Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:32 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.8.1997

Με μια εντυπωσιακή τελετή άρχισε στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που φιλοξένησε στον αιώνα μας η Ελλάδα. Στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, παίρνουν μέρος 200 χώρες και 1.957 αθλητές και αθλήτριες, αριθμοί - ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού. Υπό τους ήχους της μουσικής του διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη, Βαγγέλη Παπαθανασίου, παρήλασαν οι σημαιοφόροι των 200 αποστολών, με τελευταία, όπως επιβάλλει το Πρωτόκολλο των Αγώνων, την ελληνική ομάδα, με τη ''χρυσή'' Ολυμπιονίκη της Βαρκελώνης, Βούλα Πατουλίδου, να κρατά τη Γαλανόλευκη. Την έναρξη των αγώνων που παρακολούθησαν δισεκατομμύρια τηλεθεατές σ'όλο τον κόσμο, κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, IAAF, Πρίμο Νεμπιόλο, υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων όλων των κομμάτων, αλλά και 45 μελών της Δ.Ο.Ε, οι οποίοι στις 5 Σεπτεμβρίου θα είναι μεταξύ αυτών που θα ψηφίσουν για την ολυμπιακή πόλη του 2004. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, Ανδρέας Φούρας, μεταξύ άλλων τόνισε : ''Η Ελλάδα αγκαλιάζει όλους τους λαούς της γης πέρα από κάθε διαχωρισμό φυλής, έθνους, φύλου και πολιτεύματος. Η ιστορία του αθλητισμού στη χώρα μας δε μετριέται με αιώνες, αλλά με χιλιετίες. Το αρχαίο πνεύμα αποδεικνύεται και σήμερα αθάνατο''.

Στο μεταξύ, νωρίς το πρωί η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τριπλούν, Όλγα Μπασδέκη, με άλμα 14.49 μ., επίδοση που αποτελεί και πανελλήνιο ρεκόρ, πέρασε στον τελικό του αγωνίσματος.

''Απόψε η Αθήνα καλωσορίζει περισσότερους αθλητές και περισσότερες αθλήτριες από κάθε άλλη διοργάνωση στην ιστορία του αθλητισμού. Η Αθήνα πραγματικά καλωσορίζει τον κόσμο και είμαστε ευγνώμονες σ'αυτήν και στους ανθρώπους της, για όσα μας προσφέρει σ'αυτή τη διοργάνωση, αλλά και για όσα πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια στην Ιστορία του αθλητισμού'', είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της IAAF, Πρίμο Νεμπιόλο. ''Η Ελλάδα είναι γενέτειρα του στίβου. Και πάντα θα κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλου του κόσμου. Απόψε η Ελλάδα του παρελθόντος συνδέεται με την Ελλάδα του μέλλοντος και μαζί πορεύονται και αποδεικνύουν ότι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά'', πρόσθεσε ο κ.Νεμπιόλο.

Το θέμα του ορισμού ανεξάρτητου εκτιμητή, ο οποίος θα κρίνει αν για την κατασκευή νέου ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη Φλώρινα, είναι εύλογο το τίμημα των 179 δισεκατομμυρίων δραχμών, συζήτησε, σε συνεδρίασή της, η Κυβερνητική Επιτροπή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να γίνει διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή του ανεξάρτητου εκτιμητή, υπό την ευθύνη της ΕΤΕΒΑ.

Οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποτέλεσαν το αντικείμενο συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Σε ότι αφορά στο ανοιχτό πανεπιστήμιο, πρόκειται να λειτουργήσει από τον Οκτώβριο και θα δίνει πτυχίο ισότιμο με τα πανεπιστημιακά διπλώματα. Σχετικά με το Εθνικό Απολυτήριο, το 2000 θα καταργηθούν οι Γενικές Εξετάσεις και οι υποψήφιοι θα εισάγονται στο πανεπιστήμιο βάσει του Απολυτηρίου. Έτσι, από φέτος, οι μαθητές της Α΄ Λυκείου θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέους τρόπους διδασκαλίας, αξιολόγησης και προαγωγής, σύμφωνα με το σύστημα των πολλαπλών απαντήσεων. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το μισθολογικό καθεστώς των πανεπιστημιακών καθηγητών, το νομοσχέδιο για τα κρατικά εκπαιδευτήρια ευρωπαϊκών γλωσσών, η σύσταση σχολείων ειδικής αγωγής και το εθνικό κεφάλαιο παιδείας.

