Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29.8.1997

Από σήμερα η τελευταία μεγάλη ρεμπέτισσα του ελληνικού τραγουδιού, η Σωτηρία Μπέλλου "κοιμάται" στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών δίπλα στο Νίκο Ξυλούρη και τον Στράτο Διονυσίου. Η τελευταία της επιθυμία να τη θάψουν δίπλα στο Βασίλη Τσιτσάνη δεν εκπληρώθηκε γιατί δεν βρέθηκε χώρος παρά τις προσπάθειες του δήμου Αθηναίων. Η Σωτηρία Μπέλλου άφησε την τελευταία της πνοή, την Τρίτη, σε ηλικία 76 ετών. Η κηδεία έγινε δημοσία δαπάνη, ενώ η σορός της εκτέθηκε το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης Αθηνών. Η Σωτηρία Μπέλλου μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, άφησε την τελευταία της πνοή, δύο ημέρες πριν τα 76 γενέθλιά της, στο νοσοκομείο Μεταξά του Πειραιά. Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1921 στο χωριό Χάλια της Χαλκίδας. Σε ηλικία 19 ετών και μετά από έναν αποτυχημένο γάμο, επέλεξε να κατεβεί μόνη στην Αθήνα. Καθώς η μέρα αυτού του ταξιδιού της συνέπεσε με την 28η Οκτωβρίου 1940, πέρασε όλη την περίοδο του πολέμου και τα χρόνια της Κατοχής κάτω από δύσκολες συνθήκες και κάνοντας διάφορες δουλειές. Ανάμεσα στα άλλα, τραγουδούσε για ένα χαρτζιλίκι σε διάφορα ταβερνάκια, με μια κιθάρα που είχε αγοράσει στο μεταξύ. Μετά την απελευθέρωση, και αφού γνώρισε από κοντά την αγριότητα και τις διώξεις του Εμφυλίου, όντας ενεργό μέλος του αντάρτικου, την ανακάλυψε σε μια ταβέρνα ο θεατρικός συγγραφέας, Κίμων Καπετανάκης και την πρότεινε στο φίλο του Βασίλη Τσιτσάνη. Η επιτυχία των πρώτων της ηχογραφήσεων με τον αξέχαστο Βασίλη Τσιτσάνη την καθιέρωσε σα λαϊκή τραγουδίστρια, ενώ τα χρόνια 1948 - 1955 ήταν περιζήτητη ανάμεσα στους συνθέτες.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζακ Πος, που βρίσκεται στη χώρα μας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν το πρόγραμμα της προεδρίας του Λουξεμβούργου, η υπογραφή και η επικύρωση της συνθήκης του Αμστερνταμ, η προετοιμασία της έκτακτης συνόδου για την απασχόληση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η πορεία ένταξης της Μεγαλονήσου στην Κοινότητα. Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος δήλωσε: "Η Ελλάδα είναι ταυτισμένη με το κείμενο της Μαδρίτης πριν ακόμη αυτό υπάρξει γιατί πάντοτε η χώρα μας ακολουθεί μια πολιτική που είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, μια πολιτική που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες. Δεν είναι καμπή το κείμενο αυτό για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Είναι μια πρόκληση για την Τουρκία, η οποία δυστυχώς, με ενέργειες της τελευταίας περιόδου, έχει δείξει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την πρόκληση του κειμένου της Μαδρίτης".

Την απειλή της Τουρκίας επισήμανε και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του από τον Οίτυλο της Μάνης, τόνισε ότι οι σχέσεις των λαών δεν μπορούν παρά να βασίζονται στις διεθνείς συνθήκες. "Αν επικρατήσει η λογική, όπως το ευχόμεθα, αν η συνείδηση δικαίου υποστηριχτεί και από τα ξένα κράτη και γίνει αντιληπτό από όλους ότι οι σχέσεις των λαών δεν μπορούν κατά άλλον τρόπο να ρυθμίζονται παρά μόνο βάσει των διεθνών αρχών και των διεθνών συνθηκών, τότε η περιοχή μας θα γίνει περιοχή σταθερότητας και ασφαλείας όπως όλοι το επιθυμούμε", είπε ο κ. Στεφανόπουλος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα μπορέσει να στραφεί στα εσωτερικά της θέματα για να γίνει οικονομικά ισάξια και ισότιμη με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο καταδίκασε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο "Η Ασφάλεια στην νοτιοανατολική Ευρώπη και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις". Ο κ. Καραμανλής επέκρινε και τη διεθνή κοινότητα για τη στάση της απέναντι στα προβλήματα της περιοχής. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο τέως Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιάκωβος, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και άλλες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής.

