Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 1.8.1997

Ένας νεκρός και έξι τραυματίες, είναι ο τραγικός απολογισμός της σφοδρής έκρηξης που σημειώθηκε το πρωί στο εργοστάσιο της "ΠΥΡΚΑΛ" στο Λαύριο. Νεκρός είναι ο Βασίλης Χατζηδήμας, ενώ βαριά τραυματισμένος νοσηλεύεται ο Νικόλαος Αργυρίου. Ελαφρότερα τραυματίστηκαν οι Θεμιστοκλής Γαλανόπουλος, Ελευθέριος Λιμπινάκης, Γεώργιος Κιμωλιάτης, Ιωάννης Ανδρούτσος και ο Σαλίρ Ραματά οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας. Στον τόπο του δυστυχήματος μετέβησαν οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας και Υγείας Δημήτρης Αποστολάκης και Μανώλης Σκουλάκης. Όπως δήλωσε ο κ. Αποστολάκης, το πρωί οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ δούλευαν στον πύργο διαχωρισμού αποβλήτων, ενώ η έκρηξη προκλήθηκε μετά από πρόσμειξη νιτρογλυκερίνης και εξαιτίας της μεγάλης θερμοκρασίας. Ήδη επιτροπή εμπειρογνωμόνων άρχισε έρευνα για τα ακριβή αίτια της έκρηξης. Ο κ. Σκουλάκης, που κατηύθυνε την επιχείρηση μεταφοράς των τραυματιών για νοσηλεία, συνεχάρη τις δυνάμεις του Κέντρου Υγείας και του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας για την γρήγορη, άμεση και αποτελεσματική ανταπόκρισή τους. Στο μεταξύ, ύστερα από καταγγελίες του Δημάρχου Λαυρίου για ελλιπή μέτρα ασφαλείας, συνελήφθησαν και κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Λαυρίου ο Γενικός Διευθυντής και ο υπεύθυνος ασφαλείας της ΠΥΡΚΑΛ.

Με μια λαμπρή τελετή έναρξης θα ανοίξει σήμερα το βράδυ στο Καλλιμάρμαρο της Αθήνας η αυλαία του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και των άλλων πολιτικών αρχηγών. Στην κορυφαία διοργάνωση της χρονιάς, που θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ έως τις 10 Αυγούστου, θα λάβουν μέρος τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου στίβου, με κύριο στόχο τη διάκριση και την πραγματοποίηση ενός νέου ρεκόρ. Ένα διαφορετικό όμως ρεκόρ έχει σημειωθεί για την Ελλάδα, αφού στο "Αθήνα 97" θα λάβουν μέρος περισσότερες χώρες από κάθε άλλη διοργάνωση. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν διακόσια κράτη με 1.957 αθλητές, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Γκέτεμποργκ το 1995 πήραν μέρος 191 χώρες με 1.804 αθλητές, ενώ στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα συμμετείχαν 197 κράτη.

Το θέμα του ορισμού ανεξάρτητου εκτιμητή, ο οποίος θα κρίνει αν για την κατασκευή νέου ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη Φλώρινα, είναι εύλογο το τίμημα των 179 δισεκατομμυρίων δραχμών, συζήτησε νωρίς το απόγευμα, σε συνεδρίασή της, η Κυβερνητική Επιτροπή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να γίνει διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή του ανεξάρτητου εκτιμητή, υπό την ευθύνη της ΕΤΕΒΑ.

Οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτέλεσαν το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Σε ότι αφορά στο ανοιχτό πανεπιστήμιο, πρόκειται να λειτουργήσει από τον Οκτώβριο και θα δίνει πτυχίο ισότιμο με τα πανεπιστημιακά διπλώματα. Σχετικά με το Εθνικό Απολυτήριο, το 2000 θα καταργηθούν οι Γενικές Εξετάσεις και οι υποψήφιοι θα εισάγονται στο πανεπιστήμιο βάσει του Απολυτηρίου. Έτσι, από φέτος, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέους τρόπους διδασκαλίας, αξιολόγησης και προαγωγής, σύμφωνα με το σύστημα των πολλαπλών απαντήσεων. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το μισθολογικό καθεστώς των πανεπιστημιακών καθηγητών, το νομοσχέδιο για τα κρατικά εκπαιδευτήρια ευρωπαϊκών γλωσσών, η σύσταση σχολείων ειδικής αγωγής και το εθνικό κεφάλαιο παιδείας.

Ακριβότερα στοιχίζει από σήμερα το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξάνονται κατά 3,5%. Αναλυτικότερα, για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες, η χρέωση ανά τετράμηνο θα είναι 21,49 δραχμές. Για τις επόμενες 800 θα κοστίζει 27 δραχμές, ενώ μέχρι τις 2000 θα φτάσει στις 33,12 δραχμές. Η επιπλέον κατανάλωση θα χρεώνεται με 43,89 δραχμές ανά κιλοβατώρα.

Τηλεγράφημα στον Ισραηλινό ομόλογό του Εζερ Βάιτσμαν, έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος εκφράζει, εκ μέρους του ιδίου και του ελληνικού λαού, βαθιά θλίψη και συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της πρόσφατης πολύνεκρης επίθεσης στην Ιερουσαλήμ. Στο μεταξύ, πενήντα έναν Παλαιστίνιους συνέλαβαν το βράδυ οι ισραηλινές αρχές, που συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, μετά την επίθεση αυτοκτονίας δύο καμικάζι, στην Ιερουσαλήμ, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκαπέντε άτομα και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλα εκατόν εβδομήντα. Όπως, εξάλλου, ανακοινώθηκε από τις ισραηλινές αρχές, δράστες της επίθεσης δεν είναι τελικά οι δύο εικοσάχρονοι Παλαιστίνιοι που είχαν συλληφθεί, καθώς οι γενετικές εξετάσεις που έγιναν σε συγγενικά τους πρόσωπα απομάκρυναν κάθε υποψία. Στο μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα είναι πιθανόν να μεταβεί στη Μέση Ανατολή η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Oλμπράιτ.

Με αρχιερατική λειτουργία στον ιερό ναό Θείας Αναλήψεως της Κατερίνης και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ηρώων, άρχισε το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων Πιεριέων, που διοργανώνεται ανά τετραετία από το Κέντρο Απόδημων Πιεριέων. Πιεριείς από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα συγκεντρώθηκαν προκειμένου να λάβουν σημαντικές αποφάσεις που θα αφορούν την υλοποίηση ιδεών, στόχων και οραμάτων. Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Δίον Παλλάς" στη Γρίτσα Λιτοχώρου με χαιρετισμούς προέδρων συλλόγων αποδήμων Πιεριέων, εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων, ενώ το βράδυ η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου παραθέτει δεξίωση προς τιμή των συνέδρων.

Νέα πρωτοβουλία εκδηλώθηκε αυτές τις μέρες στην Αυλώνα. Απλοί πολίτες, σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα "Κόχα Γιον", συγκεντρώνουν υπογραφές που σύντομα αναμένεται να φτάσουν τις 50 χιλιάδες και στη συνέχεια θα ζητήσουν την εκδίωξη του Σαλί Μπερίσα από τη Βουλή και την παραπομπή του σε δικαστήριο. Μέλη της Επιτροπής Σωτηρίας της πόλης, δήλωσαν στην εφημερίδα ότι θα ζητήσουν ποινική δίωξη, όχι μόνο για τον Μπερίσα, αλλά και για τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας Αγκίμ Σέχου, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Πιέτερ Αρμπνόρι και τον πρώην διευθυντή αστυνομίας Αυλώνας Σοκόλ Μουλοσμάνι, τους οποίους κατηγορούν για την τραγωδία που αντιμετωπίζει η χώρα.

