Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-10-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:31 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.10.1997

Την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η δήλωση του Τούρκου υπουργού προεδρίας για διχοτόμηση του Αιγαίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας έκανε λόγο για ένδειξη της παρατεταμένης τουρκικής παράνοιας και πρόσθεσε ότι η τακτική αυτή λειτουργεί εις βάρος της Τουρκίας, η οποία εκτίθεται στη διεθνή κοινότητα, καθώς τέτοιες θέσεις που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για καλές διμερείς σχέσεις. Οι απόψεις αυτές αποδεικνύουν ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, είπε ο κ. Ρέππας. Για επανάληψη των τουρκικών διεκδικήσεων που δεν αξίζει οποιαδήποτε συζήτηση έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρίαση της κοινής ομάδας εργασίας των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, με αντικείμενο τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. "Από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας εμφανίζονται διάφορες κρυφές επιθυμίες. Τις έχουμε ακούσει επανειλημμένα, πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό, το οποίο, όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, γιατί το θέμα είναι ξεκάθαρο", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει την ευθύνη που έχει ως διεθνής παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Αναφορικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι με βάση το πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας Παπούλια - Γιλμάζ, από την πλευρά του ΝΑΤΟ υπάρχουν κάποιες προτάσεις για κατάθεση νέων σκέψεων και ουσιαστικά συνέχιση του σχετικού διαλόγου, που διακόπηκε το καλοκαίρι.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, είχε σήμερα η Βασίλισσα της Ολλανδίας, Βεατρίκη, η οποία συνοδεύεται από τον Πρίγκηπα Κλάους και τον υπουργό Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα προς τιμή της, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Το πρωί της Πέμπτης, η Βασίλισσα, ο Πρίγκηπας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας θα φτάσουν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, όπου θα τους υποδεχτούν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Αμέσως μετά θα επισκεφθούν την Έκθεση Κειμηλίων του Αγίου Όρους στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στη συνέχεια θα παραστούν στην τελετή εγκαινίων Έκθεσης Έργων Ολλανδών Χαρακτών του 20ου αιώνα, στον εκθεσιακό χώρο "Βίλλα Μέλισσα". Στις 2 το μεσημέρι θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Ολλανδία. Στο μεταξύ το μεσημέρι κατέπλευσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δύο πολεμικά πλοία της Ολλανδίας τα οποία θα παραμείνουν εθιμοτυπικά και στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

Τη διαβεβαίωση ότι το Κυπριακό αποτελεί πρωτεύον ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση, έδωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στη Λευκωσία, με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Σπύρο Κυπριανού. Ο κ.Σουμάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην Κύπρο στον τομέα της ναυτιλίας και ιδιαίτερα στις προσπάθειες του νησιού να προσαρμοστεί στον τομέα αυτό με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. "Πιστεύω ότι οι δύο χώρες, όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και σε αυτόν της οικονομίας, θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να πετύχουμε ακόμη περισσότερα", υποστήριξε ο κ.Σουμάκης. Ο κ.Κυπριανού, από την πλευρά του αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασίας συμβολή της Ελλάδας στην ανάπτυξη της εμπορικής ναυτιλίας, η οποία όπως είπε είναι δεδομένη και θα συνεχιστεί.

Συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης, στο πλαίσιο του διαρθρωμένου πολιτικού διαλόγου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Κατά το σημερινό συμβούλιο υπουργών των "15", επιβεβαιώθηκε ότι εντός των προσεχών μηνών θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαδικασίες της Μεγαλονήσου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξάρτητα από την πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

Νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, σχετικά με την υπόθεση του υποτιθέμενου Κούρδου τρομοκράτη Σέϊντο Χαζάρ, ο οποίος "αποκάλυψε" στον βρετανικό "Ομπσέρβερ" τα δήθεν στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα, ενισχύουν τις υπόνοιες ότι όλη η ιστορία ήταν μια κακοστημένη προβοκάτσια που στόχο είχε τη δυσφήμιση της Ελλάδος. ΄Οπως προκύπτει από δημοσιογραφική έρευνα που διενήργησε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χαζάρ πέρασε τα σύνορα της χώρας το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου από το μεθοριακό σταθμό της Δοϊράνης στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα, στα οποία είχε φτάσει νωρίτερα, συνοδευόμενος από συνήγορο. ΄Οπως έλεγαν υπάλληλοι του τελωνείου Δοϊράνης, που ήρθαν σε επαφή με τον Χαζάρ κατά την έξοδό του από το ελληνικό έδαφος, ο τρόπος με τον οποίο έφυγε από την Ελλάδα, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του περί διασυνδέσεων με τρομοκρατικές οργανώσεις και πολύ περισσότερο με τις ελληνικές αρχές. Οι υπάλληλοι εκτιμούν ότι αν όντως ο Χαζάρ είχε διασυνδέσεις με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οργανώσεις αυτές ή οι ελληνικές κρατικές υπηρεσίες θα έβρισκαν άλλο τρόπο εξόδου του από τη χώρα και προσθέτουν ότι ο τρόπος που ενήργησε ο υποτιθέμενος Κούρδος τρομοκράτης, δείχνει ότι επρόκειτο για ένα οργανωμένο από κάποιο "κέντρο" σχέδιο, που απέβλεπε στη δυσφήμιση της Ελλάδος.

Ιδιαίτερα αυξημένο είναι στο χώρο της βαλκανικής χερσονήσου το φαινόμενο της γέννησης παιδιών με εξαρθρωμένα ισχία. Το γεγονός αποδίδεται σε μεγάλο ποσοστό (πλησιάζει το 70%) στην κληρονομικότητα ή σε διάφορες μηχανικές συνθήκες, που επιδρούν στο έμβρυο και δημιουργούν εξαρθρήματα, όπως η ισχιακή προβολή, η θέση δηλαδή του ισχίου στη μήτρα μετά τον έβδομο μήνα της κύησης. Το συγγενές εξάρθρημα του ισχίου είναι ένα από τα κύρια θέματα του 1ου Βαλκανικού Ορθοπεδικού Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στο συνεδριακό κέντρο "Νικόλαος Γερμανός" της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Όπως προκύπτει από τις σχετικές εισηγήσεις τεράστια είναι η διαφορά σε σχέση με το φύλο, που παρατηρείται στα παιδιά τα οποία γεννιούνται με πρόωρο τοκετό, από ότι σε αυτά που γεννιούνται κανονικά στους εννέα μήνες της κύησης. Έτσι τα παιδιά, που γεννιούνται πρόωρα, η αναλογία αγοριών και κοριτσιών που παρουσιάζουν εξάρθρωση του ισχίου είναι ένα προς ένα, ενώ σε αυτά, που γεννιούνται κανονικά, η αναλογία είναι ένα αγόρι προς οκτώ κορίτσια.

Διεθνούς κύρους "Αριστοτελιστές" καταφθάνουν αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συμπόσιο "Η μεταφυσική και η οντολογία του Αριστοτέλη", στο οποίο αναμένεται να ανακοινωθούν νέα και πρωτότυπα στοιχεία για το Σταγειρίτη φιλόσοφο. Μεταξύ άλλων, στο διεθνές συμπόσιο την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, εισηγητές είναι οι ακαδημαϊκοί Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος και Ευάγγελος Μουτσόπουλος. Η συνάντηση διοργανώνεται από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και επιχορηγείται από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997", στο πλαίσιο του προγράμματος "Αριστοτέλης".

Μεγάλος αριθμός συμφωνιών και εκατοντάδες εμπορικές επισκέψεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό καταγράφονται στα θετικά αποτελέσματα της 2ης Έκθεσης Παιδικών και Βρεφικών Ειδών "KINDERLAND", που ολοκληρώθηκε χθες, ύστερα από τρεις μέρες λειτουργίας στη ΗΕLEXPO-ΔΕΘ. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις συμμετέχουσες εταιρίες του κλάδου, που δε διαθέτουν δικό τους δίκτυο διανομής, είχαν την ευκαιρία να δειγματίσουν τα προϊόντα τους στον τελικό πωλητή. Στη 2η "KINDERLAND" 80 εκθέτες από ολόκληρη την Ελλάδα παρουσίασαν στους επισκέπτες ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως είδη παιδικής ένδυσης, παιδικά κρεβάτια, καροτσάκια, βρεφικά είδη, καθίσματα αυτοκινήτου κ. ά.

