Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 21:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.11.1997

Με τον αναπληρωτή υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και Γιάννο Κρανιδιώτη συναντήθηκε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο κ. Χόλμπρουκ χαρακτήρισε χρήσιμη και εποικοδομητική τη συνάντηση, ενώ οι κ. Παπανδρέου και Κρανιδιώτης, σημείωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον κ. Χόλμπρουκ για τις συναντήσεις που είχε στην Κύπρο. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά επανέλαβε στον Αμερικανό αξιωματούχο τις θέσεις της χώρας μας σχετικά με τη διεύρυνση της Κοινότητας και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ωστόσο, εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Έλληνες αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι από τον κ. Χόλμπρουκ δεν έγινε καμία αναφορά για όσα συζήτησε στην Τουρκία. Το απόγευμα ο κ. Χόλμπρουκ συναντήθηκε με τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, με τον οποίο συζήτησε την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση του Κυπριακού.

Διευκρινίσεις για τα φορολογικά ζητήματα του νέου προϋπολογισμού του 1998 έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς. Συγκεκριμένα θα υπάρξει φορολόγηση στην κινητή τηλεφωνία, ενώ αυξάνονται η λιανική τιμή των τσιγάρων, τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης, τα τέλη κυκλοφορίας και τα τεκμήρια διαβίωσης. Τα συνολικά επιπλέον έσοδα θα ανέλθουν στα 317 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο κ. Δρυς επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 1998 είναι δίκαιος ως προς την κατανομή των φορολογικών βαρών, καθώς, όπως είπε, τα μέτρα που προβλέπονται για την αύξηση των εσόδων δεν επιβαρύνουν τα χαμηλά εισοδήματα αλλά ειδικές κατηγορίες πολιτών και επιχειρήσεων με υψηλά εισοδήματα και κέρδη. "Ο προϋπολογισμός περιέχει ένα κοινωνικό φορολογικό πακέτο συνολικού ύψους 190 δισεκατομμυρίων δραχμών που αντιστοιχεί στο 0,6% του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος. Ο προϋπολογισμός είναι περιοριστικός ως προς τις δαπάνες, χωρίς όμως να θίγονται εκείνες που έχουν ένα καθαρά και έντονο κοινωνικό και εθνικό χαρακτήρα", πρόσθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών. Το μεσημέρι ο κ. Δρυς έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο φοροφυγάδων που αριθμεί 700 περίπου επιχειρήσεις. Τα πρόστιμα φτάνουν μέχρι και τα 9,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Τους οικονομικούς στόχους που πέτυχε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος εκτίμησε ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους. "Η Ελλάδα, με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, έχει επιτύχει σημαντικά να πλησιάσει αυτούς τους στόχους, ώστε με δικαιολογημένη αισιοδοξία, να προσβλέπουμε ότι τα επόμενα λίγα χρόνια θα μπορεί η Ελλάδα να είναι μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης", σημείωσε ο κ. Ρέππας και υπενθύμισε την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επισήμανε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στη χώρα μας είναι οι μεγαλύτεροι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο κ. Ρέππας απάντησε ότι "η αντιπολίτευση εκ καθήκοντος κάθε χρόνο περιορίζεται σε τέτοιου είδους κατηγορίες". Τις κατηγορίες αυτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις χαρακτήρισε ατεκμηρίωτες, καθώς, όπως είπε, όταν ολοκληρώνεται η οικονομική διαχείριση, όλοι βγάζουμε το συμπέρασμα ότι δεν έχει δικαιωθεί η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχουν δικαιωθεί οι προσδοκίες της κυβέρνησης.

Το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του 1998 αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης της Νέας Δημοκρατίας. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, μετείχε το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας.

Απάνθρωπο και κοινωνικά άδικο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 1998 ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος εκτίμησε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα φέρει κοινωνική θύελλα τον επόμενο χρόνο, ενώ, ταυτόχρονα, θα αποδιοργανώσει ακόμη περισσότερο την οικονομία και τη χώρα. "Έτσι η Ελλάδα γίνεται στην ενωμένη Ευρώπη περισσότερο ανίσχυρη και όχι ισχυρή, όπως ανακριβώς υποστηρίζει ο πρωθυπουργός", σημείωσε ο κ. Τσοβόλας και πρόσθεσε: "Με τη σημαντική αύξηση της "μαύρης τρύπας" των ελλειμμάτων το 1997 και τον υπερδιπλασιασμό του δημοσίου χρέους την τελευταία οκταετία, αποδείχτηκε ότι απέτυχε παταγωδώς η οικονομική και δημοσιονομική κυβερνητική πολιτική". "Οι θυσίες του ελληνικού λαού πηγαίνουν χαμένες και απλώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι", κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ.

