Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:22 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.7.1997

Σύμφωνο , που αποτελείται απο 6σημεία υπέγραψαν χθές στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός Κώτσας Σημίτης και ο Προεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για ένα τέταρτο της ώρας, ύστερα απο πρωτοβουλία της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ. Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, οι κύριοι Σημίτης και Ντεμιρέλ επισημαίνουν με ικανοποίηση τη σύγκλιση απόψεων που επετεύχθη στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Θεόδωρου Πάγκαλου και Ισμαήλ Τζεμ, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κυρίας Ολμπράιτ. Οπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, ''και οι δύο χώρες θα αναλάβουν προσπάθεια να προωθήσουν τις διμερείς σχέσεις, που θα βασίζονται σε: - Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και την συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, - Σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας, - Σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, - Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους, - Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση, - Δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας.

Σημαντικές, χαρακτήρισε τις επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδώτη, με παράγοντες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας. Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι "δεν έχει προκύψει ως τώρα. Νομίζω ότι πρέπει να το αποκλείσουμε και να είμαστε επιφυλακτικοί. Οι εξελίξεις προχωρούν και γίνεται μια προσπάθεια για συνάντηση των δύο χωρών". Αναφερόμενος στο αν υπάρχει σχέδιο πάνω στο οποίο συζητά η Ελλάδα και η Τουρκία, στη Μαδρίτη, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ επισήμανε ότι έχει προφορικώς διατυπωθεί μια κεντρική ιδέα, από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ολμπράϊτ και πρόσθεσε ότι "εμείς έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας. Και ελπίζω οι θέσεις αυτές να αποτελέσουν μια καλή βάση για συζήτηση".

Αρχίζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη, υπο την αιγίδα του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, οι απ΄ευθείας συνομιλίες του προέδρου της Κύπρου Γλ.Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Χθές οι δύο άνδρες παρακάθησαν σε δείπνο που περέθεσε προς τιμήν του ο γ.,γ. του ΟΗΕ, με το οποίο άρχισαν ανεπίσημα οι διαδικασίες. Ακόμη, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ συναντήθηκε χωριστά με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ρ.Ντενκτάς και συζήτησε μαζί τους τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος, ενόψη της αποστολής που θα αναλάβει για την επίλυση του προβλήματος.

Η λουξεμβουργιανή προεδρία καλεί, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις δύο κοινότητες της Κύπρου να αρχίσουν τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης με ανοιχτό πνεύμα. Καλεί, επίσης, όλες τις άλλες πλευρές να ασκήσουν την επιρροή τους για την εξεύρεση μόνιμης λύσης του Κυπριακού. Η πλήρης δήλωση της λουξεμβουργιανής προεδρίας αναφέρει ότι ''από τις 8 μέχρι τις 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί, κοντά στη Νέα Υόρκη, μετά από πρόσκληση και υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ένας πρώτος γύρος απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Ακολούθως, η Ε.Ε. καλεί τα μέρη ''να αρχίσουν τις συζητήσεις με ανοιχτό πνεύμα'' και εύχεται ''αυτές οι συζητήσεις να επιτρέψουν στα μέρη να αρχίσουν μια πραγματική διαδικασία διαπραγματεύσεων''.

Δέσμη μέτρων για την αποκατάσταση των καταστροφών και την περαιτέρω προφύλαξη του Σέιχ- Σου, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, για να κάνει αποτίμηση των καταστροφών του δάσους. ο κ. Λαλιώτης τόνισε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται: α) Να γίνουν συνεχείς αεροφωτογραφήσεις, ώστε να αποτυπωθούν όλα τα δεδομένα σε ολόκληρη την περιοχή του Σέιχ-Σου, καμένη και μη. β) Εντός των ημερών όλη η έκταση που έχει καεί θα κηρυχτεί αναδασωτέα, κάτι που επιτάσσει το Σύνταγμα. γ) Θα κατοχυρωθεί θεσμικά ο δασικός χαρακτήρας του Σέιχ-Σου. δ) Θα απαγορευτεί η βοσκή και η άναρχη υλοτόμηση. ε) Θα συνεχίσει να υπάρχει ρητή απαγόρευση κάθε δόμησης, είτε στα όρια είτε μέσα στο δάσος. στ) Κατοχυρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα του 1994, με το οποίο περιφρουρείται το Σέιχ-Σου ως φυσικό πάρκο, ως περιαστικό αισθητικό προστατευόμενο δάσος ημερήσιας αναψυχής και κατοχυρώνεται και προστατεύεται ως ζώνη απολύτου προστασίας. ζ) Προωθούνται άμεσα παρεμβάσεις και έργα κατά το παράδειγμα της Πεντέλης, που έχουν σχέση με την αποκατάσταση και την αναδάσωση των καμένων περιοχών, τη συγκράτηση του εδάφους και του νερού με κλαδοπλέγματα και ξυλοφράγματα και με έργα και παρεμβάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση των αστικών περιοχών, γιατί μετά τον κύκλο της φωτιάς είναι γνωστό ότι υπάρχει ο κύκλος του εδάφους και του νερού και οι πλημμύρες, δηλαδή τα δευτερογενή φυσικά φαινόμενα που έπονται της πυρκαγιάς. η) Για όλα αυτά τα προγράμματα υπάρχει και χρονοδιάγραμμα και διασφαλισμένοι πόροι που ανέρχονται τουλάχιστον σε τρία δισεκατομμύρια δραχμές, με προοπτική αν χρειαστούν περισσότερα να δοθούν. θ) Οριστικοποιείται το δασικό κτηματολόγιο που έχει επεξεργαστεί η Διεύθυνση Δασών, έτσι ώστε να περιφρουρηθεί καλύτερα το δάσος και να γίνει καλύτερο με τον εμπλουτισμό της χλωρίδας του. ι) Πρέπει να γίνει σαφές ότι θα υπάρξει μία αρνητική επίδραση στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, και κατ' επέκταση στην ποιότητα ζωής του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, και γι' αυτό θα πρέπει αφενός να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν σε εξέλιξη η δέσμη αυτή των μέτρων και ταυτόχρονα να προστατευτούν οι υπόλοιποι ορεινοί όγκοι της περιοχής, ώστε να προστατευτεί το ευ ζειν των κατοίκων της.

