Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28.7.1997

Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες εναέριων και θαλάσσιων μέσων της αεροπορίας και του ναυτικού για τον εντοπισμό του 28χρονου επισμηναγού, Ιωακείμ Παντελάκη, το αεροσκάφος του οποίου κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή, σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της Σκύρου. Ήδη, επιτροπή εμπειρογνωμόνων αξιωματικών επιλήφθηκε της διερεύνησης των συνθηκών και των αιτιών του αεροπορικού ατυχήματος. Τη λύπη της κυβέρνησης για το τραγικό συμβάν εξέφρασε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επισήμανε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό του πιλότου συνεχίζονται με αεροσκάφη C-130, ελικόπτερα και θαλάσσια μέσα. Ο υπουργός Τύπου εξέφρασε την ελπίδα, η αναζήτηση των εναέριων και θαλάσσιων μέσων να έχει αίσιο τέλος. "Τραγικό" χαρακτήρισε το συμβάν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι οι έρευνες συνεχίζονται με πολύ έντονο ρυθμό. "Η σκληρή προσπάθεια που καταβάλλει η πολεμική αεροπορία με δυνατές ασκήσεις, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες που επιβάλλει η ευθύνη για την υπεράσπιση της χώρας, έχει και το κόστος της", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Στην εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές μεταβολές στα επίπεδα των βάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων στα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, προέβη σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Αύριο, μέχρι τις πέντε το απόγευμα, αναρτώνται στα σχολεία όλης της χώρας οι πίνακες με τις αναλυτικές βαθμολογίες των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων. Οι βάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου, ενώ αναμένεται να κυμανθούν περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. "Τα αποτελέσματα θα δικαιώσουν την άποψη ότι τα θέματα που μπήκαν φέτος ήταν σωστά και δίκαια", επισήμανε ο κ. Αρσένης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη Μηχανογραφική Υπηρεσία, στην Α΄Δέσμη αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων, στη Β' Δέσμη δεν αναμένονται μεταβολές, στην Γ΄Δέσμη αναμένονται αυξομειώσεις από σχολή σε σχολή ενώ η μεγαλύτερη πτώση εκτιμάται ότι θα υπάρχει στην Δ΄ Δέσμη.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο και τον υφυπουργό Γεωργίας, Δημήτρη Σωτηρλή είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Όπως δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος, στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον κ. Σημίτη βρέθηκαν ζητήματα της αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και διάφορα πολιτικά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως η πορεία της οικονομίας και οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά υπονομεύουν τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και είναι σε αντίθεση με το κοινό ανακοινωθέν, που υπέγραψαν στη Μαδρίτη, οι κ. κ. Σημίτης και Ντεμιρέλ. Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι αυτή η τουρκική πρακτική που εκδηλώνεται σποραδικά πρέπει να εξαλειφθεί. Επιβεβαίωσε, ακόμη, ότι ο Έλληνας πρέσβης στις ΗΠΑ, Λουκάς Τσίλλας, προέβη σε διάβημα στην αμερικανική κυβέρνηση για τις παραβιάσεις εκ μέρους των τουρκικών αεροσκαφών και επισήμανε ότι στο διάβημα αυτό περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για το ακριβές σημείο όπου έγινε η παραβίαση, την ώρα και την ημερομηνία, ακόμη και τον τύπο του τουρκικού αεροσκάφους, έτσι ώστε, να υπάρξει μια πλήρης και ολοκληρωμένη εικόνα για τη συμπεριφορά των τουρκικών αεροσκαφών.

Τα θέματα των αγνοουμένων και των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα θα θέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, στις συνομιλίες που θα έχει το απόγευμα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ. Όπως δήλωσε, το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής κυβέρνησης, Μανώλης Χριστοφίδης, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο ανθρωπιστικά θέματα. Τις προοπτικές για τον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκυπρίου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, συζήτησαν το πρωί ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μάντεν. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μάντεν εξέφρασε ικανοποίηση για την προγραμματισθείσα απογευματινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς προς συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων, χαρακτηρίζοντάς την "εξαιρετική πρωτοβουλία".

Απόδημοι Κοζανίτες από όλο τον κόσμο, θα συναντηθούν από 1 έως 3 Αυγούστου στην Κοζάνη, στο 1ο Συνέδριο Αποδήμων Νομού Κοζάνης, που διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ του νομού και την ΑΝΚΟ (Αναπτυξιακή Κοζάνης). Η πανηγυρική έναρξη του συνεδρίου θα γίνει στην αίθουσα τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κοζάνης, ενώ μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν, είναι "Ο νομός Κοζάνης στην προοπτική του 2. 000", "Κοινωνιολογική εκτίμηση των μεταναστευτικών ρευμάτων στο Ν. Κοζάνης", "Διάδοση και προβολή της Ελληνικής γλώσσας στον απόδημο ελληνισμό", "Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μετανάστες", "Ορθόδοξη εκκλησία και απόδημος ελληνισμός", "Ο νέος επιχειρηματικός χάρτης του Ν. Κοζάνης, σύνδεση με τα Βαλκάνια" κ.α. Στο τέλος του συνεδρίου θα εκλεγεί και το Συμβούλιο Αποδήμων Ν. Κοζάνης που θα συντονίζει τη διασύνδεση με την πατρίδα των απόδημων Κοζανιτών.

