Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:49 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.8.1997

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η χώρα μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού. Το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ενώ τη σχετική εισήγηση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Το πλαίσιο των πάγιων ελληνικών θέσεων, είπε σχετικά ο πρωθυπουργός, αποτελούν η διατήρηση του στάτους κβο στην περιοχή και η ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων με όλες τις χώρες της Βαλκανικής. Τόνισε επίσης ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη επιτυχίας της διαβαλκανικής διάσκεψης των πρωθυπουργών που θα γίνει στις 2 Νοεμβρίου στην Κρήτη. Κατά τη σύσκεψη αυτή ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τους Μεσούτ Γιλμάζ και τον Κίρο Γκλιγκόρωφ. Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2000 και ζήτησε από τους υπουργούς καλύτερο συντονισμό, συσπείρωση, συνεργασία και επιτάχυνση των ρυθμών του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε θετικό το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι στην οικονομία θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι σύγκλισης, να μειωθεί ο πληθωρισμός και να περιοριστούν τα ελλείμματα. Αναφερόμενος στις δημόσιες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, ο πρωθυπουργός τις καυτηρίασε και κάλεσε τους υπουργούς να μην καταθέτουν αιφνιδιαστικές τροπολογίες στη Βουλή προκαλώντας την αντίδραση βουλευτών, που πολλές φορές είναι δίκαιες και σωστές.

Την πεποίθηση ότι η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προϋποθέτει την εξασφάλιση της ισοτιμίας και της ισορροπίας στις διακρατικές σχέσεις των χωρών της περιοχής, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου "Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ελληνοαμερικανικές σχέσεις", του Θωμά Βαρβιτσιώτη, γιου του βουλευτή της ΝΔ, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε δριμεία κριτική στην Τουρκία για τη συμπεριφορά της, υποστηρίζοντας ότι η χώρα αυτή αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης και τονίζοντας ότι επιβαρύνει τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα που εξακολουθούν να ταλανίζουν την περιοχή. Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, που όπως είπε, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει, επισήμανε ότι "η χώρα μας πρέπει να διαγράψει και να υλοποιήσει με ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα, μια πολιτική με πειστικότερο τρόπο για την υπεράσπιση των ζωτικών μας συμφερόντων". Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ "πρέπει να πειστούν για ζητήματα που φαίνονται αρχικά ασήμαντα" και κάλεσε την Αμερική, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής με περισσότερη ευαισθησία.

Με τον Κυβερνήτη της περιοχής Σιζουόκα, Φούμιο Ισικάουα συναντήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ιαπωνία. Κατά την παραμονή του στη Σιζουόκα, ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε το Κέντρο Σεισμολογικών Ερευνών και συζήτησε με τους επιστήμονες για το έργο τους, ενώ παρακολούθησε τις παραστάσεις ''Βασιλιάς Ληρ'' σε σκηνοθεσία του Ταντάσι Σουζούκι και ''Αντιγόνη'' σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Τερζόπουλου, με την οποία εγκαινιάστηκε το ανοιχτό θέατρο του Κέντρου Αναπαραστατικών Τεχνών της Σιζουόκα.

Η χθεσινή αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων στις αρχαιολογικές υπηρεσίες του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είχε αποτέλεσμα, αφού η διεύθυνση του Οργανισμού βρήκε λύσεις για να πληρώσει τα δεδουλευμένα των μηνών Ιουνίου - Ιουλίου - Αυγούστου και το επίδομα αδείας. Την συμπαράστασή του στους εργαζομένους εξέφρασε ο πρόεδρος του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αφού μετά την παρέμβασή του στον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού κ. Λοϊζο δρομολογήθηκε η λύση του προβλήματος. Ο κ. Λοϊζος δεσμεύτηκε ότι ο Οργανισμός θα καταβάλλει την 1η του Σεπτέμβρη τα δεδουλευμένα των δύο πρώτων θερινών μηνών και την ερχόμενη εβδομάδα θα εξοφλήσει τα υπόλοιπα χρήματα.

Σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας των δήμων της Αλεξανδρούπολης και του Μπουργκάς σε οικονομικό επίπεδο, αποτέλεσε η συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη βουλγαρική πόλη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών και των επιχειρηματιών των δύο πόλεων. Υπενθυμίζεται ότι αντιπροσωπεία του δήμου Αλεξανδρούπολης βρίσκεται από χθες - και για δύο μέρες - στη γειτονική χώρα, προκειμένου να υπογράψει με το Μπουργκάς, πρωτόκολλο αδελφοποίησης και συνεργασίας στον οικονομικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και τουριστικό τομέα. Πρόταση για τη δημιουργία κοινής ελληνοβουλγαρικής επιτροπής που θα αναλάβει την προώθηση των διαδικασιών κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και θα πιέσει τις κεντρικές διοικήσεις να ορίσουν αντισταθμιστικά οφέλη, σε περίπτωση κινδύνου, για τις εμπλεκόμενες περιοχές, υπέβαλε ο νομαρχιακός σύμβουλος, Ανδρέας Καφετζής, εκπροσωπώντας την ελληνική αποστολή. Τόσο ο κ. Καφετζής όσο και ο πρώτος αντιδήμαρχος του Μπουργκάς, D. Tersiev, αναφέρθηκαν στις ομοιότητες που παρουσιάζει το οικονομικό προφίλ των δύο πόλεων, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως υπόβαθρο για την εμπέδωση κλίματος επιχειρηματικής συνεργασίας. Σκιαγραφώντας το οικονομικό γίγνεσθαι στο Μπουργκάς, ο κ. Tersiev τόνισε ότι πρόκειται για την περιοχή που αποδίδει το 1/3 του συνόλου της παραγωγής στη Βουλγαρία, πράγμα φυσικό, αφού διαθέτει το πιο δραστήριο λιμάνι της χώρας, μεγάλο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί χιλιάδες επιβάτες και τα δεύτερα σε μέγεθος ναυπηγεία του γειτονικού κράτους.

Οι προοπτικές της σχολικής εκπαίδευσης, όπως αυτές διαμορφώνονται από την εξάπλωση της χρήσης της Πληροφορικής, θα απασχολήσουν τους περίπου 300 εκπαιδευτικούς και επιστήμονες από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία, που θα συμμετάσχουν στο διεθνές συνέδριο με θέμα: ''Η σχολική εκπαίδευση στην Κοινωνία της Πληροφορίας'', το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 15 - 19 Σεπτεμβρίου στην Κρήτη. Το συνέδριο οργανώνεται από το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ΕDEN) και είναι το δεύτερο της σειράς ''Open Classroom''. Υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας, την UNESCO, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, το ''International Council for Distance Education'' και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία άλλωστε το έχει συμπεριλάβει στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Σχεδίου ''Μάθηση στην Κοινωνία της Πληροφορίας'', που υλοποιείται υπό την εποπτεία των Επιτρόπων M. Bangemann και E.Cresson.

'Εξι διαπρεπείς φιλέλληνες θα τιμηθούν από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 1997, για την προσφορά τους στον ελληνισμό και την προώθηση των ελληνικών γραμμάτων και του ελληνικού πνεύματος. Η βράβευση με τα βραβεία "Μέγας Αλέξανδρος" και "Αριστοτέλης" που θεσμοθετεί από φέτος το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, θα γίνει στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Μπέντζαμιν Γκίλμαν, τον πρώην Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Πωλ Κίττινγκ και τον βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Μεγάλης Βρεττανίας 'Εντυ Ο'Χάρα που θα τιμηθούν με το βραβείο "Μέγας Αλέξανδρος" και τους καθηγητές Γιοχάνες Σβάμπλ του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Νόρμαν 'Αστον του Πανεπιστημίου της Πέρθης Αυστραλίας και τον Καναδό διεθνολόγο Τέντ Μάη Κουϊν του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Προκειμένου να παραλάβουν τα βραβεία, έρχονται στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής Ο'Χάρα και οι καθηγητές Σβάμπλ και 'Αστον, ενώ οι υπόλοιποι ευχαρίστησαν για την τιμή που τους γίνεται, δήλωσαν όμως ότι λόγω των υποχρεώσεών τους αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση.

Τρεις Αραβες και ένας Γιουγκοσλάβος για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι σχεδίαζαν την απόρριψη πυρηνικών αποβλήτων στη Μεσόγειο, συνελήφθησαν στη Λεμεσό.

