Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-10-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:27 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-21.10.1997

Την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η χθεσινοβραδυνή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι το μεταγωγικό αεροσκάφος, που μετέφερε τον υπουργό Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλο, από την Κύπρο στην Κρήτη, εκτελούσε "υπερπτήση". Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας τη δήλωση τη χαραξτήρισαν "απαράδεκτη" και πρόσθεσαν ότι " δεν αξίζει απάντησης".

Την πρόθεση της Τουρκίας να συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της έντασης που επιδιώκει η Άγκυρα μπορεί να υπάρξουν διάφορα ενδεχόμενα, όπως η πρόκληση κάποιου επεισοδίου. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι με βάση την πολιτική της Τουρκίας, όταν κάποιος μελετά όλα τα δεδομένα, δε μπορεί να μην σκέφτεται όλα τα ενδεχόμενα. Πρόσθεσε ακόμα ότι η πολιτική της Αγκυρας φαίνεται να οδηγεί στη συντήρηση της έντασης και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την τήρηση των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου.

Σε απόρριψη του έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας στο οποίο προχώρησε ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα, Δημήτριος Νεζερίτης. προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση. Ο βοηθός εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατατσανλί δήλωσε ότι το διάβημα κρίθηκε αβάσιμο από την τουρκική κυβέρνηση γι αυτό και απορρίφθηκε.

Τη θέση ότι οι εκθέσεις του καθηγητή Γιάννη Σπράου για την οικονομία και το ασφαλιστικό δεν απηχούν την κυβερνητική πολιτική εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ωστόσο, ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι οι απόψεις αυτές είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, συνεπώς η κυβέρνηση θα τις λάβει σοβαρά υπόψη.

Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές αλλαγές στη χωροταξική εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι μόνο αν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα διαπιστωθεί η ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτές. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν κατά την περιοδεία του πρωθυπουργού στη Δυτική Ελλάδα, απάντησε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη φωτιά της μάχης και δεν είναι σε απόσταση από το λαό, ο οποίος μπορεί να εκφράζεται όπως επιθυμεί. ''Οι αντιδράσεις είναι επιτρεπτές, αν και πολλές φορές προέρχονται από τοπικισμούς και παραγοντισμούς'', τόνισε ο κ. Ρέππας και εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι ενώ η Κυβέρνηση προσπαθεί να εκσυγχρονίσει την περιφέρεια, η Ν.Δ δε μπορεί να εκσυγχρονίσει το λαϊκισμό της και αναλώνεται σε συνθήματα και αφορισμούς.

Επίσημη επίσκεψη εργασίας στην Αλγερία θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Αλέξανδρο Μπαλτά. Ο κ. Πάγκαλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας κ. Ζερουάλ και με τον Αλγερινό ομόλογό του. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι οι διμερείς σχέσεις στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Ο υπουργός θα επισκεφθεί στη συνέχεια την Τυνησία και το Μαρόκο.

Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο για τα θεσμικά αιτήματα των φαρμακοποιών, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική στο θέμα του φαρμάκου. Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Μανόλης Σκουλάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ, Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Σκουλάκης επισήμανε ότι μέχρι τώρα οι φαρμακοποιοί κέρδιζαν το 35% επί των κρατήσεων και η αντίδραση τους στη μείωση των ποσοστών τους είναι γιατί συνέπεσε με την ανακοστολόγηση του φαρμάκου. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά, όπως είπε, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο.

Κέντρο υποδοχής νεολαίων από τις βαλκανικές χώρες, θα καταστεί η Θεσσαλονίκη από τις 22 έως και τις 24 Οκτωβρίου, αφού θα "φιλοξενήσει" τη 2η Βαλκανική Συνάντηση εκπροσώπων φοιτητικών ενώσεων - οργανώσεων, με θέμα "Δημιουργία Βαλκανικού Κέντρου Νεολαίας με έδρα την Ελλάδα". Η συνάντηση, διοργανώνεται από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας και θα μετέχουν φοιτητές από Αλβανία, Βουλγαρία, Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Ρουμανία, Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα. Οι σύνεδροι θα παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις. Η συνάντηση έχει ως κύριο στόχο την κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη φιλοσοφία, τις δραστηριότητες, τη δομή και τη λειτουργία του Βαλκανικού Κέντρου Νεολαίας.

