Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.11.1997

Πρόταση για τη δημιουργία -στην Αθήνα- κέντρου προσαρμογής της νομοθεσίας των χωρών της Βαλκανικής στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσε, μετά την εναρκτήρια ομιλία του στη διαβαλκανική διάσκεψη της Κρήτης, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση της αγοράς, στην ανάγκη υπέρβασης νοοτροπιών περί ζωτικών χώρων και σφαιρών επιρροής, καθώς και στην ανάγκη παγίωσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Θετικό και εποικοδομητικό χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Η προώθηση της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών με βάση την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών που πρότεινε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ συμβιβάζεται θαυμάσια με τις προσδοκίες της Ελλάδας, δήλωσε ακόμη ο κ. Πάγκαλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι η αποδοχή της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου της Χάγης αποτελεί όρο για στενότερες σχέσεις οποιασδήποτε χώρας με την Κοινότητα. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική ιδέα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει τη Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής στην Κρήτη, έδωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Τούρκος ομόλογος του Μεσούτ Γιλμάζ. Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ επισήμανε ότι οι βαλκανικές χώρες πρέπει να μπουν με νέα οράματα στον 21ο αιώνα και να ξεπεράσουν την απομόνωση που υπήρχε στα Βαλκάνια. Την ανάγκη να αγωνιστούν οι βαλκανικές χώρες ώστε να αλλάξει η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι τα Βαλκάνια αποτελούν πάντα πηγή έντασης και αντιπαραθέσεων, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φατός Νάνο, έριξε όλο το βάρος της ομιλίας του στο θέμα της οικονομίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ιβάν Κωστόφ ανέπτυξε ιδιαίτερα την σημασία των δικτύων και ευχήθηκε να φτάσει κάποτε η Εγνατία οδός και στη Βάρνα. Το βράδυ, στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Σημίτης θα έχει διαδοχικές επαφές με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, τον Πρόεδρο των Σκοπίων και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Διμερείς επαφές θα πραγματοποιηθούν και μεταξύ των Φατός Νάνο και Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και των Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και Κίρο Γκλιγκόροφ.

Δεκατέσσερις παραβάσεις του κώδικα εναέριας κυκλοφορίας και δύο παραβιάσεις του FIR Αθηνών σημειώθηκαν από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, στο διάστημα από το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Ακολούθησε εμπλοκή με ελληνικά αεροσκάφη που αναχαίτισαν τα τουρκικά. Οι παραβάσεις και παραβιάσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της τουρκικής άσκησης "Αποφασιστικότητα '97" , κοντά στη Σάμο, τη Χίο, τη Λέσβο και τη Λήμνο. Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα άρχισε σήμερα η τουρκική άσκηση "Ταύρος '97", στην οποία παίρνουν μέρος τουρκικά πολεμικά πλοία. Το σενάριο της άσκησης προβλέπει απόκρουση ελληνοκυπριακής επίθεσης για ανακατάληψη των κατεχομένων. Σε κατάσταση ετοιμότητας έχει τεθεί η Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Στα κατεχόμενα θα μεταβεί αύριο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν, προκειμένου να παρακολουθήσει τη στρατιωτική άσκηση, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου, ο Σεζγκίν δήλωσε ότι η Τουρκία θα μετατρέψει το Αιγαίο πέλαγος σε λίμνη ειρήνης και όχι αίματος. Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν αρνητική επίδραση στη διαβαλκανική διάσκεψη της Κρήτης, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η ετήσια ελληνική άσκηση με την επονομασία "Παρμενίων". Στην άσκηση που θα ολοκληρωθεί στις 6 Νοεμβρίου, μετέχουν τμήματα του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τίμησε το μεσημέρι, για την προσφορά του στη δημοκρατία και τη δημοσιογραφία, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε στον κ. Στεφανόπουλο ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ τόνισε ότι ο όρκος του Προέδρου δεν περιορίζεται μόνο στην ανάληψη της υποχρέωσης της φύλαξης του Συντάγματος και των νόμων, αλλά και στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Ελλήνων πολιτών και την εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος του ελληνικού λαού.