Την ανάγκη λογικού εκσυγχρονισμού, ολόκληρου του πλέγματος των φορολογικών διατάξεων, ώστε να υποβοηθηθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις που διέρχονται κρίσιμη περίοδο, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, το κείμενο της ανακοίνωσης κάνει λόγο για "εξωπραγματικές ποινές" των φορολογικών διατάξεων και υπενθυμίζει ότι η εξοντωτική ποινή φέρνει συνήθως τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. "Η εμπορική επιχείρηση διέρχεται ίσως την πιο κρίσιμη περίοδο, γιατί εκτός από τη μείωση των πωλήσεων, αντιμετωπίζει έναν εξοντωτικό ανταγωνισμό, εγχώριο και εισαγόμενο, που απειλεί την ίδια την ύπαρξή της. Πολλές επιχειρήσεις, μη δυνάμενες να ανταποκριθούν στα φοβερά πρόστιμα, αναγκάζονται να διακόψουν τη δραστηριότητά τους. Περιμένουμε από τον Υπουργό Οικονομικών να ανταποκριθεί στην αγωνία του εμπορικού κόσμου και να αντιληφθεί ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά", καταλήγει το κείμενο της ανακοίνωσης.

Την απαισιοδοξία τους για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστοποίησαν στην Αγκυρα οι πρέσβεις της χώρας στα κράτη μέλη της Κοινότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ". Η διπλωματική συντάκτης της εφημερίδας Λαλέ Σαριιμπραχίμογλου, υποστηρίζει ότι οι πρέσβεις με κρυπτογραφικά τους μηνύματα προς την Αγκυρα, ανέφεραν ότι έχει καθοριστεί πλέον η στρατηγική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι οι χώρες της δεν προτίθενται να ανοίξουν για την Τουρκία τον δρόμο για την πλήρη ένταξη και πως για να υπάρξει προοπτική ένταξης θα πρέπει να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Γερμανίας.

Ευνοϊκή ήταν η κλήρωση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ για τους δύο εκπροσώπους της Ελλάδας, τον ΠΑΟΚ και τον ΟΦΗ. Ο "Δικέφαλος" του Βορρά, στο δεύτερο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης θα αντιμετωπίσει την τσεχική Σπάρτακ Τρνάβα, ενώ η ομάδα του ΟΦΗ θα αγωνιστεί εναντίον της Ισλανδικής Ρέϊκιαβικ. Ο ΠΑΟΚ κατόρθωσε να ξεπεράσει τους δύσκολους αντιπάλους, αφού η τύχη τον βοήθησε και δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με τις Γκρασχόπερ, Σέλτικ και Φερεντσβάρος. Ο ΟΦΗ, θα αντιμετωπίσει μια από τις πιο αδύνατες ομάδες, αφού η πρόκριση και μόνο στη δεύτερη φάση του ΟΥΕΦΑ αποτελεί επιτυχία για την ομάδα της Ισλανδίας. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 12 Αυγούστου και οι επαναληπτικοί στις 26 του ίδιου μήνα. Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τον αντίπαλο του, στο πρώτο παιχνίδι, στο γήπεδο της Τούμπας, ενώ ο ΟΦΗ θα αγωνιστεί εκτός έδρας.

Πτώση σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1591,45 μονάδες, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 0,43%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 13,6 δισεκατομμύρια δραχμές.

Καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, προβλέπονται αύριο στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο Αιγαίο και πιθανόν τη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Κατά τόπους τα φαινόμενα στα βόρεια θα είναι έντονα. Από το βράδυ θα αρχίσει βελτίωση από τα βόρεια, βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ως προς τις μέγιστες τιμές της, και θα κυμανθεί στα βόρεια από 19 μέχρι 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 μέχρι 34 και στο Αιγαίο από 22 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, αύριο, θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις με πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι αλλά το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς μέχρι πολύ ισχυρούς. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 21 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 1 August 1997 - 16:05:23 UTC