Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:26 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 5.11.1997

Απολύτως επιτυχή χαρακτήρισε τη Διάσκεψη Κορυφής, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη Τύπου, στο Ηράκλειο αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών. Ηταν "η πρώτη φορά που κάθισαν γύρω από ένα τραπέζι οι ηγέτες των Βαλκανίων για να συζητήσουν την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής, καθώς και να κάνουν ιδιαίτερα σημαντικές διμερείς συναντήσεις. Ένα ξεκίνημα που θα αποβεί προς όφελος όλων" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης. Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξε χαιρετισμός των ΗΠΑ προς τη Διάσκεψη όπου αναφερόταν η αμερικανική θέση για την ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας, η οποία μπορεί να αποτρέπει τις εντάσεις. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες της Ε.Ε για τους στόχους της Διάσκεψης και θα τους ενημερώσει για τα αποτελέσματά της. Αποφασίσθηκε στο μέλλον να υπάρχουν συναντήσεις Υπουργών κατά τομέα ευθύνης, ενώ η επόμενη συνάντηση κορυφής θα γίνει σε ένα έτος στην Τουρκία και η μεθεπόμενη πιθανότατα στη Ρουμανία. Με τη λήξη της Διάσκεψης εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν. Ο κ. Σημίτης είπε ότι δεν υπήρξε πρόθεση να δημιουργηθεί άλλος ένας Οργανισμός στο πρότυπο της ΕΕ. Κάτι τέτοιο είναι πολύ πρόωρο και χρειάζονται κοινές εμπειρίες. Επέμενε στην ανάγκη ευρωπαϊκού προσανατολισμού των βαλκανικών χωρών και τόνισε ότι οι αρχές της διαβαλκανικής συνεργασίας είναι οι ίδιες οι βασικές αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε αμέσως μετά τη λήξη της Διαβαλκανικής Διάσκεψης στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το κατά πόσο η συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ, την οποία και οι δύο πρωθυπουργοί χαρακτήρισαν ως εποικοδομητική και ωφέλιμη, μπορεί να μειώσει την ένταση στο Αιγαίο, απάντησε ως εξής: "οι δύο Πρωθυπουργοί, χαρακτήρισαν και οι δύο θετικές τις συνομιλίες. Αυτό το γεγονός χαλαρώνει την ένταση, και αυτή η χαλάρωση της έντασης μας χρειάζεται". Ο κ.Τζεμ τόνισε ότι στην επαφή Σημίτη-Γιλμάζ δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, δεν υπήρξαν συγκεκριμένα μέτρα, αλλά το κλίμα ήταν θετικό.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ελληνοτουρκική σύρραξη στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων, διαβεβαίωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Στρατηγός Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί, αναφερόμενος στην ένταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ των δύο χωρών. ''Δεν πρέπει να γίνεται αναφορά σε πόλεμο. Κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει. Δεν είναι δυνατόν οι ασκήσεις να μετατραπούν σε πόλεμο'', τόνισε ο κ. Καρανταγί, υπογραμμίζοντας ότι : ''Δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των δύο λαών, γι' αυτό και δεν είναι φυσικό να γίνεται λόγος για πόλεμο. Όλα είναι πολύ φυσιολογικά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας''.