Η κυπριακή κυβέρνηση κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να συνεργαστεί για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι οι απειλές και η μεγαλοστομία δεν εξυπηρετούν την εξεύρεση λύσης. Σε σχετική δήλωση προέβη ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, με αφορμή τις σοβαρές εξελίξεις που αναμένονται στο Κυπριακό και απαντώντας ουσιαστικά στις απειλές της τουρκικής πλευράς για πόλεμο, σε περίπτωση που αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή εάν εγκατασταθεί στην Κύπρο το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300. ''Η παγκόσμια κοινότητα επέλεξε την ειρηνευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού. Η Δημοκρατία της Κύπρου διατηρεί αταλάντευτη την πίστη στα Ηνωμένα Εθνη και στην ειρήνη'', είπε ο εκπρόσωπος. Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι ''η ελληνοκυπριακή κοινότητα μετέχει με καλή πίστη και πνεύμα συνεργασίας στην ειρηνευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού και αντιπαρέρχεται τις απειλές και παραμερίζει τις προκλήσεις της Τουρκίας και του Ντενκτάς''.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας, Εμέκα Ανιαόκου, κατά την οποία θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ανιαόκου φθάνει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα, και στη συνέχεια θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη. Αύριο θα επισκεφθεί διάφορα αξιοθέατα της μεγαλονήσου και τη Δευτέρα θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, και τον Πρόεδρο Κληρίδη. Από την Κύπρο θα αναχωρήσει το απόγευμα της Δευτέρας.

Με καινούριες δυνάμεις για την αντιμετώπιση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, επιστρέφουν οι απόδημοι Κύπριοι στις χώρες όπου διαμένουν, μετά την ολοκλήρωση του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα στη Λευκωσία. Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φιλίπ Κρίστοφερ, αμέσως μετά τη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων της ΠΣΕΚΑ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, είναι ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος έθεσε πραγματικά το Κυπριακό ως προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και που έχει κάνει μερικά σημαντικά βήματα προς εξεύρεση λύσης του προβλήματος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς. Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αθενς εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''είναι σημαντικό να αναγνωριστεί πως ο κ. Κλίντον είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος πραγματικά και αληθινά κατέστησε το Κυπριακό ως μια προτεραιότητα'', τονίζοντας ότι ''αυτό είναι γεγονός''.

Αλγερινοί Ισλαμιστές σκότωσαν 98 άτομα και 120 τραυμάτισαν τη νύχτα, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, στην περιοχή Σιτιμούσα, 20 χιλιόμετρα νότια του Αλγερίου. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τη συνεχιζόμενη θλίψη στην Αλγερία που τελευταία κλιμακώθηκε.

Την αποκατάσταση του "Δρόμου του Μεταξιού" που συνέδεε άλλοτε την Ασία με την Ευρώπη, θα συζητήσουν από την 1 έως τις 3 Σεπτεμβρίου στην παραθαλάσσια πόλη Μπουργκάς της Βουλγαρίας, οι υπουργοί Μεταφορών των χωρών, δια των επικρατειών των οποίων θα διέρχεται ο διηπειρωτικός οδικός άξονας. Στη συνάντηση του Μπουργκάς αναμένεται να ληφθεί πολιτική απόφαση για την κατασκευή μεταφορικού δικτύου που θα συνδέσει εδάφη από την περιοχή του Καύκασου έως τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Aυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας, Κόλτσο Χίνοφ, σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής συμμετοχή έχουν δηλώσει η Ελλάδα, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Τουρκία, η Γεωργία, το Αζερμπαιτζάν, το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν.

Δέκα κιλά ηρωίνης, κατέσχεσαν οι τελωνειακοί του βουλγαρικού μεθοριακού σταθμού "Καπιτάν Αντρέεβο", στα σύνορα με την Τουρκία. Tα ναρκωτικά βρέθηκαν σε αυτοκίνητο μάρκας ΒΜW, στο οποίο επέβαιναν ένας 23χρονος Τούρκος πολίτης και η φίλη του, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνται από τις βουλγαρικές αρχές. Προορισμός των δυο ήταν η Γερμανία.