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Ακης Πάνου δολοφόνησε με 45άρι περίστροφο τον 30χρονο φίλο της κόρης του, Σωτήρη Γιαλαμά, οδηγό και στη συνέχεια παραδόθηκε στην Ασφάλεια Ξάνθης. Το άγριο έγκλημα έγινε στην εξοχική κατοικία του Ακη Πάνου, στην περιοχή της Λεύκης Ξάνθης. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης είχε καλέσει σπίτι του την 19χρονη κόρη του Ελευθερία, τον 30χρονο φίλο της, την εν διαστάσει σύζυγο του τελευταίου και τον 14χρονο γιο τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο 30χρονος διαβεβαίωσε τον Ακη Πάνου ότι πρόκειται σύντομα να πάρει διαζύγιο για να παντρευτεί την 19χρονη κόρη του, με την οποία διατηρούσε σχέσεις τους τελευταίους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες, ο Ακης Πάνου είχε καταγγείλει στην αστυνομία, ότι ο 30χρονος απήγαγε την κόρη του, κάτι που διέψευσε η τελευταία με ειδοποίηση της στην αστυνομία. Τότε η 19χρονη Ελευθερία είχε δηλώσει ότι πήγε με τη θέλησή της με τον 30χρονο και δε σκόπευε να επιστρέψει σπίτι της. Κατά τη διάρκεια της έντονης λογομαχίας, που έγινε στο σπίτι του Ακη Πάνου, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης πυροβόλησε σχεδόν εξ'επαφής και τραυμάτισε θανάσιμα τον άτυχο 30χρονο την ώρα που το θύμα επιχειρούσε να βγει από το σπίτι. Ο Ακης Πάνου παραδόθηκε στη συνέχεια στην Ασφάλεια Ξάνθης. Ο Ακης Πάνου αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα Ξάνθης.

Τραγικό τέλος είχε η προσπάθεια δύο νεαρών ζευγαριών από τη Ρουμανία για μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα. Ρουμάνος, ηλικίας 21 χρόνων δολοφονήθηκε και 22χρονη έπεσε θύμα βιασμού σε δασική περιοχή του Κιλκίς, ενώ οι τρεις άγνωστοι δράστες, πιθανόν αλλοδαποί, εξαφανίστηκαν και αναζητούνται. Στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού στην Αξιούπολη Κιλκίς βρέθηκαν τα δύο ζευγάρια από τη Ρουμανία, λίγες ώρες αφότου μπήκαν κρυφά στην Ελλάδα από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Πρόκειται για τους Τζόαν Μπόγκατ, 21 χρόνων, Κριστίνα Μπορτζιόβα, 22 χρόνων, Ντορίνα Μπόγκα, 24 χρόνων και Νικολάε Νίτου, 24 χρόνων. Τρεις άγνωστοι νεαροί, πιθανόν αλλοδαποί, τους ακινητοποίησαν με την απειλή κυνηγετικών όπλων και τους οδήγησαν σε παρακείμενη δασική περιοχή σε απόσταση περίπου 1.500 μέτρων. Οι δράστες άρπαξαν τα διαβατήρια, τα χρυσαφικά, καθώς και 300 δολάρια ΗΠΑ που βρήκαν στην κατοχή των δυο ζευγαριών. Στη συνέχεια, βίασαν διαδοχικά την 22χρονη και πυροβόλησαν με κυνηγετικό όπλο στο αριστερό πόδι τον Τζόαν Μπόγκατ και εξαφανίστηκαν στη δασική περιοχή. Ο άτυχος Ρουμάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε πεθάνει από ακατάσχετη αιμορραγία. Στο νοσοκομείο παρέμεινε για νοσηλεία η 22χρονη που έπεσε θύμα βιασμού, ενώ οι άλλοι δύο συμπατριώτες της κατήγγειλαν τη δραματική τους περιπέτεια στην αστυνομία.

