Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:37 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-9.10.1997

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομικής πολιτικής εξέφρασε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι σε όλους τους τομείς είναι πολύ κοντά στην επίτευξη των στόχων της, ενώ ο προϋπολογισμός εκτελείται σχεδόν με ακρίβεια. Σε ό,τι αφορά στον κοινωνικό διάλογο και τη διάσταση απόψεων Υπουργείου Εργασίας - ΓΣΕΕ, ο κ. Ρέππας είπε ότι η οικονομία για να έχει σφρίγος πρέπει να γίνουν αλλαγές για να γίνει ανταγωνιστική, σημειώνοντας ότι δε μπορεί να γίνει συζήτηση για μείωση μισθών, παράλληλα με τη μείωση του ωραρίου. Επισήμανε δε, ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί σε σχέση με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε ό,τι αφορά στις θέσεις της ΓΣΕΕ, είπε ότι όσοι συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο πρέπει να σταθμίσουν τα συμφέροντά τους στα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Η κομματική πειθαρχία, την οποία καλούνται να εφαρμόσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συνενώσεις, είναι αναγκαία και χρήσιμη, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση για την αναφορά του πρωθυπουργού στην κομματική πειθαρχία κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος. Τόνισε επίσης ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν την τύχη να είναι μέλη μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με υψηλό επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας που είναι δύσκολο να βρεθεί και μεταξύ κομμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε ερώτηση αν τεθούν εκτός Κινήματος οι βουλευτές που θα αψηφίσουν την κομματική πειθαρχία, ο κ. Ρέππας είπε ότι ο Κώστας Σημίτης θα κυβερνήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, προκειμένου να γίνει πράξη το έργο για το οποίο τον εξέλεξε ο ελληνικός λαός.

Ο δείκτης ατυχημάτων των αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι στο 5,5 και συμπίπτει με το μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας που κυμαίνεται στο 5,3. Συγκρινόμενος δε, με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο. Αυτό τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τα πρόσφατα ατυχήματα στην Πολεμική Αεροπορία και την ασφάλεια των πτήσεων, των βουλευτών της ΝΔ, Αλέξανδρου Παπαδόγγονα και του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι για τα τελευταία ατυχήματα που έχουν σημειωθεί, αναμένει τα πορίσματα που διεξάγονται από την Επιτροπή της Αεροπορίας, ενώ σημείωσε ότι το 80% - σύμφωνα με στοιχεία - οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Οι χρηματοδοτικές συμβάσεις για την κατασκευή δύο νέων μεγάλων τμημάτων της Εγνατίας Οδού, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, υπογράφηκαν, αφού εξασφαλίστηκε δάνειο ύψους 66,7 δισ. δραχμών, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, (παράκαμψη Καβάλας και Κομοτηνής - Κήπων Εβρου, συνολικού μήκους 124 χιλιομέτρων), υπογράφηκαν από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Χρήστο Πάχτα και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕΠ, Παναγιώτη Γεννηματά. Στην τελετή, εξάλλου παρέστησαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης και Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. "Με την υπογραφή του δανείου διασφαλίστηκαν τα απαραίτητα κονδύλια για την ολοκλήρωση του ανατολικού τμήματος της Εγνατίας Οδού", υπογράμμισε ο κ. Πάχτας, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Λαλιώτης, επισήμανε ότι η έγκριση του δανείου από την ΕΤΕΠ αποτελεί πρόκριμα για την ένταξη στο πρόγραμμα "οδικοί άξονες" του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και άλλων τμημάτων της Εγνατίας Οδού.

Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει την τάση ενός κόμματος που ασκεί άυλη πολιτική και απλά παραβρίσκεται και χαιρετίζει, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την απουσία εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη σύσκεψη για το Μετρό και εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης για την απουσία αυτή.

Εκλογές για την ανάδειξη προεδρείων σε τρεις από τις έξι διαρκείς Επιτροπές της Βουλής έγιναν χθες. Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας εκλέχτηκαν: o Λευτέρης Βερυβάκης, πρόεδρος με 34 ψήφους, ο Ηλίας Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος με 30 ψήφους και ο Παντελής Οικονόμου, γραμματέας με 31 ψήφους. Αξιοσημείωτο είναι ότι νωρίτερα, στην προκριματική ψηφοφορία που έγινε ανάμεσα στους κυβερνητικούς βουλευτές που μετέχουν στην εν λόγω επιτροπή, ο κ.Βερυβάκης υπερίσχυσε με 12 ψήφους, έναντι 10 ψήφων και μίας λευκής, που πήρε ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ήταν και ο μέχρι τώρα πρόεδρος της επιτροπής.