Με μια σειρά μέτρων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, τρεις καθηγητές παρουσίασαν μελέτη για την αναγέννηση του δάσους του Σέιχ Σου, μετά από σχετική ανάθεση της Νέας Δημοκρατίας. Οι καθηγητές Αναστάσιος Παπασταύρου, Παύλος Σαρλής και Θεοφάνης Παυλίδης, στη μελέτη τους, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται στα 14,1 δισ. δραχμές προτείνουν την άμεση έναρξη απαλλοτριώσεων στο δάσος, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των αρμοδίων υπηρεσιών για την προστασία του δάσους, την ίδρυση και λειτουργία, υπό τη διεύθυνση του δασαρχείου, ειδικού τμήματος Διοίκησης και Διαχείρισης του περιαστικού δάσους.

Με τους νέους πρέσβεις της Χιλής και της Κροατίας, Marcia Gouarrubias και George Pribicevic αντίστοιχα, συναντήθηκε διαδοχικά, ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων υπογραμμίστηκαν οι φιλικές σχέσεις των μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών, ενώ επισημάνθηκε η επιθυμία και η προσπάθεια που καταβάλλουν για την περαιτέρω σύσφιξη και ανάπτυξη τους. Ο κ. Κακλαμάνης, διαβεβαίωσε την κ. Gouarrubias ότι η Συνθήκη σύνδεσης Χιλής με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο χωρίς καθυστέρηση, δεδομένου ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας στηρίζουν τη δημοκρατική Χιλή. Από την πλευρά της, η κ. Gouarrubias, ενημέρωσε τον κ. Κακλαμάνη για την σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας της και ειδικότερα για τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Κατά τη συνάντηση του με τον πρέσβη της Κροατίας, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε διεξοδικά στις εργασίες της Διάσκεψης των προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι η Κροατία είναι ευπρόσδεκτη να συμμετάσχει στις διεργασίες ανάπτυξης πολυμερούς συνεργασίας στην περιοχή.

Στο τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τακτικοί έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οπότε και θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή της σχετικής με τα αποθεματικά των εταιριών υπουργικής απόφασης. Οι έλεγχοι έχουν φέτος ιδιαίτερη σημασία, καθώς από τα συμπεράσματα των ελεγκτικών οργάνων θα κριθούν όχι μόνο τα αποτελέσματα και η πορεία των εταιριών, αλλά κυρίως το περιεχόμενο των νέων ρυθμίσεων για την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά τους.

Με κάμψη άρχισε η εβδομάδα στη Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1. 745,93 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 1,26%. Παράλληλα και ο όγκος των συναλλαγών παρουσίασε κάμψη και διαμορφώθηκε στα 18,03 δισ. δρχ. Σημειώνεται ότι μετά από αρκετές συνεδριάσεις, οι συναλλαγές υποχωρούν κάτω από τα 20 δισ. δρχ. Μοναδική εξαίρεση στην πτωτική πορεία του συνόλου της αγοράς, ήταν οι εταιρίες leasing, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασαν σημαντικές απώλειες. Ειδικότερα, παρουσίασαν άνοδο κατά 4,38%.

Η Κύπρος χαιρετίζει την πρόθεση του Ρώσου Προέδρου, Μπορίς Γέλτσιν, να διορίσει προσωπικό απεσταλμένο για το Κυπριακό και παράλληλα καλωσορίζει την πρόθεση της Κοινοπολιτείας να πράξει το ίδιο. Εκφράζοντας την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης είπε: "Χαιρετίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θεωρεί πως πρέπει να έχει προσωπικό προεδρικό αντιπρόσωπο για να χειρίζεται το Κυπριακό και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Κοινοπολιτείας, η οποία αποτελεί μια μεγάλη οικογένεια εθνών και κρατών, να διορίσει ειδικό αντιπρόσωπο, ο οποίος να ασχολείται με το Κυπριακό."