Πατέρας τραυμάτισε με μαχαίρι το δωδεκάχρονο γιο του επειδή ο τελευταίος του αντιμίλησε. Το αιματηρό οικογενειακό επεισόδιο έγινε στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Ο δράστης Αθανάσιος Μπαντής, 45 χρονών, λογιστής, συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Ο δωδεκάχρονος γιος του, με τραύμα στη μέση από το μαχαίρι, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο <<Γ.Γενηματάς>>, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Σύμφωνα με τη καταγγελία της μητέρας του δωδεκάχρονου Θεοπίστης, 44 χρονών, το αιματηρό επεισόδιο έγινε όταν ο γιος της ύστερα από έντονη λογομαχία αντιμίλησε στον πατέρα του.

Με στόχο τη δημιουργία του Συμβουλίου Αποδήμων Κοζανιτών, ενός οργάνου που θα ασχολείται με όλα τα ζητήματα που αφορούν την τοπική ομογένεια και θα συντονίζει τη διασύνδεση των απόδημων Κοζανιτών με την πατρίδα, ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου Αποδήμων νομού Κοζάνης στην αίθουσα τέχνης του πνευματικού κέντρου του δήμου. "Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης ανταποκρινόμενη σε ένα διαρκές αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των χιλιάδων αποδήμων του νομού ανά τον κόσμο, αφού αποκατέστησε την επικοινωνία της μαζί τους, προσδιόρισε, σε συνεργασία με τους φορείς των αποδήμων, τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός οργάνου που θα επιλαμβάνεται παράλληλα με τα ήδη θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας , όλων των ζητημάτων που αφορούν την τοπική μας ομογένεια" επισημαίνει ο νομάρχης Κοζάνης και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Πασχάλης Μητλιάγκας.