Δεκαέξι χιλιάδες φορολογικές παραβάσεις εντοπίστηκαν στην Κεντρική Μακεδονία, χάρη στους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν επί τέσσερις μήνες οι υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Οι παραβάσεις αφορούν επί το πλείστον τη μη απόδοση του ΦΠΑ, την ελλιπή έκδοση φορολογικών στοιχείων, τη μη ενημέρωση μητρώων και τη μη έκδοση θεωρημένων αποδείξεων και εισιτηρίων σε κέντρα διασκέδασης, ενώ δεν λείπουν παρατυπίες που σχετίζονται με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Εκατό εκατομμύρια δραχμές θα διατεθούν για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ακριτική πόλη, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Απόστολου Φωτιάδη. Με την ευκαιρία της συνάντησης, ο κ.Φωτιάδης υπενθύμισε στους παραγωγικούς φορείς και τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας της Θράκης ότι η κυβέρνηση έχει το ενδιαφέρον της διαρκώς στραμμένο στην περιοχή. Τόνισε μάλιστα, ότι δραστηριότητες όπως η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, θωρακίζουν πολύπλευρα τη Θράκη.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί από 30 Οκτωβρίου ως τη 1η Νοεμβρίου η εκδήλωση για την απονομή του βραβείου "ΝΙΚΗ" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το βραβείο έχει στόχο την υποστήριξη της εικόνας της γυναίκας μέσω της τηλεόρασης και απονέμεται σε προγράμματα που προσφέρουν καλύτερη ενημέρωση για την κατάσταση της γυναίκας σήμερα και προβάλλουν τις προσπάθειες της να παίξει ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Τα έπαθλα πήραν το όνομά τους από την Ελληνίδα θεά των τεχνών και της λογικής. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για κρατικούς και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς σε 28 χώρες της Ευρώπης. Στους σταθμούς , που οι συμμετοχές τους θα κερδίσουν βραβείο, θα απονεμηθούν αντίγραφα της φτερωτής Νίκης της Σαμοθράκης, ενώ οι παραγωγοί των βραβευμένων προγραμμάτων θα κερδίσουν χρηματικό έπαθλο 10.000 ECU ο καθένας.

Ελληνόπουλα από τους Αγιους Σαράντα, το Δελβίνο, τη Χειμάρρα και το Αργυρόκαστρο της Αλβανίας φιλοξενεί και φέτος στις κατασκηνώσεις της Νέας Περάμου, η Πανηπειρωτική Ένωση Καβάλας. Τα παιδιά, που είναι ηλικίας 8 έως 13 ετών, τα παρέλαβαν στο φυλάκιο της Κακκαβιάς εκπρόσωποι της Πανηπειρωτικής Ένωσης από τους γονείς τους και τους εκπροσώπους της οργάνωσης "Ομόνοια" που τα επέλεξε.

Το βραβείο "Ειρήνης και Φιλίας Σαδίκ Αχμέτ" απένειμε ο αποκαλούμενος Σύνδεσμος Αλληλεγγύης "Τούρκων" της Δυτικής Θράκης στον Έλληνα εκπρόσωπο του Eλληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (Greek Helsinki Monitor), Παναγιώτη Δημητρά , αλλά η ομιλία που έκανε , σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ", ενόχλησε τόσο τους Τούρκους αξιωματούχους, που του αφαίρεσαν τον λόγο. Ο κ. Δημητράς αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στο Κουρδικό τόνισε ότι έχει προκαλέσει τις επικρίσεις όλων των χωρών της γης, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι στη χώρα αυτή καταπιέζονται οι μειονότητες και τάχθηκε κατά της απαγόρευσης της λειτουργίας των ισλαμικών λυκείων, ''ιμάμ χατίπ''. Ο ομιλητής επισήμανε ακόμη ότι οι αρχές του Κεμαλισμού, δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού και διοικητή του 3ου Σώματος Στρατού, στρατηγού Εντίπ Μπασέρ και του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ινάλ Μπατού, οι οποίοι ζήτησαν να του αφαιρεθεί ο λόγος και να κατέβει από την έδρα.

Στο Καλλιμάρμαρο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή η επίσημη τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή διακόσιες χώρες με δυόμισι χιλιάδες αθλητές. Απευθείας τηλεοπτική μετάδοση θα έχουν σαράντα τρία τηλεοπτικά κανάλια από ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Στάδιο θα έχουν και τριάντα επτά ραδιοφωνικοί σταθμοί. Υπεύθυνοι για τη μετάδοση του μεγάλου αθλητικού γεγονότος θα είναι 3.500 περίπου δημοσιογράφοι του γραπτού και του ηλεκτρονικού Τύπου, ενώ περίπου 8.500 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε ετοιμότητα λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που έχουν αποφασιστεί.

Μικρή ενίσχυση θα παρουσιάσουν αύριο οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο το απόγευμα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και είναι πιθανόν να βρέξει τοπικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17 μέχρι 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 μέχρι 34 και στα νησιά από 21 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης ενώ υπάρχει πιθανότητα βροχών ή καταιγίδων μετά το απόγευμα, στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 28 July 1997 - 16:40:44 UTC