Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:18 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.7.1997

Με το Σκοπιανό Πρόεδρο, Κίρο Γκλιγκόρωφ συναντήθηκε το απόγευμα, στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στο επίκεντρο της συνάντησης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, βρέθηκαν θέματα όπως η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των Βαλκανίων, η συνεργασία των δύο χωρών και η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξής της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δεν τέθηκε το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα που συζητείται στον ΟΗΕ.

Σταθμό στην ιστορία της Ευρωπαϊκής ηπείρου χαρακτηρίζουν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη οι ηγέτες των δεκαέξι χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και οι εικοσιοκτώ ομόλογοί τους από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια. Υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα, η πολιτική βούληση όλων των συμμετεχόντων για ειρήνη και ασφάλεια, ενώ χθες αποφασίστηκε η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, υπογράφοντας τη συμφωνία συνεργασίας της χώρας του με το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε την ανάγκη ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρώπη. Στη σημερινή του παρέμβαση, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, χαιρέτισε τη συμφωνία συνεργασίας της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ, την οποία χαρακτήρισε σημαντικό βήμα για την εκπλήρωση των ελπίδων όλων των λαών της Ευρώπης, που ζητούν ειρήνη και πρόοδο. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας ως ρυθμιστικού παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια και δήλωσε χαρακτηριστικά: "Βασιζόμενοι σε κοινές αξίες θεμελιωδών αρχών, όπως η εθνική ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα, η υπεράσπιση της δημοκρατίας, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα προχωρήσουμε με εποικοδομητικό τρόπο για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους". Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Σημίτης είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και τον Άγγλο πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το Φθινόπωρο θα επισκεφθεί το Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν.

Ιδιαίτερα θετική χαρακτήρισε την υπογραφή του συμφώνου Σημίτη - Ντεμιρέλ ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης. "Υπάρχει μια συμφωνία σε ένα πλαίσιο αρχών, η τήρηση των οποίων μπορεί να ανοίξει μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", είπε ο Γενικός Γραμματέας Τύπου και πρόσθεσε: "Ο σεβασμός της κυριαρχίας κάθε χώρας, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, η άρση της απειλής χρήσης βίας, η επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν με ειρηνικά μέσα είναι θέματα που η Ελλάδα πάγια τα θέτει και αυτή τη στιγμή προσυπογράφονται και συνομολογούνται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από την Τουρκία".

Αντιδράσεις προκάλεσε η συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ στους κόλπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, έκανε λόγο για αυτονόητες αρχές προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά και για εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες, ζητώντας να διευκρινιστεί ποια αναγνωρίζονται ως νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Για σχέδιο αμερικανοποίησης του Αιγαίου έκανε λόγο το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Μάκης Μαϊλης. Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού σημειώνει ότι το κείμενο των γενικών αρχών που συμφωνήθηκε στη Μαδρίτη, μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο Συνασπισμός ζητά την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική και πλήρης ενημέρωση και σχετική συζήτηση. Κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, επισήμανε ο Δημήτρης Τσοβόλας, μιλώντας για επιβεβαίωση άνευ όρων διαλόγου. Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, επισήμανε ότι η δέσμευση για αποφυγή μονομερών διεκδικήσεων ακυρώνει τη νόμιμη δυνατότητα επέκτασης στα 12 μίλια και εμπεδώνει το καθεστώς το "γκρίζων ζωνών" που έχει δεχτεί η κυβέρνηση για τα Ιμια, όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Xρήσιμη, υψηλού επιπέδου, πολιτική δέσμευση των δύο χωρών, που υποβοηθεί την προσπάθεια συνεννόησης που άρχισε πρόσφατα με τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων και την προετοιμασία στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για την εκτόνωση της επικίνδυνης και κλιμακούμενης έντασης στις διμερείς σχέσεις, μετά το επεισόδιο των Ιμίων και την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο, χαρακτηρίζει ο Διεθνολόγος - Πανεπιστημιακός, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, το κοινό ελληνοτουρκικό ανακοινωθέν της Μαδρίτης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Καρακωστάνογλου εκτίμησε ως θετική τη συμφωνία δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνονται με την Τουρκία να καταβάλει προσπάθεια ανάσχεσης του φανατικού Ισλαμισμού και ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την κυβέρνηση Γιλμάζ να αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την αναθέρμανση των προσπαθειών ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις ΗΠΑ να εμφανίζονται διατεθειμένες να παρέμβουν πλέον καθοριστικά, σ' όλο το πλαίσιο των διμερών προβλημάτων.

