Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-10-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:22 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.10.1997

Την πρόθεση της Τουρκίας να συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο επισήμανε και πάλι το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι στο πλαίσιο της έντασης που επιδιώκει η Άγκυρα μπορεί να υπάρξουν διάφορα ενδεχόμενα, όπως η πρόκληση κάποιου επεισοδίου. Οι προκλήσεις της Τουρκίας συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, και Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου. Ο Υπουργός Τύπου επισήμανε ότι στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ, αναφορικά με την Τουρκία, σημείωσε ότι οι εξελίξεις στις σχέσεις της Κοινότητας με την Άγκυρα θα πρέπει να εξαρτηθούν από το σεβασμό που θα επιδείξει η γειτονική χώρα στις διεθνείς συνθήκες, το Κυπριακό, αλλά και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης η ελληνική πλευρά θα εμμείνει στη θέση της για τη χρηματοδότηση της Άγκυρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο αρνείται η Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη για τα Ίμια. Στο μεταξύ, τη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στο ΝΑΤΟ ζητάει να πληροφορηθεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιος Πεπονής, με ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κ. Πεπονής ρωτάει αν θα επιτρέψει η κυβέρνηση την ίδρυση στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα και αν θα μείνει απλώς στα διαβήματα διαμαρτυρίας, για τις παρενοχλήσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη στον ελληνικό εναέριο χώρο ή θα προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες.

Η υποστήριξη των πολιτικών ασφάλειας και αντιμετώπισης καταστάσεων κρίσεων είναι ο στόχος του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή και προβλέπει την ένταξη στο πρόγραμμα της παλλαϊκής άμυνας όλων των Ελληνίδων από 18 μέχρι 50 ετών και όλων των Ελλήνων μέχρι 65 ετών. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο αρμόδιος υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει θέμα στράτευσης των γυναικών, απλά πρόκειται για εκπαίδευση με όπλα ανδρών και γυναικών. "Η συμμετοχή των πληθυσμών της ελληνικής παραμεθορίου σε τέτοιου είδους διαδικασίες είναι κάτι που, πέραν του ότι ικανοποιεί πραγματικές ανάγκες, ανταποκρίνεται και στη δική τους επιθυμία. Την επιθυμία, δηλαδή, των πληθυσμών αυτών να έχουν, με ένα συστηματικό τρόπο, συμμετοχή στα θέματα της άμυνας της χώρας τους", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Τα προβλήματα αμυντικής θωράκισης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας επισήμανε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος εκτίμησε ότι για το λόγο αυτό θα πρέπει να κινητοποιηθούν και οι τοπικές κοινωνίες. Την άποψη ότι τέτοιου είδους νομοσχέδια δεν πρέπει να έρχονται αποσπασματικά διατύπωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κατάρτιση καταλόγου με τις υπηρεσίες υπουργείων και νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που πρόκειται να συγχωνευτούν αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, με κυβερνητικά στελέχη. Συγκεκριμένα ο κ. Παπαντωνίου συναντήθηκε με τους υπουργούς Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη, Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη. Στο μεταξύ συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό, θα πραγματοποιηθεί αύριο με αντικείμενο τους ειδικούς φόρους που θα επιβληθούν με στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους. Στο μεταξύ, τη θέση ότι οι εκθέσεις του καθηγητή Γιάννη Σπράου για την οικονομία και το ασφαλιστικό δεν απηχούν την κυβερνητική πολιτική εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ωστόσο, ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι οι απόψεις αυτές είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, συνεπώς η κυβέρνηση θα τις λάβει σοβαρά υπόψη.

Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές αλλαγές στη χωροταξική εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, εξέφρασε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι μόνο αν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα διαπιστωθεί η ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτές. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν κατά την περιοδεία του πρωθυπουργού στη Δυτική Ελλάδα, απάντησε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη φωτιά της μάχης και δεν είναι σε απόσταση από το λαό, ο οποίος μπορεί να εκφράζεται όπως επιθυμεί. Κριτική στην κυβέρνηση για τις αναγκαστικές συνενώσεις άσκησε και σήμερα από την Κρήτη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής ο οποίος ζήτησε οι όποιες μορφές κινητοποίησης να στρέφονται προς την κυβέρνηση και να μην θίγουν πολίτες. Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατίας δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση και για το λόγο αυτό καταφεύγει σε αστήρικτες καταγγελίες. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και σήμερα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το σχέδιο "Καποδίστριας". Τη νύχτα κάτοικοι της Αραβησσού Πέλλας κατέλαβαν το αντλιοστάσιο που υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη και απειλούσαν να το ανατινάξουν. Το πρωί κάτοικοι πέντε κοινοτήτων απέκλεισαν τη χωματερή στους Ταγαράδες, όπου εναποτίθενται τα απορρίμματα ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τις συνενώσεις έγιναν ακόμη στο Ριζόμυλο, την Άρτα, την Αιτωλοακαρνανία και το Λασίθι.

Τα προβλήματα εκπαίδευσης των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και όσων επιστρέφουν στην Ελλάδα συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ομάδας φιλίας Γερμανίας-Ελλάδας του γερμανικού Κοινοβουλίου στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο. Όπως είπε ο υπουργός, αμέσως μετά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει μια συστηματική συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις και σε εκπαιδευτικούς των δύο χωρών. Σε πιλοτική βάση μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία δίγλωσσων σχολείων που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου μόρφωση κι αυτό γιατί αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση τα παιδιά των μεταναστών θα οδηγούνται στο περιθώριο της επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως τόνισε ο κ. Πετσάλνικος. Στη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας για την πολιτική της κυβέρνησης στη Βόρεια Ελλάδα και το στόχο της να αποτελέσει "γέφυρα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις γειτονικές χώρες της Βαλκανικής.

Συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης με θέμα τη ρύπανση στο Αιγαίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λέσβο. Μήνυμα στη συνάντηση απηύθυνε η υπουργός Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη, η οποία επισημαίνει ότι τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο δεν φιλοξενούν βαριές εγκαταστάσεις, αλλά κινδυνεύουν από τη ρύπανση που προκαλείται από τα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα που υπάρχουν στα παράλια της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, θα εγκαινιάσει την Κυριακή, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης την έκθεση "Βυζαντινή μεσαιωνική Κύπρος. Βασίλισσα στην Ανατολή και ρήγαινα στη Δύση". Μέσα από τα εκθέματα και το πλούσιο εποπτικό υλικό διαγράφεται το πρόσωπο και ο χαρακτήρας της Κύπρου κατά την μεσαιωνική περίοδο. Την εποχή αυτή, η Μεγαλόνησος παραμένοντας μέσα στη βυζαντινή πολιτισμική παράδοση αποτέλεσε ακριτικό φυλάκιο της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο. Την έκθεση συνδιοργανώνουν το μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού και το πολιτιστικό ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου.

Ευοίωνες προοπτικές διανοίγονται για τη διαφάνεια των διαδικασιών ανάθεσης των δημόσιων έργων και τον έλεγχο των σχετικών συμβάσεων, με τη λειτουργία της Μονάδας Παρακολούθησης Διαγωνισμών και Συμβάσεων, που παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας. Η ίδρυση της μονάδας αυτής, που λειτουργεί ήδη από την 1η Ιανουαρίου 1997, αποτελεί πρωτοποριακή πρωτοβουλία, καθώς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι παρόμοιο. "Πρόκειται για ένα ενιαίο εθνικό σύστημα ελέγχου των δημόσιων συμβάσεων, που θα έχει και συμβουλευτική αρμοδιότητα, μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η μεταφορά τεχνογνωσίας και στα υπόλοιπα κοινοτικά κράτη. Πιστεύουμε ότι η λειτουργία της μονάδας αυτής θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης", τόνισε ο κ.Πάχτας.

Ο διαβήτης αποτελεί συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης με δυνητικά πολλαπλούς κινδύνους για τη μητέρα και το έμβρυο, ενώ η άγνοια των γυναικών όσον αφορά την επιπλοκή αυτή οδηγεί συχνά σε σοβαρές συνέπειες για τη μητέρα. Αυτά επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα "Σακχαρώδης διαβήτης και εγκυμοσύνη", που διοργάνωσε η Γ΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ. Οι νεογνολόγοι ανέλυσαν με λεπτομέρεια τις επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη στο έμβρυο και στο νεογνό. Από όλους τους ομιλητές επισημάνθηκε ότι η εισαγωγή της ινσουλίνης στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών οδήγησε σε θεαματική βελτίωση των επιπλοκών του διαβήτη στη μητέρα και το έμβρυο.