Σε μια πρώτη αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, μετά το καλοκαίρι αλλά και έναν περίπου χρόνο μετά τις εκλογές, προέβη ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που είχε ως κύριο αντικείμενο το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, τόνισε ότι η χώρα μας επιδιώκει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια παγίωσης της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Αναλυτική εισήγηση για όλο το φάσμα των εξωτερικών σχέσεων παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ για την οικονομική πλευρά των σχέσεων αυτών μίλησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου. Όπως έγινε, μάλιστα, γνωστό, αυτόν τον καιρό προετοιμάζονται ταξίδια του πρωθυπουργού σε βαλκανικές πρωτεύουσες. Σε ότι αφορά στο έργο της κυβέρνησης, ο κ. Σημίτης, το χαρακτήρισε θετικό, σημείωσε όμως ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες καθώς το 1998 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά με προτεραιότητες την οικονομία, τα εθνικά θέματα αλλά και τις θεσμικές αλλαγές. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τέλος τους υπουργούς να εργαστούν στο πλαίσιο του τρίπτυχου συντονισμός, συνεργασία, αλληλεγγύη και επισήμανε ότι η προσοχή της κυβέρνησης θα πρέπει να στραφεί σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος.

Την τριήμερη επίσκεψή της στα Τίρανα ολοκλήρωσε σήμερα η αντιπροσωπεία του Συνασπισμού, της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της επίσκεψης αυτής, ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι φεύγει από μια χώρα που είναι γεμάτη από προβλήματα αλλά και από ελπίδες και πρόσθεσε ότι εγγύηση για την προκοπή της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι η οικονομική της ανάπτυξη. Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο για την Αλβανία αλλά και μια περίοδο, με μια δυναμική που διαμορφώνει τη νέα αλβανική πραγματικότητα και η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει πολύπλευρα ώστε να γίνει ο εταίρος, ο σύμμαχος, ο αλληλέγγυος φίλος, είπε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού. Κατά τη διάρκεια συναντήσεών του σήμερα με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας, ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι η καλύτερη εγγύηση για την προκοπή της μειονότητας είναι η ανάπτυξη της ίδιας της Αλβανίας.

Δύο χιλιάδες τετρακόσιοι διορισμοί νηπιαγωγών και δασκάλων ανακοινώθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας το οποίο τη Δευτέρα θα ανακοινώσει τις βάσεις των σχολών για την εισαγωγή των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων στα Ανώτατα και τα Τεχνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Στο μεταξύ αναταραχή εξακολουθεί να επικρατεί στο χώρο της παιδείας, λόγω των εντόνων αντιδράσεων των εκπαιδευτικών στην σταδιακή κατάργηση της επετηρίδας. Τις μορφές κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών συζήτησε το πρωί η ΟΛΜΕ η οποία αναμένεται να προτείνει 24ωρη απεργία για τις 4 Σεπτεμβρίου. Την Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος "Ιωάννης Καποδίστριας" για την υποχρεωτική συνένωση δήμων και κοινοτήτων, εξέφρασε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Λάμπρος Παπαδήμας. Ο κ. Παπαδήμας γνωστοποίησε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται, απάντησε: "Στους μισούς νομούς της χώρας δεν υπάρχει καμιά αντίδραση. Στους υπόλοιπους νομούς μετρώνται σε αριθμό των δακτύλων της μίας χειρός. Και βέβαια, δεν είναι αυτό ένα πρόβλημα ή ένα εμπόδιο για το υπουργείο για να προχωρήσει αποφασιστικά στην ολοκλήρωση της χωροθέτησης των νέων δήμων και στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αφού πρώτα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο". Ωστόσο ο κ. Παπαδήμας σημείωσε ότι όπου μία αντίδραση τεκμηριώνεται το υπουργείο εξετάζει το θέμα με τεχνοκρατικό φακό μέσα από την κεντρική επιτροπή χωροθέτησης και πάρα πολλές από αυτές τις προτάσεις γίνονται αποδεκτές. Τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων συζήτησαν σήμερα ευρωβουλευτές των ελληνικών κομμάτων με τα μέλη της επιτροπής περιφερειών, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα διακυβερνητικής.

