Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29.7.1997

Μέχρι τις 5 το απόγευμα θα έχουν αναρτηθεί σ΄όλα τα λύκεια της χώρας οι πίνακες με τη βαθμολογιά των υποψηφίων στις φετινές γενικές εξετάσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Απο το πρωί οι βαθμολογίες δίνονται απο τις σελίδες του υπουργείου παιδείας στο Ιντερνετ.

Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση του άτυχου πιλότου, του Μιράζ 2-000, που χθές κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκυρου και Αλονήσου. Οι έρευνες, ωστόσο, θα συνεχιστούν, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο αεροπορίας.

Η άνοδος της τιμής του δολαρίου προκαλεί πονοκεφάλους στην κυβέρνηση και δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις. Για το λόγο αυτό πραγματοποιείται σήμερα ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, απο την διεθνή αύνοδο της τιμής του δολαρίου και τις αυξήσεις σε καύσιμα, ποτά και εισαγόμενα είδη που "πυροδοτεί".

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή Βέροιας, ο 32χρονος, Βασίλειος Νέστορας, ο οποίος κατηγορείται ότι διέπραξε την αιματηρή επίθεση με χειροβομβίδα, σε βάρος οχήματος του τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 32χρονου αστυνομικού και τον τραυματισμό ενός άλλου συναδέλφου του. Ο Βασίλειος Νέστορας, κατά τη διάρκεια της απολογιάς του στον ανακριτή, ισχυρίσθηκε ότι δεν έριξε ο ίδιος τη χειροβομβίδα, αλλά Αλβανός λαθρομετανάστης, τον οποίο μετέφερε στο αυτοκίνητο του, προκειμένου να τον οδηγήσει στη Θεσσαλονίκη. Το αιματηρό επεισόδιο έγινε στις 11 Ιουλίου στην Πατρίδα Ημαθίας, ενώ χθες υπέκυψε στα τραύματα του ο 32χρονος αστυνομικός, Γεώργιος Αθανασόπουλος, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο "Γεώργιος Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, για τρίτη συνεχή χρονιά, το Πρόγραμμα Θερινών Υποτροφιών του Προγράμματος "ΙΑΣΩΝ" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο "ΙΑΣΩΝ" λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πρυτάνεως κ. Α. Μάντη και της Συγκλήτου και εκτελείται από τη Φιλοσοφική Σχολή (με ευθύνη των καθηγητών Ι. Καζάζη και Α. Ξανθοπούλου). Σκοπός του, η ενίσχυση και εδραίωση των ελληνικών σπουδών σε πλειάδα παρευξείνιων πανεπιστημίων. Τριάντα οκτώ αριστούχοι φοιτητές από ένδεκα Πανεπιστήμια της Παρευξείνιας Ζώνης έζησαν στη Θεσσαλονίκη για ένα μήνα, σπουδάζοντας εντατικά (επί τέσσερεις ώρες ημερησίως) τη Νέα Ελληνική Γλώσσα στο Σχολείο Ν. Ελληνικής του Α.Π.Θ. και μυούμενοι ταυτόχρονα στις ποικίλες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί από 30 Οκτωβρίου ως τη 1η Νοεμβρίου η εκδήλωση για την απονομή του βραβείου "ΝΙΚΗ" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το βραβείο έχει στόχο την υποστήριξη της εικόνας της γυναίκας μέσω της τηλεόρασης και απονέμεται σε προγράμματα που προσφέρουν καλύτερη ενημέρωση για την κατατάσταση της γυναίκας σήμερα και προβάλλουν τις προσπάθειες της να παίξει ενεργό ρόλο στην κοινωνία.

Την ιστορία μιας διπλής ''ξηρασίας'', της ξηρασίας της γης και της ψυχής ενός ήρωα, έρχεται να αφηγηθεί με το δικό του ξεχωριστό τρόπο το θέατρο ''La Mamma'' από την Αυστραλία, στο πλαίσιο της επίσημης συμμετοχής της μακρινής ηπείρου στις εκδηλώσεις του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ''Θεσσαλονίκη 1997''. Οι δύο παραστάσεις του έργου '''Ξηρασία'', που θα ''ανέβει'' στα αγγλικά, θα δοθούν στο θέατρο του Πάρκου της Νέας Ελβετίας, αύριο και μεθαύριο. Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ελληνοαυστραλού συγγραφέα, Θωμά Πετσίνη και παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Βικτώρια της Αυστραλίας, Τζεφ Κέννετ.