Σκηνές αστυνομικής ταινίας καταδίωξης, εκτυλίχθηκαν σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης. Ο 57χρονος οπλισμένος δράστης ληστείας που έγινε σε υποκατάστημα της ''Aspis Bank'', στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 10, έφυγε τρέχοντας από την τράπεζα, αφού πήρε 2.000.000 δρχ και ύστερα από περιπετειώδη καταδίωξη και αφού χρησιμοποίησε τα όπλα του, μια χειροβομβίδα και ένα πιστόλι, συνελήφθη από αστυνομικούς και περιοίκους. Ο δράστης, Γεώργιος Νικολαϊδης, 57 χρόνων, αρχιτέκτων μηχανικός, μπήκε στο υποκατάστημα και με την απειλή πιστολιού, πήρε από το ταμείο τα χρήματα και εξαφανίστηκε. Αστυνομικός της Ασφάλειας που βρισκόταν για προσωπική του δουλειά στην τράπεζα, τον καταδίωξε, ενώ αμέσως ειδοποιήθηκε και η Αμεση Δράση. Σε παρακείμενο δρόμο, κοντά σε πάρκο, στο ύψος της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο δράστης έριξε τη χειροβομβίδα που κρατούσε εναντίον του αστυνομικού και περιοίκων που τον καταδίωκαν. Η χειροβομβίδα εξερράγη, χωρίς ευτυχώς να προκληθούν τραυματισμοί. Στη συνέχεια, ο 57χρονος πυροβόλησε με το πιστόλι του εναντίον οδηγού σταθμευμένου αυτοκινήτου, προκειμένου να πάρει το όχημα και να διαφύγει, αλλά λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς που έφθασαν επί τόπου και συνελήφθη. Ευτυχώς δε σημειώθηκε κανένας τραυματισμός από την περιπετειώδη καταδίωξη του δράστη, ο οποίος μετά τη σύλληψή του, οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Αλλη μια ένοπλη ληστεία έγινε στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, στο ύψος της αερογέφυρας Σταυρούπολης. Δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, απείλησαν με πιστόλι τον Άγγελο Αγιαννίδη, ιδιοκτήτη εργοστασίου υποδημάτων, ο οποίος επέβαινε στο αυτοκίνητο του, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα είχε κάνει ανάληψη χρημάτων από τράπεζα. Οι δράστες ζήτησαν από τον Αγιαννίδη να τους δώσει την τσάντα με τα χρήματα. Ο τελευταίος προσπάθησε να τους αποφύγει, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και επακολούθησε συμπλοκή. Τελικά οι δράστες πήραν την τσάντα που περιείχε 18.000.000 δρχ και εξαφανίστηκαν. Από την Ασφάλεια διενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Τη σημαντικότατη συλλογή αρχαίων αντικειμένων του Ίωνα Δραγούμη του νεότερου, ανιψιού του πολιτικού Ίωνα Δραγούμη, δώρισε η σύζυγός του στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Ο Ίωνας Δραγούμης ο νεότερος γεννήθηκε το 1921, έναν χρόνο μετά το θάνατο του πολιτικού Ίωνα Δραγούμη. Η συλλογή του περιλαμβάνει 343 αγγεία, ειδώλια, χάλκινα και ασημένια κοσμήματα, τα οποία καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από τη μυκηναϊκή ως και τη ρωμαϊκή εποχή. Όπως είπε η αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κ. Σοφία Ασουχίδου, πολλά από τα αντικείμενα προέρχονται κυρίως από τη νότια Ελλάδα. Η συλλογή χαρακτηρίζεται σημαντική και προσθέτει πολλά στοιχεία στην επιστημονική έρευνα, ενώ ανάμεσα στα αντικείμενα δεν υπάρχει κάποιο που να θεωρείται μοναδικό, από την άποψη ότι συναντάται για πρώτη φορά. Τη συλλογή δώρισε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στη μνήμη του συζύγου της, Ίωνα Δραγούμη του νεότερου, η Θεοδώρα Βλαστού-Δραγούμη, γόνος της γνωστής από τα βυζαντινά χρόνια οικογένειας Βλαστών, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη Μακεδονία, τόπο καταγωγής της οικογένειας Δραγούμη. Τα αντικείμενα της συλλογής, τα οποία είναι καταγραμμένα και σε κατάλογο στο Υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται να συντηρηθούν και να καθαριστούν στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και αργότερα θα αποφασιστεί αν εκτεθούν. Η συλλογή περιλαμβάνει και 25 αντικείμενα των βυζαντινών χρόνων, τα οποία παραδόθηκαν στην 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Έντυπα δελτία διαμαρτυρίας οφείλουν να έχουν σε ειδική θήκη, τα καταστήματα ομαδικής εστίασης και αναψυχής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Αυτό προβλέπεται από μια αγορανομική διάταξη, που ισχύει για όλη τη χώρα. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 της αγορανομικής διάταξης. Έντυπα διαμαρτυρίας διατίθενται στους ενδιαφερόμενους από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Στις Σποράδες, τη Λέσβο και τη Λήμνο, θα συνεχιστούν τον Αύγουστο οι ''Πολιτιστικές Αποβάσεις και Επεμβάσεις'', ένα πρόγραμμα που υλοποιείται αυτό το καλοκαίρι σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και σε νησιά του Αιγαίου, από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ''Θεσσαλονίκη '1997'' και την Εταιρεία Πολιτιστικών Ανταλλαγών ''Πολιτισμός και Επικοινωνία''. Το πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας -Θράκης, έχει στόχο τη συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων με τους τοπικούς φορείς, τη δημιουργία ενός πολιτιστικού άξονα σε όλο το Αιγαίο, την ενίσχυση τοπικών εθίμων και πολιτιστικών γεγονότων και η τουριστική αξιοποίησή τους. Οι ''Πολιτιστικές Αποβάσεις και Επεμβάσεις'' θεωρούνται από τους οργανωτές τους ως μια σημαντική ευκαιρία για την προβολή της Ελλάδας ως χώρας ''ειρήνης και πολιτισμού'' και για την κατάδειξη του ρόλου των ναυτικών δρόμων στην πολιτισμική ενότητα του Ελληνισμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς ''δεν αφορά κατηγορίες αγνοουμένων, αλλά στο σύνολο των αγνοούμενων'', δηλαδή, και τους 1619. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προχθεσινή συμφωνία, η οποία, όπως είπε, ''σπάζει το αδιέξοδο'' στο θέμα αυτό, ύστερα από 23 χρόνια. Διευκρίνισε δε ότι στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν στοιχεία ότι ο αγνοούμενος ήταν ζωντανός, τότε ''θα συνεχιστεί η έρευνα μέχρις ότου να διευκρινιστεί τί απέγινε''. Αναφορικά με την απόφαση για ταυτόχρονη ανταλλαγή στοιχείων από τις δύο πλευρές μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η κάθε πλευρά θα ορίσει από έναν αντιπρόσωπο ''του οποίου μέριμνα θα είναι η συγκέντρωση του υλικού και η παράδοσή του, ενώ θα παραλάβει αντίστοιχα τα στοιχεία από την άλλη πλευρά''. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία αυτή θα διεξαχθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, μέσω των οποίων έγινε η συμφωνία. Σε παρατήρηση εάν θα αναζητηθούν ''εγκληματίες πολέμου'', ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε το θέμα αυτό ''τεράστιο'', σημείωσε όμως ότι καλύπτεται από τη συμφωνία, βάσει της οποίας ''δε θα γίνει πολιτική εκμετάλλευση του θέματος''. ''Εάν υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων μία οικογένεια θα ήθελε να προβεί σε άλλες διαδικασίες, εναπόκειται σ' εκείνη που έχει το έννομο συμφέρον να το πράξει'', συμπλήρωσε.