Λύθηκε προσωρινά το πρόβλημα της καταβολής των μισθών στους 180 εργαζόμενους στα έργα του ΟΠΠΕΘ, οι οποίοι σήμερα το πρωί απέκλεισαν για δυόμισι ώρες το κτίριο του Οργανισμού, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος κ Λοϊζος δεσμεύτηκε να καταβληθούν τη Δευτέρα τα δεδουλευμένα του Ιουνίου , Ιουλίου και το επίδομα αδείας ενώ ο μισθός Αυγούστου θα δοθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Το πρόβλημα όμως θα εξακολουθήσει να υπάρχει καθώς τα χρήματα του Οργανισμού έχουν εξαντληθεί πριν τελειώσουν τα έργα και πρέπει να αναζητηθούν νέοι πόροι.

Με τη συμμετοχή 48 αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 10 ως τις 19 Οκτωβρίου στο 28ο παγκόσμιο συνέδριο του Διεθνούς Συμβουλίου Οργάνωσης Φολκλορικών Φεστιβάλ (CIOFF). Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η γραμματεία του διεθνούς CIOFF, η γραμματεία του ελληνικού εθνικού τμήματος και το τμήμα συνεδρίων του ΟΠΠΕΘ. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου επιστημονική ημερίδα και την επομένη σεμινάριο για Έλληνες που ασχολούνται με τον χορό και τη παράδοση. Επίσης θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις όπως έκθεσης στολών, φωτογραφίας, βιβλίων κλπ.

Αυστηρή προειδοποίηση στους εθνικιστές της ηγεσίας των Σερβοβοσνίων ότι δεν θα ανεχθεί παρόμοιες επιθέσεις με αυτήν που έγινε χθες στο Μπρτσκο της Βόρειας Βοσνίας εναντίον της άοπλης αστυνομίας των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε χθες εκπρόσωπος του προέδρου Κλίντον των ΗΠΑ Την ίδια στιγμή όμως ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμελή προεδρία της Βοσνίας και επικεφαλής των εθνικιστικών κύκλων του Πάλε που αντιτίθενται στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συνθήκης του Ντέητον, Μομτσίλο Κράισνικ, προσέφερε πλήρη πολιτική κάλυψη στους επιτεθέντες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι υπερήφανος για τη στάση τους κι εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα το επαναλάβουν 100 φορές.

Τριακόσιοι άμαχοι σφαγιάστηκαν από φανατικούς ισλαμιστές στην περιοχή Μιντιμούσα, είκοσι χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου. Η σφαγή αυτή ξεπερνά κάθε προηγούμενο στην Αλγερία όπου μαίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια εμφύλιος πόλεμος.

Στα "βαθιά νερά" έπεσαν οι εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ. Η κλήρωση που έγινε σήμερα στη Γενεύη δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις δύο ομάδες της χώρας μας, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν πολύ σκληρούς αντιπάλους και η υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση δεν είναι καθόλου εύκολη. Άτυχος στάθηκε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος θα αντιμετωπίσει την αγγλική Αρσεναλ, μια από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης, ενώ ο ΟΦΗ ήταν περισσότερο τυχερός και θα αγωνιστεί με την Ουγγρική Φερεντσβάρος. Το πρώτο παιχνίδι του ΠΑΟΚ θα γίνει στο γήπεδο της Τούμπας στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ ο ΟΦΗ θα αγωνιστεί στην Ουγγαρία. Οι επαναληπτικοί αγώνες θα γίνουν στις 30 Σεπτεμβρίου. Στο κύπελλο κυπελλούχων η ΑΕΚ θα έχει εύκολο πρόγραμμα, αφού θα παίξει με την Ντίναμπουργκ από τη Λετονία. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου στη Φιλαδέλφεια. Με την Ρεάλ Μαδρίτης από την Ισπανία, την Πόρτο από την Πορτογαλία και τη Ρόζενμποργκ από τη Νορβηγία, κληρώθηκε ο Ολυμπιακός στον 4ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η κλήρωση που έγινε στη Γενεύη, ήταν σχετικά καλή για τους παίχτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αφού οι αντίπαλοι είναι στα "μέτρα" των "ερυθρολεύκων". Το πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού θα γίνει στις 17 Σεπτεμβρίου με την Πόρτο στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Στη συνέχεια, ακολουθούν δύο αγώνες εκτός έδρας, με τη Ρόζενμποργκ στις 10 Οκτωβρίου και με τη Ρεάλ στις 22 του ίδιου μήνα.

Βόρειοι άνεμοι και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται αύριο σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο, σε όλη τη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που στα βόρεια θα είναι κατά τόπους αυξημένες και είναι πιθανόν να βρέξει πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 μέχρι 32 και στα νησιά από 20 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 29 August 1997 - 16:40:19 UTC