Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-7.10.1997

Ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα που διακατέχει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ και του υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, στην Κρήτη για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη. Ο κ. Ρέππας, δήλωσε ότι είναι μια ευκαιρία στα πλαίσια μιας συνάντησης με την ελληνική ηγεσία, να αλλάξει το κλίμα που έμεινε από τη Νέα Υόρκη, αναφέροντας ότι αυτό που έμεινε είναι η αναποτελεσματικότητα στην προσέγγιση, αφού με ευθύνη της Τουρκίας δεν υπήρχε δυνατότητα προσέγγισης. Σε ότι αφορά της δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου στη Νέα Υόρκη,ο κ. Ρέππας τόνισε ότι ο κ. Πάγκαλος έκανε μια γενική αναφορά και δεν αναφέρονταν σε συγκεκριμένης πολιτικής για τον τρόπο συνεννόησης. Αναφερόμενος στο νέο δημοσίευμα της εφημερίδας "Observer", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαρακτήρισε απαράδεκτο πάρα το γεγονός ότι ήταν πιο χαλαρό όπως ενδεικτικά σημείωσε.

Νέα τουρκική πρόκληση. Ο υπουργός προεδρίας της Τουρκίας Γκιουρέλ σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα "Η Πρωϊνή" υποστήριξε πώς το Αιγαίο πρέπει να μοιραστεί". Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε , τα όσα κατά καιρούς έχουν υποστηριχθεί από τουρκικής πλευράς για τις νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, αλλά διευκρίνισε πώς η Τουρκία δεν θέτει θέμα Θράκης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, υποσχέθηκε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ότι θα προχωρήσει στο διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τους αγνοούμενους. Σε δηλώσεις μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε προηγουμένως με τον κ. Αναν, έγινε "ανασκόπηση του σημείου που στεκόμαστε τώρα, ποιες είναι οι πιθανές εξελίξεις μέχρι τις προεδρικές εκλογές και υπήρξε ταυτότητα απόψεων επί όλων αυτών των θεμάτων".

''Δε μπορεί κανείς να διανοηθεί πως μια χώρα όπως η Τουρκία αισθάνεται υπό απειλή, λόγω των πυραύλων S-300'', τόνισε σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα ''Γενί Γιουζγίλ'', ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αγκυρα, Δημήτρης Νεζερίτης. Στο δημοσίευμα της με τίτλο ''Ο Πρεσβευτής της Ελλάδος: Η μετά τη Μαδρίτη εποχή υπήρξε απογοητευτική'', η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Νεζερίτης, αξιολογώντας τον ελληνοτουρκικό διάλογο, που περιήλθε σε αδιέξοδο στη Νέα Υόρκη, <<συνέδεσε τη νέα ένταση που παρουσιάσθηκε στις διμερείς σχέσεις , οι οποίες έγιναν ηπιότερες στη Μαδρίτη, με τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Γιλμάζ ότι ''Οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου δεν έχουν ισχύ στο Αιγαίο''>>. ''Είχαμε σημαντικές προσδοκίες μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης. Όμως, ορισμένες δηλώσεις σχετικά με το Αιγαίο έδειξαν κάποια μεταβολή στην τουρκική στάση'', υπογράμμισε ο κ. Νεζερίτης.

Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας υπέγραψαν στην Αθήνα οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Ουκρανίας, Άκης Τσοχατζόπουλος και Αλεξάντρ Κουσμούκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Η συμφωνία προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των εξοπλισμών. Κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας, αλλά και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, γενικότερα για την ασφάλεια της Ευρώπης. Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας των παραγωγικών δυνάμεων των δύο χωρών.

Τη διαβεβαίωση ότι στο επίκεντρο της Ευρω - Μεσογειακής Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας, βρίσκονται ο ιδιωτικός τομέας και κυρίως ο τομέας της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, έδωσε ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας στην τρίτη Ευρω-Μεσογειακή Διάσκεψη Κορυφής για τον τομέα της βιομηχανίας. Ο κ. Παπουτσής πρόσθεσε ότι η εν λόγω εταιρική σχέση και συνεργασία δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στα αποτελέσματα των συζητήσεων, που πραγματοποιούνται στα κέντρα αποφάσεων πολιτικής, αλλά "πρέπει να βασιστεί και στη δραστήρια συμβολή των επιχειρήσεων και των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων, πράγμα το οποίο έχει ζωτική σημασία για την επιτυχία της προσπάθειας. Επιπλέον, ο εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελούν νευραλγικούς παράγοντες για την επιτυχία της οικονομικής διάστασης της εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας".