Σημαντική βοήθεια από την Ιταλία, εξασφάλισε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νεριτάν Τσέκα, στις επαφές που είχε εκεί, η οποία θα περιλαμβάνει 30 αυτοκίνητα, μερικά από τα οποία τεθωρακισμένα και συστήματα επικοινωνίας. Την προσεχή εβδομάδα θα εγκατασταθεί στα Τίρανα, κλιμάκιο του Ιταλικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο θα συμμετέχει στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης της αλβανικής αστυνομίας. Το πιο σημαντικό στο τομέα αυτό, είναι η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Ιταλού υπουργού Αμυνας Αντρεάντα και του Αλβανού ομόλογου του, Μπρόκαϊ για την εγκατάσταση στην Αλβανία 600 Ιταλών στρατιωτών, η οποία θα γίνει μετά την αποχώρηση της επιχείρησης ALBA. Η συμφωνία προβλέπει την εγκατάσταση 400 στρατιωτών στα Τίρανα και των υπολοίπων 200 στο Δυρράχιο. Επίσης έπειτα από πρόταση των αλβανικών αρχών, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντίνι και ο Αλβανός ομόλογός του, Πασκάλ Μίλο, αποφάσισαν την παράταση της συμφωνίας για τον έλεγχο και την επιτήρηση των στενών του Οτράντο έως και τις 30 Οκτωβρίου.

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των πρώτων δυο μηνών από τη διακυβέρνηση των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων", εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ. "Δεν υπάρχει λόγος να μην είμαστε ικανοποιημένοι από την πολιτική σεζόν που ολοκληρώθηκε, κυρίως αν θυμηθούμε την κατάσταση της χώρας τον περασμένο Φεβρουάριο", τόνισε ο κ.Κόστοφ, αφήνοντας αιχμές κατά της πρώην σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Ένας στους τέσσερις Βούλγαρους είναι αισιόδοξος και περιμένει στο εγγύς μέλλον έστω και μικρή βελτίωση της οικονομικής κατάστασής του. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα κοινωνικής έρευνας που διεξήγαγε τη εταιρεία MBMD και τα οποία δημοσίευσε η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια" της Σόφιας.

Την απαισιοδοξία τους για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ γνωστοποίησαν στην Αγκυρα οι πρέσβεις της χώρες στα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ". Η διπλωματική συντάκτις της εφημερίδας Λαλέ Σαριιμπραχίμογλου αναφέρει ότι οι πρέσβεις με κρυπτογραφικά τους μηνύματα προς την Αγκυρα ανέφεραν ότι έχει καθοριστεί πλέον η στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ , ότι οι χώρες της ΕΕ δεν προτίθενται να ανοίξουν για την Τουρκία τον δρόμο για την πλήρη ένταξη και πως για να υπάρξει προοπτική ένταξης θα πρέπει να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Γερμανίας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 2 August 1997 - 8:40:21 UTC