Έντονο πρόβλημα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας αντιμετωπίζει ο νομός Ροδόπης μετά την τοποθέτηση 45 αστυνομικών από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες του νομού στην Σχολή Αστυφυλάκων που θα αρχίσει να λειτουργεί από τις 26 Οκτωβρίου. "Στη Ροδόπη υπάρχουν 400 αστυνομικοί. Με την τοποθέτηση των 45 από αυτούς στη σχολή αστυφυλάκων μειώθηκε η αστυνομική δύναμη κατά το 1/8" επισήμανε, στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, Παρασκευάς Ανδρούτσος. Σύμφωνα με τον κ Ανδρούτσο το ίδιο πρόβλημα δημιουργήθηκε για τους ίδιους λόγους και στον νομό Έβρου με την λειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο.

Εκατόν πενήντα επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων αρκετές ΔΕΚΟ, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην Έκθεση Ελληνικών Επιχειρήσεων που διοργανώνει από τις 3 έως τις 6 Δεκεμβρίου στα Σκόπια η HELEXPO, ύστερα από σχετικό αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας μας και στο πλαίσιο της προώθησης ενός βαλκανικού "προφίλ". Μεγάλο ενδιαφέρον για την έκθεση επέδειξαν κυρίως επιχειρήσεις προερχόμενες από τους κλάδους των τροφίμων, των ενδυμάτων και των κατασκευών, ενώ την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη διοργάνωση γνωστοποίησαν και οι εταιρίες δομικών υλικών, τα προϊόντα των οποίων είναι ανταγωνιστικά στα Σκόπια λόγω του συνδυασμού υψηλής ποιότητας- χαμηλών τιμών.

Σπείρα πλαστογράφων διαβατηρίων που χρησιμοποιούσε και πλαστή σφραγίδα του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο, εξάρθρωσε η αλβανική αστυνομία στους Αγίους Σαράντα. Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, η αστυνομία κατέσχεσε 42 διαβατήρια εκ των οποίων τα 11 έφεραν πλαστή ελληνική θεώρηση. Βρέθηκαν επίσης διπλώματα οδήγησης και άλλα δημόσια έγγραφα. Αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν, ότι μέρος του υλικού αυτού έχει κλαπεί από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Σαράντα, την περίοδο της εξέγερσης, τον περασμένο Μάρτιο.

"Δεν υπάρχει προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο άμεσο μέλλον", αναφέρει ο Γερμανός βουλευτής Heinrich Lummer, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, σε επιστολή του στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος πριν από λίγες μέρες επισκέφτηκε τη Βόννη. Ο κ.Lummer, αναφερόμενος στον ισχυρισμό του κ.Γιλμάζ ότι "αντικειμενικά είναι αδύνατο να ιδρυθεί μια ενωμένη, ελεύθερη και ευημερούσα Ευρώπη, χωρίς την Τουρκία", επισημαίνει ότι η Άγκυρα οδηγείται σε εσφαλμένες εκτιμήσεις όσον αφορά την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσθέτει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα, στο ορατό μέλλον, θα αποτελούσε για πολλούς λόγους παράγοντα ανασφάλειας, που θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη σταθερότητα της Ε.Ε. Ως λόγους αναφέρει το κύμα μαζικών μεταναστεύσεων προς τη Γερμανία και την κεντρική Ευρώπη που θα προκαλούσε η ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας, την ιδιαίτερα άσχημη οικονομική κατάσταση, το Κουρδικό, την εσωτερική αστάθεια, τις σχέσεις με την Ελλάδα, το άλυτο ακόμη Κυπριακό, καθώς και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το συνδυασμό των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας πρότεινε η επιτροπή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που προετοιμάζει τις εκλογές. Τη σχετική πρόταση έκανε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, Ρόμπερτ Φρόγουικ κατά τη διάρκεια συνομιλιών με το σερβοβόσνιο αντιπρόσωπο στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας Μομτσίλο Κράισνικ στο Πάλε. Όπως δήλωσε ο κ. Φρόγουικ, ο ΟΑΣΕ προσπαθεί να βρει μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές των σερβοβοσνίων, οι οποίες συμφώνησαν τον προηγούμενο μήνα ότι τις βουλευτικές εκλογές πρέπει να ακολουθήσουν και πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Η ηλιοφάνεια, οι ασθενείς άνεμοι και οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα, προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα βορειοδυτικά σταδιακά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανόν να βρέξει. Το πρωί θα εκδηλωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7 μέχρι 26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 μέχρι 28 και στα νησιά από 14 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, όμως το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 7 October 1997 - 19:02:47 UTC