Έκκληση προς την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων που θα περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες των νέων φορολογικών μέτρων που συνοδεύουν τον προϋπολογισμό του 1998, απηύθυνε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Θεμιστοκλής Νικολαϊδης. Σε δήλωσή του, ο κ. Νικολαϊδης τόνισε ότι τα φορολογικά μέτρα που συνοδεύουν το νέο προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με την κρίση στην αγορά, την αύξηση των αντικειμενικών κριτηρίων και των επιτοκίων και τις πενιχρές αυξήσεις, θα σημάνουν τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και θα πλήξουν τους επαγγελματίες.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκε το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων Αθηνών. Στη συνάντηση παρέστη ο Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας.

Την επέκταση της καταβολής εισφορών για την παροχή επιδομάτων εργασίας μελετά η κυβέρνηση, όπως δήλωσε σήμερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαππας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Πιπεριά. Ο κ. Πρωτόπαππας σημείωσε ότι οι όλοι πρέπει να κληθούν να πληρώσουν τις εισφορές για την παροχή των επιδομάτων ανεργίας χωρίς εξαίρεση.

Την εκτίμηση ότι η εμπιστοσύνη των ξένων αγορών στη δραχμή -μετά την άσκηση πιέσεων από τους κερδοσκόπους στο εθνικό μας νόμισμα- θα αποκατασταθεί ταχύτερα, εάν δοθεί έμπρακτα το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί σταθερά και αποφασιστικά στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, διατύπωσε το ΙΟΒΕ (Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών). Επικροτώντας τα μέτρα στα οποία έχει προβεί η κυβέρνηση για τη στήριξη της δραχμής, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ωστόσο ότι "το ζητούμενο δεν είναι μόνο να στηρίξουμε τη συναλλαγματική μας πολιτική, αλλά και να πείσουμε τους ξένους επενδυτές ότι η χώρα προχωρεί σταθερά στον δρόμο της δημοσιονομικής σύγκλισης".

Τις ΗΠΑ και τον Καναδά θα επισκεφθεί η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ύστερα από πρόσκληση Ελλήνων μεταναστών και των κομμουνιστικών κομμάτων των συγκεκριμένων χωρών. Η κ. Παπαρήγα θα αναχωρήσει αύριο από την Αθήνα και στη διάρκεια της περιοδείας της θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ, Γκας Χωλ, με αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του Κ.Κ. Καναδά και με οργανώσεις Ελλήνων μεταναστών. Την Τρίτη 18 Νοεμβρίου θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας στη Νέα Υόρκη και στις 5.30' το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο ''Κρυστάλ Παλας".

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναμένεται απόψε στη Θεσσαλονίκη, για ιδιωτική επίσκεψη, όπου θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή. Αύριο το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Εκθεση Κειμηλίων του Αγίου Ορους στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Σωρεία ληστειών και κλοπών πραγματοποιήθηκαν κατά το 1996 στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη 2η έκθεση ειδών προστασίας από κλοπή και φωτιά "SECURITY", ο Βασίλειος Γιαρεντζίδης, υπαστυνόμος Α' της τοπικής διεύθυνσης ασφαλείας. Από τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Γιαρεντζίδης, προκύπτει ότι κατά το 1996 διαπράχθηκαν στην πόλη 143 ληστείες, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 89, ενώ συνελήφθησαν 36 δράστες, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Στις "προτιμήσεις" των ληστών φαίνεται ότι κυριαρχούν οι τράπεζες, τα ταμιευτήρια και τα κοσμηματοπωλεία, ενώ ακολουθούν τα σπίτια, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, οι οδηγοί ταξί και οι χρηματαποστολές. Από τις επιθέσεις των ληστών δεν γλιτώνουν ούτε τα ερωτικά ζευγάρια, που φαίνεται ότι αποτελούν "εύκολη λεία".

Την απέλαση των Αμερικανών επιθεωρητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διέταξε το απόγευμα η Ιρακινή κυβέρνηση, μετά από σχετική απόφαση του κόμματος "Μπάαθ" και του Επαναστατικού Συμβουλίου, των οποίων ηγείται ο Σαντάμ Χουσεϊν. Μετά τη νέα κίνηση της Βαγδάτης αυξάνονται οι πιθανότητες οι ΗΠΑ να υλοποιήσουν την απειλή τους για στρατιωτική επέμβαση.