Ως μοναδικό γεγονός χαρακτήρισε τη Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής της Κρήτης ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, κατά την επιστροφή του στη Σόφια. Σύμφωνα με τον κ.Κόστοφ στη διάσκεψη επικράτησε η κοινή εκτίμηση για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής των βαλκανικών χωρών στην Κρήτη και το νέο κλίμα που διαμορφώνεται στην περιοχή εμφανίστηκε στις δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Φατός Νάνο. Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα ο κ. Νάνο χαρακτήρισε συμβατές τις ιδέες και την φιλοσοφία που αναπτύσσεται στις δύο χώρες και πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών φέρνουν μια νέα πραγματικότητα στην κοινωνία και στις χώρες εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι στο τέλος του δρόμου δεν θα υπάρχει παράνομη μετακίνηση, παράνομη μετανάστευση και κακοποιήσεις των πολιτών από την αστυνομία. Ο κ. Νάνο τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ειλικρινά βοηθήσει την Αλβανία και σημείωσε ιδιαίτερα την διμερή συνεργασία, η οποία όπως είπε γίνεται σε όλα τα υπουργεία. Σε ότι αφορά στις σχέσεις με τη Σερβία απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων είπε ότι στις σύγχρονες κοινωνίες το ζήτημα της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας αφορά την μετακίνηση και τις δυνατότητες των πολιτών. Κάλεσε τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα να συνεργαστούν μεταξύ τους για να επιλύσουν όλα τα προβλήματα και ειδικότερα αυτό της εκπαίδευσης. Ο κ. Νάνο κάλεσε τον κ. Μιλόσεβιτς να παρέμβει ο ίδιος προσωπικά για να ξεμπλοκαριστεί ο διάλογος ο οποίος αυτή τη στιγμή γίνεται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για την εφαρμογή της συμφωνίας Μιλόσεβιτς-Ρουγκόβα, την οποία εφαρμογή χαρακτήρισε πολιτικό ζήτημα.

Την εκτίμηση ότι η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη βελτίωσε το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στο Ακρωτήρι Χανίων, όπου φιλοξένησε τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, ωστόσο, ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε και αυτή τη φορά να θέσει το θέμα της Κύπρου. ''Είμαι θετικός για τη συνάντηση αυτή. Πιστεύω ότι βελτίωσε το κλίμα. Η κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκαιο, όταν επιδιώκει τη βήμα προς βήμα προσέγγιση'', δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη Διάσκεψη της Κρήτης, αφού, όπως είπε, για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, συναντώνται οι ηγέτες των Βαλκανίων.

Η διαμάχη των δύο μεγάλων κομμάτων για την ίδρυση ή μη ιδιωτικών πανεπιστημίων και η επισημοποίηση της επικράτησης του Γιάννη Βαρβιτσιώτη ως εισηγητή του κόμματος της Ν.Δ αντί του Προκόπη Παυλόπουλοu, ήταν τα δύο πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ειδικότερα, στην πρεμιέρα σήμερα της αρμόδιας Επιτροπής για την Αναθεώρηση, η Ν.Δ. ανακοίνωσε τους ειδικούς εισηγητές της. Για την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη ορίστηκε να είναι ο Βύρων Πολύδωρας, για τα ευρωπαϊκά ζητήματα ο Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, για τα θέματα της Βουλής, η Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, για τα θέματα Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Νώντας Ζαφειρόπουλος, για τη Δικαιοσύνη ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης και για τη Δημόσια Διοίκηση, ο Αναστάσιος Νεράντζης.

Εγκρίθηκε από τη Βουλή κατά πλειοψηφία και μετά από ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας, με το οποίο ρυθμίζονται αγροτικά χρέη, ύψους 170 δισ. δρχ. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 133 από τους παρόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ 121 βουλευτές από την αντιπολίτευση και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Ανουσάκη ψήφισαν ''όχι''. Εξάλλου, ''παρών'' δήλωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Δημήτρης Κοσσυβάκης, ενώ απουσίαζαν αρκετοί βουλευτές από τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις για τις χαριστικές ρυθμίσεις τόσο από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, όσο και από ορισμένους του ΠΑΣΟΚ.

Συγκέντρωση και λαμπαδηδρομία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν Κύπριοι φοιτητές στη διάρκεια εκδηλώσεων με θέμα: ''3.000 χρόνια κυπριακής ελληνικής Ιστορίας'', που ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο χώρο μπροστά από το κτίριο της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ -στην προτομή του Κυριάκου Μάτση- και στη συνέχεια πραγματοποίησαν λαμπαδηδρομία σε κεντρικούς δρόμους. Με συνθήματα κατά των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, οι διαδηλωτές κατέληξαν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου προβλήθηκαν σε γιγαντοοθόνη ντοκιμαντέρ για την Ιστορία της Κύπρου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σκοπός των εκδηλώσεων - που διοργάνωσε η παράταξη Κυπρίων φοιτητών ''Πρωτοπορία''- είναι η ενημέρωση των Βορειοελλαδιτών για τα αρχαιολογικά ευρήματα και την Ιστορία της Μεγαλονήσου.

