Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-10-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:10 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 8.10.1997

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν θέτει σε κανένα διάλογο και υπό καμία αίρεση τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία ότι με την επιθετική της συμπεριφορά δεν αποτελεί μόνο απειλή για την Ελλάδα αλλά τείνει να εξελιχθεί σε αποσταθεροποιητικό παράγοντα ολόκληρης της περιοχής. Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας επισήμανε πως η Αγκυρα θα βρει αρωγό την Ελλάδα, εφόσον προσαρμόσει τις πολιτικές της στους διεθνείς κανόνες, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο σχέσεων. Ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2000 και η αντιπολίτευση είπε θα αναμένει ως τότε την κρίση του λαού, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές και θα είναι το κόμμα που θα "γυρίσει τη σελίδα του νέου αιώνα". Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει ομόθυμα και χωρίς εξαίρεση το σχέδιο "Καποδίστριας" και τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του νέου πολιτικού λόγου και της νέας πολιτικής πρακτικής.

Το υψηλό επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού στην πειθαρχία που θα πρέπει να επιδείξουν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι είναι αναγκαία και χρήσιμη η κομματική πειθαρχία που καλούνται να εφαρμόσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συνενώσεις. Σε ότι αφορά στην οικονομική πολιτική, ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματά της και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται σχεδόν με ακρίβεια. Η οικονομία για να έχει σφρίγος πρέπει να γίνουν αλλαγές έτσι ώστε να γίνει ανταγωνιστική, είπε ο Υπουργός Τύπου, ενώ, για τον κοινωνικό διάλογο και το θέμα του ωραρίου, σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για μείωση μισθών, παράλληλα με τη μείωση του ωραρίου.

Προοπτική πνοής για την ελληνική ύπαιθρο χαρακτήρισε το σχέδιο "Καποδίστριας" ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει γνωστός ο νέος χωροταξικός χάρτης, ταυτοχρόνως με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Το σχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας" αποτέλεσε και το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Κώστα Καραμανλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια στόματος του επικεφαλής του τομέα θεσμών, Προκόπη Παυλόπουλου, υπογράμμισε και πάλι την έντονη αντίθεσή της στις αναγκαστικές συνενώσεις. Ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε, εξάλλου, επερώτηση στη Βουλή, με την οποία καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση αντλεί χρήματα από το κοινοτικό πρόγραμμα "Κλεισθένης", προκειμένου να χρηματοδοτεί διαφημιστική καμπάνια υπέρ του σχεδίου "Ιωάννης Καποδίστριας".

Ενημερωτική σύσκεψη υπό τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, παρουσία εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων, πλην της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Λαλιώτης επισήμανε ότι δεν πρόκειται να δοθούν επιπλέον χρήματα για συμπληρωματικές εργασίες που έγιναν στην Πανεπιστημίου, λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος έκανε σήμερα λόγο για πολιτικό ζήτημα και διερωτήθηκε αν το κόστος των ζημιών θα επιβαρύνει και πάλι τους φορολογούμενους πολίτες. Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, εξέφρασε τη λύπη του που η Νέα Δημοκρατία δεν προσήλθε στη σημερινή σύσκεψη και επισήμανε ότι η σύμβαση με την "Αττικό Μετρό" υπεγράφη επί Νέας Δημοκρατίας. Σημείωσε όμως ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε όλες εκείνες τις συνεννοήσεις προκειμένου να επιτύχει τις χρήσιμες, όπως τις χαρακτήρισε, αλλαγές στην αρχική σύμβαση. Το μεσημέρι εκδικάστηκε στην Αθήνα η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι έμποροι της περιοχής της οδού Πανεπιστημίου, όπου πραγματοποιούνται τα έργα του μετρό. Η υπόθεση έκλεισε συμβιβαστικά μετά από επιστολή του Προέδρου της εταιρείας "Αττικό Μετρό", Λεωνίδα Κίκιρα, στην οποία βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, όχι μόνο για τα κτίρια της Πανεπιστημίου αλλά και για το κτίριο στη Χαριλάου Τρικούπη 4. Προσθέτει ακόμη ότι η εταιρεία αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες που θα προέκυπταν από τη συνέχιση των έργων του μετρό. Η δέσμευση αυτή κάλυψε τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, οι οποίοι παραιτήθηκαν από τις δικαστικές διεκδικήσεις τους.

