Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:12 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.11.1997

Απολύτως επιτυχή χαρακτήρισε τη Διάσκεψη Κορυφής της Κρήτης ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη Τύπου, στο Ηράκλειο, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών. Ήταν η πρώτη φορά που κάθισαν γύρω από ένα τραπέζι οι ηγέτες των Βαλκανίων για να συζητήσουν την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής, σημείωσε ο κ. Σημίτης. Απαντώντας σε ερώτηση του ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξε χαιρετισμός των ΗΠΑ προς τη Διάσκεψη όπου αναφερόταν η αμερικανική θέση για την ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας η οποία μπορεί να αποτρέπει τις εντάσεις. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους στόχους της Διάσκεψης και θα τους ενημερώσει για τα αποτελέσματά της. Με τη λήξη της Διάσκεψης εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν με τις αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών. Το ανακοινωθέν αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο, τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και όλες τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, όπως ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, η απαγόρευση της απειλής ή της χρήσης βίας, η ακεραιότητα των κρατών, η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις κάθε χώρας. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε θετική και εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό και σημείωσε ότι κάθε πλευρά παρουσίασε τις απόψεις της. Πάντως κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας είναι κατηγορηματικά αρνητική στο ενδεχόμενο εφ΄ όλης της ύλης διαλόγου με την Τουρκία, όπως πρότεινε ο κ. Γιλμάζ. Μετά τη λήξη της διάσκεψης, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία επιθυμούν τη συνεργασία και δείχνουν πρόθυμες να εργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων τους. Ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για τη συνεργασία των Βαλκανικών χωρών χαρακτήρισε ο Σκοπιανός Πρόεδρος, Κίρο Γκλιγκόροφ, τη συνάντηση της Κρήτης και πρότεινε τη μονιμοποίησή της. Ο κ. Γκλιγκόροφ αναφερόμενος στο θέμα του ονόματος της χώρας του επέμεινε στη θέση της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι οι λαοί έχουν δικαίωμα επιλογής του ονόματός τους και έφερε ως παράδειγμα χώρες που έχουν το ίδιο όνομα με επαρχίες άλλων χωρών χωρίς προβλήματα.

Ποικίλες αντιδράσεις στον ελληνικό πολιτικό κόσμο προκάλεσαν τα αποτελέσματα της βαλκανικής διάσκεψης της Κρήτης. Αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, κράτησε ο πρώην υπουργός Αναστάσιος Πεπονής. Η συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ωφέλιμη, υπογράμμισε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Θετική στο πολυμερές επίπεδο, αλλά όχι και ως προς τα ελληνοτουρκικά ήταν η Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέλιο Παπαθεμελή. Αποτυχημένη χαρακτήρισε τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λόγω των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η κυβέρνηση, με την πολιτική που ακολουθεί, δημιουργεί για τη χώρα μας κινδύνους και αδιέξοδα ενώ οι σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας βρίσκονται σε οριακό σημείο. Εξέφρασε ακόμη δυσφορία για το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα που, όπως είπε, σύρει την Ελλάδα σε μια διαπραγμάτευση εφ΄ όλης της ύλης με την Τουρκία. Τις διαφωνίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους χειρισμούς της κυβέρνησης θα παρουσιάσει ο κ. Καραμανλής, στην προ -ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σουφλιάς επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν αρκεί να επαναλαμβάνει τις θέσεις της, αλλά πρέπει να αποδεικνύει ότι δεν υποχωρεί στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ανακοίνωση του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η διαβαλκανική θα μπορούσε να είναι θετικό βήμα μόνο αν πραγματοποιείτο σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της πολιτικής διείσδυσης ή της δημιουργίας αξόνων. Ο Συνασπισμός εκτιμά τη διάσκεψη ως μια θετική, αν και καθυστερημένη εξέλιξη. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας έκανε λόγο για ένοχη και ύποπτη μυστική διπλωματία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι η Τουρκία, βλέποντας την υποχωρητικότητα της Ελλάδας, συνεχίζει να επιδεικνύει προκλητικότητα.

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Από το πρωί 46 τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε παραβάσεις του εναέριου κώδικα κυκλοφορίας και εισήλθαν δέκα φορές στον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Λέσβου. Σε τρεις περιπτώσεις σημειώθηκαν σκληρές εικονικές αερομαχίες πάνω από τη Λέσβο και τη Χίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά. Εξάλλου, συνεχίζεται σήμερα η ελληνική άσκηση "Παρμενίων '97" που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη στη Λέσβο και τον Έβρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Σεζγκίν, για να παρακολουθήσει τις ασκήσεις "Αποφασιστικότητα" και "Ταύρος". Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο κ.Σεζγκίν τόνισε ότι ο πόλεμος δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα και ότι οι διαφορές θα επιλύονται από εδώ και πέρα όχι με ένοπλες συγκρούσεις, αλλά ειρηνικά μέσω διαλόγου. Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι η χώρα του είναι υπέρ της επίλυσης των διαφορών με ειρηνικούς τρόπους και με διάλογο, ενώ επέκρινε την Ελλάδα και την Κύπρο επειδή όπως ισχυρίστηκε προκαλούν και κλιμακώνουν την κρίση.

