Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:41 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 3.11.97

· Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αρχίζει σήμερα στην Κρήτη η διαβαλκανική σύνοδος κορυφής, στην Κρήτη, που προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον. Οι εργασίες της συνόδου πρόκειται να αρχίσουν στις 10 το πρωί με εισήγηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και η πρώτη συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί στη 1 το μεσημέρι με την καθιερωμένη φωτογραφία των οκτώ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που συμμετέχουν.

· Χθές μετά την άφιξη των ηγετών άρχισαν οι διαβουλεύσεις και οι χωριστές συναντήσεις. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης συναντήθηκε διαδοχικά με τον Αλβανό ομόλογό του Φάτος Νάνο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τους δύο ξένους ηγέτες, να συναντηθούν και να συζητήσουν τα επι μερους προβλήματα, πράγμα που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, με αντικείμενο το Κοσσυφοπέδιο.

· Ωστόσο, το παγκόσμιο ενδιαφέρον προκαλεί η σημερινή συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 8 το βράδυ. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν "χωρίς ατζέντα" αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια "φόρμουλα" για την ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το "Βήμα της Κυριακής" η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προωθεί ένα κείμενο συμφωνίας, που θα επισημοποιεί το "πνεύμα της Μαδρίτης" και θα τονίζει ότι υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης των σ΄χεσεων των δύο χωρών.

· Άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει ήδη εκφράσει αντιρρήσεις για το πνεύμα της κοινής διακήρυξης αρχών, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, ως επιστέγασμα της διαβαλκανικής συνόδου, διαφωνώντας ριζικά με την ιδέα, ότι μπορεί οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει μεταξύ των χωρών να παραπέμπεται προς λύση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

· Από την πλευρά του ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε συνεντεύξεις του σε τουρκικές εφημερίδες υποστήριξε ότι " στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας" και δήλωσε ξεκάθαρα, ότι αυτή η κατάσταση, δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πολεμική σύγκρουση.

· Παρόλα αυτά, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αρχίζουν σήμερα την άσκηση "Ταύρος ' 97" στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η ΄'άλλη άσκηση "Αποφασιστικότητα" , στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά μαχητικά συνέχισαν τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά, ενώ μοίρες του πολεμικού μας ναυτικού περιπολούν στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

· Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν και χθές, όταν 200 άτομα στην Σμύρνη κατευθύνθηκαν στο ελληνικό προξενείο και πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα προξένησαν μικρές υλικές ζημιές. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών χαρακτήρισε θλιβερά τα επεισόδια, ενώ η κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα προς την Τουρκία.

· Δύσκολη είναι η εβδομάδα που αρχίζει για την πορεία της δραχμής, αφού αναμένεται να ασκηθούν και νέες πιέσεις στο εθνικό νόμισμα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, βρίσκονται σε επιφυλακή για να αποτρέψουν οποιεσδήποτε κερδοσκοπικές πιέσεις σε βάρος της δραχμής. Είναι δεδομένη η απόφασή τους να διατηρήσουν, αλλά και να εντείνουν τα μέτρα των υψηλών επιτοκίων, που πήραν την Παρασκευή προκειμένου να αποτραπεί μαζική εκροή συναλλάγματος.

· Το νομοσχέδιο που προβλέπει τις αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση αύριο στην ολομέλεια της Βουλής. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσψτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Αλ. Παπαδόπουλος, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε τροπολογίες διατάξεων στην Βουλή, αλλά όχι σε θέματα που αφορούν την χωροταξική αναδιάρθρωση των δήμων και των κοινοτήτων.

· Απεργούν από σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Τα νοσοκομεία του ιδρύματος και τα πολυιατρεία θα λειτουργούν με το προσωπικό ασφαλείας.

· Σημαντικές υλικές ζημιές προκάλεσε η έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού, χθές το βράδυ στο κτίριο του ΟΑΕΔ στον Πειραιά. Ωστόσο, καμιά οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, μέχρι τώρα, της βομβιστικής ενέργειας.

· Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής, υπουργών, βουλευτών και πλήθους κόσμου, έγιναν χθές τα αποκαλυπτήρια χάλκινου αδριάντα του Γεωργίου Παπανδρέου, στην πλατεία Νέων της Νέας Ερυθραίας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 3 November 1997 - 7:40:17 UTC