Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-2.10.1997

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου και την υπερβολή που εμπεριείχαν. "Δεν υπάρχει θέμα υπερβολής ή υποβάθμισης", είπε ο κ. Ρέππας, ενώ εξέφρασε την ευχή να αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα και την αλλαγή της πολιτικής της ελληνικής πλευράς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι "το ύφος των δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων ήταν ιταμό και αυτό ήταν αφορμή για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις". Εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον παραλληλισμό του κ. Πάγκαλου για τις σημερινές τουρκικές προκλήσεις με αυτές της Κωνσταντινούπολης (Βασιλεύουσα την ανέφερε), ο κ. Ρέππας, επισήμανε ότι "σήμερα δεν υπάρχει Βασιλεύουσα, ώστε να υπάρχουν τέτοιες αναλογίες, υπάρχουν όμως προκλήσεις", προσθέτοντας ότι "για μια ακόμη φορά η πολιτική της Τουρκίας είναι προκλητική και επιθετική". Αναφερόμενος στη συμφωνία της Μαδρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι "το κείμενο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, απλά αποτελεί τη βάση μιας διαδικασίας για τη συζήτηση σοβαρών θεμάτων". Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ σε ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε ότι "από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν υπάρχει πρόοδος, ώστε να μιλάμε για την ύπαρξη διαφοράς στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας", ενώ τόνισε ότι "τόσο ο Γερμανός Καγκελάριος Κολ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, μίλησαν για συμμετοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε στο απώτερο μέλλον και με προϋποθέσεις".

· Το θέμα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ κυριάρχησε και χθες- δεύτερη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών. Ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, επέμεινε πάντως στη θέση του - παρά τις έντονες πιέσεις βουλευτών που ζητούσαν την αποκλειστική απασχόληση όλων των πανεπιστημιακών - να έχουν αποκλειστική απασχόληση ενός πανεπιστημίου, μόνο οι Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις. Οι υπόλοιποι θα χωρίζονται σε πλήρους και μερικής απασχόλησης. Οι καθηγητές δε, πλήρους απασχόλησης θα μπορούν να ασκούν τελικά ελεύθερο επάγγελμα οκτώ ώρες την εβδομάδα, οι οποίες θα κατανέμονται σε δύο μέρες κατά ανώτατο όριο. · · Αξιοσημείωτη πάντως είναι η διαφοροποίηση του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από την επίσημη γραμμή του κόμματός του, ο οποίος υιοθέτησε σε σημαντικό βαθμό την άποψη του υπουργού Παιδείας για εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα των καθηγητών πλήρους απασχόλησης. Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε μάλιστα στον κ. Αρσένη να κάνει προαιρετική την αποκλειστική απασχόληση και σε όσους επιλέξουν αυτό το καθεστώς, να τους δίνεται πρόσθετη αμοιβή σε σχέση με τους υπόλοιπους που θα είναι μεν πλήρους απασχόλησης αλλά θα μπορούν να ασκούν και το ελεύθερο επάγγελμα. · · Με την επίσκεψη στην Ξάνθη ολοκληρώνεται σήμερα η πενθήμερη παραμονή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Θεσσαλονίκη. Ο προκαθήμενος της ορθόδοξης τεκκλησίας θα μεταβεί με ελικόπτερο στην πόλη της Θράκης, όπου λαός και αρχές θα τον υποδεχθούν στην κεντρική πλατεία. Στη συνέχεια, μετά τη δοξολογία που θα ψαλλεί, ο κ. Βαρθολομαίος θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Το απόγευμα θα επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη, απ΄όπου θα απευθύνει μήνυμα προς τον ελληνικό λαό και το βράδυ θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" για την Κωνσταντινούπολη. · Επίτιμο διδάκτορά τους ανακήρυξαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, πέντε τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ, ενώ οι πρυτανικές αρχές απένειμαν στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας την ανώτατη διάκριση "Χρυσούς Αριστοτέλης". Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Mιχάλης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας το ήθος και την προσωπικότητα του, ενώ επισήμανε τη σημασία του έργου του για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι πρόεδροι των πέντε τμημάτων, της Θεολογίας, Γεώργιος Μάρτζελος, της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Αθανάσιος Αγγελόπουλος, της Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Δημήτριος Κωτούλας, της Νομικής, Νικόλαος Παρασκευόπουλος και της Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Μιλτιάδης Παπανικολάου, οι οποίοι εξήραν το ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη στη σημερινή εποχή και αναφέρθηκαν στην απόφαση των τμημάτων τους να αναγορεύσουν τον κ.κ Βαρθολομαίο, σε επίτιμο διδάκτορα τους.

Απαράδεκτη και κατάπτυστη, χαρακτήρισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, τη βεβήλωση των αγαλμάτων των Μακεδονομάχων Παύλου Μελά και Καπετάν Κώττα, από αγνώστους το βράδυ της Κυριακής. Συγκεκριμένα, ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι "πρόκειται για ένα απαράδεκτο φαινόμενο και δεν μπορεί παρά να είναι πράξη ατόμων, που επιδιώκουν να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα. Στους ήρωές μας, που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την πατρίδα, οφείλουμε τιμή και απόλυτο σεβασμό. Η βεβήλωση των αγαλμάτων των Μακεδονομάχων μας είναι πράξη κατάπτυστη, η οποία δεν προσβάλλει απλώς τα πρόσωπα των ηρώων μας, αλλά και την ίδια την ιστορική μας κληρονομιά".

