Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:08 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.8.1997

Ευχάριστες εκπλήξεις επεφύλαξε για την Ελλάδα, η πρώτη μέρα του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ της Αθήνας. Η πρωταθλήτρια του τριπλούν Ολγα Βασδέκη, πραγματοποιώντας σπουδαία εμφάνιση, προκρίθηκε στον τελικό του αγωνίσματος που θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας και έβαλε τις βάσεις για την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Στο δεύτερο της άλμα, η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια πέρασε το όριο πρόκρισης που ήταν 14.25, αφού πήδηξε 14 μέτρα και 49 εκατοστά, κάνοντας ατομικό και παράλληλα πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο κατείχε η ίδια. Το πρώτο άλμα της Βασδέκη, ήταν 14.23. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε καταταγεί στην πέμπτη θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα. Η πρώτη μέρα των αγώνων, έφερε στο προσκήνιο τους ταχύτερους αθλητές. Στις προκριματικές σειρές των 100 μέτρων γυναικών, η Κατερίνα Θάνου, πραγματοποιώντας μια πολύ καλή κούρσα τερμάτισε πρώτη στη σειρά της, με χρόνο 11.32 και προκρίθηκε στα προημιτελικά, που θα γίνουν το απόγευμα. Στα προημιτελικά προκρίθηκε και η ελληνίδα αθλήτρια Μαρία Τσώνη με χρόνο 11.48. Στο μεταξύ, στον ημιτελικό των 1.500 γυναικών, αποκλείστηκε η Καρολίνα Σκούρτη με χρόνο 4.11.88, ενώ την ίδια κατάληξη είχε στη σφαίρα, ο Λεωνίδης με βολή 17.77 στην πρώτη του προσπάθεια. Στα προκριματικά της σφύρας, ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου αποκλείστηκε με βολή 73.92. Στην τρίτη προκριματική σειρά των 400 μέτρων γυναικών η Χριστίνα Πανάγου, δεν κατάφερε να προκριθεί, με χρόνο 54.23.

Αρωμα προημιτελικών μύρισε σήμερα, πρώτη μέρα του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, στο ΟΑΚΑ της Αθήνας. Οι Ελληνες πρωταθλητές, Αγγελος Παυλακάκης και Χάρης Παπαδιάς, πραγματοποίησαν σπουδαίες εμφανίσεις στα 100 μέτρα και πήραν εύκολα την πρόκριση. Ο Παυλακάκης κατετάγη πρώτος στην τέταρτη σειρά με χρόνο 10.11, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι άφησε πίσω τον παγκόσμιο ρέκορντμαν, τον Καναδό Ντόνοβαν Μπέιλι. Ο σπρίντερ από την Ξάνθη κατέρριψε το προηγούμενο που κατείχε ο ίδιος με 10.13 από τους Μεσογειακούς του Μπάρι. Σε δηλώσεις του λίγο μετά την ανεπανάληπτη αυτή επιτυχία ο Παυλακάκης τόνισε ότι "Οταν μπεις στο γήπεδο και ο κόσμος φωνάζει Ελλάς είναι αδύνατο να μην κάνεις πανελλήνιο ρεκόρ. Υπόσχομαι στον κόσμο πως στη συνέχεια θα προσπαθήσω μέχρι εκεί που μπορώ". Ο πρωταθλητής μας Χάρης Παπαδιάς, με χρόνο 10.32 ήρθε δεύτερος στην όγδοη σειρά των 100 μέτρων και πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά. Πρώτος τερμάτισε ο Νιγηριανός Οκούνγκογια με 10.24. Ο Αλέξανδρος Γενοβέλης από την πλευρά του δεν κατάφερε με χρόνο 10. 58 να πάρει μια από τις τέσσερις θέσεις που οδηγούσαν στην πρόκριση. Στα προημιτελικά προκρίθηκε και ο Κύπριος Μάριος Μαρκουλίδης.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες των προκριματικών στα 400 μέτρα εμπόδια ανδρών, οι προημιτελικοί στα 100 μέτρα γυναικών, ενώ θα έχουμε και δύο τελικούς στα 20 χιλιόμετρα βάδην ανδρών και στη σφαιροβολία ανδρών. Θα γίνουν οι προημιτελικοί στα 100 μέτρα ανδρών και 400 μέτρα γυναικών, ενώ θα πραγματοποιηθούν οι προκριματικοί στα 10.000 μέτρα γυναικών. Στους απογευματινούς αγώνες υπάρχουν και ελληνικές συμμετοχές. Ο Λάμπρος Ζερβάκος αγωνίζεται στα 400 μέτρα εμπόδια, ενώ στη συνέχεια αρχίζει την κουραστική του προσπάθεια ο Δημήτρης Ορφανόπουλος στα 20.000μ. βάδην. Την ημέρα κλείνει η Χρυσοστομία Ιακώβου με την συμμετοχή της στον προκριματικό των 10. 000 μέτρα.

