Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.11.1997

Κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 1998, που εγκρίθηκε το μεσημέρι από το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού, που παρουσίασε, στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, είναι οι ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα, η αύξηση των φορολογικών εσόδων με επιβάρυνση των μεγάλων και μεσαίων εισοδημάτων, ο περιορισμός των δαπανών και οι αυξημένες δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, την άμυνα και την απασχόληση. Ο κ. Παπαντωνίου έκανε λόγο για προϋπολογισμό της σύγκλισης, ενώ γνωστοποίησε ότι από την αρχή του χρόνου οι αυξήσεις που θα δοθούν στους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι της τάξης του 2,5%. Τα κύρια στοιχεία του νέου προϋπολογισμού είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων, οι αυξήσεις των τεκμηρίων διαβίωσης, του ποσοστού προκαταβολής του φόρου των φυσικών προσώπων, του συντελεστή φορολόγησης των κρατικών τίτλων σε 10%, των τελών κυκλοφορίας για μοτοποδήλατα και φορτηγά και της λιανικής τιμής των τσιγάρων, η φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών και η επιβολή τέλους στους κατόχους κινητών τηλεφώνων. Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, οριστικοποιήθηκε η χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε συνταξιούχους άνω των 60 ετών και όχι άνω των 65 όπως ήταν πέρσι, εγκρίθηκε κονδύλιο για φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών κατά 4 ώρες, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν τα νέα ζευγάρια. Εγκρίθηκε ακόμη το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Αναπτυξιακό και δίκαιο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 1998 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου δήλωσε χαρακτηριστικά: "Είναι προϋπολογισμός αναπτυξιακός, αφού διακρίνεται από σημαντική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, οι οποίες ξεπερνούν για το 1998 τα δύο τρισεκατομμύρια δραχμές και είναι δίκαιος αφού, με την αντικειμενικοποίηση διαδικασιών ή τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της θέσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αναδεικνύει την αναγκαιότητα πάντοτε η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη να συνδυάζεται με τη δημιουργία μέτρων κοινωνικής προστασίας για τη δημιουργία ενός ιστού ασφάλειας για τους αδύναμους πολίτες".

Προτάσεις με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού και τη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ. Στόχος των προτάσεων αυτών, όπως είπε, είναι να υπάρξει διαφάνεια, χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος και σταθερό φορολογικό σύστημα. Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό άσκησε και το ΔΗΚΚΙ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνεται ότι "ο προϋπολογισμός του '98 αποκαλύπτει την πλήρη αποτυχία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το κράτος πρόνοιας υπονομεύεται, η ανεργία αυξάνεται και η εθνική οικονομία αποδιοργανώνεται".

Αυξημένα κατά 1% έως 1,5% αναμένεται να είναι από τη Δευτέρα τα επιτόκια καταθέσεων, ενώ σε αυξήσεις της τάξης του 2% έως 2,5% θα προχωρήσουν οι τράπεζες όσον αφορά τα επιτόκια χορηγήσεων και πιστωτικών καρτών. Η αύξηση των επιτοκίων από τη Δευτέρα αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη των τραπεζιτών, οι οποίοι όμως δεν καθόρισαν το ακριβές ύψος της αύξησης, καθώς αυτή θα είναι χωριστή για κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Στόχος του μέτρου είναι η περαιτέρω στήριξη της δραχμής μετά και την πρόσφατη νομισματική κρίση, ώστε να προληφθούν τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις. Το μέτρο αναμένεται να πλήξει κυρίως όσους έχουν ήδη λάβει στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιδοτούμενο επιτόκιο.