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συζήτησαν σήμερα στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ.Κυπριανού τόνισε ότι ενημερώθηκε για τις επαφές του κ. Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, στο Στρασβούργο και την Αθήνα, ενώ συζητήθηκε και για το θέμα των αγνοουμένων". Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι κατά διαστήματα γίνεται ενημέρωση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Εξωτερικών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσουν τον ερχόμενο Απρίλιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου. Ο κ. Χριστοδούλου, μιλώντας στο επενδυτικό συνέδριο για τη Ρωσία που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο τόσο για τις εσωτερικές, όσο και για υπεράκτιες εταιρείες. Οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ, κάτι που πολύ λίγες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν πετύχει σημείωσε ο υπουργός. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο κρατών αναπτύσσονται επιτυχώς.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην αμερικανική πρωτεύουσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές στην Άγκυρα, ενώ το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης του, θα καταρτιστεί δια της διπλωματικής οδού. Επίσης στις ΗΠΑ θα μεταβεί και ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θα έχει επαφές με αξιωματούχους της αμερικανικής διπλωματίας, μέλη του Κογκρέσου, καθώς και με την επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο κ. Ντενκτάς, θα συναντηθεί και με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Ανοιχτή άφησε ο Μπόρις Γέλτσιν την πιθανότητα να υπογράψει η Ρωσία την ιστορική συμφωνία για την απαγόρευση των ναρκών, ύστερα από τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον Καναδό πρωθυπουργό, Ζαν Κρετιέν. Ο Καναδάς έχει πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για την υπογραφή συμφωνίας για την απαγόρευση των ναρκών, η οποία πρόκειται να γίνει το Δεκέμβριο στην Οτάβα, η Ρωσία, όμως, είχε αποφύγει να προσυπογράψει το προσχέδιο που καταρτίστηκε στο Όσλο το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS, o Ρώσος πρόεδρος "δεν αποκλείει την πιθανότητα" να πάει στην καναδική πρωτεύουσα για την υπογραφή της συμφωνίας.

Συνεχίζονται οι φρικαλεότητες των φανατικών ισλαμιστών στην Αλγερία. Σήμερα σφαγιάστηκαν άλλα 21 άτομα. Στο Αλγέρι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν διαδήλωση γυναικών που ζητούσαν πληροφορίες για τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ οι αρχές λαμβάνουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των δημοτικών εκλογών που διεξάγονται για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια. Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα στις απομακρυσμένες περιοχές, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι εκλογές θα γίνουν την Πέμπτη.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1745,93 μονάδες, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 1,26%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 18 δισεκατομμύρια δραχμές.

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων των φιλάθλων αυτή την εβδομάδα. Αύριο, αγωνίζονται οι δύο εκπρόσωποι μας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ. Οι αποστολές και των δύο ομάδων, αναχώρησαν σήμερα για Μαδρίτη και Παρίσι αντίστοιχα, όπου θα αντιμετωπίσουν τις Ατλέτικο και Οσέρ, στο πρώτο παιχνίδι, για τους "16" της διοργάνωσης. Η ομάδα του "Δικεφάλου", με ανεβασμένο το ηθικό, μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού στο ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής, θα προσπαθήσει να πάρει στην Ισπανία ένα καλό αποτέλεσμα, ώστε στο επαναληπτικό παιχνίδι που θα γίνει στην Τούμπα, να πετύχει και την πρόκριση. Ο ΟΦΗ, αφού πέρασε με επιτυχία το πρώτο παιχνίδι της τιμωρίας του για το ελληνικό πρωτάθλημα, βρίσκεται στο Παρίσι, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη γαλλική Οσέρ.

Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στην ανατολική και νότια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 18 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 21 και στα νησιά από 6 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 20 October 1997 - 17:41:38 UTC