Μήνυμα για συνεχή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έστειλε ο Μεσούτ Γιλμάζ στον Κώστα Σημίτη, απαντώντας στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Ελληνα πρωθυπουργού προς τη νέα τουρκική κυβέρνηση. Ο Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να εισέλθουν σε μια νέα εποχή φιλίας και συνεργασίας στις διμερείς σχέσεις, βέβαιος ότι οι δύο χώρες θα επιλύσουν τις διαφορές τους στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μαδρίτης.

Πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο θα μεταβεί την Τρίτη στην Αλβανία και θα έχει συνομιλίες με την αλβανική κυβέρνηση. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η λαθρομετανάστευση, οι επενδύσεις και οι εμπορικές σχέσεις.

Σε πόλο έλξης επενδύσεων στον βαλκανικό χώρο εξελίσσεται σταδιακά ο Νομός Κοζάνης, αφού η στρατηγική γεωγραφική θέση της περιοχής, σε συνδυασμό με τα αναπτυξιακά προγράμματα που υλοποιεί η Πολιτεία με ταχείς ρυθμούς, εγγυώνται λαμπρό οικονομικό μέλλον για την πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Ο νέος επιχειρηματικός χάρτης του νομού Κοζάνης, που βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της οριστικοποίησης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της περιοχής με τα Βαλκάνια. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού, όσον αφορά το βαλκανικό του "πρόσωπο", συμπεριλαμβάνεται και η διέλευση από την περιοχή της Νέας Εγνατίας Οδού, που θα επιτρέψει την άμεση οδική πρόσβαση προς και από τις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου και θα ανοίξει το δρόμο για τις αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τον νομαρχιακό σύμβουλο Παναγιώτη Αποστολίδη, πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, στον δρόμο της υλοποίησης βρίσκονται τα επιμέρους επιχειρησιακά προγράμματα που εντάσσονται στο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα του νομού και στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Δελεαστικά κίνητρα θα προσφέρει στους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο νομό η υλοποίηση του προγράμματος της Βιομηχανικής Περιοχής Κοζάνης, τα έργα υποδομής του οποίου δημοπρατήθηκαν ήδη. Από το Φθινόπωρο, σε έκταση 600 στρεμμάτων, θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να πραγματοποιηθούν τα έργα υποδομής που απαιτούνται.

Καταργείται σταδιακά μέσα στην επόμενη πενταετία η επιτηρίδα διορισμού καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών, ενώ από το φθινόπωρο θα λειτουργούν στα πανεπιστήμια ελεύθεροι κύκλοι σπουδών. Τις αλλαγές αυτές αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη.

Στον εισαγγελέα Ξάνθης προσάγεται σήμερα ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Ακης Πάνου, ο οποίος χθες σκότωσε με περίστροφο το φίλο της 19χρονης κόρης του, Σωτήρη Γιαλαμά, 29 χρόνων, στο χωριό Λεύκη Ξάνθης. Ο Ακης Πάνου τον Μάϊο είχε απειλήσει ότι θα σκοτώσει τον Γιαλαμά κατηγορώντας τον ότι απήγαγε την κόρη του. Εκείνη όμως είχε δηλώσει πως ζούσε με το θύμα, επειδή η ίδια το επιθυμούσε.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των συνομιλιών στη Λευκωσία μεταξύ του Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Εκπρόσωπός του στη Νέα Υόρκη έκανε λόγο για θετική έκβαση των συνομιλιών, κατά τις οποίες οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν το πρόβλημα των αγνοουμένων στη μεγαλόνησο. Εξάλλου, θετικό και σημαντικό βήμα χαρακτήρισε το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών τη συμφωνία, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ''η συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επιστροφή των οστών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που αγνοούνται από το 1974, είναι θετικό βήμα''. Ο εκπρόσωπος συνεχάρη τα Ηνωμένα Έθνη για τον υποβοηθητικό ρόλο τους, ενώ πρόσθεσε πως ''συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για την πρωτοβουλία τους να προχωρήσουν στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος''. Επίσης καλωσόρισε την πρόθεση των δύο πλευρών να συνεχίσουν τις συναντήσεις στην Κύπρο για συζητήσεις ανθρωπιστικών θεμάτων. Σχολιάζοντας τις απειλές Ντενκτάς να μη μεταβεί στη Γενεύη για το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, ο Αμερικανός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα οι δύο πλευρές να αποδεχτούν την πρόσκληση του ΟΗΕ. ''Ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει ήδη δηλώσει ότι θα μεταβεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Ντενκτάς θα εκφράσει τις προθέσεις του τη Δευτέρα'', πρόσθεσε.