Τη θέση ότι δεν υπάρχει τίποτε για διαπραγμάτευση στο Αιγαίο, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ, όπου υπέγραψε τη συμφωνία προμήθειας, για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, 57 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, τύπου ''Λεωνίδας'', συνολικού ύψους 25 δισεκατομμυρίων δραχμών. Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα με τις προκλητικές και επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι ''προσπαθούμε να τους δώσουμε να το κατανοήσουν, ότι οι γείτονες δε μπορεί παρά να έχουν φιλικές σχέσεις. Πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι δε μπορούμε να διαμορφώσουμε τις σχέσεις μας με τα δήθεν προβλήματα, τα οποία υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Ματαιοπονούν, αν νομίζουν πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα προσδιοριστούν από τις λεγόμενες διεκδικήσεις ή απαιτήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας''.

Εντολή για διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης, έδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, αφού έκρινε το πόρισμα της προφορικής διοικητικής εξέτασης ανεπαρκές. Η προφορική διοικητική εξέταση, είχε διαταχθεί για τον αστυφύλακα Παναγιώτη Καλεμκερίδη, ο οποίος είχε εντοπιστεί από συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ - Σ. έξω από την αίθουσα συνεδρίασης, την 1η Οκτωβρίου. Από το πόρισμα της προφορικής διοικητικής εξέτασης, προκύπτει ότι παρά τις σαφείς εντολές που είχαν δοθεί για τη λήψη μέτρων τάξης, εκτός και πέραν του χώρου της εκδήλωσης, ο προαναφερόμενος με δική του πρωτοβουλία ανήλθε στον 7ο όροφο του κτιρίου όπου συνεδρίασε η ΕΣΑΚ - Σ.

Ερώτηση προς τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρη Ρέππα, σχετικά με τις τελευταίες αλλαγές που προωθούνται στην Ε.Ρ.Τ, κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζητεί από τον υπουργό να γνωστοποιήσει με κατάθεση σχετικών εγγράφων πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι στην Ε.Ρ.Τ κατά κατηγορίες και τομείς απολύθηκαν ή διακόπηκαν οι συμβάσεις τους, πόσοι προσλήφθηκαν και με ποια αιτιολογία.

Η 1η Διεθνή Συνάντηση Αεροδιαστημικής Ιατρικής πραγματοποιείται από αύριο έως τις 12 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Η συνάντηση διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Ιατρικής. Τα κύρια θέματα της συνάντησης θα είναι ο άνθρωπος έξω από το φυσικό περιβάλλον του, η φυσιολογία και οι επιδόσεις των ιπταμένων, αερομεταφορά και αεροδιάσωση ασθενών, η διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων, η ασφάλεια πτήσης, τα επιτεύγματα της διαστημικής ιατρικής και οι εφαρμογές αυτών στο γήινο περιβάλλον, υπερβατική ιατρική και ωτολαρυγγολογία στην αεροπορία και το διάστημα.

Εξηντάχρονος, ιδιοκτήτης μπαρ, συνελήφθη στη Λητή Θεσσαλονίκης, επειδή στο υπόγειο καταστήματός του βρέθηκαν πέντε αρχαία αγαλματίδια των ελληνιστικών χρόνων, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Πρόκειται για τον Γεώργιο Τριανταφύλλου, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία, για υπεξαίρεση εις βάρος του δημοσίου και παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων με σκοπό την εμπορία.

Φυλάκιση είκοσι έξι μηνών, στην καθεμιά, επέβαλε το αυτόφωρο δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε δύο Ρωσίδες, οι οποίες ανακρίνονται από την αστυνομία για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα αγοραπωλησίας παιδιών. Οι δύο αλλοδαπές - που είχαν παραπεμφθεί με την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου - οδηγήθηκαν σήμερα στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, αφού οι ποινές του που επέβαλε το δικαστήριο δεν ήταν εξαγοράσιμες. Η Κέσοβα Τσάλα και η συμπατριώτισσά της Ανατολία Φεϊνάροβα συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, επειδή (σύμφωνα με την αστυνομία) σε σελίδες των διαβατηρίων τους είχαν πλαστογραφηθεί τα στοιχεία των τριών παιδιών τους - ηλικίας 2,5, 5,5 και 6,5 ετών - με τα οποία είχαν έρθει στην Ελλάδα.

Με έξι ιστορικές παραστάσεις του Τζόρτζιο Στρέλερ, που σημάδεψαν την ιστορία του σύγχρονου ευρωπαϊκού θεάτρου, ολοκληρώνεται σήμερα, στην Αποθήκη 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα προβολών του 6ου φεστιβάλ της Ενωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με την αρωγή του υπουργείου Πολιτισμού. Αύριο θα ανέβουν τα έργα: "Η τρικυμία" και ο "Βασιλιάς Ληρ" του Ουίλιαμ Σέξπιρ.

Την πολιτιστική φυσιογνωμία και δραστηριότητα του νομού Εβρου συνάντησε το κοινό της Αθήνας σε μια διαδρομή γνωριμίας από τη μεθόριο στην πρωτεύουσα. Στις πρώτες δύο ημέρες εκδηλώσεων του αφιερώματος, συγγραφείς, ποιητές, μελετητές και καλλιτέχνες παρουσίασαν το πολιτιστικό γίγνεσθαι του Εβρου. Αθρόα ήταν η προσέλευση του κοινού, που αγκάλιασε με θέρμη τους ακρίτες δημιουργούς, συμμετείχε στις συζητήσεις και ήρθε σε επαφή με το πρόσωπο ενός νομού όχι πολύ γνωστού στο ευρύ κοινό.