Δεκαεφτά χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, σε σύνολο τριάντα χιλιάδων, είναι ο τελικός απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, όπου έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο όλα τα μέτωπα της φωτιάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δασαρχείου Θεσσαλονίκης, η καμμένη έκταση ανταποκρίνεται περίπου στο 60% του δάσους - πάρκου της Θεσσαλονίκης, ενώ οι υλικές ζημιές από την πύρινη λαίλαπα κυμαίνονται σε πολλά εκατομμύρια δραχμές. Επτά σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία στο Ρετζίκι, έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, ενώ από την πυρκαγιά αποτεφρώθηκαν πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ και εναέρια καλώδια, δεκάδες αγροικίες, βιοτεχνικές μονάδες και περιφράξεις σπιτιών και οικοπέδων.

Πρωτοβουλίες για την αναδάσωση του Σέϊχ - Σου, αναλαμβάνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, για να συμβάλει με τις δικές του δυνατότητες, στην κινητοποίηση φορέων και πολιτών για την "ανάσταση" του δασικού πνεύμονα της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ο ΟΠΠΕΘ΄97 θα διαθέσει τα έσοδα τεσσάρων μεγάλων εκδηλώσεων στον αγώνα για τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του δάσους, οργανώνει σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και τους φορείς της πόλης, συναυλία στο Καυταντζόγλειο στάδιο, ενώ στο έργο της αναδάσωσης θα λάβει ενεργό μέρος, με τη συμμετοχή 1.000 εθελοντών της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Τη συμπαράστασή του, στο έργο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλέορασης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το Προεδρείο. Ο κ. Κακλαμάνης, κατέστησε ως επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση και διαφύλαξη του κύρους του Συμβουλίου, ενώ επισήμανε και την αναγκαιότητα της κατάλληλης υποδομής που πρέπει να διαθέτει. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση του νέου Προεδρείου για αύξηση του προϋπολογισμού του Ε.Σ.Ρ. Παράλληλα, κάλεσε το Συμβούλιο να σταθεί εμπόδιο στους επιχειρηματίες, "που εισέβαλαν στον χώρο των ΜΜΕ μόνο για πλουτισμό και υποβοήθηση των άλλων δραστηριοτήτων τους".

Στην ίδρυση "Συμβουλίου Γυναικών από την Ευρώπη και την Αμερική", με σκοπό την προβολή της συνεισφοράς των γυναικών στην ανάπτυξη, την ενδυνάμωση των οικονομικών, αλλά και των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Καναδά, προχώρησε το 2ο Women's Leadership Forum, που διοργανώνει το Ενωμένο Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997". Ενθουσιασμένη από την ιστορία της Μακεδονίας, δήλωσε η Καθλίν Κέννεντυ, αντικυβερνήτης της Πολιτείας Μαίρυλαντ των ΗΠΑ και κόρη του R.F Kennedy, η οποία τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι "στην ιστορία οι Ελληνίδες γυναίκες έχουν αποδείξει το θάρρος και τον ενθουσιασμό τους", ενώ πρόσθεσε ότι " έχουν τις δυνατότητες να απαιτήσουν πολιτική και οικονομική δύναμη". Η κ. Κέννεντυ, δεν παρέλειψε να εκφράσει την συμπαράστασή της στους πολίτες της Θεσσσαλονίκης, που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Διευκρινίσεις, αλλά και αιχμές κατά του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αλκη Μπαλτά, με αφορμή την παραίτησή του, έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΠΟ. Ο κ. Βενιζέλος εκφράζει την λύπη του, για το ότι "ο κ. Μπαλτάς αντί να αποδεχθεί την εξέλιξη αυτή, επέλεξε να δημιουργήσει δημοσιογραφικό θόρυβο, ευτελίζοντας τη σχέση του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Λυπούμαι δε, πιο συγκεκριμένα, πρώτον γιατί καθυστέρησα να ζητήσω την παραίτησή του και δεύτερον γιατί γνωρίζω πολλά χρόνια τον κ. Μπαλτά".