Ικανοποιητική εξέλιξη χαρακτήρισε την κινητικότητα στο Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές του αμερικανού απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο με τους Γλαύκο Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς και στην Άγκυρα με την τουρκική πολιτική ηγεσία, ο υπουργός Τύπου απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσει τις επισκέψεις του κ. Χόλμπρουκ, γνωστοποίησε πάντως ότι δεν προβλέπεται επίσκεψή του στην Αθήνα. Σχετικά με τη δήλωση του κ. Χόλμπρουκ ότι ντρέπεται για τη στάση των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων απέναντι στην τουρκική εισβολή το 1974, ρωτήθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. "Σαν αυτοκριτική χρειαζόταν", απάντησε ο κ. Κρανιδιώτης. Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν στη σημερινή συνάντηση τους, στην Αθήνα, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. Ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι το 1997 δεν είναι μόνο η χρονιά των ανοιχτών ξένων πρωτοβουλιών, αλλά και μια χρονιά έντονων παρασκηνιακών ζυμώσεων, που δεν πρέπει να καταλήξουν σε παρασκηνιακές δεσμεύσεις. Ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι πάντα για το ΠΑΣΟΚ ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής της Ελλάδας, η οποία δεν πρέπει να ξεχνά και να μένει πίσω σε ότι αφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τη δέσμευση της ρωσικής κυβέρνησης να εκπληρώσει το συμβόλαιο με την κυπριακή για την προμήθεια των πυραύλων S- 300, επανέλαβε σήμερα η νέα πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα, Βαλεντίνα Ματβιένκο. Η κ. Ματβιένκο τόνισε ότι κάθε ανεξάρτητο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει το δικαίωμα να συνάψει τέτοιες συμφωνίες και πρόσθεσε ότι η χώρα της θα υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή, παρά τις όποιες αντιδράσεις εκ μέρους ορισμένων χωρών. Το πρωί η νέα Ρωσίδα πρέσβης, καθώς και οι νέοι πρέσβεις στη χώρα μας της Ρουμανίας, της Αλβανίας και της Κορέας παρέδωσαν τα διαπιστευτήριά τους, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Προκαταρκτική εξέταση για τυχόν ποινικές ευθύνες διέταξε αργά το μεσημέρι ο Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, σχετικά με την υπόθεση των αστυνομικών που απεικονίζονται σε βίντεο να διασκεδάζουν φορώντας εμβλήματα της χούντας και τραγουδώντας φιλοχουντικά τραγούδια. Ο κ. Βουρλιώτης θα αναλάβει ο ίδιος την υπόθεση "λόγω σοβαρότητος". Θα ερευνήσει αν τελέστηκαν ποινικά αδικήματα και σε ότι αφορά τα γεγονότα μπροστά στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης και εάν υπάρχουν άτομα συνδεδεμένα με χουντικές οργανώσεις σε θέσεις κλειδιά, αν το άτομο που εμφανίζεται στο video να "βαπτίζεται" είναι κρατούμενος ή αστυνομικός, αν έγινε μοντάζ ήχου ώστε να ενοχοποιηθούν ορισμένοι κλπ. Από αύριο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης θα αρχίσουν οι καταθέσεις. Ο κ. Εισαγγελέας θα ζητήσει όταν ολοκληρωθεί η ένορκη διοικητική εξέταση να του δοθεί το σχετικό πόρισμα αν και ξεκαθάρισε ότι η Εισαγγελία δεν ενδιαφέρεται για το πολιτικό ή το διοικητικό σκέλος της υπόθεσης, αλλά για το αμιγώς ποινικό.

Την αγωνία και την ανησυχία τους για τις μελλοντικές εξελίξεις στα μεταλλεία της TVX HELLAS, εξέφρασαν εκπρόσωποι των εργαζομένων, στον Νομάρχη Χαλκιδικής, Βασίλειο Βασιλάκη, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης που είχαν. Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον κ. Βασιλάκη για το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή της Ολυμπιάδας, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα της περασμένης Κυριακής, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι από τους κατοίκους που αντιδρούν στην επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού. Παράλληλα, ζήτησαν την παρέμβαση του Νομάρχη για την ασφαλή μετακίνησή τους στους χώρους εργασίας.