Την ευθύνη για τη διαχείριση και τη διασπορά των πυροσβεστικών αεροσκαφών έχει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ενώ θα τεθούν προς διερεύνηση θέματα που αφορούν στην καθυστέρηση άφιξης των αεροσκαφών στην πυρκαγιά του Σέιχ Σου. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας ο οποίος παρουσίασε έκθεση του υπουργείου του για τη μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Θεσσαλονίκης και επισήμανε ότι με την επιστροφή του πρωθυπουργού, θα του παραδώσει υπόμνημα και για την απόδοση πιθανών ευθυνών. Το πρωί άρχισε η καταγραφή του μεγέθους της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά στο δάσος του Σέιχ Σου. Σε εφαρμογή τίθενται και τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε κυβερνητικό κλιμάκιο για την αποκατάσταση των καταστροφών και την περαιτέρω προφύλαξη του δάσους. Στο μεταξύ εκτός ελέγχου παραμένει η πυρκαγιά στην Ηλεία που ήδη κατέστρεψε εικοσιπέντε χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης και έκαψε σπίτια στο χωριό Πευκή. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες αναζωπύρωσης. Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο Σινούκ δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή. Το μεσημέρι νέα πυρκαγιά ξέσπασε σε ελαιώνα στη θέση Δραγώγι κοντά στην Ολυμπία και ήδη κατέκαψε περίπου διακόσια στρέμματα.

Ευθύνες στην κυβέρνηση και στον υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα, επέρριψε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης, με αφορμή την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος του Σέϊχ - Σου. Ο κ.Στριφτάρης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι "εμπρηστής για το ΚΚΕ δεν είναι μόνο ο φυσικός αυτουργός, αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης που υποτάσσεται στα συμφέροντα μεγαλοκαταπατητών, οικοπεδοφάγων και μεγαλοκατασκευαστών", ενώ υποστήριξε ότι ο κ.Τζουμάκας θα πρέπει να έχει πολύ θράσος για να έρθει στη Θεσσαλονίκη και να ρίξει τις ευθύνες σε άλλους παράγοντες. Ο κ.Στριφτάρης επιτέθηκε και κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, γκρεμίζονται ως αυθαίρετα μόνο καλύβες και όχι πολυτελέστατα σπίτια. Νωρίτερα, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, συναντήθηκε με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι Γενικές Εξετάσεις και για τα ειδικά μαθήματα, με την υπαγόρευση μουσικού κειμένου. Φέτος άλλαξε ο τρόπος εξέτασης του μαθήματος και οι μαθητές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη άκουσαν ταυτόχρονα το μουσικό κομμάτι που επέλεξε η επιτροπή εξετάσεων, μέσω κλειστού κυκλώματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Οι υποψήφιοι έπρεπε να ακούσουν το μουσικό κομμάτι και να γράψουν τις νότες. Μέχρι και πέρσι η εξέταση γινόταν από έναν καθηγητή που έπαιζε το μουσικό κομμάτι, αλλά η αλλαγή έγινε μετά από προσφυγή ορισμένων υποψηφίων στο Συμβούλιο Επικρατείας κάνοντας λόγο για μη αξιοκρατική διαδικασία. Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Αγγελος Ζησιμόπουλος δήλωσε σήμερα ότι ολοκληρώνεται η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων. "Οι βαθμοί θα σταλούν στη μηχανογραφική υπηρεσία για την επεξεργασία και την ολοκλήρωσή τους, ενώ μέχρι τις 25 με 30 Ιουλίου θα υπάρχουν οι βαθμολογίες", είπε ο κ. Ζησιμόπουλος.