Η έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους οδηγεί τη βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη αύριο το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Η Ολλανδή βασίλισσα, μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Κλάους, έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να δει τους Θησαυρούς του Αγίου Όρους, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιπρόεδρος του ΟΠΠΕΘ Δημήτρης Σαλπιστής. Μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου εκτίθενται οι Θησαυροί του Αγίου Όρους, το βασιλικό ζεύγος θα μεταβεί στο Ορφανοτροφείο "Μέλισσα" όπου η βασίλισσα θα εγκαινιάσει την έκθεση σχεδίων από το Μουσείο Stedelijk του Αμστερνταμ που φέρει τον τίτλο "Malevich-CoBrA-Κουνέλλης" και αποτελεί την επίσημη συμμετοχή της Ολλανδίας στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Το βασιλικό ζεύγος θα υποδεχτούν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος του ΟΠΠΕΘ Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος καθώς και ο αντιπρόεδρος και οι επιστημονικού συνεργάτες του Οργανισμού.

Τρία χωριστά σχέδια αποφάσεων για την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αυστρία, ενέκρινε χτες η εκτελεστική επιτροπή Σένγκεν. Βάσει των σχεδίων αυτών η χώρα μας -όπως και η Αυστρία- θα αρχίσει να εφαρμόζει τη συνθήκη από την 1η Δεκεμβρίου του 1997. Πάντως, ενώ η Αυστρία θα καταργήσει τους ελέγχους στα σύνορά της από τις 29 Μαρτίου 1998, η οριστική παύση των ελέγχων στα ελληνικά σύνορα θα εγκριθεί με νεώτερη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής μέσα στο 1998. Η απόφαση που εγκρίθηκε για την Ελλάδα αποτελεί συμφωνημένο κείμενο μεταξύ των εταίρων του Σένγκεν και τελεί σε δίμηνη αναστολή. Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε στη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Περράκης, που χαρακτήρισε τις αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής ως θετικό βήμα και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων της Συνθήκης του Σένγκεν.

Σημαντική ώθηση στην εξέλιξη της ορθοπεδικής επιστήμης έχουν δώσει οι νέες διαγνωστικές δυνατότητες, που προσφέρει η αρθροσκόπηση. Με την τεχνική αυτή δίνεται η δυνατότητα του άμεσου ελέγχου μιας άρθρωσης με την εισχώρηση μέσα σ' αυτή ενός λεπτού σωλήνα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις με την αρθροσκόπηση μπορεί να γίνει και εγχείρηση της τραυματισμένης ή προβληματικής άρθρωσης χωρίς τη δημιουργία χειρουργικού τραύματος. Ταυτόχρονα επανάσταση στην ορθοπεδική έχουν προκαλέσει τα νέα συνθετικά υλικά, που μπορούν σήμερα να αντικαταστήσουν πολλά οστά και αρθρώσεις του σώματος με την ίδια αποτελεσματικότητα και χωρίς προβλήματα.

Τη διάθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του έργου επέκτασης της 6ης προβλήτας στο λιμάνι Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε σήμερα, στη διάρκεια επαφών του με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Παναγιώτης Γεννηματάς. Το στέλεχος της τράπεζας, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες δυνατότητες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και πιστεύοντας ότι το έργο θα είναι ανταποδοτικό, είναι διατεθειμένη να χορηγήσει δάνειο, ύψους μέχρι και 8 δισεκατομμυρίων δραχμών, για την υλοποίησή του. Υλοποίηση που απαιτεί 16 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ οι εξασφαλισμένες πιστώσεις από την ελληνική κυβέρνηση δεν ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια.

Σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα σημειώθηκαν στην 5η Έκθεση Εσωρούχων και Μαγιό "LACE", που στεγάστηκε στα περίπτερα 3 και 17 της HELEXPO, καθώς κατά το τριήμερο της λειτουργίας της, πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες εμπορικές συναλλαγές. Η έκθεση αποτέλεσε για τους βιοτέχνες και τους εισαγωγείς του κλάδου την καλύτερη ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αγοραστές, όχι μόνο από τον ελληνικό χώρο, αλλά και από το εξωτερικό, ενόψει της επόμενης περιόδου.

"Πρόοδος στο κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξουν πιέσεις προς την Τουρκία για να αντιληφθεί ότι η μόνη πιθανή και ορατή λύση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αποστρατικοποίηση της Κύπρου", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας σε δείπνο κατά τη διάρκεια του 13ου ελληνοαμερικανικού συνεδρίου στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Κληρίδης επανέλαβε, εξάλλου, το όραμά του περί ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια ομόσπονδη δημοκρατία της Κύπρου, όπου θα υπάρχει σεβασμός στην καταγωγή, τον χαρακτήρα, την παράδοση, τη θρησκεία και την ίση θέση των μελών των δύο κοινοτήτων. Εμπόδιο για την πρόοδο στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων δεν είναι, σύμφωνα με τον κ.Κληρίδη, ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς , αλλά η Τουρκία και εκεί θα πρέπει να στραφεί όλη η προσοχή και οι προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητήματος.