Μέχρι το τέλος του 1997 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη στελέχωση του Εθνικού Ελεγκτικού Κέντρου του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα έχει στη δικαιοδοσία του τις μεγάλες επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τζίρους άνω των 2 δισεκατομμυρίων δραχμών. Το Κέντρο, που θα έχει ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω της καθιέρωσης νέου τύπου φορολογικών ελέγχων στις περίπου 2000 μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 1998. Σημειώνεται ότι το Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο θα αναλάβει και τον επανέλεγχο των φορολογικών υποθέσεων που έχουν ήδη εξεταστεί από τις εφορίες και τους υπαλλήλους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Τρία άτομα έχασαν το πρωί τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, ξέφυγε από την πορεία του και καρφώθηκε σε κολώνα της ΔΕΗ. Το δυστύχημα έγινε κοντά στα διόδια Μαλγάρων, όταν η 65χρονη οδηγός, Ελισάβετ Νασιοπούλου, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Νεκροί είναι ακόμη η συνεπιβάτης Αθηνά Κοτούλα 60 χρόνων και ο γιός της Γεώργιος 23 χρόνων, κάτοικοι Λάρισας.

Εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους θα πραγματοποιήσουν οι Κύπριοι φοιτητές, αύριο και μεθαύριο, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων αύριο το μεσημέρι θα αναχωρήσουν λεωφορεία για το Παραλίμνι και τον Πύργο της Τηλλυρίας και στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει από το χώρο του Πανεπιστημίου λαμπαδηφορία μέχρι το οδόφραγμα στο "Λήδρα Πάλας". Επίσης, το πρωί της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί μεγάλη αντικατοχική πορεία προς το "Λήδρα Πάλας"

Ως πρόκληση για τη δικαιοσύνη χαρακτήρισαν την πρακτική βασανιστηρίων που εφαρμόζει η Τουρκία, οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη τύπου με αυτό το θέμα που δόθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στην Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν η γενική γραμματέας του συμβουλίου για τα θύματα βασανιστηρίων, Inge Genefke και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού κέντρου για τα θύματα βασανιστηρίων, John Salzberg, τονίστηκε ακόμη ότι η πρακτική αυτή αποτελεί προσφιλή τακτική στις τουρκικές φυλακές. "Γνωρίζουμε ότι η πρακτική του βασανισμού εφαρμόζεται σε κάθε μια φυλακή που έχει σήμερα η Τουρκία σήμερα και όχι μόνο για πολιτικούς λόγους", δήλωσε χαρακτηριστικά η κ.Genefke.

Σειρά καινοτόμων πιλοτικών περιφερειακών θεσμών που σχετίζονται με τον αθλητισμό, όπως το Κέντρο Αθλητικής Επιστημονικής Υποστήριξης, το Κέντρο Αποκατάστασης Αθλητικών Κακώσεων στο νοσοκομείο "Άγιος Παύλος" και η Ακαδημία Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών με έδρα το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο της Μίκρας, προωθούνται στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια του 16ου συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου και της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, ο ειδικός γραμματέας Αθλητισμού Μακεδονίας-Θράκης, Στέλιος Αγγελούδης, το Κέντρο Αθλητικής Επιστημονικής Υποστήριξης στη Θεσσαλονίκη έχει εγκριθεί και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης. Η λειτουργία του σε συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Σερρών και Τρικάλων θα συνδέσει την αθλητική κοινωνία και ιδιαίτερα τον αγωνιστικό αθλητισμό με τις σχολές και θα αξιοποιήσει το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Στα εργαστήρια των ΤΕΦΑΑ θα πραγματοποιείται ο έλεγχος των αθλητών υψηλού επιπέδου ατομικών αθλημάτων, αθλητών ομαδικών αθλημάτων επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών σωματείων καθώς και ταλέντων ηλικίας από 10- 12 ετών.

Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα επικρατήσουν από το βράδυ στο Ιόνιο ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές που μετά το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες που στη βορειοδυτική Ελλάδα θα είναι ισχυρές. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην κεντρική και βόρεια χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 μέχρι 18 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 10 μέχρι 21 και στα νησιά από 13 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και από το απόγευμα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 12 November 1997 - 17:40:17 UTC