Στο ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα μεταβεί αύριο ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ιβάν Κόστοφ, προκειμένου να εξετάσει επί τόπου την πορεία των προπαρασκευαστικών έργων που πραγματοποιούνται στην περιοχή, για την έναρξη της κατασκευής της διόδου Κίρντζαλι-Κομοτηνής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας τύπου της κυβέρνησης, η επίσκεψη του κ. Κόστοφ στην περιοχή θα πραγματοποιηθεί ύστερα από παρατήρηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι οι εργασίες στο τμήμα της διόδου που βρίσκεται στο βουλγαρικό έδαφος, καθυστερούν.

Τη σημαία του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, υπέστειλε ο δήμος Μόρελαντ της Μελβούρνης, μετά από τις έντονες αντιδράσεις της ομογένειας και συγκεκριμένα της δημοτικής συμβούλου Στέλλας Καριοφυλλίδη. Η σημαία υψώθηκε για να τιμηθεί η ίδρυση του ψευδοκράτους, όμως στη συνέχεια ο δήμος, στον οποίο ζουν χιλιάδες ομογενείς, κατέβασε τη σημαία ζητώντας συγνώμη. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι στη συνέχεια θα υψώνονται μόνο σημαίες κρατών αναγνωρισμένων από τα Ηνωμένα Έθνη. Στο μεταξύ, μεγάλη διαμαρτυρία διοργανώνουν το Σάββατο οι ομογενείς έξω από το τουρκικό προξενείο της Μελβούρνης, με την ευκαιρία της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των ανέργων, παρά τη δημιουργία 600.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 1997, όπως διαπιστώνεται από την έκθεση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων και απασχόλησης στην Ευρώπη, που θα εξεταστεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής για την απασχόληση στο Λουξεμβούργο, στην έκθεση αυτή εκφράζεται η ανησυχία για τον αργό ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Για μια ακόμη φορά, η κοινοβουλευτική επιτροπή καλεί το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να ενσωματώσουν στις πολιτικές τους, ιδιαίτερα στη φορολογική τους πολιτική, κίνητρα προκειμένου να ενθαρρύνουν τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Η διαπίστωση ότι, παρά τις ανεπάρκειες που εξακολουθούν να υφίστανται, σε αρκετούς τομείς, επιτεύχθηκε πρόοδος, περιλαμβάνεται στην έκθεση με τα συμπεράσματα σχετικά με την παρακολούθηση του θέματος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, που έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό ως "σκάνδαλο των τρελών αγελάδων", που κατέθεσε η ειδική εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου στην ολομέλεια. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε σειρά μέτρων που αφορούν την αναδιοργάνωση των αρμοδίων επιστημονικών επιτροπών, τη θέσπιση οδηγίας-πλαίσιο σχετικά με το δίκαιο για τα είδη διατροφής (ιδιαίτερα των κρεάτων και των παραγωγών τους) και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ελέγχου.

Η τουρκική πολιτική ηγεσία αισιοδοξεί ότι το φθινόπωρο του 1998 θα αρχίσει να υλοποιείται το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τζεϊχάν για τη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας στη διεθνή αγορά. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Άγκυρα το "The Economist" ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ δήλωσε ότι η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει το φθινόπωρο του 1998, ενώ ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Αζερμπαϊτζάν έξεφρασε την αισιοδοξία του ότι το σχέδιο θα αρχίσει να υλοποιείται το 1998. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίεφ κατά τη χτεσινή τελετή εξόρυξης πετρελαίου από την πετρελαιοπηγή Cirak-1 , στην οποία μετείχε και ο Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε ότι θεωρεί τον αγωγό Μπακού-Τζεϊχάν σαν έναν από τους κεντρικούς αγωγούς για την μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας λέγοντας ότι υποστηρίζει το σχέδιο.

Την υπόθεση ενός αυτοεπονομαζόμενου μισθοφόρου, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, ερευνά η φινλανδική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Το φινλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά τους ισχυρισμούς του 26χρονου πρώην φοιτητή της Αρχιτεκτονικής, Μάρκο Καζαγκράντε, ο οποίος στο βιβλίο που εξέδωσε νωρίτερα τον ίδιο χρόνο περιγράφει λεπτομερειακά τις μισθοφορικές του δραστηριότητες στη Βοσνία.

Κανονικά και σύμφωνα με το αρχικό δελτίο ΠΡΟ - ΠΟ θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, καθώς επετεύχθη συμφωνία μεταξύ υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα και του προεδρείου της ΕΠΑΕ. Οι διαφορές μεταξύ της Πολιτείας και της ΕΠΑΕ θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση που θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου.

Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για αύριο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις με βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 8 μέχρι 17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 10 μέχρι 21 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή καταιγίδες, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 13 November 1997 - 19:05:18 UTC