Εξουσιοδότηση στην διεθνή δύναμη σταθεροποίησης της Βοσνίας (SFOR) να κλείσει όλους του ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι καλούν τον πληθυσμό να επιτίθεται κατά των στρατιωτών και των αστυνομικών της διεθνούς δύναμης έδωσε το ΝΑΤΟ. Η απόφαση ακολούθησε εκπομπές ραδιοφωνικών σταθμών που ελέγχονται από ακραίους εθνικιστές πολιτικούς φίλους του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου ηγέτη των Σερβοβοσνίων την εποχή του πολέμου Ράντοβαν Κάραζιτς κατά τη διάρκεια των οποίων απευθυνόταν προτροπές στους πολίτες να επιτίθενται εναντίον των στρατιωτών της διεθνούς δύναμης.

Τους Σερβοβόσνιους σκληροπυρηνικούς δέχθηκε στο Βελιγράδι ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για να εξομαλύνει την μάχη εξουσίας στην Σερβοβοσνιακή ηγεσία, όπως μεταδίδει το ανεξάρτητο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων BETA. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του πρακτορείου ο κ. Μιλόσεβιτς συναντήθηκε με το Σέρβο εκπρόσωπο στην τριμελή Προεδρία της Βοσνίας Μομτσίλο Κράισνικ, τον Σερβοβόσνιο Πρωθυπουργό Γκόικο Κλίκοβιτς και τον Πρόεδρο του Σερβοβοσνιακού κοινοβουλίου Ντράγκαν Καλίνιτς, ενώ η Πρόεδρος των Σερβοβοσνίων Μπιλιάνα Πλάβσιτς, αν και προσεκλήθη στη συνάντηση, δεν συμμετείχε, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το πολιτικό της γραφείο.

Στην παροχή βοήθειας από τα Σκόπια στους "Μακεδόνες της Μικρής Πρέσπας" που ζουν στην Αλβανία, αναφέρεται άρθρο της σκοπιανής εφημερίδας "Βέτσερ". Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τη βοήθεια "περισσότερο ψυχολογική", αφού "ο πληθυσμός αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής διαφόρων ιεραποστόλων, οι οποίοι προσφέρουν βοήθεια με αντάλλαγμα την εθνική ταυτότητα, βουλγαρική ή ελληνική".

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στις Τουρκόφωνες Δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας τον επόμενο μήνα, θέλοντας να στρέψει το ενδιαφέρον της Τουρκίας από το Ιράν την Συρία και τη Νιγηρία και πάλι προς την Τουρκική ενδοχώρα στην κεντρική Ασία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας Εγιούπ Ατσίκ. Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU σε μια προσπάθεια να τονίσει την αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας του, ο κ. Ατσίκ υπενθύμισε ότι ο τέως Πρωθυπουργός Ν.Ερμπακάν αρχικά επισκέφθηκε το Ιράν, τις χώρες του Ειρηνικού και την Αφρική, ενώ ανήγγειλε ότι ο νυν Πρωθυπουργός Μεσούτ Γκιλμάζ έχει ως πρώτο σταθμό το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν και αργότερα θα επισκεφθεί την Γερμανία και τις Η.Π.Α.

Πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας, υπέγραψαν στη Ρώμη, ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, κ. Αντρεάτα και ο Αλβανός ομόλογός του κ. Μπρόκαϊ. Τριάντα δις. λιρέτες θα διαθέσει η Ρώμη για τον αλβανικό στρατό, ενώ ακόμα 200 εκατ. δολάρια, θα διατεθούν μέχρι το 1999 για τη στήριξη των κρατικών οργανισμών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, έφθασε στα Τίρανα ο πρώην αντιπρόεδρος της ''Κυβέρνησης Σταθερότητας'' του 1992, οικονομολόγος, Γκραμός Πάσκο. Ο Γκραμός Πάσκο για αρκετά χρόνια εργάστηκε με Αμερικανούς του Κονγκρέσο. Θεωρείται επίσης ένας από τους ιδρυτές του Δημοκρατικού Κόμματος και ένα από τα πιο χαρισματικά άτομα της αλβανικής πολιτικής ζωής. Ηταν ο πρώτος που διαφώνησε με τις επιλογές Μπερίσα το 1992 και απομακρύνθηκε από το Κόμμα. Είναι από τα βασικά στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας του Νεριτάν Τσέκα, κόμμα που συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα του Φατός Νάνο. Ο Γκραμός Πάσκο επιστρέφει στη χώρα του, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού και θα αναλάβει από τη Δευτέρα κιόλας, τη θέση του οικονομικού του συμβούλου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 30 August 1997 - 9:05:19 UTC