Άρχισε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία των πρώτων άρθρων του Συντάγματος, από το 4 έως και το 25, που αφορούν στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ως προς την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων υπήρξε γενικά συναίνεση, ωστόσο διατυπώθηκαν διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα. Διαφωνίες εκδηλώθηκαν μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε τη θέσπιση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ το κυβερνών κόμμα εμμένει στη θέση του να λειτουργούν τα πανεπιστήμια ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1613 μονάδες, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 4,72%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε περίπου τα 34 δισεκατομμύρια δραχμές. Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν τα χαμηλά επιτόκια στη διατραπεζική αλλά και στην αγορά συναλλάγματος. Κλίμα ευφορίας επικράτησε και σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, με εξαίρεση την κεφαλαιαγορά του Χονγκ - Κονγκ όπου παρουσιάστηκε ύφεση. Στο μεταξύ, συνεδρίασε σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να οριστικοποιήσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού. Αύριο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, θα έχει συνεργασία με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, με αντικείμενο τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Το ενδεχόμενο εμπρησμού ερευνούν οι πυροσβεστικές αρχές Γιαννιτσών Πέλλας για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε αποθήκες καπνού στο Δήμο Κρύας Βρύσης, προκαλώντας ζημιές ύψους 45 εκατομμυρίων δραχμών. Η φωτιά κατέστρεψε συνολικά 4 αποξηραντήρια καπνού και 30 τόνους αποθηκευμένων καπνών.

Περίπου οκτώ κιλά χασίς έκρυβε στο σπίτι του εργάτης λατομείου που συνελήφθη από αστυνομικούς στην Καβάλα. Σε σωματική έρευνα που πραγματοποίησαν άνδρες της ασφάλειας στον 33χρονο Γεώργιο Παντελή βρήκαν στην κατοχή του 4 γραμμάρια χασίς μέσα σε ένα πλαστικό κουτί φωτογραφικού φιλμ, ενώ σε έρευνα που έγινε αργότερα στο διαμέρισμά του και στο πατρικό του σπίτι, στο Μακρυχώρι Καβάλας, βρέθηκαν 8.130 γραμμάρια χασίς, 4 δενδρύλλια ιδνικής κάναβης και μια ζυγαριά ακριβείας.

Σοβαρά γενετικά προβλήματα μπορούν να διαγνωστούν σε αρχικό στάδιο με την εξέταση ορισμένων κυττάρων εμβρύων που έχουν δημιουργηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση. Η προεμφυτευματική διάγνωση, όπως ονομάζεται αυτή η μέθοδος, εφαρμόζεται κυρίως στα ζευγάρια που ο ένας ή και οι δύο είναι φορείς σοβαρού γενετικού νοσήματος όπως η μυική δυστροφία, η κυστική ίνωση και άλλα. Αυτά επισήμαναν ο διευθυντής της Α΄ μαιευτικής και γυναικολογικής κλινικής κλινικής του ΑΠΘ Σέργιος Μανταλενάκης, ο επίκουρος καθηγητής Βασίλης Ταρλατζής και ο επίκουρος καθηγητής Τρύφωνας Τσαλίκης σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το διεθνές συνέδριο με θέμα "Προοπτικές στη μαιευτική και γυναικολογία του 2000", που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης "Δημήτρια '97", που συγκεντρώνουν και προβάλουν την παραγωγή και το έργο των Ελλήνων καλλιτεχνών, όλων των τομέων της τέχνης, τους οποίους φέρνουν και σε επαφή με ξένους καλλιτέχνες, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειρίας και την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας. Τέσσερις εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα των "Δημητρίων", ενώ συνεχίζεται και το πρόγραμμα "Δημήτρια στα σχολεία".

Την επίσπευση της επιστροφής των χιλιάδων προσφύγων της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στα σπίτια τους στη Βοσνία, επιθυμεί το γραφείο προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσε ο Καρόλ Φομπέρ, ειδικός απεσταλμένος για την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Όπως είπε ο κ. Φομπέρ, ελάχιστη πρόοδος έχει επιτευχθεί και γι αυτό χρειάζεται να γίνει ένα σημαντικό βήμα. Σκοπεύει λοιπόν να επιδιώξει τη συνάντηση των Σέρβων και Μαυροβούνιων αξιωματούχων για τα θέματα προσφύγων, με τους ομολόγους τους της Μουσουλμανο-κροατικής Ομοσπονδίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Η συνάντηση αυτή θα έχει ως σκοπό να προωθήσει και να υποστηρίξει τις κινήσεις επιστροφής από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Συνάντηση με τους ηγέτες του Κογκρέσου έχει σήμερα ο πρόεδρος Κλίντον για την διερεύνηση των προοπτικών των ΗΠΑ στη Βοσνία, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της παράτασης της στρατιωτικής παρουσίας τους στη χώρα. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον περιέγραψε τη συνάντηση αυτή ως "διάσκεψη εξωτερικής πολιτικής" η οποία θα ασχοληθεί και με το ζήτημα του Ιράκ. Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί περίπου 30 μέλη του Κογκρέσου, ανάμεσα στους οποίους οι επικεφαλής των επιτροπών εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του Κογκρέσου και της Γερουσίας. Οι συζητήσεις πάντως φαίνεται ότι θα εστιαστούν στην πιθανότητα να παραμείνουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στη Βοσνία για να διαφυλάξουν τη σταθερότητα κι αφού λήξει η τωρινή αποστολή της Δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ.

Αμετακίνητες παραμένουν από τις θέσεις τους ΠΓΔΜ και Βουλγαρία στο θέμα της γλωσσικής διένεξης, μετά τη συνάντηση του Σκοπιανού Προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Ίβαν Κόστοφ στο πλαίσιο της διαβαλκανικής διάσκεψης κορυφής, που πραγματοποιείται στην Κρήτη. Όπως μετέδωσε το σκοπιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Μακφαξ" επικαλούμενο πληροφορίες των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης, η ηγεσία της Βουλγαρίας θα τηρήσει και στο μέλλον τη στάση που έχει υιοθετήσει στο ζήτημα της γλώσσας.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στην ανατολική και νότια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο και τη βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από έναν μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 4 November 1997 - 17:05:17 UTC