Κέντρο διεθνούς εμπορικού ενδιαφέροντος, για τον πιο δυναμικό τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας, την πληροφορική, είναι από χθες η HELEXPO - ΔΕΘ, με τη λειτουργία της 11ης INFOSYSTEM - Hi tech, που θα είναι ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου. Τα χαρακτηριστικά της φετινής 11ης Διεθνούς Έκθεσης Συστημάτων Πληροφορικής και Προϊόντων Υψηλής Τεχνολογίας, όπως είναι η πλήρης επωνυμία της, πιστοποιούν την πορεία της, που είναι σταθερά ανοδική.

Σε φυλάκιση δέκα και οκτώ μηνών αντίστοιχα, καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, ένας αστυνομικός και ένας επιχειρηματίας, που κατηγορούνται ότι διευκόλυναν φυγόποινο να εξασφαλίσει πλαστό διαβατήριο. Συγκεκριμένα, το μονομελές πλημμελειοδικείο, καταδίκασε τον ανθυπαστυνόμο στην Αμεσο Δράση Θεσσαλονίκης Παύλο Κότσινα 41 ετών, ο οποίος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ από το ίδιο δικαστήριο καταδικάστηκε ερήμην και ο συγκατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση, Κοσμάς Κωνσταντινίδης 46 ετών, ιδιοκτήτης καφετερίας, σε φυλάκιση οκτώ μηνών. Αντίθετα, αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών, η υπάλληλος στο τμήμα έκδοσης διαβατηρίων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Αικατερίνη Βαργεμέζη.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος συγχαίρει τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την μεγάλη επιτυχία τους κατά της αρχαιοκαπηλείας, που είναι μία από τις βαριές μορφές του οργανωμένου εγκλήματος. Ο υπουργός επισημαίνει ότι : "Οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν τα ευρήματα σε εξαιρετικά υψηλή θέση από πλευράς αρχαιολογικής και αρχαιογνωστικής σημασίας. Θα εκτεθούν το συντομότερο δυνατόν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου εκτός από την επιστημονική κοινότητα, να τα προσεγγίσει και το ευρύτερο κοινό"

Το τρίτο κατά σειρά ευρωπαϊκό συνέδριο από τον κύκλο με θέμα: "Ενέργεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση" οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών και τη Νομαρχία Δωδεκανήσου,αύριο στη Ρόδο. Τα συνέδρια αυτά έχουν στόχο να διερευνήσουν και να εμβαθύνουν το ρόλο, που παίζει η τοπική αυτοδιοίκηση των κρατών-μελών στον αγώνα για την προστασία των κλιματολογικών συνθηκών και για την εγκαθίδρυση αποτελεσματικών στρατηγικών για την ενέργεια.

Η Ρωσία δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει τις απειλές της να βυθίσει ρωσικά πλοία που μεταφέρουν στην Κύπρο εξαρτήματα ή μέρη των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, τόνισε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τουρκικές απειλές εκτοξεύονται για εντυπωσιασμό. Μιλώντας μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την 37η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο κ. Μουράτοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι την επόμενη παρέλαση "δε θα χρειαστούν καινούργια όπλα και θα υπάρξει αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου". Η Κύπρος, είπε, ως "ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος", έχει το δικαίωμα να ενισχύει την άμυνά της, "αφού δεν υπάρχει αποστρατιωτικοποίηση", προσθέτοντας ότι η συνεργασία της Ρωσίας με την Κύπρο "στον στρατιωτικό τομέα πιστεύω είναι αποτελεσματική". Είπε, επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι και ότι "ο θόρυβος που γίνεται" γύρω από την εγκατάσταση των S-300 "είναι απόλυτα τεχνητός".

Εκείνο που έχει σημασία είναι να μην ενδώσουμε σε πιέσεις όσον αφορά στο Κυπριακό, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού. Σε δηλώσεις του μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την 37η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η παρέλαση ήταν "πραγματικά εντυπωσιακή" και ότι "αποδεικνύει τη δουλειά που γίνεται στην κυπριακή Εθνική Φρουρά, που νομίζω έχει ανεβάσει το επίπεδο των εθνοφρουρών και το φρόνημα του λαού".

Αρχισε η "αντίστροφη μέτρηση" για το πρόγραμμα αγοράς από τις τουρκικές αερογραμμές, αεροσκαφών αξίας 25 δισ. δολαρίων, με την υποβολή προτάσεων από τις εταιρείες "Μπόϊνγκ" και "Airbus". Αυτό υπογραμμίζει σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα "Radikal", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η επιτροπή αγοράς αεροσκαφών, που εξετάζει τις προτάσεις για προμήθεια 49 αεροσκαφών με διαγωνισμό, θα ολοκληρώσει τις εργασίες της μέσα σε 15 μέρες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η "Μπόϊνγκ" προτείνει την πώληση αεροσκαφών, τύπου 737/800, χωρητικότητας 155 θέσεων, ενώ η "Airbus" αεροσκάφη τύπου Α-321, με χωρητικότητα 178 θέσεις.