''Η προστασία του ελληνικού κινηματογράφου είναι ευθύνη των ανθρώπων του, που είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να διαφυλάξουν την αξιοπιστία των βασικών θεσμών με τους οποίους εκδηλώνεται η κρατική υποστήριξη. Είναι άλλωστε προφανές ότι η κρατική οικονομική ενίσχυση κυρίως μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, τα τελευταία περίπου 16 χρόνια, έχει αποφέρει συγκεκριμένους καρπούς''. Στην επισήμανση αυτή προέβη ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την ένταση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το σκηνοθέτη κ. Σμαραγδή και τις συναφείς δηλώσεις πολλών ανθρώπων του κινηματογράφου.

Τραγικό θάνατο βρήκαν τρία άτομα, όταν καταπλακώθηκαν από ξύλινο στέγαστρο σε αυλή σπιτιού. Το περιστατικό, σημειώθηκε στην κοινότητα Νότια Αλμωπίας Πέλλας. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Πέλλας, ο 60χρονος αγρότης Χρήστος Τσουκνής, η σύζυγος του Αννέτα 67 χρονών, (ιδιοκτήτες του σπιτιού), μαζί με τον συγχωριανό τους Ευάγγελο Καχριμανίδη, 64 χρονών, τοποθετούσαν πλακάκια στο δάπεδο του στεγάστρου. Ομως κάποια στιγμή το κιόσκι, διαστάσεων 3 Χ 3 μέτρων, που ήταν κατασκευασμένο με ξύλινες κολώνες και πλάκα σκυροδέματος στην οροφή, κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε. Ο Καχριμανίδης και η 67χρονη βγήκαν τραγικό θάνατο, ενώ ο σύζυγος της μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Εδεσσας, όπου όμως οι γιατροί παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Νέο αιματηρό επεισόδιο, σημειώθηκε σε περιοχή των Ελληνοαλβανικών συνόρων, έξω από την κοινότητα Καλης Βρύσης Καστοριάς, με δράστες λαθρομετανάστες από τη γειτονική χώρα, που πυροβόλησαν και τραυμάτισαν Ελληνα κτηνοτρόφο. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Καστοριάς, ο 40χρονος κτηνοτρόφος, Μιχαήλ Κοσετζίδης, από τη Διποταμιά, κατευθυνόταν μαζί με τον συγχωριανό του, Κωνσταντίνο Σατυρίδη 45 χρονών, με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο σε περιοχή του Νομού. Δύο άγνωστοι Αλβανοί τους έβγαλαν μέσα από το αυτοκίνητο και όπως καταγγέλουν οι ίδιοι, χωρίς λόγο άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους με όπλα Καλάσνικοφ και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Ο άτυχος κτηνοτρόφος μεταφέρθηκε από τον συγχωριανό του, στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Καστοριάς, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Από το 1999 η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία θα είναι και επισήμως μέλη του ΝΑΤΟ. Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν οι 16 ηγέτες των χωρών - μελών της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, με την οποία καλούν τις τρεις χώρες να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Για τις άλλες 12 χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, που επιθυμούν την ένταξή τους στη Συμμαχία, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ με τη δήλωσή τους, διακήρυξαν την πολιτική ''ανοιχτών θυρών'', χωρίς όμως να θέσουν χρονικούς προσδιορισμούς και άλλες δεσμεύσεις για το πότε αυτές θα ενταχθούν στη Συμμαχία. Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη των τριών χωρών στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εως το 1999, ώστε παράλληλα με τον εορτασμό για τα 50 χρόνια της Συμμαχίας που θα γίνει στην αμερικανική πρωτεύουσα, να υπογραφεί και η συμφωνία προσχώρησής τους.

Τη διαβεβαίωση ότι ο στρατός δε θα εμπλακεί σε συγκρούσεις πολιτικού χαρακτήρα, έδωσε ο επικεφαλής του σερβοβοσνιακού στρατού Πέρο Τσόλιτς, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Η συνάντηση αυτή, η οποία κρίθηκε αναγκαία μετά την επικριτική επιστολή του Τσόλιτς προς την κ. Πλάβσιτς, σχετικά με την απόφασή της να διατάξει τη διάλυση της Βουλής και να κηρύξει πρόωρες εκλογές για την 1η Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για αποτροπή της πιθανής ανάμειξης του στρατού στην κρίση που έχει ξεσπάσει.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 9 July 1997 - 6:40:16 UTC