Την παραπομπή στις καλένδες, με αναβολή επ' αόριστoν, της εκτέλεσης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Ελληνοκύπριας πρόσφυγα Τ. Λοϊζίδου, ζητά η Τουρκία, εκβιάζοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης με εμπλοκή των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς καθυστερεί να ανακοινώσει μέχρι τη Δευτέρα, αν θα συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο στο Μοντρέ. Η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά τουρκική απαίτηση περιέχεται σε μνημόνιο που κατέθεσε στο Στρασβούργο, στα πλαίσια διαδικασίας καθορισμού τρόπου εφαρμογής της δικαστικής απόφασης, και αντικρούστηκε έντονα από την Κυπριακή πλευρά, που κατηγόρησε την Αγκυρα ότι επιδιώκει την ολοκλήρωση εθνικού ξεκαθαρίσματος στα κατεχόμενα, και απαράδεκτες υπαναχωρήσεις Ευρωπαϊκών οργάνων, σε αποφάσεις για την Κύπρο. Οι ανταλλαγές απόψεων δείχνουν ότι άρχισαν σφοδρές αντιπαραθέσεις για τη μορφή λύσης του Κυπριακού γύρω από τις τρεις ελευθερίες: μετακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας.

Σαν σήμερα στις 2 Αυγούστου 1992, πριν από πέντε χρόνια, σε μια σεμνή αλλά συγκινητική τελετή, στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στα Τίρανα, έγινε η ενθρόνηση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Μια φωτισμένη προσωπικότητα, ένας διακεκριμένος ακαδημαϊκός, απαντάει στο κάλεσμα του Θεού, να προσφέρει σε έναν αδελφό λαό το πολυτιμότερο αγαθό. Την πίστη, την εν Θεού ελπίδα. Και τούτο σε μια χώρα, που όχι μόνο το καθεστώς απαγόρεψε την άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, αλλά και η ίδια η θρησκευτική της σύνθεση. Η δράση της Ουνίας, οι παρεμβάσεις του κράτους, είχαν κρατήσει την ορθόδοξη εκκλησία μακριά από την παράδοση, φτωχή και υποταγμένη. Σε αυτά τα πέντε χρόνια, με τη μέριμνα και την πατρική φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και την στήριξη όλων των ορθοδόξων πιστών όχι μόνο στη χώρα αλλά και ανά τον κόσμο, το έργο της εκκλησίας ήταν τεράστιο και πολυδιάστατο. Μέσα σε πέντε χρόνια η ορθόδοξη εκκλησία κατάφερε από το τίποτα να γίνει ο βασικός παράγοντας που κρατά ενωμένους τους χιλιάδες ορθόδοξους σε όλη τη χώρα. Από το Βορρά στο Νότο.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης και εκσυγχρονισμού των αντιδραστήρων 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, εξέτασαν ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ και ο γενικός διευθυντής του κονσόρτσιουμ "Ζίμενς" , Χένριχ Σομπότκα. Η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία "Κοζλοντούι", την οποία διευθύνει η "Ζίμενς", θα εξασφαλίσει το 50% των 250-300 εκατομμυρίων ECU που θα απορροφηθούν από το πρόγραμμα, το 30% θα εξασφαλίσουν η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ στο υπόλοιπο 20% θα συμβάλλουν ρωσικές εταιρίες.

Η Βουλγαρία έχει ήδη ξεπεράσει τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής, είναι το συμπέρασμα της έκθεσης για την κατάσταση στη χώρα, που ετοίμασε ο αμερικανικός οικονομικός οργανισμός "Μέριλ Λιντς". Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Βουλγαρίας θα φτάσουν στο τέλος του 1997 στα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 4%, ενώ το 1998 ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 12%. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του Ιανουαρίου του 1997, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας ήταν 415 εκατομμύρια δολάρια και στις 31 Μαΐου του ίδιου έτους, διαμορφώθηκαν στο 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά 1,4% αυξήθηκαν οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων στην ΠΓΔΜ κατά το πρώτο εξάμηνο του 1997, ενώ οι τιμές λαϊκής πώλησης σημείωσαν άνοδο κατά 3, 9%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η υπηρεσία στατιστικής της γειτονικής χώρας, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,3%. Την ίδια περίοδο ο μέσος μισθός που καταβλήθηκε τους εργαζόμενους της χώρας έφτασε τα 9.121 δενάρια, περίπου 45.605 δραχμές. Το πρώτο εξάμηνο του έτους η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,4%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση τη παραγωγής που σημειώθηκε στην βιομηχανία ηλεκτρικών ειδών, στη χημειοβιομηχανία, στην καπνοβιομηχανία και στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Την ίδια περίοδο το εμπορικό έλλειμμα της ΠΓΔΜ ανήλθε σε 245 εκατομμύρια δολάρια και σε σχέση με την ίδια περίοδο του 1996 αυξήθηκε κατά 35 εκατομμύρια. Στο τέλος Ιουνίου στην χώρα λειτουργούσαν επίσημα 100.619 επιχειρήσεις, από τις οποίες το 88% ήταν ιδιωτικές. Οι 1.020 από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία των ιδιωτικοποιημένων δημοσίων επιχειρήσεων. Στους επίσημους καταλόγους της υπηρεσίας εύρεσης εργασίας της ΠΓΔΜ, τον Ιούνιο είχαν καταγραφεί 249.928 άνεργοι. Τον ίδιο μήνα ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνούσε τις 330.000.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 2 August 1997 - 16:05:48 UTC