Διαλύθηκε ο κυβερνητικός συναπσισμός στην Κύπρο. Το Δημοκρατικό κόμμα του κ. Σπ. Κυπριανού αποφάσισε να αποσύρει τα μέλη του από την κυβέρνηση και ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο Κληρίδη, λίγο πρίν φύγει ο τελευταίος για το Εδιμβούργο, όπου θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας.Η οριστική απόφαση για την αποχώρηση των υπουργών θα ληφθεί από την κεντρική επιτροπή του ΔΗΚΟ και θα ανακοινωθεί μετά την επιστροφή του προε΄δρου Κληρίδη.

Η Κύπρος αναγνωρίζει το δικαίωμα σε κάθε κράτος να αγοράζει τους δικούς του εξοπλισμούς, με τον ίδιο τρόπο που η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί το ίδιο δικαίωμα. Αυτό δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού και ισραηλινού Τύπου, ότι το Ισραήλ θα πωλήσει στην Τουρκία πυραύλους τύπου Πόπαϊ 2. "Όπως εμείς διεκδικούμε το αναφαίρετο δικαίωμα να εξοπλιζόμαστε από όπου κρίνουμε συμφέρον ή πρέπον, αναγνωρίζουμε με τον ίδιο τρόπο το δικαίωμα σε κάθε χώρα να εξοπλίζεται από όπου θέλει."

Νικητή τον μεταρρυθμιστή Μίλο Τζουκάνοβιτς, ανέδειξαν οι κάλπες στο Μαυροβούνιο, μετά τη προχθεσινή εκλογική διαδικασία του β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Δημοκρατία αυτή της Γιουγκοσλαβίας. Η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε, ότι με καταμετρημένο το 98% των ψηφοδελτίων, ο κ. Τζουκάνοβιτς έλαβε 173.099 ψήφους, ενώ ο αντίπαλος του, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, έλαβε 166.771 ψήφους. Το υπολειπόμενο 2% των ψηφοδελτίων που δεν έχει ακόμα καταμετρηθεί δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανατρέψει τη διαφορά που έχει διαμορφωθεί υπέρ του Μίλο Τζουκάνοβιτς και η οποία μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 6.238 ψήφους. Το επιτελείο του ηττημένου των εκλογών, του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα έως ότου δεν εξακριβωθεί η νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας. Το επιτελείο του κ. Μπουλάτοβιτς, εστιάζει τις αμφιβολίες του στο γεγονός ότι μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου, κατά παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας, όπως υποστηρίζει, ενεγράφησαν στους εκλογικούς καταλόγους περίπου 9.000 νέοι ψηφοφόροι και στο ότι ορισμένα εκλογικά τμήματα έμειναν ανοιχτά ακόμη και μέχρι μετά τα μεσάνυχτα, ενώ κανονικά έπρεπε να έχουν κλείσει στις 20:00 τοπική ώρα.

Η μία στις πέντε μηνύσεις που έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι σε βάρος της Τουρκίας. Στην εν λόγω Επιτροπή έχουν κατατεθεί ήδη 1.500 μηνύσεις σε βάρος της χώρας αυτής. Τα στοιχεία αυτά αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα ''Σαμπάχ'', τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ''Η Τουρκία είναι η χώρα της Ευρώπης σε βάρος της οποίας υπεβλήθησαν οι περισσότερες μηνύσεις''. Στο μεταξύ, ''μελανή'' χαρακτηρίζει την απόδοση της τουρκικής κυβέρνησης του Μεσούτ Γιλμάζ, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά τις 100 πρώτες ημέρες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, το εβδομαδιαίο αγγλόφωνο δελτίο ''Briefing''.

Το δικαστήριο των Τιράνων απάλλαξε τον τελευταίο κομμουνιστή πρόεδρο της Αλβανίας, Ραμίζ Αλία από τις κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Ραμίζ Αλία κατηγορούνταν ότι εξόρισε εκατοντάδες αντιφρονούντες πολίτες στο διάστημα 1982-1986 και ότι διέταξε την επί τόπου εκτέλεση οποιουδήποτε επιχειρούσε να εγκαταλείψει τη χώρα από το 1986 έως το 1991.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 21 October 1997 - 6:40:17 UTC