Τον Μάιο του 1998 θα αποφασίσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, όπως είπε ο ίδιος σήμερα το μεσημέρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά την τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Πανοράματος. Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε "πρωτοφανές" και "ανεξήγητο" αυτό που επιχειρείται σήμερα, δηλαδή, να ανοίξει η συζήτηση από τώρα για τις δημοτικές εκλογές, γιατί, όπως είπε, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και δεν βοηθάει τις τοπικές κοινωνίες. Αναφερόμενος στην πορεία της χώρας επισήμανε ότι η διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004 έδειξε πως αν αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε σύγχρονες απόψεις και αντιλήψεις, τότε θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα και σε άλλους τομείς. Απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο "Καποδίστριας" είπε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εθνικό πρόγραμμα που προσφέρεται για συνεργασίες και όχι για αντιπαλότητες. Τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι αναμενόμενα και αναπόφευκτα και για να ξεπεραστούν χρειάζεται εξαντλητικός διάλογος.

Η αποκάλυψη σωρείας φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων που αφορούν στη διακίνηση και την εμπορία καυσίμων, ήταν η "σοδειά" των 300 ελέγχων που διενήργησαν την περασμένη Παρασκευή, πρώτη ημέρα διάθεσης του φθηνού πετρελαίου, οι υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Το ΣΔΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα 72 επιχειρήσεων στις οποίες διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Μεταξύ των παραβατών περιλαμβάνονται 37 ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων και τέσσερις βυτιοφόρων, εννέα εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και 12 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν παράνομα πετρέλαιο θέρμανσης αντί για κίνησης.

Καταλυτικής σημασίας για ολόκληρη την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε τις εμπορικές συναλλαγές της χώρας με τα Βαλκάνια η καθηγήτρια του τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, μιλώντας στο διεθνές συμπόσιο για τα ιστορικά επαγγέλματα στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό, γιατί "η σταδιακή μείωση των εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή ένωση, τα τελευταία χρόνια υποκαθίσταται από τη θεαματική αύξησή τους προς τις χώρες της Βαλκανικής, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις στην "αχίλλειο πτέρνα" της ελληνικής οικονομίας, το μόνιμα ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο". Στο συμπέρασμα αυτό κατάληξε η καθηγήτρια, βασισμένη στα στατιστικά στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών, την περίοδο ανάμεσα στο 1990 και 1996.

Εκθεση χαρακτικών ενός από τους μεγαλύτερους δασκάλους, μιας εκρηκτικής φυσιογνωμίας της παγκόσμιας τέχνης, του Φρανσίσκο Γκόγια, εγκαινιάζεται αύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Η έκθεση, που πραγματοποιείται με την ευθύνη του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και του Ιδρύματος "Χουάν Μαρκ" της Μαδρίτης, θα διαρκέσει ως τις 14 Δεκεμβρίου, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Δημήτρια '97".

Με μεγάλες τιμές υποδέχθηκε και ο Ελληνισμός του Σικάγο τον Oικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ.κ. Βαρθολομαίο με την άφιξή του στο αεροδρόμιο της πόλης.Τον ανέμεναν ο επίσκοπος Σικάγου, κ. Ιάκωβος, με τους ιερείς της Επισκοπής, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Γ. Ζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Αντριου Αθενς, πολλοί ομογενείς, με σημαίες, πανό και λάβαρα. Κύριο χαρακτηριστικό και πάλι η παρουσία μικρών παιδιών, όλων των ηλικιών, με ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες και πολλά λουλούδια. Σήμερα ο Μακαριότατος θα γευματίσει με τη Φιλόπτωχο του Σικάγου σε εκδήλωση για τα 65 χρόνια από την ίδρυσή της, θα επισκεφθεί το "Χόλυγουντ Χάους" και το "Ελληνικό Ιδρυμα", ενώ θα συναντηθεί με παράγοντες της ομογένειας, εκπροσώπους της επισκοπής και κληρικούς. Το απόγευμα (ώρα Αμερικής)θα παρακολουθήσει το Μέγα Εσπερινό στην Εκκλησία των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά το Σικάγο θα ταξιδέψει και θα παραμείνει στην Αϊόβα αύριο και μεθαύριο, ενώ την Πέμπτη θα επισκεφθεί το Σαν Φρανσίσκο.