Το Κυπριακό και οι τρόποι αντιμετώπισής του αποτελούν το επίκεντρο των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς, που αρχίζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι η συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ δημιουργεί θετικό κλίμα για το Κυπριακό, σημείωσε ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπαρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, χαρακτήρισε πολύ θετικές τις συναντήσεις που είχε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η δεύτερη φάση συζήτησης για τον κοινωνικό διάλογο, με προσπάθεια κυβέρνησης και συνδικάτων για σύγκλιση ως προς τις θέσεις τους. Στη συζήτηση επισημάνθηκε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της τριακονταπενταετίας για τη συνταξιοδότηση, ενώ το θέμα των επικουρικών συντάξεων θα λυθεί τον Σεπτέμβριο όταν θα ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι κεντρικοί άξονες του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό, που παρουσίασε ο κ. Παπαϊωάννου είναι το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση όλων των εργαζόμενων Ελλήνων και αλλοδαπών, η ανταποδοτικότητα, η χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής, η εκπλήρωση του κοινωνικού ρόλου των συντάξεων, η ισονομία στην κατανομή της κοινωνικής συμμετοχής, η δυνατότητα αύξησης των απολαβών, η αποφυγή της ισοπέδωσης των κοινωνικών παροχών, η διαφάνεια στη χρηματοδότηση, η υποβοήθηση της αναπτυξιακής προοπτικής, ο σεβασμός των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ο εκσυγχρονισμός ως προς τις σχέσεις κράτους και πολίτη.

Την πρόθεσή του να διαμεσολαβήσει στη διαμάχη μεταξύ της Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς και των υποστηρικτών του προκατόχου της Ράντοβαν Κάρατζιτς, γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο κ.Μιλόσεβιτς κάλεσε την κ.Πλάβσιτς και τον εκπρόσωπο των Σέρβων στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας, Μόμτσιλο Κράισνικ σε συνομιλίες, που στόχο θα έχουν τη διασφάλιση της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέητον. Ο Κράισνικ σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι μέσω του μητροπολίτη Νικολάι, έχει καλέσει εκ νέου την κ.Πλάβσιτς να συναντηθούν, εκτιμώντας ότι η σημερινή κατάσταση προκαλεί σύγχυση και ανησυχία στο λαό. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι αν η κ.Πλάβσιτς αποδεχθεί τη συνάντηση θα βρεθεί λύση στη συνταγματική κρίση που κλονίζει τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

To νικητή του ζευγαριού Κονστρουκτορούλ από τη Μολδαβία και Μοζίρ από τη Λευκορωσία, θα αντιμετωπίσει στη δεύτερη προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενεύη. Οι ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν τη μια από τις δύο παραπάνω ομάδες, σε διπλά παιχνίδια που θα διεξαχθούν στις 13 και 27 Αυγούστου. Οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού ήταν φανερά ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της κλήρωσης, αφού και οι δύο ομάδες είναι κατώτερες σε δυναμικότητα παιχτών. Στο μεταξύ, ο ΠΑΟΚ και ο ΟΦΗ θα μάθουν τους αντιπάλους τους στη δεύτερη προκριματική φάση του ΟΥΕΦΑ, σε κλήρωση που θα γίνει την 1η Αυγούστου. H ΑΕΚ θα ξέρει την αντίπαλό της στον πρώτο γύρο του Κυπελλούχων στις 29 Αυγούστου, ημέρα που θα κληρωθούν και οι έξι όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στα κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στα πελάγη μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 18 μέχρι 32 βαθμούς, στα ηπειρωτικά από 19 έως 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 9 July 1997 - 17:40:20 UTC