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δικαστηρίων και αναστάτωση προκαλεί η κλοπή -σύμφωνα με την αστυνομία- χιλίων και πλέον δικογραφιών και δικαστικών αποφάσεων από το πρωτοδικείο Γρεβενών. Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εξέδωσε η αστυνομική διεύθυνση, άγνωστοι δράστες το περασμένο Σαββατοκύριακο εκμεταλλευόμενοι την ελλιπή φύλαξη του δικαστικού μεγάρου διέρρηξαν την κεντρική είσοδο και εισέβαλαν στο εσωτερικό του. Οι διαρρήκτες ανέβηκαν στο δεύτερο όροφο -όπου λειτουργεί το ποινικό τμήμα του πρωτοδικείου - και "άρπαξαν" από τις ντουλάπες και τα συρτάρια των γραφείων υπαλλήλων τα δικόγραφα και έφυγαν ανενόχλητοι από την κεντρική είσοδο.

Εκατό γραμμάρια χασίς σε φούντα είχε στην κατοχή του ανήλικος Αλβανός λαθρομετανάστης, ο οποίος συνελήφθη στην είσοδο σχολείου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον Σ.Α του Φ. 17 χρόνων, που εντοπίστηκε από αστυνομικούς της ομάδας Ζ, στην είσοδο της αυλής του 5ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, στην οδό Κριεζώτου, να περιφέρεται και να συνομιλεί με μαθητές. Σε έρευνα που επακολούθησε, οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή του 99,8 γραμμάρια χασίς - για την ακρίβεια- χωρίς όμως να ανακοινωθεί επίσημα από την αστυνομία ότι την ώρα της σύλληψης επιχειρούσε να πουλήσει χασίς σε μαθητές. Ο ανήλικος στην ασφάλεια υποστήριξε ότι παρέλαβε το χασίς από κάποιον άγνωστο συμπατριώτη του, που συνάντησε στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ η αστυνομική διεύθυνση ανακοίνωσε ότι ο 17χρονος λαθρομετανάστης ήρθε στην Ελλάδα παράνομα και περιπλανιόταν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη εκδήλωση για τα 40 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, στη μεγάλη αίθουσα της ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών των 25 χρόνων από την ίδρυση της ομοσπονδίας Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη σουηδική πρωτεύουσα.

Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση οι τιμές των μετοχών παρουσίασαν σημαντική άνοδο, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι επανέρχεται σιγά σιγά η τάξη στη Σοφοκλέους. Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η μάχη της δραχμής κερδίθηκε, τουλάχιστον μέχρι την εκδήλωση νέου κύματος κερδοσκοπίας και είναι δυνατό να ομαλοποιηθεί η αγορά. Πάντως χρηματιστηριακοί παράγοντες, εξέφραζαν την άποψη ότι θα περάσει ένα χρονικό διάστημα μέχρι να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση και αυτό γιατί κάποιοι θα προσπαθήσουν να ωφεληθούν ρευστοποιώντας τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.613,78 μονάδες, παρουσιάζοντας αύξηση 4,72% έναντι της προηγούμενης ημέρας. Το σύνολο των μετοχών αντέδρασε θετικά, ενώ ο τζίρος του Χρηματιστηρίου έφθασε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 34,67 δισ. δρχ.

Συνέδριο διεθνούς βοήθειας θα ξεκινήσει σήμερα στη Βοσνιακή πόλη Μπρόικο με τη συμμετοχή είκοσι χωρών και δέκα εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, ενώ παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί προσπάθειες για την αποδοχή και την εγκατάσταση του νεοεκλεγέντος δημοτικού συμβουλίου από τις σερβικές αρχές. Ο διεθνής μεσολαβητής στη Βοσνία, Κάρλος Γουέστεντορπ, δήλωσε ότι κατά την διεξαγωγή του συνεδρίου θα ζητηθεί από τους δωρητές, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών, να χρηματοδοτήσουν προγράμματα για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων και την κατασκευή καινούργιων σπιτιών, την οποία υποστηρίζουν Κροάτες και Μουσουλμάνοι της Βοσνίας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 5 November 1997 - 7:40:42 UTC