Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-11-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:26 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.11.1997

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε χθες η Σοφοκλέους με το γενικό δείκτη των τιμών να κλείνει στις 1377,76 μονάδες, παρουσιάζοντας κάμψη 5,85% ενώ ο δείκτης είχε αγγίξει και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα (- 6,2%) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ανακτώντας στη συνέχεια μικρό τμήμα των απωλειών του μετά από στήριξη. Στο χορό των πωλήσεων μπήκαν και οι ιδιώτες επενδυτές που όλες τις προηγούμενες ημέρες τηρούσαν στάση αναμονής και έδειχναν ψύχραιμοι. Εν τω μεταξύ η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, δεν επέτρεψε ούτε στους θεσμικούς επενδυτές να πραγματοποιήσουν κινήσεις στήριξης σε τίτλους, ακόμη και των ομίλων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι εννιά μετοχές ήταν εκείνες που έκλεισαν με άνοδο στην αγορά και επτά έμειναν αμετάβλητες. Σε 236 ανήλθαν οι μετοχές που υπέστησαν πιέσεις, από τις οποίες δέκα παρουσίασαν πτώση 8% και δεκαέξι πτώση από 7,90% - 7,99%.

Στο μεταξύ σήμερα, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου και παρουσιάζοντας το νέο προϋπολογισμό θα προβεί σε ανακοινώσει , που θα περιλαμβάνουν ελαφρ΄'υνσεις προς τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Από τον προϋπολογισμό πάντως φαίνεται, ότι θα υπάρξει προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα κατά 320.000.000 δραχμές.

Στο θέμα που συγκλόνισε την πανελλήνια κοινή γνώμη και αφορά στη σχέση αξιωματικών της αστυνομίας της Θεσσαλονίκης με ακροδεξιές οργανώσεις, αναφέρθηκε εκτενώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Σε ερώτηση σχετικά με τις δραστηριότητες των αξιωματικών αυτών της αστυνομίας, επισήμανε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση πριν υπάρξουν τα δημοσιεύματα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητος για να υπάρξει διασταύρωση στοιχείων. Παράλληλα, ο κ. Ρέππας έκανε διαχωρισμό στις δραστηριότητες αστυνομικών οργάνων, όταν κινούνται με εντολή της ηγεσίας ή όταν ενεργούν αυθαίρετα. Στη δεύτερη περίπτωση, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Πολιτεία θα είναι αυστηρή για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Τέλος, σημείωσε ότι οι διαδικασίες επιλογής των στελεχών της αστυνομίας είναι στα όρια της επανάστασης τα τελευταία χρόνια, καθώς και ότι θα αποδοθούν ευθύνες εάν υπάρχει ολιγωρία της αστυνομίας για τα επεισόδια πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συνεδρίου.

Με αφορμή τις δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος δήλωσε ότι ουδέποτε και πουθενά είπε ότι ''ο κ. Μητσοτάκης, μέσω κοινού φίλου, είχε προτείνει στον Ανδρέα Παπανδρέου να παραστεί στο Ειδικό Δικαστήριο με τη διαβεβαίωση ότι επρόκειτο να αθωωθεί''. ''Είπα'', διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ότι ''είχε προταθεί στον αείμνηστο Πρόεδρο, όπως μου είπε ο ίδιος, από κοινό τους φίλο (εννοώντας το Μητσοτάκη), να πάει στο Ειδικό Δικαστήριο να ορίσει τους Δικηγόρους του και να φύγει. Τίποτε άλλο. Αυτό είπα και όχι διαβεβαίωση ότι θα αθωωθεί''. ''Αυτά τα έχω πει δημοσίως, πολλές φορές, από το 1991 και εντεύθεν'', σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος. Όπως σημειώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, θέση δική του ήταν να μην πάει ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, και ο διάλογος μαζί του είναι δημοσιοποιημένος στο τελευταίο του βιβλίο. Αλλά και στο βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη αναφέρεται η θέση και η επιμονή του Ευάγγελου Γιαννόπουλου. ''Λάθος συνεπώς κάνουν όσοι αλλιώς ερμήνευσαν αυτά τα πράγματα, μεταξύ των οποίων και ο κ. Μητσοτάκης'', υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές, αλλά και γενικότερα για την στρατηγική που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα, μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, Κώστας Σκανδαλίδης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο. Η αλήθεια είναι ότι συναντήσαμε άρνηση, είπε ο κ. Σκανδαλίδης, δίνοντας έτσι το στίγμα της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΝ. ''Το ΠΑΣΟΚ αντίθετα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ που φαίνεται να είναι εγκλωβισμένος στις εσωτερικές αντινομίες του κόμματός του, δεν νιώθει να υπάρχει κανένα αδιέξοδο. Γιατί πιστεύουμε ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αντίθετα λύνονται κάθε φορά με τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές", ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το κάθε κόμμα είναι ελεύθερο να κάνει τις επιλογές του και ο ΣΥΝ ασφαλώς θα κάνει τις δικές του. "Θα θέλαμε όμως, συνέχισε ο Γ.Γ της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ, να μας αναγνωρίσει και εμάς το αυτονόητο δικαίωμα να κάνουμε τις δικές μας επιλογές. Εμείς πράγματι ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση για να διατυπώσουμε τις θέσεις μας ξεκάθαρα, απλά, χωρίς τακτικισμούς και χωρίς καμία σκοπιμότητα".

Στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, καθώς και στην επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης τρόπων για την επίλυσή τους, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Τακάς, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα "Δυνατότητες προώθησης και χρηματοδότησης ελληνικών επιχειρήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες". Σύμφωνα με τον κ. Τακά, η υποστήριξη, η προώθηση και η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς, αποτελούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αφού για πολλά χρόνια ο τραπεζικός δανεισμός ήταν η μόνη πηγή χρηματοδότησής τους.

Τραγικό θάνατο βρήκαν, αβοήθητοι στο διαμέρισμά τους, στην περιοχή Παναγία Φανερωμένη Θεσσαλονίκης, 85χρονος και η σύζυγός του, όταν ξέσπασε πυρκαγιά από άγνωστη αιτία. Ο Αλέξανδρος Παρασχάκης και η 80χρονη σύζυγός του Μαρία, πέθαναν από αναθυμιάσεις μέσα στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου της οικοδομής, όπου ζούσαν μόνοι τους τα τελευταία χρόνια, χωρίς κανένας από τους ενοίκους στην πολυκατοικία, αλλά και τους υπόλοιπους γείτονες να αντιληφθούν την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο σπίτι αρκετή ώρα νωρίτερα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης, η φωτιά ξέσπασε στις 17:15 το απόγευμα στο διαμέρισμα της τετραώροφης οικοδομής, στην οδό Λάμπρου Κατσώνη 13, ενώ αρκετή ώρα αργότερα κάποιος γείτονας που διαμένει στην απέναντι οικοδομή ειδοποίησε την πυροσβεστική. Και οι δύο ηλικιωμένοι πέθαναν από αναθυμιάσεις. Εξι πυροσβέστες που παραβίασαν την πόρτα του διαμερίσματος τους βρήκαν νεκρούς, ενώ στη συνέχεια περιόρισαν τη φωτιά προτού επεκταθεί στον υπόλοιπο όροφο.

Περίεργη υπόθεση απαγωγής με θύμα δωδεκάχρονο μαθητή γυμνασίου από δύο αγνώστους κουκουλοφόρους, ερευνά η ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Όπως κατήγγειλε στην αστυνομία ο μαθητής Π.Ν, την ώρα που βάδιζε σε δρόμο της περιοχής Αμπελοκήπων, κοντά στο σχολείο του, δύο άγνωστοι που φορούσαν κουκούλες τον έριξαν στο έδαφος και στη συνέχεια τοποθέτησαν στο πρόσωπό του ένα ύφασμα εμποτισμένο με αναισθητικό υγρό, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. Ο μαθητής της πρώτης τάξης του γυμνασίου, ισχυρίζεται ότι αρκετή ώρα αργότερα, όταν επανέκτησε τις αισθήσεις του, διαπίστωσε έκπληκτος ότι οι άγνωστοι τον είχαν μεταφέρει στην περιοχή Νέας Ευκαρπίας. Ο μαθητής καταγγέλλει ότι οι δράστες πήραν μαζί τους την τσάντα με τα βιβλία του και τα κλειδιά του σπιτιού του.

Την Αγκυρα επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά χθες ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος στο κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ. Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κρίση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά απλά ένα πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί, εξέφρασε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. "Είδα και από τις δύο χώρες να λένε πράγματα που δεν έβγαινε κανένα νόημα για μένα", είπε ο κ. Χόλμπρουκ, προσθέτοντας ότι η ένταση που υπήρξε δημιουργήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Υπεραμύνθηκε δε, της άποψης ότι ούτε και στην περίπτωση των Ιμιων υπήρξε κρίση, ενώ επανέλαβε για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. "Δύο από τους μεγάλους μας συμμάχους στο ΝΑΤΟ βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή και έχουν άλυτες διαφορές. Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα στην περιοχή είναι ένας ουσιαστικός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί", τόνισε ο κ. Χόλμπρουκ. Εξάλλου, υποστήριξε ότι το μείζον πρόβλημα που πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί για να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση των υπόλοιπων ελληνοτουρκικών διαφορών, είναι το Κυπριακό, το οποίο όπως είπε αποτελεί "αιχμή του δόρατος" και είναι πρωταρχικό θέμα για τις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό και η κοινή συνάντησή του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων είναι θετικό στοιχείο στη συνολική προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Aυτό δήλωσε ο Αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, μετά τη συνάντηση του κ. Χόλμπρουκ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο Λήδρα Πάλας. O κ. Φεϊσέλ είπε ότι "είναι θετικό όταν οι δύο ηγέτες συναντώνται", σημειώνοντας και τη σημασία της επίσκεψης στην Κύπρο του κ. Χόλμπρουκ.