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα μέλη εκκλησιαστικών οργανώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κύρωση της Συνθήκης του Σέγκεν. Το συλλαλητήριο οργανώθηκε με πρωτοβουλία εκκλησιαστικής οργάνωσης με την επωνυμία "Ελληνοορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας" και με τη συμμετοχή σωματείων, κινήσεων και φορέων απ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Οι διαδηλωτές - ανάμεσά τους πολλοί κληρικοί και μοναχοί - συγκεντρώθηκαν στο χώρο μπροστά από τον Λευκό Πύργο, όπου εκπρόσωποί τους αναφέρθηκαν στις δυσμενείς συνέπειες - όπως τις χαρακτήρισαν - από την ψήφιση της Συνθήκης του Σέγκεν και υποστήριξαν ότι αυτή αποτελεί παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τεθεί το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της επιτροπής Peter Pex. Ο κ Pex όπως απέφυγε να πάρει θέση σχετικά με το ζήτημα τονίζοντας ότι η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη αλλά πρόκειται για διμερές θέμα για το οποίο δεν μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος αλλά μόνον η επιτροπή. "Το γεγονός ότι ο υπουργός Πολιτισμού ο κ Βενιζέλος μίλησε για το θέμα είναι αρκετό για να μπει στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής. Πρέπει να μελετηθεί το θέμα" είπε ο κ Pex. Υπέρ της προβολής από ξένους πολιτικούς του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή των Ελγινείων εκφράστηκε μιλώντας στους δημοσιογράφους η ευρωβουλευτής και αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής Αγγέλα Κοκκόλα.

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ανάμεσα σε ένοπλες συμμορίες Αλβανών λαθρομεταναστών, που δρουν στην Ελλάδα οφείλεται το αιματηρό επεισόδιο, που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ιωνία Θεσσαλονίκης με απολογισμό ένα νεκρό και δυο βαριά τραυματίες. Όπως ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση ασφαλείας Θεσσαλονίκης, δράστης της δολοφονίας είναι ο ηλικίας 21 ετών, Λούλας Μάρκου, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι πυροβόλησε και σκότωσε με πολεμικό όπλο "Καλάσνικοφ" τον 23χρονο συμπατριώτη του Ζέκα Φιλέρε. Ο εισαγγελέας υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, Β. Φλωρίδης άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία - οπλοχρησία και τον παρέπεμψε σε ανακριτή για απολογία, ενώ από την αστυνομία αναζητούνται άλλοι δύο φίλοι του, που πυροβόλησαν ταυτόχρονα και τραυμάτισαν βαριά του δυο συμπατριώτες τους.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (ΡΤΚ) θα έχει σήμερα στις ελεύθερες περιοχές, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ. Συγκεκριμένα, το ΡΤΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα συναντηθεί στις 10 το πρωί στα γραφεία του ΑΚΕΛ με αντιπροσωπεία του κόμματος. Επίκεντρο της συζήτησης θα είναι το Κυπριακό και οι εξελίξεις στο πρόβλημα, καθώς και οι σχέσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετος με τη συγκρότηση "Εθνικού Συμβουλίου" στα κατεχόμενα, είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ονούρ Οϊμέν, ο οποίος αναχώρησε από τις κατεχόμενες περιοχές. Ο Οϊμέν δήλωσε ότι θα ήταν εφικτό να λειτουργήσει "Εθνικό Συμβούλιο" στα πρότυπα αυτού που λειτουργεί στις ελεύθερες περιοχές και όχι όπως το εννοεί ο Ραούφ Ντενκτάς, και προβλέπει ευρεία συμμετοχή οργανώσεων κομμάτων και ιδρυμάτων.

Σκάνδαλο ξέσπασε στην Τουρκία με την εγγραφή στα πανεπιστήμια της χώρας Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι παρουσιάζονται ως δήθεν "υπήκοοι" του ψευδοκράτους, χωρίς να έχουν επισκεφτεί ποτέ τα κατεχόμενα. Αυτό αναφέρουν οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες "Χαλκίν Σεσί" και "Γενί Ντουζέν". Σύμφωνα με την τελευταία, το κατοχικό καθεστώς παραχωρούσε την υπηκοότητα του ψευδοκράτους σε Τούρκους αξιωματούχους, όπως "μοιράζονται κόλλυβα", όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Ακυρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές στην Σερβία. Όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή μέχρι στιγμής δεν εκπληρώνεται ο όρος που προβλέπει ότι για να θεωρηθούν έγκυρες οι εκλογές πρέπει να προσέλθουν σε αυτές τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής από τα 9.827 εκλογικά τμήματα των χθεσινών εκλογών υπάρχουν πλήρη στοιχεία για την προσέλευση σε 8.364, ήτοι σε ποσοστό 85% επί του συνόλου των εκλογικών τμημάτων. Σε αυτά το ποσοστό συμμετοχής έφτασε μόλις το 49,80%.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε σε μερίδα αλβανικών εφημερίδων και σχόλια για αναβολή της επίσκεψης, δεν εμπόδισαν την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου να φθάσει στα Τίρανα. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Φιλαδέλφειας, Μελίτων και τον Μητροπολίτη Πέργης, Ευάγγελο, υπεύθυνο για τις εξωτερικές σχέσεις του Πατριαρχείου.

Θετικά αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ τη Διάσκεψη των προέδρων των Κοινοβουλίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15 και 16 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Βουλής της ΠΓΔΜ, την οποία μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Τίτο Πέτκοφκσι, πρόκειται να συμμετάσχει στη Διάσκεψη. Σημειώνεται ότι ο κ. Πέτκοφσκι θα συμμετάσχει, μετά από πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του, Απόστολου Κακλαμάνη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 7 October 1997 - 11:15:59 UTC