤΟ", της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας και την παροχή ελπίδων στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία για μια μελλοντική ένταξη, αρχίζει αύριο στη Μαδρίτη η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας. Για την Ισπανική πρωτεύουσα αναχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Τύπου, Θ. Πάγκαλο και Δ.Ρέππα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γ.Παπανδρέου. Την Ελλάδα, δηλώνει ο πρωθυπουργός, την απασχολεί εντονότατα η νέα δομή του ΝΑΤΟ, για την οποία δεν έχει ακόμη επέλθει οριστική συμφωνία μεταξύ των 16 χωρών-μελών. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με όλα τα μέσα τα σχέδια για τη λειτουργία των τεσσάρων υποστρατηγείων, ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία εμφανίζεται κάθετα αντίθετη.

Μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Σε αυτά περιλαμβάνονται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταγράφουν όλους τους εργαζόμενους σε σχετικό βιβλίο, η δημιουργία ειδικού σώματος ελέγχου των επιχειρήσεων και η ακύρωση απολύσεων ανασφάλιστων εργαζόμενων. Οι δύο βασικοί άξονες εφαρμογής των μέτρων θα είναι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και η σωστή μηχανοργάνωση. "Το ΙΚΑ έχει πολλά και σοβαρά, χρόνια προβλήματα. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για μια ριζική αναδιάρθρωση του συγκεκριμένου οργανισμού", είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Την παραίτησή του υπέβαλε το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Τριτάν Σέχου ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Ο Σέχου παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του και έκανε λόγο για βία και νοθεία εκ μέρους των σοσιαλιστών. Μετά την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα προηγείται με μεγάλη διαφορά από το Δημοκρατικό και φαίνεται να κερδίζει μαζί με τους συμμάχους του την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη νέα αλβανική Βουλή. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Φατός Νάνο, τον συνεχάρη για τη νίκη του και τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της Αλβανίας. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Αλβανίας από τις 32 περιφέρειες στις οποίες έγιναν επαναληπτικές εκλογές, υπάρχουν αποτελέσματα μόνο σε οκτώ, ενώ ακόμη συζητώνται καταγγελίες για παρατυπίες σε δύο περιφέρειες από τον πρώτο γύρο. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, το πρωί αφέθηκε ελεύθερος ο οδηγός του ΟΣΕ Νίκος Ροδοκανάκης, που χθες το μεσημέρι απήχθη από Αλβανούς ενόπλους κοντά στο Τεπελένι.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά στα σύνορα της Καστοριάς, από πυροβολισμούς που δέχτηκαν από Αλβανούς λαθρομετανάστες. Οι δύο αρχιφύλακες Ανδρέας Τασούλας και Αγαθοκλής Λαδιάς στις 3:15 τα ξημερώματα, σταμάτησαν Ι. Χ. αυτοκίνητο στην περιοχή Βέργη Καστοριάς. Οι Αλβανοί που επέβαιναν σε κλεμμένο αυτοκίνητο, άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσουν. Οι δύο αστυνομικοί με τραύματα στο θώρακα και στα πόδια μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζονται αύριο οι Γενικές Εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, με την Αρμονία το πρωί και τα Γερμανικά, το απόγευμα και ολοκληρώνονται την Τετάρτη με την υπαγόρευση μουσικού κειμένου. Σήμερα οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν το πρωί στα Γαλλικά και το απόγευμα στα Ιταλικά, ενώ τα επίπεδα της αποχής κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ενδεικτικά βαθμολογικά στοιχεία, οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 10 και 11 Ιουλίου εξήγγειλαν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το ποσοστό κέρδους τους. Για τις 14 και 15 Ιουλίου εξήγγειλαν απεργία και οι γιατροί του ΙΚΑ. Από τα νοσοκομεία θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη σύσταση του Εθνικού Κτηματολογίου. Πεντακόσιες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων υπέβαλαν δήλωση ιδιοκτησίας στις 66 περιοχές όπου προχωρά η σύσταση του Κτηματολογίου. Όπως εξάλλου προβλέπει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο στη Βουλή, ακίνητα που δεν θα δηλωθούν θα θεωρηθούν άγνωστου ιδιοκτήτη και θα περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

H προώθηση της ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικής συνεργασίας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, με μοχλό το γυναικείο δυναμικό των δύο χωρών, αποτελεί το βασικό αντικείμενο του 2ου Women' s Leadership Forum, με τίτλο "Ελληνοαμερικανική συνεργασία γυναικών για έναν καλύτερο κόσμο", που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη. "Ήδη, στις ΗΠΑ έχει εκδηλωθεί από μεγάλους επιχειρηματίες έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα, σε όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής, το εμπόριο, τη βιομηχανία, την τεχνολογία, τον τουρισμό, που πρέπει να ενισχυθεί τόσο από το κράτος, όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία", είπε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Ελληνοαμερικανίδα επιχειρηματίας Λούλα Λόη-Αλαφογιάννη. Στη συνάντηση, ανάμεσα σε άλλους, συμμετέχει η αντικυβερνήτης της πολιτείας Maryland των ΗΠΑ, κόρη του Robert F. Kennedy, Kathleen Kennedy-Townsend.

Κορυφώθηκε η κρίση στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, μετά τη ματαίωση της συνάντησης της Προέδρου Μπιλιάνα Πλάβσιτς, με τον Σέρβο εκπρόσωπο του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας, Μόμτσιλο Κράισνικ. Η διεθνής κοινότητα που τάσσεται στο πλευρό της κ.Πλάβσιτς, ωστόσο δεν κρύβει τις ανησυχίες της ότι η ρήξη που επήλθε μεταξύ της Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και των υποστηρικτών του προκατόχου της Ράντοβαν Κάρατζιτς, απειλεί όχι μόνο την ενότητα της πρώην αυτής γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, αλλά και την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέητον. Στόχος της συνάντησης ήταν η επίλυση του πολιτικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί. Η κ.Πλάβσιτς, σύμφωνα με το σερβοβοσνιακό ραδιόφωνο, ακύρωσε τη συνάντησή της και παρέμεινε στη Μπάνια Λούκα επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Ο Κράισνικ από την πλευρά του χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς της κ.Πλάβσιτς και δήλωσε ότι η ίδια η Πρόεδρος δεν επιθυμεί τη διευθέτηση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί.

Ανοδο σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1547,64 μονάδες σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 2,21%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 8,8 δισεκατομμύρια δραχμές.

Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός αλλά τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στην ανατολική Ελλάδα και θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 19 έως 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 21 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 7 July 1997 - 16:40:17 UTC