Την εκτίμηση ότι δεν αναμένεται να σημειωθεί κάτι νεότερο στο Κυπριακό με την επίσκεψη Χόλμπρουκ, εξέφρασε ο πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Εντουαρντ Ντερβίνσκι, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Σπύρο Κυπριανού. Ο κ. Ντερβίνσκι, πρώην ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκεται στην Κύπρο για ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θα πραγματοποιήσει επαφές με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Ντερβίνσκι ανέφερε εξάλλου ότι πιστεύει πως ευσταθούν τα όσα είπε ο κ. Χόλμπρουκ, κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ότι τίποτα νέο δεν πρόκειται να συμβεί.

Στο Μπακού μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ. Οπως αναφέρει η εφημερίδα ''Ζαμάν'' ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν, Γκαϊντάρ Αλίγιεβ αναμένεται να προβούν σε διακήρυξη ''Μπακού - Τζεϋχάν''. Κατ' αυτόν τον τρόπο, γράφει η εφημερίδα, θα αυξηθούν περισσότερο οι πιθανότητες της γραμμής αυτής, συγκριτικά με τις άλλες γραμμές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει ιστορικό σημείο, σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Μπακού - Τζεϋχάν, ενώ με την εν λόγω διακήρυξη το Αζερμπαϊτζάν θα επισημοποιήσει την προτίμησή του σχετικά με τον αγωγό. Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικράτειας, κ. Αντιτζάν, υπεύθυνος για τις σχέσεις με τις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, μετέβη στο Καζαχστάν για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα θα πραγματοποιήσει μεταξύ 8 -10 Δεκεμβρίου ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιτζάκ Μορντεχάυ. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Turkish Daily News'', πρωταρχικός σκοπός της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού, θα είναι η ανάπτυξη της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ το διάστημα εκείνο αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία της κοινής άσκησης Τουρκίας - Ισραήλ -ΗΠΑ που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στην ανατολική Μεσόγειο. Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές, και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τουρκία εντός των προσεχών τριών μηνών.

H Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε στην Αλβανία για το έτος 1998 το ποσό των έξι εκατομμυρίων δολαρίων ecu για την ανάπτυξη της γεωργίας, στο πλαίσιο του προγράμματος PHARE. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή του προγράμματος PHARE για τη γεωργία, Γκρίγκορ Γκέτσι, τα 1,8 εκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή των ακίνητων κεφαλαίων σε όλη την περιοχή της χώρας, ενώ συνολικά για το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 1994 και πρόκειται να ολκληρωθεί μέχρι το 2001, έχουν διατεθεί πέντε εκατομμύρια ecu.

Φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν σε τιμή κατά 25% χαμηλότερη από αυτή του ρωσικού αερίου, θα προμηθεύεται η Βουλγαρία μετά από την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που θα διασχίζει τις επικράτειες του Ιράν και της Τουρκίας. Οπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, αυτό συμφώνησαν ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Σαφαρμουράτ Νιάζοφ και η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της σε τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Η κ.Μιχάιλοβα επισκέφτηκε και τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Υπερκαυκασίας : Αρμενία, Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν, ενώ μετά το Τουρκμενιστάν θα επισκεφτεί το Ουζμπεκιστάν και το Καζαχστάν.

Προειδοποίηση προς τους Βόσνιους απηύθυνε ο ανώτατος αντιπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή, Κάρλος Γουέστεντορπ, τονίζοντας ότι πρέπει να εργαστούν οι ίδιοι πάνω στα κοινά ζητήματα που τους αφορούν και να μην περιμένουν από τα υπόλοιπα κράτη να επιλύσουν τα θέματα που τους απασχολούν. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του κ. Γουέστεντορπ, Ντάνκαν Μπούλιβαντ, επικρατεί η πεποίθηση ότι η διεθνής διαιτησία αποτελεί τη μόνη λύση για τα προβλήματα της Βοσνίας. Η μόνη λύση, τόνισε, είναι η εφαρμογή των κοινών εκλεγμένων θεσμικών οργάνων σε κάθε επίπεδο.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 12 November 1997 - 11:55:54 UTC