Δύο τάσεις κυριαρχούν στην τουρκική κυβέρνηση όσον αφορά στο θέμα των στρατιωτικών ασκήσεων αλλά και της γενικότερης έντασης που παρατηρείται στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Η διαφορά απόψεων σχετικά με τις μεθόδους αντιδράσεων της Τουρκίας, δια της οδού των ασκήσεων στην Κύπρο και στο Αιγαίο, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τζουμχουρριέτ" στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας. Η ομάδα των στρατιωτικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ και ο υπουργός Επικρατείας Σ. Γκιουρέλ, θεωρούν ότι η Αγκυρα πρέπει να ανταπαντά σε κάθε κίνηση της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ και ο υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, υποστηρίζουν τη μείωση της έντασης από στρατιωτικής πλευράς. Κοινή εκτίμηση ωστόσο και των δυο τάσεων είναι ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί διπλωματικά και ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει σημαντικά διπλωματικά ερείσματα έναντι της τουρκικής πολιτικής, ενώ με τις θέσεις της φέρεται να συντάσσονται τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μετά από σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Σλοβενίας, ο Μίλαν Κουτσαν θα διεκδικήσει για τρίτη φορά το προεδρικό αξίωμα, στις εκλογές της 23ης Νοεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανένας από τους επτά διεκδικητές του προεδρικού αξιώματος δεν απειλεί πραγματικά τον Κουτσαν, που αναμένεται να επανεκλεγεί με ποσοστό που θα ξεπερνά το 50% των ψήφων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Γερουσία, ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας Στρομπ Τάλμποτ, εξέφρασε τον προβληματισμό του Μπιλ Κλίντον αναφορικά με την τελική απόφαση της Ουάσιγκτον για την αποχώρηση ή μη της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στη Βοσνία, η οποία και λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο. Σύμφωνα με τις απόψεις Τάλμποτ, η τελική θέση των ΗΠΑ θα καθοριστεί από το ποσοστό υλοποίησης των προβλεπομένων από τη Συνθήκη του Ντεϊτον. Η στάση της αμερικανικής διπλωματίας για την πορεία των εξελίξεων στη συγκεκριμένη περιοχή, εντοπίζεται στην άποψη ότι η εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Βοσνία, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και για το λόγο αυτό, πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο. Στον αντίποδα όμως, των απόψεων αυτών είναι εδώ και καιρό γνωστές, οι θέσεις πολιτικών και διπλωματικών κύκλων στην αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά και υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Πενταγώνου, που ασκούν πιέσεις για την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από τη Βοσνία, στο πλαίσιο τακτικής εξοικονόμησης οικονομικών πόρων.

Με τη συμμετοχή 17 ρωσικών πλοίων και 11 πολεμικών σκαφών από το ναυτικό της Ουκρανίας, ολοκληρώθηκε η τριήμερη ναυτική άσκηση, που εξελίχθηκε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στην άσκηση έλαβε μέρος συνολική δύναμη 15.000 ναυτών, ενώ το σενάριο προέβλεπε την αντιμετώπιση κατάστασης εσωτερικής αποσταθεροποίησης σε άγνωστη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το πέρας της άσκησης οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Κίεβο, τόνιζαν ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να υποστηρίζει την ενίσχυση των σχέσεων της με το ΝΑΤΟ.

Έφτασε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη η αποστολή της Ατλέτικο Μαδρίτης, προκειμένου να αντιμετωπίσει αύριο το βράδυ στο γήπεδο της Τούμπας τον ΠΑΟΚ, στον επαναληπτικό αγώνα του δεύτερου γύρου για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στο μεταξύ, έφτασε χθες στο Ηράκλειο η ομάδα της γαλλικής Οσέρ, όπου θα αντιμετωπίσει αύριο τον ΟΦΗ. Οι Κρητικοί καλούνται να ανατρέψουν το εις βάρος τους 3 - 1 και να πάρουν το εισιτήριο για τους 16 της διοργάνωσης.

Με αποκλεισμό της έδρας του τιμωρήθηκε σήμερα η ομάδα μπάσκετ του Άρη. Οι "κίτρινοι" δεν θα αγωνιστούν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης στους αγώνες με την ΑΕΚ και τον Πανιώνιο, λόγω των επεισοδίων που προκάλεσαν οι φίλαθλοι της ομάδας στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Ο αθλητικός δικαστής, εκτός από την τιμωρία των δύο αγωνιστικών, επέβαλε στον Άρη και πρόστιμο 1. 200.000 δραχμών.

Μικρή ενίσχυση θα παρουσιάσουν αύριο το απόγευμα οι άνεμοι στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο στην ανατολική και νότια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν μόνο λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από έναν μέχρι 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 6 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 4 και 15 βαθμών Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 3 November 1997 - 17:06:02 UTC