Η Αλβανική αστυνομία συνέλαβε 14 άτομα και αποκάλυψε μεγάλη ποσότητα Καλάσνικοφ, ρουκετών και χειροβομβίδων, μια μέρα ακριβώς μετά τη λήξη της αμνηστίας για την κατοχή όπλων. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αστυνομίας των Τιράνων, Πάσκ Τούσα, ανακοίνωσε την κατάσχεση 71 Καλάσνικοφ, 204 τουφεκιών, 23 όπλων, ρουκετών, οβίδων, χειροβομβίδων και 20.000 φυσιγγιών. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το AFP, οι Αλβανοί παρέδωσαν 45.000 όπλα πρίν τη λήξη της αμνηστίας, παρ' όλ' αυτά, όμως, η αλβανική κυβέρνηση υποστηρίζει το ενδεχόμενο ότι περίπου 600.000 επιπλέον παραμένουν στα χέρια 3,2 εκατομμυρίων ατόμων, αν και ο Υπουργός Εσωτερικών, Νεριτάν Τσέκα, προειδοποίησε ότι η ποινή φυλάκισης για την κατοχή όπλων θα φτάνει τα δέκα χρόνια.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, διέλυσαν διαδήλωση περίπου 20.000 Αλβανών φοιτητών, (εκτίμηση που επιβεβαιώνεται και από το Γαλλικό πρακτορείο AFP), οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο προάστιο Βελάνια της πόλης, με σκοπό να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Πρίστινας. Η συγκέντρωση όπως και όλες οι άλλες που έχουν προγραμματιστεί για τις προσεχείς μέρες, οργανώθηκε από την Ενωση Αλβανών φοιτητών του Κοσσυφοπεδίου, με αίτημα την επαναλειτουργία του αλβανόφωνου πανεπιστημίου στην Πρίστινα και την επιστροφή των Αλβανών φοιτητών και μαθητών στα σχολικά κτίρια του Κοσσυφοπεδίου.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν και τα επτά μέλη της ομάδας σύνταξης της ανεξάρτητης ραδιοτηλεόρασης του Βελιγραδίου διαμαρτυρόμενα για την απόλυση του διευθυντή Ζόραν Όστογιτς και του αρχισυντάκτη Λίλα Ράντογιτς του Στούντιο Β από το δημοτικό συμβούλιο του Βελιγραδίου. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, τα δύο στελέχη απομακρύνθηκαν επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την πολιτική προπαγάνδας του Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς και να συμμετάσχουν στις πολιτικές διεργασίες με στόχο την παραμονή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην εξουσία.

Κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας των μέσων μαζικής ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, αναδεικνύεται το ενδεχόμενο παραίτησης του Σάϊρους Βανς από τη θέση του ειδικού διαμεσολαβητή για τις συνομιλίες Ελλάδας - Σκοπίων για το θέμα του ονόματος. Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", με τον τίτλο "Με ή χωρίς τον Βανς ο μαραθώνιος συνεχίζεται", υπογραμμίζεται ότι "η παραίτηση Βανς την οποία διατυμπανίζουν τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιβεβαιώνεται από δικές μας πηγές, μετά από την παραμονή του προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ στη Νέα Υόρκη και τις συνομιλίες που είχε".

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

· Βαριά ήττασ γνώρισε χθές ο Ολυμπιακός στη Νορβηγία από τη Ρόζενμπουργκ. Εχασε με 5-1 και διέλυσε την εικόνα που είχε δημιουργηθεί από την εμφάνισή του στο πρώτο παιγνίδι του Τσάμπιονς Λήγκ. · Την πρώτη του ήττα στην Ευρωλίγκα γνώρισε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος έχασε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον Θεσσαλονίκης από την ισπανική Εστουδιάντες με σκορ 76-72. Οι παίχτες του Σβι Σερφ αν και στο πρώτο ημίχρονο φάνηκαν να ελέγχουν τον αγώνα, στην επανάληψη εμφανίστηκαν νωθρή στην επίθεση και χαλαροί στην άμυνα. Στην πρεμιέρα του κυπέλλου Κόρατς, ο Άρης νίκησε εύκολα στη Σλοβενία τη Μάριμπορ με σκορ 71-53 και ξεκίνησε με το δεξί στη διοργάνωση. Οι παίχτες του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερες δυσκολίες, πήραν άνετα το προβάδισμα και τη νίκη. Κορυφαίοι για την ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν οι Λιαδέλης με 17 πόντους, Πάσπαλι με 15 και Ορτίθ με 14. Και το Περιστέρι ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο τη διοργάνωση του κυπέλλου Κόρατς, αφού κέρδισε την Ερτζελία από το Ισραήλ με σκορ 82-62.

Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 2 October 1997 - 6:40:16 UTC