Ανασκαφές, με στόχο την ανεύρεση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πρόκειται να ξεκινήσει προσεχώς, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας Faouzi El - Fakharani, στην περιοχή Bab Charqui, που βρίσκεται στο κέντρο της Αλεξάνδρειας. Η αιγυπτιακή εφημερίδα "Progres Dimanche", αναφέρεται σε δηλώσεις του διευθυντή του μουσείου Ελληνορωμαϊκών αρχαιοτήτων της Αλεξάνδρειας Abdel Fattah, σχετικά τις οποίες, οι πρώτες ενδείξεις δεν αποκλείουν κάποια σημαντική ανακάλυψη. Πρόκειται για αρχαιολογικά ευρήματα, που σύμφωνα με την άποψη ορισμένων εμπειρογνωμόνων ανήκουν σε βασιλική προσωπικότητα της εποχής των Πτολεμαίων και πιθανόν στο Μέγα Αλέξανδρο.

Επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, όπου θα απευθύνει ομιλία στην ετήσια σύνοδο της Βορειοατλαντικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, στη σύνοδο θα παραστούν 300 αντιπρόσωποι από τα συνολικά 31 μέλη της Συνέλευσης. Για το Βουκουρέστι αναχωρεί αύριο η ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία μετέχουν εννέα βουλευτές.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας ευρύτερης δημοκρατικής συμμαχίας η οποία θα συμμετάσχει στις νέες προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς. Η υλοποίηση της εξαγγελίας του θα γίνει, όπως είπε, στην περίπτωση που τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αλλάξουν στάση αναφορικά με την πληροφόρηση που παρέχουν για την κατάσταση στη χώρα. Τον πυρήνα της συμμαχίας αυτής θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τον κ.Τζίντζιτς, το Δημοκρατικό Κόμμα, η Ενωση Πολιτών, της Βέσνα Πέσιτς και το Φοιτητικό Πολιτικό Κλάμπ, το οποίο συγκεντρώνει στις τάξεις του το μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από τις υπόλοιπες φοιτητικές οργανώσεις της Σερβίας. Στη συμμαχία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, όπως είπε, όλα τα κόμματα και οι φορείς που μποϋκοτάρισαν τις προεδρικές εκλογές, όχι όμως και το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς.

Ο Μπορις Γιελτσιν θα λάβει μέρος στη δεύτερη διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αρχίζει μεθαύριο στο Στρασβούργο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Κατά την παρούσα διάσκεψη αναμένεται να καθοριστούν οι προτεραιότητες, καθώς και η αναμόρφωση του πλαισίου συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τους λοιπούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών οργανισμών, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση πιθανών "παρενεργειών" από την επέκταση του νατοϊκού βραχίονα στην κεντροευρωπαϊκή περιοχή.

Η Γαλλία συμφώνησε με τις ΗΠΑ ότι το μέγεθος της Δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία πρέπει να μειωθεί μέχρι την άνοιξη, όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλιαμ Κόεν. Το ζήτημα του χρόνου μετατροπής της δύναμης των 39.000 ατόμων σε μια μικρότερη "αποτρεπτική δύναμη", ανέκυψε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε τη Δευτέρα ο κ. Κόεν με τον γάλλο ομόλογό του Αλέν Ρισάρ στο Παρίσι. Το ΝΑΤΟ αρχικά έλπιζε να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων απ' τη Βοσνία μετά τις δημοτικές εκλογές του προηγούμενου μήνα, αλλά ανέβαλε την κίνηση αυτή για άγνωστο σημείο στο μέλλον, θεωρώντας ότι η κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη, κυρίως στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

Η ιστορία του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης, αναβιώνει μέσα από φωτογραφίες. Ένα πλούσιο, φωτογραφικό υλικό θα εκτίθεται έως τις 15 Οκτωβρίου, στον εκθεσιακό χώρο της Νομαρχίας, με τίτλο "Θεσσαλονίκη: Μητρόπολη του μπάσκετ". Περισσότερες από 200 φωτογραφίες, από το 1937 μέχρι σήμερα, θα βρίσκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων, προκειμένου να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Ηλιοφάνεια, ασθενείς άνεμοι και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται και αύριο σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο στα δυτικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 μέχρι 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 μέχρι 29 και στα νησιά από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα σχεδόν αίθριος και μόνο κατά περιόδους θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 11 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 8 October 1997 - 17:05:25 UTC