Μια διαφορετική προσέγγιση της διονυσιακής λατρείας, με οδηγό την τραγωδία του Ευρυπίδη "Βάκχες", παρουσιάζει το θεατρικό σχήμα "Grupo Thiasos" από την Ισπανία, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Αυγούστου, στο Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Οι παραστάσεις, θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997".

Mε τη συμφωνία για την πραγματοποίηση δεύτερης συνάντησης την προσεχή Πέμπτη, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που είχε ως στόχο της τη συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϊσέλ, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, είπε ότι η ατμόσφαιρα που επικράτησε ήταν καλή. ''Η πρώτη συνάντηση πέτυχε το σκοπό της'', τόνισε, προσθέτοντας ότι αναμένεται τώρα η δεύτερη συνάντηση. Τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης, όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέφυγαν να προβούν σε οποιαδήποτε σχόλια, ενώ ο κ. Ντενκτάς απέφυγε επίσης να πει κατά πόσον προτίθεται να μεταβεί στη Γενεύη.

Συνεχίζεται στις βρετανικές εφημερίδες η τουρκοκυπριακή καμπάνια τουριστικής προβολής της κατεχόμενης Κύπρου. Ετσι, μετά το ολοσέλιδο τουριστικό ρεπορτάζ στον κυριακάτικο Observer της περασμένης εβδομάδας, το σαββατοκύριακο που πέρασε, οι εφημερίδες Financial Times και Sunday Telegraph αφιέρωσαν στους Τουρκοκύπριους μισή και μία σελίδα αντίστοιχα.

Η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν τρεις διμερείς συμφωνίες για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στους τομείς της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της νεολαίας, στα πλαίσια της συμμετοχής της Κύπρου στα αντίστοιχα κοινοτικά πλαίσια της συμμετοχής της Κύπρου στα αντίστοιχα κοινοτικά προγράμματα ''Σωκράτης'', ''Λεονάρδο'' και ''Νεολαία για την Ευρώπη''. Τις συμφωνίες υπέγραψε εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Λουξεμβούργου στην Ε.Ε. πρέσβης κ. Kasel και εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Kυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., Μιχάλης Ατταλίδης.

Για τις βασικές γραμμές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ ο Πρέσβης της Αγκυρας στη Σόφια, Μεχμέτ Αλί Ιρτεντσελίκ, στην 4ωρη συνάντηση που είχαν στην Προεδρία της Κυβέρνησης, κάτι που σχολιάστηκε πως ''άρχισε επιχείρηση στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών''. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα ''Ραντικάλ'', η οποία και αναφέρεται στο θέμα αυτό, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, στην οποία δεν παρέστη όμως ο υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, οι δύο άνδρες συζήτησαν για το διάταγμα διορισμών Πρέσβεων που θα εκδοθεί σύντομα, καθώς και για το ποιος θα διορισθεί στη θέση του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Ουνούρ Οϋμέν.

Τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποκατάσταση της τάξης στην Αλβανία ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Νεριτάν Τσέκα, σε συνάντηση που είχε με την πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα, Μαρίζα Λίνο, παρουσία και του Γ. Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, Ντρε Λεγκίσι. Ο κ. Τσέκα δήλωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αλβανία, και να ενισχύσει τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

"Αντιμετωπίζουμε τις βουλγαροτουρκικές σχέσεις όχι μόνο σαν σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, αλλά βλέπουμε στην Τουρκία υποστηρικτή στη φιλοδοξία μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και συνέταιρο στην ενταξιακή πορεία μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση", δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

Εντονες αποδοκιμασίες δέχθηκε στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία επισκέφθηκε το Μαυροβούνιο, μετά από πρόσκληση του προέδρου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς. Οπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου, μερικές χιλιάδες κόσμου, συγκεντρώθηκε στην Ποντγκόριτσα, εκφράζοντας τη διαφωνία του για την επίσκεψη των Σέρβων Σοσιαλιστών, την οποία ερμήνευσαν ως ένδειξη υποστήριξης προς τον Μ. Μπουλάτοβιτς, στην αντιδικία του τελευταίου με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 29 July 1997 - 6:05:13 UTC