Σημαντική ενίσχυση των τιμών, για τις περισσότερες μετοχές, κατέγραψε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο γενικός δείκτης στη Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα ενισχύθηκε κατά 1,07% και έκλεισε στις 1.794,14 μονάδες, επίπεδο το οποίο και αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο και έχει κλείσει ο γενικός δείκτης από συστάσεως του Χρηματιστηρίου.

''Η Τουρκία αφέθηκε εκτός των 11 χωρών που όρισε η Ευρωπαϊκή Ενωση ως υποψήφιες για ένταξη. Τη στιγμή αυτή έκλεισε για την Τουρκία το βιβλίο της ΕΕ. Δε θέλω ούτε καν να μιλήσω για κάποια μικρή πιθανότητα'', δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ''Gorus'' που εκδίδει o σύνδεσμος επιχειρηματιών της χώρας, 'Tusiad''. Αυτό υπογραμμίζει η τουρκική εφημερίδα ''Ζαμάν'' σε σημερινό δημοσίευμά της, ενώ αναφερόμενη στην ίδια συνέντευξη, η εφημερίδα ''Turkish Daily News'', σημειώνει ότι ο κ. Τζεμ δήλωσε ακόμη ότι είναι δικαίωμα της Τουρκίας να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Νέα πολιτική, που συνίσταται στον διάλογο και σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ακολουθεί η Τουρκία, ιδιαίτερα με την Ελλάδα, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που προκαλούνται κατά καιρούς στις σχέσεις των δύο χωρών. Αυτό υπογραμμίζει σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ", η οποία κάνει λόγο για "αλλαγή πλεύσης" της Τουρκίας, η οποία "τείνει κλάδο ελαίας στην Ελλάδα". Η πολιτική αυτή, έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, υποστηρίζει η εφημερίδα. "Από την άλλη όμως η Τουρκία υφίσταται πιέσεις στην Ε.Ε, όσον αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Κάθε φορά, κατά τις επαφές τους με αξιωματούχους της Ε.Ε, γίνονται εισηγήσεις από Τούρκους αρμόδιους για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για σημείωση προόδου στο Κυπριακό", τονίζει η εφημερίδα.

Σε νέο γύρο προεδρικών εκλογών οδηγείται η Σερβία μετά την οριστικοποίηση της αποτυχίας των δύο υποψηφίων να προσελκύσουν και οι δύο μαζί στις κάλπες περισσότερους από το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής στις κάλπες προσήλθε το 48. 97% των ψηφοφόρων ενώ το σερβικό σύνταγμα προβλέπει ρητά ακυρότητα των εκλογών αν δεν ψηφίσει η απόλυτη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων.

Ένταση στις σχέσεις Βουλγαρίας-Σκοπίων προκαλεί η δημοσίευση στη Σόφια του "Νέου Εθνικού Δόγματος" που εκδόθηκε από τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών και σύμφωνα με το οποίο "η Βουλγαρία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που συνορεύει με τον εαυτό της" υποδηλώνοντας ότι περιβάλλεται από χώρες όπου κατοικούν βουλγαρικές μειονότητες. Πρόκειται για ένα κείμενο 107 σελίδων που συντάχθηκε από 12 μέλη της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, και το οποίο κατατέθηκε πρόσφατα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πέταρ Στογιάνοφ.

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα έληξαν οι νέες βουλγαρορωσικές διαβουλεύσεις για την προμήθεια της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο, καθώς προς το παρόν η μικτή εταιρία "Τοπένερτζι" παραμένει μεσάζοντας σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό έγινε γνωστό μετά από τη σημερινή επιστροφή στη Σόφια της βουλγαρικής κυβερνητικής επιτροπής. "Το θέμα των μεσαζόντων είναι το μοναδικό για το οποίο δεν συμφωνήσαμε με τη ρωσική "Γκάζπρομ", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Κύριλ Γκέγκοφ.

Ένας Ρουμάνος γιόγκι κατέθεσε αίτηση διαζυγίου με την αιτιολογία ότι η γυναίκα του είναι "βρικόλακας ενέργειας" και επί δεκαέξι χρόνια έγγαμου βίου απορροφούσε όλη τη σεξουαλική του ενέργεια, εμποδίζοντας έτσι την τεκνοποίηση του ζευγαριού! Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο ενάγων φαίνεται ότι μόλις άρχισε να ανακτά στις δυνάμεις του, όπως έκανε γνωστό το δικαστήριο, το οποίο σημείωσε ακόμη ότι η γυναίκα του είναι επτά μηνών έγκυος.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 9 October 1997 - 6:40:16 UTC